Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

REIZEN NAAR MALI > AFRIKA 


Vakantie in Mali  -  Reisinformatie over Mali [ republiek ], voormalig Frans Soedan.

Mail is administratief in acht regio's verdeeld : Kayes, Kouliloro, Sikasso, Segou, Mopti, Tombouctou [ Timboektoe ], Gao, Kidal en het District Bamako.

Mali is één van de meest tot de verbeelding sprekende landen van West Afrika. De Sahara beslaat het hele noordelijke deel van het land en in Timboektoe begonnen ooit de belangrijkste karavaanroutes. In het zuiden, tegen de grens van Ivoorkust en Guinee ligt een vruchtbaar gebied waar genoeg regen valt. Daartussen bevindt zich de Sahel, en slingert de rivier de Niger zich langzaam door het land, op weg naar Nigeria en de oceaan. Langs de rivier vinden we levendige steden als Bamako, Ségou, Djenné en Mopti: oude handelssteden, die met hun drukke oevers en hun prachtige uit leem opgetrokken bouwwerken tot ieders verbeelding spreken.

Hoofdstad van Mali : Bamako.


 hotels, reisbureaus, reisgidsen, reizen naar mali

links


Hotels in Mali

Expedia.nl - Hotels Reisbureaus / Reisorganisaties

SNP Wandelreizen 
Het meest gevarieerde aanbod "waar het asfalt ophoudt…". Van lichte hotelwandelreizen tot pittige wildernistrekkings, van groepsreizen begeleid door ervaren reisleiders tot volledig individuele wandelarrangementen.

 Koning Aap Reizen - Mali, Afrikaanse Koninkrijken - Caleidoscoop van volkeren
De vele fascinerende bevolkingsgroepen, de unieke leemarchitectuur, het legendarische Timboektoe en de mystieke Dogonvallei maken van Mali één van de meest boeiende landen van Afrika. Dit is het land van oude Afrikaanse koninkrijken. Je krijgt het gevoel terug te gaan in de tijd wanneer je dwaalt door de nauwe straatjes van Djenné, de kleurrijke markt van Mopti bezoekt, kennis maakt met de intrigerende Dogon of vanuit een bootje over de Niger het leven aan je voorbij laat trekken.

 Koning Aap Reizen - Mali, Burkina Faso en Ghana - Bruisend West-Afrika
Drie landen, drie gezichten. Bewonder de unieke lemen Grote Moskee in Djenné en maak kennis met de mystieke Dogoncultuur in Mali. Slenter over de grootste markt van West-Afrika en wandel door de laatste jungle van Ghana waar je oog in oog komt te staan met olifanten en andere viervoeters. Maak kennis met het swingende Bobo en geniet vooral van het échte bruisende Afrikaanse leven.

Djoser.nl  -  De andere manier van reizen
'De andere manier van reizen' van Djoser is er voor iedereen die veel individuele vrijheid wil combineren met het gemak van een groepsreis. Djoserreizigers zijn nieuwsgierig naar het dagelijks leven in andere culturen, genieten van eeuwenoude kunstschatten en willen zich laten overrompelen door de schoonheid van ongerepte natuur.

 Time Out  -  actieve ruiterreizen - Horse Tour
West Afrika is traditioneel Afrika. Het is uniek in zowel de diversiteit van de inwoners als in geografie. Een historisch en cultureel gezien rijk deel van Afrika. Hier leven nog vele mensen en stammen zoals hun voorouders al eeuwen hebben geleefd, hun tradities hooghoudend.
West Afrika is een fascinerende etnische mix, maar in al hun diversiteit hebben ze wel wat gemeen: het zijn zeer vriendelijke, open en gastvrije mensen.
West Afrika biedt u ook diverse en prachtige landschappen; prachtige stranden aan de kust, overvloedige groene regenwouden, wijde savannahvlaktes met vele wilde dieren, overlopend in de Sahara-woestijn met zijn prachtige zandduinen en spectaculaire bergen.
Tijdens deze Horse Tour zult u heel Dogon-country ontdekken, dit gebied heeft zijn eigen natuur, cultuur en geloof.

Reisgidsen over Mali / Reisliteratuur

 Bruna  -   
Mali Blues - Lieve Joris - 9789045700267
 Mali Blues
In Mali blues reist Lieve Joris van Senegal via Mauretanië naar Mali, landen die getroffen zijn door droogte, rebellenopstanden en etnische conflicten. Maar de Afrikanen die zij onderweg ontmoet zijn overlevers, die met enige vernuft traditie, magie en moderniteit combineren. In het stadje Podor aan de rivier de Senegal houdt Amadou nachtelijke demonstraties voor betere tv-beelden. De vader van de Malinese filmmaker Abderrahmane Sissako heeft zich na een leven als topambtenaar teruggetrokken in zijn geboortedorp om rijst te verbouwen.
Lieve Joris; 315 Blz.; 2008; ISBN 9789045700267
 Mijn Mercedes is niet te koop - Jeroen van Bergeijk
Pandora pockets 
 West Afrika: het Zandkasteel - Ton van der Lee
Balans 
 Eieren in motorolie - Afrika 
 Knipoog van het Nijlpaard | Frank van Rijn
 Mali  -  Guus van Westen 
 Modderhuizen, Markten en Moskeeën
Een reis van Dakar naar Timboektoe (en weer terug) Mali en Senegal
Ada Rosman-Kleinjan
 Mali  -  Bradt Travel Guid
Aantal blz.: 312; Uitgever: Bradt travel guides;2009; ISBN 9781841622187

Unesco's Werelderfgoedlijst

 Klippen van Badiagara
Boeren bouwden hier eeuwen geleden hun huizen tegen een steile klif, de Falaise van Bandiagara. in een  bijzonder landschap van rotsen, zandplateaus en prachtige architectuur [ huizen, altaren, heiligdommen en Togu na, ontmoetingsplaatsen ]. Honderd jaar oude tradities leven in deze regio voort [ maskers, feesten, rituelen en ceremonies verbonden met de verering van de voorvaderen ]. De geologie, archeologie en ethnologie maken Badiagra, tesamen met het omringende landschap, tot een van West-Afrika's meest indrukwekkende bestemmingen.
 Djenne  -  aan de rand van de Sahara
De plaats ligt op een verdedigingseiland in het bassin van de Niger en is vooral bekend vanwege "leemarchitectuur" waarin de gebouwen zijn opgetrokken.
 Timboektoe
ge geschiedenis van Timboektoe gaat terug tot in de 12e eeuw als pleisterplaats voor de karavaanhandel die de landen aan de oever van de rivier de Niger verbond met de Maghreb. Lange tijd vormde zout, dat noordelijk van de stad in de Sahara werd gedolven in mijnen, het belangrijkste handelsprodukt.

Vervoer naar Mali

Blauw vierkantje - illu Luchthaven van Mali  -  Bamako Senou International Airport  -  14 km van Bamako
Blauw vierkantje - illu Luchthaven van Gao

Blauw vierkantje - illu KLM / Air France  -  Vliegtickets naar Mali

Blauw vierkantje - illu Vliegtickets - diverse maatschappijen  -  Vliegen naar mali

Blauw vierkantje - illu Malische Spoorwegen - chemin de fer du Mali  -  zie Afribone Mali

Blauw vierkantje - illu Landkaart van Mali [ Uni Texas - Perry-Castañeda Library - Map Collection ]

oo Het regenseizoen tussen juni en oktober
oo Het wat koelere seizoen van oktober tot februari
oo Het droge seizoen van maart tot juni


Links / Verwijzingen  

Ambassade van Mali, Avenue Molire 487, B-1050 Brussel, België, tel.: +32 2 345 7432, fax: +32 2 344 5700

 Embassy of Mali in Washington, USA  -  Toerisme & Reizen 

 Mali Tourism  -  Minsiterie van Toerisme in Mali

 Bamako  -  hoofdstad van Mali
Bamako is de smeltkroes van diverse etnische groepen in Mali. Schaduwrijk, vriendelijk en gastvrij, is het een van de meest traditionele Afrikaanse hoofdsteden.

 Djenne
Djenné is ongetwijfeld één van de mooiste steden van Mali, en op de weekmarkt aan de voet van de moskee kom je zintuigen te kort. Alle bevolkingsgroepen komen hier tezamen, gehuld in hun eigen specifieke kleding, en met eigen handelswaar.
De stad is een juweeltje aan de Niger Rivier, en de plaats waar de grootste moskee van modder in de wereld staat, ontworpen door de beroemde architect Ibn Batouta.
 Dogon-vallei  -  Dogon country  -  in de Mopti Regio [ Bandiagara-heuvels ]
Een tocht door de Dogon vallei is een onvergetelijke ervaring. Boeren bouwden hier eeuwen geleden hun huizen tegen een steile klif, de Falaise van Bandiagara. Het landschap is fascinerend: ingenieus bevloeide akkertjes, rotspartijen, en een savannelandschap wisselen elkaar af, mensen werken op de velden, er wordt gierst gestampt, kinderen komen je tegemoet.
De soms enkele verdiepingen hoge huizen zijn uit leem opgetrokken, het houtsnijwerk van de deuren zijn tekens van een rijke mystieke cultuur.
Hier vind je spectaculaire klippen, adembenemende vergezichten, en uitgestrekt vlaktes. The scenic Dogon dorpjes zijn aan de kant van de klippen gebouwd.
 Gao  -  Grootste stad in het noorden van Mali
Gao was ooit de hoofdstad van het machtige Songhai rijk [in de 15e en 16e eeuw]. Gao ligt 1200 km ten noordoosten van Bamako en was de laatste Malinese poort voor Niger. De Toearegs en Songhaibevolking van Gao staan bekend om hun gastronomie en hun gastvrijheid.
 Kayes  -  hoofdstad van de eerste administratieve region
Kayes was ook de hoofdstad van het Franse Soedan in het koloniale tijdperk. Gelegen aan de rivier de Niger, heeft Kayes nog steeds veel gebouwen in boulevards in Europese stijl.
 Kidal
Kidal staat voor Sahara 'puur' met zijn ketens van prachtige bergen. Mensen leven er van vee en handwerk.
 Kouliloro
 Mopti [ het Venetië van Mali ]  -  hoofdstad van de vijfde regio
Dit eiland is een van de drukste havens aan de Niger Rivier en een toeristische bestemming bij uitstek
 San
 Sikasso -  hoofdstad van Kenedougou
Sikasso is het economische hart van Mali, met dank aan katoen en andere agrarische produkten. Ligt in de enige regio die het hele jaar door groen blijft.
 Segou [ de hoofdstad van het Bambaravolk ] tweede stad van Mali
Hoofdstad van het voormalige koninkrijk Bambara en op één na grootste stad van Mali. In de stad van de  Balanza bomen [ Acacia Albiza ] is nog veel oorspronkelijke Sudanese koloniale architectuur te vinden.
 Timboektoe  -  Tmbuktu / Tombouctou
Wie vindt dat een reis door Mali zonder een bezoek aan Timboektoe niet volledig is zal merken dat in deze verafgelegen stad het verleden nog voelbaar is. Hier begint de Sahara, hier begonnen ooit belangrijke karavanen aan hun soms wekenlange tochten door de woestijn. Een paar dagen op de rug van een kameel is de beste manier om de grootsheid en de uitgestrektheid van de Sahara te ervaren [ tekst: Gabriele Pot Reizen ].
De hoofdstad van de zesde regio is in de 12e eeuw gesticht en staat ook wel bekend als de 'Mysterieuze Srad' en wordt gezien als een cultureel erfgoed.
In Timboektoe bevindt zich de grootste collectie oude Afrikaanse manuscripten in de wereld.

 Au coeur du Mali  -  Tourisme, Histoire, Actualité, Géographie, Culture et traditions, Liens
Bienvenue au Coeur du Mali, cette civilisation millénaire. Nous allons essayer en quelques pages de vous présenter le Mali à travers sa culture, son histoire sa géographie et son économie. Des noms comme "Tombouctou" ou "Touareg" vous sont peut être famillier, découvrez d'ou il viennent
 Ministerie van Cultuur  -  Ministere de la Culture du Mali

 Ministerie van Onderwijs  -  Ministère de l'Education Nationale
 Mysterious Places  -  virtuele tour -  De magie van Mali

Cuisine - Malinese keuken

 Gerechten uit Mali  -  Esther's recepten uit Mali

 Musow, Le Magazine

Geschiedenis

Onafhankelijk van Frankrijk op 22 september 1960.

 Geschiedenis van Mali
Vanaf ca. 300 tot ca. 1600 maakte Mali deel uit van het koninkrijk Ghana, het koninkrijk Mali en het koninkrijk Songhai.

 Histoire du Mali
Préhistorie van Mali, De drie grote Malinese rijken [ L'empire du Ghana, L'Empire du Mali, L'Empire songhaï ], De andere koninkrijken [ Les royaumes bambaras, Le royaume peul du Macina, L'Empire toucouleur ], De kolonisatie van Mali [ La pénétration coloniale et les résistances, Le Soudan français ],
Naar onafhankelijkheid : de Soedanes republiek en de Federatie van Mali [ Deux partis politiques dominent, Le soudan au sein de l'Union française, La Fédération du Mali, La crise de la Fédération, La première république ], Een soort socialistische republiek [ Relations internationales : non alignement et panafricanisme affiché, Le durcissement politique ], Het miliitaire en autoritaire regime van Moussa Traoré [ Un régime d'exception, La deuxième république : le parti unique, Affichage d'une volonté d'ouverture, La contestations du régime par les étudiants et élèves, Le combat pour le multipartisme, Économie ], La transition démocratique en de derde republiek.

Muziek, Kunst & Cultuur,

 Desert Sessions: Tamikrest [ Youtube-filmpje ]
Tamikrest is een groepje jonge Touaregs uit Kidal, die als doel hebben Tamasheq poezie en cultuur toegankelijk te maken voor de rest van de wereld. Ze worden vaak vergeleken met Tinariwen, waarvan de muziek wat feller is, maar oordeel zelf.
 Tinariwen - Lulla

 Alla L'Aake
Toumani Diabaté, kora / Keletigui Diabaté, balafon en Basekou Kouyaté, 4-snarige ngoni.

Toumani Diabaté, geboren in de kaste van de griots, is een behoeder én vernieuwer van de klassieke koramuziek uit de West-Afrikaanse Mandingo-regio. 'Griots', vindt Toumani Diabaté, 'zijn de ankers van de Malinese samenleving. Zij hebben de mensen behoed voor de storm van de kolonisatie en ze blijven die rol spelen vandaag. Als er iets is dat Afrika kan redden, dan is het de herinnering aan zijn eigen verleden.' Via de radio-uitzendingen en via de verkoop van cassettes bereiken de griots van het einde van de twintigste eeuw een veelvoud van de mensen die ze vroeger konden bereiken. De thema's die vandaag bezongen worden: aids, sociale uitsluiting, politiek machtsmisbruik. Toch blijft ook een traditioneel nummer zoals dit 'Alla l'aake' -waarin voor elke nieuwe generatie bevestigd wordt dat de mens wikt, maar God beschikt-relevant genoeg om te spelen. Toumani Diabaté plaatst ook de muzikale traditie pal in de hedendaagse wereld, door zijn kora-spel te laten beïnvloeden door rock en jazz, zonder te vervallen in goedkope gimmicks. Zie Toumani Diabaté waarin hij over zijn leven vertelt, zijn invloeden en hoe hij vernieuwingen heeft ingebracht. Aanrader! Zie voor Basekou Kouyaté MySpace Music

 Habib Koité  -  Malinese zanger en gitarist
Koité is vooral bekend vanwege zijn unieke gitaarspel, waarbij hij gebruik maakt van een open pentatonische stemming. Zijn muziek klinkt soms als blues of flamenco, twee stijlen die hij leerde van Khalilou Traore.
Zie zijn website en hier een voorproefje van Koité en zijn band Bamada.

 Tamikrest  -  Toearegband
De mannen van Tamikrest worden in Mali gezien als ware woestijnzonen van de legendrische band Tinariwen (vlgs. Robert van Gijssel in een bespreking van hun derde album 'Chatma' Het Parool).
Zie Wikipedia 

 La Différence  -  Salif Keita
Salif Keïta, geboren op 25 augustus 1949, is een internationaal erkende afro-pop zanger-liedsjesschrijver uit Mailii. Hij is niet alleen uniek vanwege zijn reputatie als de Gouden Sten van Afrika', maar ook vanwege het feit dat hij een albino is en een directe afstammeling van de stichter van het ooit machtige Malinese Rijk, Sundiata Keita. Zie verder Zie Wikipedia. Ga voor een muzikaal voorproefje naar Youtube.


bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131116 Birchwood Studios