Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

ZTEDENREIZEN LILLE  >  NORD-PAS-DE-CALAIS


City Trips Lille  -  Hoofdstad van Nord-Pas-de-Calais.


autoverhuur, hotels, reisbureaus, reisgidsen, reizen naar lille

links


Autoverhuur 

  -  Klik op 'Autoverhuur' 

Hotels Nord-Pas-de-Calais

 Hotels in Lille  -  Hotelgids Lille en omgeving
Hortels in La Madeleine 1.9 km, Mons-en-Baroeul 3.5 km, Marq-en-Baroeuil 3.9 km, Lezennes 4.0 km, Villeneuve d'Ascq 4.9 km, Emmerin 6.0 km, Lomme 6.2 km, Lesquin 6.6 km, Bondues 7.8 km, Seclin 9.6 km, Hem 9.6 km, Roubaix 10.2 km.

 

 Hotelopia.nl  -   
Kijk bij belangrijke bestemmingen. Andere bestemmingen zijn te vinden onder 'Of zoek alle van A-Z'.

Reisbureaus / Reisorganisaties  -  Hotel, Huurauto
Zelf je reis naar Lille samenstellen

 
Organiseer je eigen reis naar Lille.

Reisgidsen Noord-Frankrijk / Reisliteratuur

 Bruna  - 

Vervoer / Hoe kom ik in Lille

 Luchthaven Lille [ LIL ]  -  Aeroport de Lille [ Lesquin ] Vliegtickets / goedkope vluchten  -  diverse aanbieders - prijsvergelijking mogelijk

NMBS / SNCB 


Links / verwijzingen

 Lille  -  Hoofdstad van Nord-Pas-de-Calias  -  zie Toeristenburea Lille
Rijsel heeft vanouds belangrijke industrie [ textiel ] en is een universiteitsstad. De stad vormt een belangrijk spoorwegknooppunt.

 Lille / Rijssel  -  Gemeente Lille  -  nabij de grens met België aan de rivier de Deûle
Lille telt zo'n 180.000 inwoners en vormt met steden als Roubaix (Robeke), Villeneuve d'Ascq en Tourcoing een agglomeratie [ Metropool Lille met 87 gemeenten ] met ruim 1 miljoen inwoners. In een wat bredere zin is Rijssel [ met ook de omgeving van Kortrijk en Moeskroen in België ] het centrum van een dichtbewoonde omgeving met circa 2 miljoen inwoners.

 Citadel van Lille
Dit is het meesterwerk van Sebastien Leprestre, Markies van Vauban. Lodewijk XIV gaf na de verovering van Lille in 1667 opdracht tot de bouw van het fort. De werken duurden tot 1670. Oorspronkelijk was het een kleine stad omringd door vijf bolwerken in de vorm van een ster, met een omtrek van 2 200 meter.
 Geboortehuis Charles de Gaulle
Charles de Gaulle is op 22 november 1890 in Lille geboren in het huis van zijn grootouders aan moeders kant, op nummer 9 in de rue Princesse. Nog dezelfde dag werd hij gedoopt in de nabijgelegen Saint-André kerk.
Het huis staat op de monumentenlijst en werd in 1967 aangekocht door een groep vrienden van de generaal. Het karakteristieke interieur van het museum geeft een blik op het leven van de Noordfranse industriële bourgeoisie aan het eind van de 19e eeuw. De tentoongestelde familiesouvenirs en persoonlijke voorwerpen illustreren de jeugd van De Gaulle (wieg, doopjurk, degen van Saint-Cyr enz.). In een onlangs ingericht multimediacentrum kun je je verdiepen in het leven en werk van deze staatsman
 Grande Garde
Op de Grote Markt staat de Grand Garde. Dit gebouw diende als logies voor de koninklijke wacht. Tegenwoordig is het Théâtre du Nord hier gevestigd.
 Grote markt
De ontmoetingsplaats van alle Lillois biedt een panorama van de architectuur van de 17e tot de 20e eeuw. In het midden staat de zegegodin. Zij herinnert aan het beleg van Lille door de Oostenrijkers in 1792.
 Museum voor de schone kunsten
Een van de grootste musea van Frankrijk met een prestigieuze verzameling Europese schilderijen uit de 15e tot de 20e eeuw, alsmede Franse beeldhouwwerken uit de 19e eeuw, keramiek en reliëfkaarten van de Vauban-vestingen.
 Hospice Comtess Museum [ in het hart van Vieux Lille ]
Dit museum is gevestigd, in het hospitaal dat in 1237 gesticht werd door gravin Jeanne van Vlaanderen en dat gefunctioneerd heeft tot aan 1939. De huidige gebouwen dateren uit de 15e, 17e en 18e eeuw. Ze bestaat uit een Salle des Malades (Ziekenzaal) overwelfd door een gelambriseerd gewelf, een kapel gedecoreerd met de wapenschilden van de belangrijkste weldoeners van het hospitaal en de gebouwen van de gemeenschap van zusters Augustinessen rond twee binnenplaatsen en een medicinale tuin.
 Oude Beurs
De beurs, gebouwd van 1652 tot 1653, is zonder twijfel het mooiste monument van de stad. De beurs bestaat uit 24 identieke huizen die rond een binnengalerij zijn gebouwd. Op het binnenplein kun je oude boeken vinden of schaak komen spelen.
 Stadhuis en Belfort
Gebouwd is opgericht van 1924 tot 1932. Architect Emile Dubuisson liet zich inspireren door de Vlaamse huizen met hun driehoekige trapgevels. Het 104 meter hoge belfort staat op de werelderfgoedijst van de UNESCO.
 Vieux Lille [ het oude Lille ]

 Nieuws uit Lillle en Noord-Frankrijk  -  La Voix du Nord
 Universiteit van Lille  -  Université Lille Nord de France

CuisineGeschiedenis van Lille

De stad is in de 11e eeuw door Boudewijn V, graaf van Vlaanderen, op een eiland in de Deule gesticht.
In de namen Ter IJssel, Rijssel of L'île komt deze geschiedenis terug.

 Geschiedenis van Rijsel 

 Histoire de Lille [ Franstalig ]
Een legende over de oorsprong van de stad, De oude regeling, Het terrein en de opkomst van de stad, Middeleeuwen [De 17 provincies], In de moderne tijd, De Franse Revolutie, Wereldoorlog I, De Roaring Twenties / Depressie en het Volksfront, De Tweede Wereldoorlog, Na-oorlogse tijd tot vandaag, Tijdlijn.

Muziek, Kunst & Cultuur

 Cultuur van Rijsel 

 LaM  -  in de voorstad Villeneuve d'Ascq
Exposeert niet alleen moderne kunst (Picasso, Klee, Miro, Modigliani), maar heeft ook de grootste collectie outsider-kunst, oftewel Art Brut van Frankrijk. Hier ook de intrigerende schilderijen van de Franse mijnwerker Augustin Lesage (1876-1954). Zie Musée LaM

 Palais des Beaux-Arts van Lille
Wordt vanwege het belang van zijn vaste collecties als het tweede algemene museum van Frankrijk beschouwd, net na het Louvre.

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131120 Birchwood Studios