Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

OEZBEKISTAN  >  AZIň 


Vakantie in Oezbekistan  -  Reisinformatie Oezbekistan, Centraal AziŽ.

Republiek Oezbekistan  - voormalige Socialistische Oezbeekse Sovjet Republiek

Oezbekistan ligt op ongeveer 6,5 uur vliegen [ Uzbekistan Airlines ] in Centraal-AziŽ en wordt omsloten door Kazachstan, KirgiziŽ, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. ooit maakte het deel uit van de Sovjet-Unie, maar sinds 1991 is het een zelfstandige staat, omgeveer tien keer Nederland. Het bestaat voor 80% uit steppen en woestijn. In het oosten ligt de vruchtbare Fergana Vallei. Ooit was Oezbekistan een kruispunt van karavaantoutes tussen China en Europa [specerijen en zijde]. De bevolking bestaat in meerderheid uit Oezbeken, maar er wonen ook Russen, Tartaren, Tadzjiken en mensen van Koreaanse afkomst. Oezbekistan heeft een landklimaat met hete zomers en strenge winters.

Administratieve divisies [ wiloyatlar ]: Andijon Wiloyati, Bukhoro Wiloyati, Jizzakh Wiloyati, Farghona Wiloyati, Qashqadaryo Wiloyati (Qarshi), Khorazm Wiloyati (Urganch), Namangan Wiloyati, Nawoiy Wiloyati, Samarqand Wiloyati, Sirdaryo Wiloyati (Guliston), Surkhondaryo Wiloyati (Termiz), Toshkent Wiloyati

Autonome republiek : Qoraqalpoghiston (Nukus)

Hoofdstad van Oezbekistan: Tasjkent


hotels, reisbureaus, reisgidsen, reizen naar oezbekistan

links


Hotels in Oezbekistan

 

Reisbureaus / Reisorganisatie

 Djoser.nl
Treed in de voetsporen van Marco Polo, Alexander de Grote en Djingiz Chan en ontdek de nalatenschap van Timoer Lenk op een belangrijk deel van de oude Zijderoute. Je ziet legendarische, rijke karavaansteden als Samarkand en Kashgar in een steeds wisselend en imposant decor van ruige berglandschappen tot vriendelijke groene oases.

  Sawadee Reizen - AziŽ -  Rondreizen in Oezbekistan
De beroemde Zijderoute, die van de oudheid tot ver in de Middeleeuwen van Europa naar China voer, brengt je nog altijd door het schitterende Oezbekistan.

  VNC Asia Travel - Oezbekistan
Proef van het leven in de woestijn en beleef Oezbekistan, waar Timoer Lenk over de beroemde steden Shakrisabz, Bukhara en Samarkand heerste. Land van medrese's en mausolea, van Ulugbek architectuur en mozaÔeken. Vanuit Oezbekistan kunt u desgewenst verder reizen naar KirgiziŽ of per vliegtuig naar het westen van China.

 Koning Aap
Reizen naar Centraal AziŽ, combinatie reis Oezbekistan / Turkmenistan.

Blauw vierkantje - illu  
Regel je eigen onderdak en vervoer

 Anders Reizen
Vakanties in Oezbekistan met een vaste verblijfplaats kun je vinden via het overzicht van reisorganisaties met Oezbekistan-reizen, evenals reizen gebaseerd op bouwstenen, startpakketten en maatwerk.
 Battuta Reizen  -  Groepsreizen en individuele reizen
 Dim Sum Reizen [ ANVR/SGR ] -  bijzondere groepsreizen
Individuele reizen op maat, groepsreizen, pioniersreizen. Als kleine reisspecialist zoekt Dimsum Reizen naar verdieping en kwaliteit.
 Mondi Reizen
Op basis van uw wensen stelt Mondi Reizen een maatwerkreis voor u samen. Dat kan al vanaf 1 persoon en voor elk gewenst budget. U kunt doorgeven wat u wel en niet wilt tijdens de reis, op welke dagen u wilt gaan en of u met een huurauto of met een auto met chauffeur wilt reizen en dan maken wij een gratis offerte.
 Rosetta Reizen
Rosetta Reizen is een reisorganisatie die zich toelegt op het organiseren van rondreizen [ groepsreizen, korte reizen, reizen met kinderen, gezinsreizen en singlereizen ].
 Tiara Tours  -  Rondreizen Oezbekistan
B.v. 'Oezbekistan compleet', een afwisselende en georganiseerde rondreis langs alle hoogtepunten. Alle excursies zijn inbegrepen, ook verblijft u in een traditionele yurt.
 Voyage & Culture

Reisgidsen Oezbekistan / Reisliteratuur

 Bruna  -   

 EWP wegenkaart - landkaart Tashkent - Oezbekistan
 Fotoboek Uzbekistan Panorama (Oezbekistan)  -  Edition Panorama
 Landkaart - Wegenkaart Oezbekistan - Uzbekistan  -  ITMB
 Reisgids Usbekistan - Oezbekistan  -  Trescher Verlag
 Reisgids Uzbekistan - Oezbekistan  -  Odyssey

 Reisverhalen Oezbekistan  -  Hans Rossel
Blauw vierkantje - illu De Zijderoute  -  W. van Riel
Dit thematische reishandboek voert de lezer in de voetsporen van Marco Polo en Alexander de Grote door vijf Centraal-Aziatische republieken (Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, KirgiziŽ en Kazachstan) en langs Samarkand, Boechara, Merv en Chiva, stuk voor stuk steden met een magische klank. Hier liep 'de Gouden Route', het deel van de Zijderoute waar de grootste winsten werden gemaakt. De vijf republieken, sinds de jaren negentig onafhankelijk van de Sovjet-Unie, zijn nog geen kant-en-klare vakantielanden, maar er Is heel veel te ontdekken: een levenswijze die rijk is aan symboliek en mystiek, een religie (islam) die vermengd is met resten volksgeloof en eeuwenoude tradities. Het harde bestaan van de nomaden wordt hoogstens .verzacht door poŽzie, verfijnde architectuur, gastvrijheid en een flinke hoeveelheid wodka. Wijnand van Riel probeert heden en verleden te ontsluieren en wijst de reiziger/lezer letterlijk en figuurlijk de weg in deze fascinerende landen.

Vervoer / Hoe reis ik naar Oezbekistan

Blauw vierkantje - illu Luchthaven van Tasjkent

Blauw vierkantje - illu Losse vliegtickets - goedkoop vliegen - diverse aanbieders

Blauw vierkantje - illu Kaart van Oezbekistan bij Travelmap 


Links

 Republic of Uzbekistan [ engelstalig en russische taal ]

 Uzbekistan Online
O.a. Informatie over: de Republek Karakalpakstan en de provincies: Tashkent, Andijan, Bukhara, Djizzak,  Ferghana, Kashkadarya, Khorezm, Namangan, Navoi, Samarkand, Surhandarya en Syrdarya. Verder nieuws, media, kunst & cultuur enz.

 Tasjkent Shahri  -  hoofdstad Oezbekistan

 Tasjkent  -  hoofdstad van Oezbekistan
De stad is administratief in 11 districten verdeeld en ligt in het noordwestelijke deel van het land, in de vallei van de rivier de Chirchik. Het klimaat is typisch continentaal met relatief koude winters en hete, droge zomers.
Tasjkent is de grootste transport hub in Centraal-AziŽ. Er zijn twee treinstations, een aantal terminals en een aantal stations voor streekbussen. Tussen Oezbekistan en haar buurlanden, waaronder Rusland, bestaan treinverbindingen.
De unieke monumenten van de stad trekken toeristen uit de hele wereld en zijn goed bewaard gebleven.

 Andijon  -  provincie in het oosten van de Ferghana Vallei
Steden : Andijon [ hoofdstad ], Asaka, Xonobod, Shahrixon en Qorasuv.
 Buchara / Buxoro  - ligt grotendeels in de Kizilkum woestijn
In de provincie zijn grote aardgasreservesaanwezig en wordt er zowel olie als grafiet en bentoniet gevonden . Dat laatste is een natrium-kleisoort met deeltjes die zo klein zijn dat ze de grond waterdicht kunnen maken. Wordt ook als kattenbakvulling gebruikt.
 Choresmien / Xorazm  -  in het westen van Oezbekistan
Steden : Urganch [ hoofdstad ], Xiva, Pitnak, Xonqa, Shovot, Gurlan.
 Fergana / Farg`ona  -  zuidelijke deel Fergana-vallei, in het verre oosten van het land
Fargana is de provincie met de meeste inwoners. De hoofdstad van de provincie is Fargana Stad. Grootste stad in Fargana is Qoqon / Kokand met ongeveer 200 duizend inwoners.
 Jizzax
De Jizzak provincie is een van de grootste producenten van Oezbekistan van tarwe en andere graansoorten.
 Namangan
De provincie Namangan ligt in het noordoostelijk deel van de Fergana-vallei, op de rechteroever van de Syr Darya rivier en is rijk aan olie, goud, lood, koper, rock kwarts en antimoon. Voornaamste landbouwproducten zijn wijn, katoen, tuinbouw. In de stad Turakurgan is een grote fabriek voor gedroogde vruchten. Belangrijke steden zijn Kasansay, PAP, Uchkurgan, Turakurgan, Chartack, Khakolabad en Chust.  
 Navoiy 
Van de provinciale economie is gebaseerd op vele mijnbouw, metallurgische en chemische bedrijven. Onder hen de Navoi en Zarafshan mijnbouw en metallurgie complexen, waar een deel van 's werelds beste goud wordt geproduceerd. Voornaamste agrarische producten zijn katoen en Karakul schapen. 90% van de hele regio bestaat uit rijke landbouwgrond.
 Qashqadaryo / Kashkadarya
Hier is het kunstmatig aangelegde Talimardjan meer te vinden. Vanuit deze regio heeft regelmatige vliegverbindingen met Tasjkent en andere steden in Oezbekistan. Shakhrisabz, de geboorteplaats van Amir Temur, is de belangrijkste attractie voor toeristen in deze regio.
Kashkadarya is verdeeld in 14 administratieve districten met Karshi als het administratieve centrum. De stad Karshi heeft een bevolking van ongeveer 170 000. Andere belangrijke steden zijn Shakhrisabz, Kitab, Kazan, Mubarekh, Yakkabag, Guzar en Kamashi.
 Samarkand
 Sirdaryo  -  Hoofsdtad is Guliston
De belangrijkste economie van de Sirdaryo is de landbouw, met name katoen en maÔs. Een van de grootste hydro-elektrische centrales van Oezbekistan, de Syrdarya waterkrachtcentrale ligt in deze regio en genereert een derde van de elektrische energie in het land.
 Surxondaryo  -  Hoofdstad is Termez
De unieke klimatologische omstandigheden van de regio maken het mogelijk om subtropische gewassen zoals suikerriet telen. De "Grote Oezbeekse Highway" verbindt Termez met Tasjkent. De enige Centraal-Aziatische internationale binnenhaven ligt in Termez aan de Amu Darya rivier. Er zijn twee luchthavens, een in Termez en de andere in Sirdarya.
 Tasjkent Provincie 
De belangrijkste snelwegen hier zijn de "Grote Oezbeekse Highway", een weg die Tasjkent met de Fergana -vallei verbindt en de "Tashkent, Kokand Angren-Highway" over de Kamchik Pass (Kuramin Ridge). Tasjkent heeft een grote internationale luchthaven. Het unieke Chatkal Nationale Park met prachtige bergen en bossen ligt in deze regio.

 Republiek Karakalpakistan (Qoraqalpog`iston Respublikasi) Nukus
De Republiek Karakalpakstan beschikt over veel belangrijke natuurlijke rijkdommen: de grootste olie-en gasvelden in Oezbekistan, graniet, bentoniet, kaolien, marmer, fosfor en erbium-gedoopte metalen met een hier en daar edelstenen en edele metalen. De Republiek heeft .
De Chardjow-Kungrad-Beineu-Makat spoorlijn in Karakalpakstan vormt de verbinding van Centraal-AziŽ naar Rusland en andere Europese landen.

 Andizan  -  stad in het oosten van Oezbekistan
Andijan, met ongeveer 300.000 inwoners [2011] ligt ca. 475 km ten oosten van Tasjkent in de Ferghana Vallei. Het is de hoofdstad en het cultureel centrum van de provincie Andizan. Het is een voormalig overslagpunt langs de zijderoute.
 Buxoro 
Hoofdstad van de gelijknamige provincie en een van de belangrijkste commeriŽle- en industriekernen van Centraal-AziŽ.
De oude stad van Buxoros met zijn architectonische meesterwerken, waaronder tal van moskeeŽn en madrassa's, heeft sinds 1993 het predikaat van UNESCO World Heritage Site.
 Ferghana
 Gasli
 Hiva
 Kokand
Kokand had vroeger een sleutelpositie m.b.t. de toegang tot de Ferghana-vallei. De stad lag langs de belangrijkste zijderoute, een karavaanroute die de Middellandse Zee met Oost-en Zuid-AziŽ verbond. Het is ook de voormalige hoofdstad van het Kanaat van Kokand. Bezienswaarigheiden o.a. het paleis van Khan Xudayar [gebouwd in 1863-1873], de Juma Moskee [1812], de madrasa Amin Beg [1830], de necropolis Dachma-i-Schochon, het Modari Mausoleum en het Hamza-Museum.
 Namangan
 Nukus
 Samarkand Stad  -  Trefpunt van culturen
Samarkand, bij die de Grieken bekend als Marakanda, werd eind 14e eeuw voor Christus in de vruchtbare vlakte van Urganch als oasestad gesticht. De stad verwierf grote welvaart door handel met de noordelijke en oostelijke regio's [ Zijderoute liep door regio amarkand ]. Alexander de Grote veroverde de hoofdstad van Sogdia 329 v. Chr.
 Urganch  -  administratieve en culturele centrum van de provincie Khorezm
De stad ligt op de linkeroever van de Amu Darya. Vanuit de stad reizen toeristen makkelijk naar de werelderfgoedstad Xiva.

 Afrosiyab 
 Aralsee
 Fergana Vallei

 Alexander de Grote
 Amir Timur Museum  -  in het centrum van de stad Tasjkent
Het museum werd gebouwd om de de 660e geboortedag van Timur te vieren. Nabij ligt een park met grote bomen en een standbeeld van Timur de "overwinnaar van het universum" te paard. De enorme blauwe koepel van het museum trekt al van verre de aandacht van de bezoekers.
 Blauwe koepels van Khiva, Boechara en Samarkand. Enorme bouwwerken van een pracht en een praal die je nog nooit eerder hebt aanschouwd. Bouwmeesters uit Irak en Iran maakten deze Madrassah's ofwel islam-scholen. Diep turkoois blauw
 Djenghiz Kahn
 
 Festungen Toprak-kala und Koj-Krylgan-Kala in der Kysylkum
 Historische centrum van Buchara
 Historische binnenstad van Sachrisabz
 Itchan Kala
 Medrese of Kukeldash, Taschkent (14e eeuw)
 Mausoleum van Kaffal-Shashi, Tasjkent (15e eeuw)
 Observatory of Ulugbek, Samarkand (1428-1429)
 Paleis van Xudayar Khan [ gebouwd tussen 1863 en 1873 ]
Vele kleuren en ornamenten sieren de gevel van het paleis. Het decor is een eerbetoon aan de traditionele volkskunst van deze regio, de keramische distilleerderij. In het paleis is een folkoremuseum.

Cuisine  -  Oezbeekse keuken

 Recepten uit Oezbekistan  -  zie Recipes Wiki

 Usbekische KŁche
Het nationale gerecht van het land is de Plow rijstschotel die in elk deel van het land op zijn eigen wijze wordt klaargemaakt, en waarvan meer dan 500 recepten bestaan. Het basisvoedsel is meestal rijst en brood, die ooit werd beschouwd als heilig en verbonden zijn met vele legendes. 

Geschiedenis van Oezbekistan


Onafhankelijk van de Sovjet Unie op 31 augustus 1991.

 Oezbeekse geschiedenis  -  zie Wikipedia

 Timour Lenk  -  krijgsheer en stichter Timoerdische Rijk
Timoer Lenk, geboren op 9 april 1336 in Kesh in de omgeving van Samarkand en overleden in Otrar op 19 januari 1405, was een veertiende-eeuwse Turks-Mongoolse krijgsheer en stichter van het Timoeridische rijk en de dynastie der Timoeriden. Vanwege zijn onmenselijke wreedheid werd hij tot in Europa gevreesd. Zie Wikipedia 

Muziek, Kunst & Cultuur, Evenementen

 Oezbeekse cultuur  -  zie Wikipedia [ duitstalig ]

 Muziek uit Oezbekistan  -  zie Wiki [ engelstalig ]
 Uzbekmusic.com  -  Oezbeekse muziek online

 Oezbeeks / Oezbeekse taal 
Naast Russisch wordt er in Oezbekistan ook veel Oezbeeks gesproken. Het Oezbeeks is verwant aan het Kazach dat wordt gesproken in het aangrenzende Kazachstan. Er wordt ook Oezbeeks gesproken door minderheden in de aangrenzende staten Tajikistan, Turkmenistan en KirgiziŽ. De taal wordt geschreven in het Cyrillische schrift. Deze taal lijkt op het Turks, en kent in sommige gevallen ook nog het oude Arabische schrift.

 Rough Guide to the Music of Central Asia
Rough Guides; World Music Network

 Museum van Buchara

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131116 Birchwood Studios