Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

VAKANTIE THURINGEN  >  DE


Reizen naar Thüringen in Midden-Duitsland.

Wartburgkreis, Unstrut-Hainich-Kreis, Kyffhäuserkreis, Schmalkalden-Meiningen, Sömmerda, Hildburghausen, Ilm-Kreis, Weimarer Land, Saalfeld-Rudolstadt, Saale-Holzland-Kreis, Saale-Orla-Kreis, Altenburger Land.

Steden in Thüringen : o.a. Apolda, Altenburg, Arnstadt, Eisenach, Erfurt, Gera, Gotha, Ilmenau, Jena, Meinungen, Mühlhausen, Nordhausen, Rüdelstadt, Saalfeld, Schmalkalden, Sondershausen, Sonneberg, Suhl, Weimar.

Thüringen, het 'groene hart van Duitsland', heeft niet alleen het Thüringer Wald, een smal, bebost kamgebergte met op de waterscheiding het beroemdste wandelpad van Duitsland, de 'Rennsteig'. De Rhön, ten zuidwesten ervan, verdient evenveel aandacht. Vulkanische kegelbergen en dorpjes met vakwerkhuizen verlenen deze streek een sfeer van verstilde nostalgie. Er dwars doorheen liep de 'innerdeutsche' grens tussen de BRD en DDR: een brede strook, die veertig jaar lang verboden terrein was.

Het Eichsfield is één van de mooiste delen van Thüringen: witgepleisterde huizen met oranje daken steken tegen het groen van de heuvels af. Stuwmeren en machtige burchten, die hoog boven het water uittorenen, vormen de hoogtepunten van een tocht door het Saaletal. Het Vogtland is een groene, golvende hoogvlakte. Verscholen in diep ingesneden dalen liggen de stadjes, klein maar vaak schilderachtig en rijk aan bezienswaardigheden.

Hoofdstad van Thüringen : Erfurt


hotels, reisbureaus, reisgidsen, vakantiewoningen, reizen naar Thuringen

links


Hotels in Thüringen

 Booking - Hotels in Thüringen  -  Hotelgids Thühringen
Hotels in Weimar, Erfurt, Jena, Eisenach, Apolda, Gera, Greiz, Linderbach, Suhl, Finsterbergen, Gotha en Bad Sulza.

 Grand Hotel Russischer Hof *****, Goetheplatz 2, 99423 Weimar
Het Grand Hotel Russischer Hof is midden in het historische gedeelte van Weimar gelegen. Op 1,2 km van het station en vlakbij het congrescentrum. Achter de neoklassieke gevel van het hotel, uitgeroepen tot historisch monument, zullen onze gasten al het nodige moderne comfort en een stijlvolle omgeving treffen. De gastronomische keuze is groot en divers. Naast ons zeer goede restaurant Anastasia met nationale en internationale keuken, serveren we u ook in ons Wiener Kaffeehaus en in de entertainment Bar Romanow.

ebookers.nl  -  klik op ' Hotels

Hotels.de - Hotels in Duitsland 

 Hotelopia.nl  -   
Kijk bij zoek van A-Z.

Reisbureaus / Reisorganisaties

 Pharos Reizen  -  Autovakanties ANWB  -  Wandelvakantie Rennsteig

 Arke Reizen  - 
Thüringen in het midden van Duitsland is een paradijs voor wandelliefhebbers, waarbij de Rennsteigroute uniek is [ voert over de bergkammen van het Thüringer Woud ].
Cultuurstad Weimar is de bakermat van de Duitse klassieke literatuur [ treedt met Arke in de voetsporen van grote Duitse schrijvers als Goethe en Schiller ].

ebookers.nl  -  Hotel, Vliegticket, Huurauto
Zelf je reis naar Thüringen samenstellen.

 
Organiseer je eigen reis naar Thüringen - Hotel + Vlucht Eisenach Tours  -  in het 'Groene hart van Duitsland'
Fietsverhuur bij Neuenhof, kanoën, schlaugbootfahrt, varen op een vlot, tochten met een slee.
Uitstapjes Thüringer Woud, Wartburgstad Eisenach of door het nanijgelegen Werratal.
 Historicus  -  Touroperators in Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt
Kastelen, kunst / cultuur en steden, natuur / avontuur & wellness
 Werra Abenteuerreisen
Ballonvaarten met vertrek uit Creuzburg, Begeleide fietstoertochten: op de Rennsteig of van Thüringen naar Hessen, Fietstochten: langs de Werratal-route vanaf de bron tot aan de monding van de rivier, fietsverhuur to maximaal 30 personen, Wandelingen - rond de Wartburg, op de Rennsteig en in het Werratal en het Nationale Park Hainich, Boottochten: op de Werra en de Weser tot aan Bad Karlshafen, Kanoverhuur en vlottenbouw / vlottentochten voor groepen vanaf 8 personen. In de winter: skiën en winterwandelingen.

Reisgidsen Thüringen / Reisliteratuur

 Bruna  - 

Vakantiewoning in Thüringen

Interhome.nl  -  zie Thüringerwald

 
Belvilla Vakantiewoningen verhuurt unieke vakantiewoningen die op úw specifieke wensen aansluiten. U bent verzekerd van een ruime keus aan vakantiewoningen. Alle woningen zijn door onze inkopers bezocht. U bent dus verzekerd van kwaliteit.

   

Vervoer / Hoe kom ik in Thüringen

 Luchthaven Eisenach - Flugplatz Eisenach - Kindel
 Luchthaven Erfurt - Flughafen Erfurt
 Luchthaven Leipzig-Halle

 Vliegtickets / goedkoop vliegen  -  diverse aanbieders

 Thüringerwaldbahn und Strassenbahn Gotha


Links / Verwijzingen

 Thüringen Tourismus Service Center  -  een land met een traditie om te baden 
Excursies, tentoonstellingen, baden, monumenten, kastelen, spoorweg- nostalgie, galeries, tuinen / parken / dierentuinen, historische mijnen / grotten, kerken en kloosters, musea, sport / fun / fitness, kastelen, industriële monumenten, Rennsteig, Rondreizen in Thüringen, Klassikerstraße Thüringen , Thüringer Porselein route, fietsvakanties / actieve vakanties, fietstochten, sport-en fitness, wandelen, boottochen, wintersport, natuur beleven, kuuroorden en spa's, campings, vakantie op het land, enz.
 Vrijstaat Thuringen  -  Freistaat Thüringen

 Erfurt  -  hoofdstad van het land Thüringen
Erfurt is de grootste stad van Thüringen en behoort, naast Jena en Gera, tot de drie belangrijkste centra van Thüringen.

 Altenburger Land [ Landkreis ]  -  Toerisme
Het Altenburger Land is meer dan een geheime vakantietip: maak kennis met een gebied in het hart van Duitsland, waar de noordelijke uitlopers van het westelijke Ertsebergte zachtjes overgaan in bewegen in de laaglanden van Leipzig. Het Aktenburger Land kenmerkt zich door een zacht glooiend landschap met kleine en grote valleien, rivieren en beekjes, stuwmeren, meren en vijvers. Beschermde gebieden met zeldzame planten en watervogels heiligdommen worden afgewisseld met oude boerderijen, vaak uitgevoerd in een opvallende houten constructie.
 Eichsfeld
 Gotha  -  Landkreis
Gemeenten, Economie, Toerisme [ Schauhandwerk, Campings, Attracties, Wandeltips ], Vrije tijd 
 Ilm-Kreis
Erfurt, Weimar, Eisenach, Gotha, Oberhof, Suhl, Rudolstadt, Saalfeld, Meiningen, Schmalkalden
 Kyffhäuserkreis [ Landkreis ]  -  Kyffhäuser Tourismus [ toeristenbureau ]
Legendes, kastelen en verhalen | Natuur, wandelen en recreatie | Kunst, cultuur en musea | Amusement, vrije tijd en plezier | Speciale aanbiedingen voor groepen | Kyffhäser Erlebnisreich [ vissen, zwemmen, boerderij, bowling, camping, nachtclub, fietsverhuur, fitness centrum, go-cart, internet cafe, jeugdherberg, bioscoop, kegelen, kruidentuin, therapiecentrum, betoverd bos, molens, parken, orkesten, regionale producten, paardrijden, paragliding, sauna, solarium, game machines,] tennis, dierentuin en watersporten
 Saale-Holzland-Kreis
 Saale-Orla-Kreis
 Sömmerda [ toeristenbureau ]  -  Typisch Thüringen
De streek toont zijn zachte kant en vriendelijkheid, waarvan zijn karakter door de eeuwen heen bepaald zijn door landbouw en veeteelt, visserij en ambachten, wijn en Waidanbau. De oude cultuur met zijn uitgebreide geschiedenis en plattelandstradities popelen om dat met bezoekers te delen.
Oude dorpskerken, vakwerkboerderijen, molens aan de dorpsrand, dorpspleintjes, gerechtslinde, Waidstein [ Wedesteen ], alles is er nog steeds terug te vinden.
Kastelen, paleizen, oude vestingwerken zijn er de stenen getuigen van het belang van de regio sinds de dagen van het Thüringer koninkrijk. In dit idyllische landschap kun je, ver van het massatoerisme, van rust en ontspanning genieten. De onmiddellijke nabijheid van de culturele bezienswaardigheden van Erfurt, Weimar en de Kyffhäuser maken een gevarieerd programma mogelijk.
 Sonneberg Landkreis
Sonneberg ligt op de zuidelijke hellingen van het Thüringer Woud en strekt zich uit van de Rennsteig tot de laaglanden van Sonneberg en het land en de Schalkauer Platte. In het zuiden en oosten grenst het aan dal van de Main en het Frankische Woud, in het noorden en westen aan het Werra- en Schwarzatal.
 Unstrut-Hainich-Kreis
 Wartburgkreis
 Weimarer Land  -  het Toscane van het oosten

 Arnstadt  -  oudste op papier bekende plaats in Thüringen  -  Bach & kultuurstad
 Bad Liebenstein  -  Kuurstad
 Bad Frankenhausen
 Bad Salzungen
Zie Keltenbad.
 Ebeleben  -  Stad in het groene hart van Duitsland
 Eisenach
Wartburg, Nikolaitoren met Nikolaikerk, Dominikanenklooster, Lutherhuis
 Finsterbergen  -  Heilkimatischer Kurort  -  Sonneneseite des Rennsteigs
 Georgentahl
Georgenthal ist ein gepflegter, staatlich anerkannter Erholungsort im Naturpark "Thüringer Wald".
 Gera
 Gotha
Slot Friedenstein, Natuurmuseum, Ekhof-Theater, Augustinerkerk
 Greiz [ Toeristenbureau ]
 Ilmenau  -  Goethestad / Universiteitsstad
 Jena [ langs de rivier de Saale ]
In Jena werd in de 19e eeuw geschiedenis gemaakt door Carl Zeiss in zijn mechanische werkplaats, die tot het wereldconcern 'Carl Zeiss jena' uitgroeide, bekend om zij n optische apparaten en glas. Duitslands favoriete filosofen Hegel en Fichte onderwezen aan de universiteit van Jena, Schiller werkte er jarenlang als docent, Karl Marx is er gepromoveerd. Studenten van dezelfde universiteit maakten jaren later Jena tot de onrustigste stad van de toenmalige DDR en vormden samen met de arbeiders de oppositie tegen de heerschappij van de SED.
 Meiningen  -  toeristeninformatie
Slot Elisabethenburg, Slot Landsberg, Theater van Meining
 Nordhausen
 Oberhof
 Rudolstadt
Slot 'Heidecksburg', Volkskundemuseum 'Thüringer Bauernhäuser', Thüringer Landestheater
 Saalfeld
Tropfsteinhöhlen „Feengrotten", Johanniskirche, Burgruine „Hoher Schwarm", Thüringer Heimatmuseum
 Schmalkalden  
Slot Wilhelmsburg, Middeleeuwse stadkern, Schaubergwerk „Finstertal"
 Sondershausen  -  Muziekstad / Bergstad
 Sonneberg  -  Speelgoedstad
 Suhl  -  Toegangspoort Thüringer Wald  -  Suhl Toeristenbureau
Wapenmuseum, Diana-Bronnen, Historisch raadhuis, Dierenpark, Schietsportcentrum, Volkssterrenwacht
 Weimar  -  oude kern met vakwerkhuizen
Bakermat van de Deutsche Literatur und Muzik. Hier haben u.a. Goethe, Bach, Schiller und Herder gelebt und gearbeitet. Prachtig oud centrum met interessante musea und da Geburthaus von Goethe und Schiller.
Weimar Goethes Wohnhaus am Frauenplan | Schillers Wohnhaus | Schloss Belvedere | Stadtschloss | Cranachhaus | Deutsches Nationaltheater | Gedenkstätte Buchenwald u.a.
 Werraquell-Touristikservice am Rennsteig
 Wiehe
 Winterstein
Aan de voet van de Große Inselsberg (916 m) en slechts een paar kilometer vvan de Rennsteig.

 Burgenland
 Ertsgebergte
 Fachschule für Ultralight in Damme  -  vakschool voor Ultralights
 Saale
 Saale-Radwanderweg  -  Fietsroute Saale
 Saale-Unstrut  -  het bekendste wijnbouwgebied van Oost-Duitsland
 Saalfelder Feengrotten
 Thüringer Becken  -  cultuurhistorie: Weimar, Erfurt en Gotha
 Thüringer Wald [ Thüringer Woud ]
 Vogtiand  -  Touristenbureau

 Goethehaus Frankfurt
 Keltenbad
 Landesgartenschau Nordhausen 
 Martin Luther
In 1521 trok een zekere Junker Jörg de Wartburg binnen. Het was de schuilnaam voor een jonge man, die door de Rijksdag te Worms vogelvrij was verklaard: de reformator Martin Luther. Zo'n 300 dagen bracht hij hier in absolute eenzaamheid door en vertaalde de bijbel uit het Grieks in het Duits. Hij heeft daarbij naar eigen zeggen 'het volk in de mond gekeken' en zodoende een verenigende band geschapen, het Hoogduits, dat later een wezenlijke bijdrage leverde aan het ontstaan van één Duitse staat.
 Modelbaan Wiehe  -  grootste modelspoorbaan van de wereld.
De modelspoorbaan in het stadje Wiehe slingert over 12.000 vierkante meter spaanplaat.
 Spielkartenfabrik  -  ASS Altenburg
 TV  -  Jena TV
 Wartburg burcht  -  Virtuele rondwandeling op de Wartburg
Op Oost-Duitslands beroemdste burcht, de Wartburg, streden minnezangers als Walther von der Vogelweide en Wolfram von Eschenbach rond 1200 tijdens de legendarische 'Wartburgkrieg' [ een strijd om gunst en roem , met het. gedicht als wapen ]. Rond deze gebeurtenis zijn kleurrijke verhalen gesponnen en de toenmalige graaf van Wartburg [ Hermann I ] dankt hieraan zijn naam als bevorderaar van de kunsten. Zijn schoondochter Elisabeth keerde zich echter van dit hoofse leven af en wijdde zich aan de armen en de zieken. Thüringen wordt daarom ook wel :'het land van de Heilige Elisabeth' genoemd.
 Westlicher Thüringer Wald  -  Wanderer Willis
Den Lutherweg, den Thüringenweg, den Benediktinerpfad, den Sallmannshäuser Rennsteig, den Hainich-Rennstieg, den Werra-Burgen-Steig

Cuisine - Thüringer recepten

Bratwurst auf Äpfeln, Thüringer Bratwursttorte, Griebenplätzchen, Kartoffelklösse, Thüringer Klösse, Thüringer Rotkohlwickel, Thüringer Topfwurst-Sauerkrau, Thüringer Wurstpfanne uvm.

 Hobbykoch Rolf

Geschiedenis van Thüringen

Het 'Rijk der Thüringers' was rond 500 de machtigste Germaanse staat in Midden-Europa. Maar het nabijgelegen Frankenrijk zorgde al snel voor het verdwijnen van die 'concurrentie'. Met hulp van de Saksen werd Thüringen in 531 door de Franken onderworpen.
Tegen het eind van de 18e eeuw bestond het voormalige rijk uit 15 kleine staten die geen gesloten territoria vormden, maar in meer dan honderd gebieden waren versplinterd. Voor één van zo'n ministaatje was dat aanleiding om er als volgt de spot mee te drijven: 'Gooit iemand de petroleumkan om, dan stinkt het hele vorstendom.'
Pas in 1920 verenigden de vorstendommen zich weer tot één Thüringen, met Weimar als hoofdstad.

In de tweede helft van de 18e eeuw ontwikkelde Weimar zich tot een internationaal literair centrum; het werd onder invloed van de 'dichtervorsten' Goethe en Schiller het culturele middelpunt van Europa en zodoende uitgangspunt voor de geestelijke vernieuwing in Duitsland.

 Geschiedenis van het land Thüringen  -  Geschichte des Landes Thüringen
 Geschiedenis-archief Thüringen  -  Thüringer Archiv für Zeitgeschichte
 Duitse gebieden onder bescherming  -  Thüringen

Muziek, Kunst & Kultuur, Evenementen

Wie 'Thüringen' en Cultuur hoort denkt vrijwel meteen aan Bach en Goethe, aan Schiller en Wieland of aan de  Wartburg en Weimar. Maar Thüringen heeft nog ontzettend veel meer te bieden. Iedere vierkante kilometer staat bol van geschiedenis en levert een bijna onuitputtelijke lijst van gedenktekens en musea.


 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131207 Birchwood Studios