Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

STEDENREIZEN DORTMUND  >  NRW 


City trips naar de stad Dordmund, de op zes na grootste stad van Duitsland in het hart van het Ruhrgebied. 

Tevens een belangrijk verkeersknooppunt voor het oostelijke Ruhrgebied.

Dortmund is het industrie- en handelscentrum van Westfalen en tevens de grootste stad. Bestuursmatig valt Dortmund onder het district Arnsberg in Noordrijn-Westfalen.

Was de stad vroeger vooral bekend vanwege kolen, staal en bier, langzaam verandert het zwaartepunt van de stad van zware industrie naar dienstverlening, onderzoek en technologie.


 hotels, reisbureaus, reisgidsen, reizen naar dortmund 

links


Hotels in Dortmund

Blauw vierkantje - illu Booking  -  Hotels in Dortmund en omgeving  -  Hotelgids Dortmund
Hotels in Dortmund, Castrop-Rauxel 11.2 km, Lünen 11.8 km, Witten 13.1 km, Herdecke 13.1 km, Unna 15.0 km, Kamen 16.0 km, Bochum 17.8 km, Herne 17.8 km, Datteln 17.9 km, Hagen 18.4 km.

Blauw vierkantje - illu NH Dortmund ****, Königswall 1, 44137 Dortmund
Uw suite in het centrum van Dortmund. Stadscentrum en centraal Station aan uw voeten. centraal Station 100 m, centrum 300 m, tentoonstellingscentrum en Wetsphalia Hall 4 km, snelweg 6 km, vliegveld 15 km.
Betaald privé parkeren is mogelijk bij het hotel zelf en kost EUR 6,00 per dag [ 2008 ].

ebookers.nl  -  klik op ' Hotels '

illu Hotels.de - Hotels in Duitsland 

illu Hotelopia.nl  -   
Kijk bij zoek van A-Z.

Reisbureaus / Reisorganisaties

ebookers.nl  -  Hotel, Vliegticket, Huurauto
Zelf je reis naar Dortmund samenstellen.

 -  Organiseer je eigen reis naar NRW  -  Hotel + VluchtReisgidsen Dortmund / Reisliteratuur

 Bruna  -   

 Stadtführer Dortmund  -  Yasmin Aksu
Gebrocheerd: 120 Blz.; Duitstalig; Uitgeverij Link Media Verlag; juni 2007; ISBN-10: 3940154369; ISBN-13: 9783940154361.

 Falk Cityplan Dortmund
Landkaart; Uitgeverij Falk Verlag, Ostfildern; 2005; ISBN-10: 3827901243; ISBN-13: 9783827901248.

 Das kleine Buch vom Ruhrpott
Sandra Anni Lang [ auteur ], Tobias Kuhn [ Illustrator ].
De 'Pott' is "in", en niet alleen sinds hij werd tot de culturele hoofdstad van 2010 werd verkozen. Naast de Zeche Zollverein, Gasometer en het Maximiliaan Park zijn er zoveel meer spannende, eigenzinnig en onbekend dingen te ontdekken.
Wist je bijvoorbeeld waar de eerste pizzeria in het gebied geopend werd, of hoeveel olievaten de kunstenaar Christo in de Gasometer opstapelde of hoe de Rüttscheider straten aan hun namen zijn gekomen? Met dit makkelijk te lezen boek, leer je niet alleen veel dingen, maar kun je ook van je samengebalde agglomeratie-kennis in je naaste omgeving schitteren.
Gebonden uigave: 112 Blz.; Uitgeverij Lund Verlagsgesellschaft; Oktober 2008; ISBN-10: 3938486090; ISBN-13: 9783938486092.

 Magazine  -  donews.de  -  Online-Magazine Dortmund

 Das Dortmunder Online  -  Magazine over Dortmund

Vervoer / Hoe kom ik in Dortmund

 Luchthaven Dortmund (DTM)  -  Flughafen Dortmund  -  10.0 km

 Luchthaven Düsseldorf (DUS)  -  55.3 km
 Luchthaven Keulen / Bonn (CGN)  -  75.5 km


 Vliegtickets / goedkoop vliegen  -  diverse aanbieders / prijsvergelijking mogelijk

Dortmund is een belangrijk spoorwegknooppunt met verbindingen in alle richtingen. Vanuit Nederland is de stad met een rechtstreekse treinverbinding vanaf Enschede te bereiken.

 Dortmunder U

Links / Verwijzingen

 Toeristenbureau Dortmund  -  Dortmund Tourismus
Uit het met staal, steenkool en bier groot geworden 'centrum van het Ruhrgebied' groeide destijds het 'Nieuwe Dortmund'. De stad en zijn inwoners bevinden zich nu in een veranderingsfase, die zich zowel op bezinning op wat was als op de moed om te vernieuwen richt.

Bezienswaardigheden in Dortmund.

 Altes Hafenamt [ oude havenkantoor ]  -  Permanente tentoonstelling scheepvaart en de haven
Aan de hand van het scheeps- en havenmodellen geeft de tentoonstelling informatie over het scheepvaartwezen en het moderne havenmanagement.
 Apothekenmuseum
Diep in de kelders van de Adler Apotheek is op ongeveer 120 m2 in een privé-museum een 'apotheek oude oude stijl' ingericht.
De ca. 5000 met veel liefde en toewijding verzamelde objecten tonen de historische ontwikkeling van de apothekersvak.
 Automobilmuseum  -  Oldtimer-Ausstellungen zu wechselnden Themen.
In het Automobielmuseum vindt u een steeds veranderende collectie van oldtimers en motorfietsen. Het museum beschikt over een geweldig restaurant.
 Borusseum  - voetbalgeschiedenis Borussia Dortmund
Plek waar waar de unieke voetbaltraditie Borussia wordt vastgelegd en herinneringen in leven gehouden. Elke bezoeker kan zich op zes tentoonstellingseilanden over de geschiedenis van de club vanaf het begin tot de huidige tijd laten informeren.
 Borussia Dortmund
 Botanische Tuin Rombergpark
Het 65 ha grote park vindt zijn oorsprong in het een engels landschapsparkrk waarin de botanische tuin in 1927 is opgenomen en later uitgebreid. Naast veel groen en romantiek beschikt het park in het zuiden van Dortmund natuurlijk over vele botanische bijzonderheden en planten uit verre landen.
 Brouwerijmuseum
 Brouwerij Krone [ Brauhaus Krone ]  -  Dortmunder Krone
Een geweldige bezienswaardigheid in Dortmund is het Brauhaus Krone am Markt. Hier kunt u genieten van Westfaalse specialiteiten, zoals Pfefferpotthast en de lokale bieren. En tijdens het diner kunt je het bierbrouwproces volgen.
Die Privatbrauerei Dortmunder Kronen war eine der ältesten Brauereien in Westfalen. Am Stammsitz der Brauerei am Alten Markt in Dortmund findet sich heute der Gastronomiebetrieb „Wenkers".
 DASA - Deutsche Arbeitsschutzausstellung
Erlebnisausstellung zum Sehen, Hören und Mitmachen. Spannend inszeniert und innovativ gestaltet. Alle Sinne sind im Einsatz, wenn es darum geht, Arbeitswelten von gestern, heute und morgen zu erfahren.
 Dierentuin Dortmund
In de dierentuin van Dortmund zijn meer dan 2.500 dieren te vinden, een kinderboerderij, een speeltuin en diverse restaurants en cafés. Neem tram U49 en stap bij de halte Hacheney uit.
 Dietrich-Keuning-Haus
 Florianturm [ 219,6 M. ] -  Landmark van de stad Dortmund
De tv toren is in 1959 gebouwd ter gelegenheid van de Bundesgartenschau in het Westfalenpark.
 Giraffenmuseum 
De collectie laat zien hoe door menshand gemaakte giraffen van hout, porselein, stof of kunststof, hun plaats in onze cultuur hebben gevonden.
  Heimatmuseum Lütgendortmund e.V. [ Haus Dellweg ]
In zes ruimtes is te zien hoe de mensen vroeger in Lütgendortmund en omgeving en leefden en werkte. De tentoongestelde voorwerpen komen voornamelijk uit de eerste De helft van de 20e Eeuw [ objecten uit het dagelijks gebeuren van handel, landbouw, arbeidersbestaan en huishouden ].
 Hoesch-Museum
 Kleingärten
 Kookboekmuseum  -  Beeld van de vrouw en kooktechnieken in de 19e en 20 Eeuw.
De bekende kookboekauteur Henriette Davidis staat hier centraal. Ze leefde van 1856 tot1876 in Dortmund. De tentoonstelling toont met materiaal zoals poppenkeukens, fornuizen en andere keukenapparatuur o.a. inkijkjes in het leven van vrouwen in de 19 Eeuw en laat de veranderingen in de keukentechnologie zien ...
 Künstlerhaus Dortmund  -  hedendaagse en experimentele kunst
 LWL Industriemuseum - Zeche Zollern
Industriemuseum van het Landschaftsverband Westfalen-Lippe in Dortmund-Bövinghausen.
 Mahn- und Gedenkstätte Steinwache
Bij het monument is een permanente tentoonstelling te zien getiteld "Verzet en Vervolging in Dortmund 1933 -1945" uit het stadsarchief Dortmund.
 Mondo Mio  -  Interactief kindermuseum
Met veel spannende interactieve doe-apparaten wordt getoond hoe kinderen in andere landen leven. Hoe klinken muziekinstrumenten uit het Caribisch gebied? Welke kleren dragen kinderen in India? Waar spelen kinderen in Afrika mee?
 Museum am Ostwall 
Het Museum am Ostwall is misschien wel het meest belangrijke museum in het Ruhrgebied. Het herbergt een aantal permanente tentoonstellingen: schilderijen, sculpturen, objecten en foto's uit de 20e eeuw.
 Museum  -  Westfälisches Industriemuseum, Grubenweg 5, 44388 Dortmund 
Het Westfälisches Industriemuseum biedt u een fantastisch inzicht in de industriële geschiedenis van de streek. Het is door zijn acht afzonderlijke locaties langs de Ruhr uniek in zijn soort.
 Museum Adlerturm
De voormalige wachttoren van Dortmundse stadsmuur uit de 14de Eeuw werd in 1992 herbouwd. Naast de geschiedenis van de Dortmundse stadsmuren worden hier de archeologische vondsten bij de herbouw en andere torens en poorten getoond.
 Museum voor Kunst en Cultuurgeschiedenis
Van de prehistorie en de vroegste geschiedenis tot de 20e Eeuw - het museum beschikt over belangrijke collecties schilderijen en beeldhouwwerken tot 1900, meubelen, decoratieve kunst en design tot de dag van vandaag, grafische kunst, fotografie, textiel, stedelijke geschiedenis, archeologie en de geschiedenis van de landmeetkunde. Al sinds 1883 wordt aan de collectie gebouw - waardevolle, zeldzame, typisch en alledaagse voorwerpen. Een prachtige gelegenheid om met een paar stappen door de eeuwen heen te lopen.
 Museum für Naturkunde
Of het nu een reis langs de geschiedenis van de aarde is, de levensgrote dinosaurusreplica's of de fascinerende wereld van de inheemse dieren - in het Dortmundse Natuurkundemuseum zijn opwindende zaken te ontdekken.
 Museum am Ostwall
Het museum aan de oostelijke muur is aan de kunst van de 20e en 21e eeuw gewijd en bezit naast uitzonderlijke kunstvoorwerpen uit vele kunststromingen van onze tijd vooral voorwerpen op het gebied van het expressionisme, Fluxus, Nieuw Realisme van de concrete poëzie.
 Reinoldikirche [ Reinoldikerk ]
Oudste behouden gebleven middeleeuwse kerk in Dortmund en is gewijd aan de heilige Reinoldus, de schutspatroon van de stad Dortmund.
 Rombergpark
 Signal Iduna Park [ Westfalenstadion ]  -  voetbalstation Dortmund
 Voetbalclub Borussia Dortmund 
Speelt in het stadion Signal Iduna Park [ voorheen: Westfalenstadion ].
 U [ Dortmunder U ]  -  Centrum voor Kunst en Creativiteit
Het centrum combineert de presentatie, het behoud en de studie van beeldende kunst en mediakunst van de 20e en 21 eeuw met mede als taak kunst en creativiteit te stimuleren.
 Westfalenhallen Dortmund 
 Westfalenpark  -  zie Das Dortmunder Stadtportal
Voor buitenactiviteiten kunt u terecht in het Westfalenpark, waar het hele gezin wordt vermaakt. In het prachtig ontworpen park met zijn indrukwekkende bloemperken kunt u terecht voor een picknick, spellen en concerten.
 Westfaalse Industriemuseum, Grubenweg 5, 44388 Dortmund
 Westfaalse schoolmuseum [ An der Wasserburg 1, 44379 Dortmund ]
Oorspronkelijk werd het in 1920 opgerichte museum als een faciliteit voor de post-opleiding van leraren en lokatie voor een leermiddelententoonstelling opgericht. Naast de ongeveer 7.000 schoolplaten en schoolwandkaarten ook ca. 20.000 schoolboeken. verder heeft het museum een uitgebreide collectie onderwijs- en leermaterialen, technische apparaten voor gebruik in het onderwijs, schoolmeubilair en schoolbanken vanaf de 16e eeuw tot het heden.

 Universiteit van Dortmund  -  Universität Dortmund

Cuisine  -  Recepten uit Dortmund

De Dortmunder Gastronomie organiseert jaarlijks naast de publiekstrekker 'Dortmund a la Carte' een zogenaamd 'Pfefferpotthastfest' op de oude Mark [ Alter markt ].

 Dortmund à la carte  -  Dortmunds schönste Fete
"Dortmund à la carte" is het hoogtepunt onder de openluchteven in Dortmunds. Lekker eten en feesten in de open lucht, direkt in de binnenstad op het Hansaplatz, is voor honderdduizende bezoekers uit Dortmund en omgeving een niet meer weg te denken feest van levensvreugde geworden.
Bij dit culinarische festijn treffen kookkunstenaars, belevingsgastronomen, kleinkunstenaars, Band en lekkerbekken elkaar op een zinnenprikkelend spektakel.

 Dortmunder Bier [ Bier uit Dortmund ]

 Pfefferpotthastfest  -  zie Dortmund Tourismus
Culinaire attracties, leuke en kleurrijke marktactiviteiten rond de Oude Markt. Een gezamenlijk evenement met de Dortmunder restaurants en cateraars.

Geschiedenis Dortmund

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad sterk gebombardeerd.

 Geschiedenis van Dortmund / Stadtgeschichte Dortmund  -  zie Wikipedia
De eerste sporen van een vestiging op het gebied van het tegenwoordige Dortmun gaan tot in de Bronstijd terug. Dortmund wordt rond 880 tot 885 voor het eerst als „Throtmanni" [ oud-Saksisch voor „Schlundberg") in de boeken genoemd. In 990 is er voor het eerst sprake van marktrechten voor Dortmun. In de twaalfde eeuw wordt volgens een legende Reinoldus schutspartoon van de stad. In 1152 had in Dortmund een grote Rijksverzameling onder Keizer Friedrich Barbarossa plaats. In het jaar 1293 verkreeg Dortmund het recht om bier te brouwen....

 Stadsarchief van Dortmund

 Archive in Nordrhein-Westfalen  -  archuiven in Noordrijn-Westfalen
 Westfälisches Museum für Archäologie  -  Herne
Westfaals Museum voor Archeologie

Muziek, Kunst & Kultuur, Entertainment

Dortmund was lang een arbeiders- en industriestad en speelde 'hoge' kultuur een ondergeschikte rol. Dat was meer iets voor de stad Düsseldorf.
Maar tegenwoordig is Dortmund een echte cultuurstad. In de wijk Fletch Bizzel, een voormalig industrieel stadsgedeelte, vindt u tegenwoordig clubs, restaurants en kunstgalerijen.

 Theater Dortmund

 Philharmonisch orkest van Dortmund  -  Konzert- und Opernorchester des Theaters Dortmund
Die Dortmunder Philharmoniker wurden als Orchesterverein 1887 gegründet. Siehe Theaterdo.de - Konzerte.
Concert en opera orkest van het Theater Dortmund
Het Dortmund Philharmonisch Orkest werd als vereniging in 1887 opgericht. Zie Theaterdo.de - concerten.

 Hartware MedienKunstVerein (HMKV)
Organisator van tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst en verantwoordelijk voor de productie, presentatie, distributie en promotie van mediakunst.
 Konzerthaus Dortmund 
 Muziekschool van Dortmund 
De muziekschool is ontstaan na opdeling van het voormalige Conservatorium van Dortmund in een (stedelijke) muziekschool en een publieke muziekhogeschool. De wortels van de muziekschool gaan terug tot de oprichting van het conservatorium in 1901 en de hervatting van de muziekschool in 1951.
 Nightlven portaal van Dortmund 
 Parkfestival transindustriale 
 Stadt- und Landesbibliothek

 Theater Dortmund [ Stadttheater Dortmund ]
Met meer dan 500 medewerkers een van de grootste theaters in Duitsland. Het is verdeeld in vijf divisies: concerten, muziektheater, toneel, ballet, kinder-en jeugdtheater.

 Dortmundse Museumnacht
Jaarlijkse cultureel evenement waar zo'n 50 culturele instellingen aan meedoen - musea, galeries, kerken enz


 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131203 Birchwood Studios