Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

VAKANTIE IN LITOUWEN  >  EU


Toeristische iinformatie Litouwen

Regio's in Litouwen : Akmenes Rajonas, Alytaus, Anyksciu, Birzu, Ignalinos, Jonavos, Joniskio, Jurbarko, Kaisiadoriu, Marijampoles, Kauno, Kedainiu, Kelmes, Klaipedos, Kretingos, Kupiskio, Lazdiju, Mazeikiu, Moletu, Pakruojo, Panevezio, Pasvalio, Plunges, Prienu, Radviliskio, Raseiniu, Rokiskio, Sakiu, Salcininky, Siauliu, Silales, Siltues, Sirvinty, Skuodo, Svencioniu, Taurages, Telsiu, Traky, Ukmerges, Utenos, Varenos, Vilkaviskio, Vilniaus, Zarasu

Steden / Gemeenten in Litouwen : Alytus, Birsionas, Druskininkai, Kaunas, Klaipeda, Marijampole, Neringa, Palanga, Panevezys, Siauliai

Hoofdstad van Litouwen: Vilnius.


autoverhuur, hotels, reisbureaus, reisgidsen, reizen naar litouwen

links


Autohuur in Litouwen

ebookers.nl  -  Klik op ' Autohuur ' 

Hotels in Litouwen

 Booking - Hotels in Litouwen  -  Hotelgids Litouwen
Hotels in Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Palanga, Druskininkai, Avižieniai.

 -  Hotels in Litouwen

ebookers.nl  -  klik op Hotels

 

Nationale Parken in Litouwen / Regionale parken

 Aukstaitija Nationalpark  -  met uitgestrekte bossen en aaneengesnoerde meren
In het oosten van Litouwen gelegen paradijs voor kanoërs en watersporten. De rivieren die hier ontspringen stromen door heel Litouwen. Het park wordt als het mooiste nationale park van Litouwen beschouwd. Startpunt : Paluse.
 Dzukija-Nationalpark  -  het grootste nationale park van Litouwen
Het park, dat een gebied van 550 km2 beslaat, is bijna volledig bedekt met bos. Wandelaars, fietsers, vissers en ruiters zullen hier veel ongerepte natuur, uitgestrekte bossen, heldere meren, sprankelende beekjes en natuurlijke rivierlandschappen vinden, dus een ideale omgeving voor mensen die graag buiten aktief bezig zijn.
Voor kanoliefhebbers zijn de routes op twee van de mooiste rivieren van Litouwen, de Merkys en Ula, ideaal. Er zijn tal van wandelpaden en fietspaden. Het park wordt beheerd vanuit Marcinkonys
 Nationalpark Kurische Nehrung  -  tussen de Koerse Haff [ lagune ] en de Oostzee 
De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Grote Duin van Nida, de houten beelden van De Heksenberg in Juodkrante, het Maritiem Museum met Aquarium en Dolfinarium in Smiltyne.
Het Nationaal Park zelf is een levend openluchtmuseum over de diversiteit en schoonheid van de natuur, dat in 2001 in de UNESCO-lijst van wereld cultureel erfgoed werd opgenomen. De reis er naaartoe is alleen mogelijk middels de Veerboot van Klaipeda mogelijk.
 Historisch Nationaalpark Trakai
Dit Nationale Park biedt een schat aan bezienswaardigheden van historisch, etnografisch en archeologisch belang: de middeleeuwse burchten op het Trakai schiereiland en op het eiland in het Meer van Galve. Het park geeft een indrukwekkende impressie van de Litouwse landgoedcultuur.
 Nationaalpark Zemaitija 
In het hart van dit in het westen van Litouwen gelegen nationae park ligt het Meer van Plateliai. Het park is bijzonder geschikt voor wandelen, fietsen en kanoën.

 Krekenava Regionalpark
 Kurtuvenai Regionalpark
 Labanoras Regionalpark
 Nemunas-Regionalpark
 Neris Regionalpark
 Pajuris Regionalpark
 Rambynas Regionalpark

 Vogels in Litouwen 

Reisbureaus / Aanbiedingen

 Koning Aap Reizen  -  Litouwen, Estland en Letland 
Oude steden en verlaten baaien.
Ruim een decennium geleden waren ze amper bekend, nu zijn ze lid van de Europese Unie. We hebben het over de Baltische staten: Estland, Letland en Litouwen, ooit onderdeel van de ontoegankelijke Sovjet-Unie. Je reist door steden met schilderachtige middeleeuwse kernen, moderne winkelcentra, orthodoxe kerken en troosteloze buitenwijken. Op het platteland met haar houten huisjes, modderige paden, paardenkarren en eindeloze velden begeef je je in een andere wereld. Reis mee langs deze fascinerende rand van Europa.

  Pharos Reizen  -  Autovakanties ANWB 
19-daagse ANWB autorondreis Baltische Staten 2008
ANWB reisbegeleiding; verblijf in grotendeels 4-sterren hotels; excursies in Vilnius, Riga en Tallinn o.l.v. professionele gidsen; overtocht Klaipeda - Kiel, incl. overnachting.

 noSun  -  14 daagse rondreis door Litouwen in de leeftijd van 18-40 jaar 
Dé nieuwe groepsbestemming van noSun! Dit nog vrijwel onbekende land is natuurlijk bij uitstek geschikt voor een leuke en avontuurlijke reis. Deze 14 dagen wordt er voor gezorgd dat je een ultieme combinatie ervaart van de prachtige Nationale Parken die Litouwen heeft, de rijke cultuur die zowel Russische als Litouwse elementen bevat en de activiteiten die erop de agenda staan zoals mountainbiken, wandelen en kanoën. Groepsreizen zijn in kleine groep in de leeftijd van 18-40 jaar.

 Arke Reizen -  -  Hoofdstad Vilnius

 Pelikaan Reizen  -  Busreizen Litouwen Antieke Wereld
Antieke Wereld is een reisorganisatie voor exclusieve groepsreizen op het terrein van kunst, cultuur, architectuur, etnografie en flora/fauna, wereldwijd. Bijna alle reizen hebben één vertrekdatum per jaar en keren jaarlijks of tweejaarlijks terug in het reisprogramma.
 Baltico Travel
Specialist voor groeps en individuele reizen. Verder vliegtickets, hotelreserveringen, ferrytickets, groene kaart GOS, uitwisselingen en handelsmissies
 Instituut voor Internationale Excursies, Amsterdam
Groepsreizen / bootreizen. O.a. reizen naar de Baltische Staten
 Travel Lithuania [ engels [

Reisgidsen Litouwen / Reisliteratuur

 Bruna  -   

Hoe reis ik naar Litouwen


 Luchthaven van Vulnius - Vilnius Airport
 Luchthaven Siauliai International

Brussels Airlines  
Vliegtickets naar Litouwen vanaf Brussel.

 Losse vliegtickets / goedkope vluchten -  diverse aanbieders

 Spoorwegen Litouwen

 Scandlines  -  veerboot naar Litouwen
 Silja Lines  -  veerboot

 Busvervoer in Litouwen
 Wegennet in Litouwen


Links / Verwijzingen 

 Verkeersbureau Litouwen
 Ambassade Nederland in Litouwen

 Vilnius [ Welna ]  -  Hoofdstad van Litouwen
De mooiste en grootste stad van Litouwen, waar de kleuren van de oude muren oplichten als in een klein poppenhuis. De Godshuizen met hun verschillende bouwstijlen bepalen het beeld van de binnenstad.
Meesterwerken van de gotische architectuur, zoals de St. Anne staan slechts een paar honderd meter van de barokke kerken en de enorme neoklassieke kathedraal verwijderd. Op warme zomeravonden heerst in de goed bezocht biertuinen en op de restaurantterrassen een bijna mediterrane flair. 

 Klaipeda  -  District Klaipeda  -  het zg. Memelland en de Memeldelta aan de Kurischen Haff
Districten : Alytus, Kaunas, Klaipeda, Marijampole, Panevezis, Siauliai, Taurage, Telsiai, Utena en Vilnius.
Gemeenten : Skuodas Regio, Kretinga Regio, Stad Palanga, Klaipėeda Region, Stad Klaipėeda, Stad Neringa, Šilute Regio.
 Siauliai  -  District Siauliai
 Vilnius  -  District Vilnius

 Alytus Stad  -  Zuid-Litouwen
Alytus, aan beide oevers van de Memel gelegen, is het wetenschappelijke centrum van Zuid-Litouwen. oor zijn turbulente geschiedenis en sterke verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog is het een moderne stad zonder historisch centrum.
 Birstonas  -  An einer Schleife der Memel - Bekend kuuroord - Minerale bronnen
In het centrum van zuidelijk Litouwen wacht de bezoeker een aangename verrassing: omgeven door bossen, in der Flussschleife van Nemunas ligt een van de mooiste steden van Litouwen - Birštonas. Al sind mensenheugenis nodigt de Kleinstad Birštonas de wandelaars uit tot rust te komen in haar natuurlijke omgeving.
Haar glorietijd begon in het jaar 1846 na de ontdekking van mineraalwaterbronnen die men vervolgens bij gezondheidsbehandelingen inzette. Als vanzelfsprekend ontwikkelde Birštonas zich tot een beroemd kuuroord.
 Druskininkai  -  Kuuroord midden tussen de bossen - Mineraalbronnen
Op een natuurlijke wijze aan de Memel liggend en niet ver van de Wit-Russische grens is Druskininkai een geliefd kuuroord in een mooie landschappelijke omgeving met zich ver uitstrekkende wandelroutes.
 Juodkranté [ Schwarzort ] - in de Koerse Nehrung - Badplaats
Ligt in het noordelijke deel van de Nehrung, zo'n 18 km van Klaipéda, contrastreert het sterk met Nidden. Wordt het karakter van Nidden grotendeels door de traditionele vissershuisjes bepaald, zo zijn in Schwarzort veel leuke houten villa's uit de vorige eeuwwisseling en de twintiger jaren te vinden. Toen was Schwarzort niet alleen een zeer belangrijke toeristenplaats, maar ook het centrum van de professionele barnsteenindustrie in de Koerische. Honderden stoombaggervaartuigen, schuiten en boten waren indertijd op zoek naar het kostbare hars. Alleen de idyllische "Bernsteinburcht" herinnert vandaag nog aan die drukke dagen. Schwarzort wordt door een van de oudste bossen in de omgeven en staat open voor iedereen die rust en ontspanning zoekt. Naar het eindeloze Oostzeestrand zijn het maar zo'n 20 minuutjes door de bossen, aan de  Haff en inde omgeving kun je heerlijk slenteren. Naar Klaipéda is er regelmatig busvervoer [ Minibussen ]
 Kaunas  -  tweede stad van Litouwen
Kaunas lokt met een schilderachtige binnenstad, een immens cultureel aanbod en een rij zeer bezienswaardige bouwwerken. Daarbij komt nog een zeldzaamheid in het normaal vlakke Baltische gebied, de Funiculaire [ tandradbaan ], de het verder boven gelegen stadsdeel met het dieper gelegen centrum verbindt.
Tot de historische bezienswaardigheden behoren b.v. Burcht van Kaunas en de St.-Georg-Kerk, het schilderachtige Raadhuisplein met het opvallende raadhuis, de kathedraal - het grootste gotische bouwwerk in Litouwen - of de wuchtige Aartsengel-Michael-kerk en veel meer. In de mooie omgeving moet je zeker het meer van Kauna bezoeken.
 Kaunas  -  Bezoek Kaunas  -  schilderachtige binnenstad met vesting 
 Klaipeda Stad [ Memel in Palanga ]  -  binnenstad met vakwerkhuizen
De enige zeehaven van Litouwen, toegang tot de Koerische Nerung; een van de meest vooraanstaande steden van Litouwen. Sehenswert ist vor allem die kleine restaurierte Altstadt, die einst streng geometrisch angelegt wurde. Typisch für das frühere Memel (und untypisch für das Baltikum) sind die vielen Fachwerkhäuser. Von großer Bedeutung ist die Stadt für die Kurische Nehrung. Nur von hier verkehren regelmäßig Fähren über das Kurische Haff. Zie ook Zeehaven Klaipedas
 Marijampole Regio
 Marijampole Stad 
 Neringa
 Nida [ Nidden ]  -  in de Koerische Nehrung  -  Badplaats
De bekendste plaats van de Kurischen Nehrung. Direct grenzend aan de Hoge Duinen, prachtig gelegen aan de Haff en door bossen omgeven toont Nidden bijna alles wat de Kurische Nehrung zo aantrekkelijk maakt. De Oostzee nodigt uit tot baden, terwijl de bossen en duinen je lokken met uitgebreide wandelingen en je in Haff heerlijk ontspennen kunt rondhangen.
 Palanga  -  grootste vakantieplaats in Litouwen  -  Palanga 
 Panevezys
 Siauliai [ Overheid ]  -  Toerisyenbureau Sauliai

 Koerische Nehrung  -  Toeristische plaatsen in de Koerische Nehrung
De Koerische Nehrung met zijn bijzondere duinenlandschap is een schiereiland tussen Oostzee en de Koerische Haff. het grootste gedeelte van de Nehrung behoort aan Litouwen. Het kleinere deel met de nederzettingen Pilkopėe / Pillkoppen, Rasytėe / Rositten, Šarkuva / Sarkau enz. behoort tot het district van Koningsbergen in de Russische Federatie.
Plaatsjes : Smiltyne, Juodkrante, Pervalka, Preila, Nida
 Memmelland
Zuidoostelijk van Klaipéda strekt zich langs de Nemunas [ Memel ] het vroegere Memelland uit. Silute [ Heydekrug ] vormt het middelpunt van deze regio. Nog steeds wordt het beeld Memelland bepaald door kleine en nog kleinere dorpjes, onaangetaste landschappen en natuurlijke rivierlopen. Een waar paradijs voor de natuurliefhebber.
 Zuidoost Litouwen
Centrale as in het zuidoosten van Litouwen is de rivier Nemunas [ Duits : Memel ]. Deze regio tussen de grenzen van Wit-Rusland, Polens en de Kaliningradse [ Königsberger ] gebieden is een paradijs voor de natuurliefhebber. Hier ligt ook het grootste Nationale Park van Litouwen, het Nationale Park Dzukija.

 Birzai  -  de Witte Burcht is de enige Bolwerkburcht in Litouwen
 Burg Klaipeda  -  Burcht met burchtmuseum
 Gediminas-Burcht  -  in Vilnius - kasteelberg met Burchttoren
 Gutshof Lentvaris  -  een van de meest uitdrukkingsvolle neogotische kasteel in Litouwen
 Kaunas-Burcht  -  in Kaunas - het oudste kasteel van Litouwen 
 Trakai  - enige Gotische waterburcht in Europa 

Blauw vierkantje - illu Vakantie op het Litouwse platteland
Blauw vierkantje - illu Fietsinformatie Litouwen 

 Baltic Times  -  nieuws
 Lietuvos Rytas
 PTT van Litouwen 
 Radio en tv in Litouwen 
 Thomas Mann Huis - in Nidia
Het Thomas-Mann-Huis in Nidden, het voormalige zomerverblijf van de Nobelprijsdrager is tegenwoordig een brandpunt van internationale culturele betrekkingen en een plek van nieuwe ontmoeting en nabuurschap.
 Thomas Mann cultuurcentrum
Het Thomas-Mann-Cultuurcentrum is op vele manieren aktief in het tkene van het Europese denken. Gelegen in het multi-ethnische gebiedvan de Letouwse Oostzeekust, biedt het een forum aan allen die kennis over de geschiedenis, tegenwoordige tijd en toekomst der culturen willen uitwisselen. Daarbij uitgaand van de persoonlijke ontmoeting en het vrije woord. Als onafhankelijk denkende intellectueel is Thomas Mann beschermheer van het programma en symbolisch gastheer bij alle evenementen in zijn zomerhuis in Nidden.
Het Thomas-Mann-cultuurcentrum in Nida werd in 1995 door het Litouwse cultuurministerie, de Universiteit van Klaipėeda en de Overheid van Neringa opgericht. Het zetelt in het voormalige zomerhuis van Thomas Mann, waarin de Nobelprijsdrager met zijn familie in de zomers van 1930-1932 verbleef.

Culinair - Litouwse Recepten

Blauw vierkantje - illu Traditioneel Litouws eten  -  Lithuanian Traditional Food

 Menu.lt  -  Adressen en aankondigingen clubs, restaurants en bars

Geschiedenis van Litouwen

Onafhankelijk van de Sovjet Unie op 6 September 1991

Blauw vierkantje - illu Litouwse museums  -  Museums of Lithuania

Blauw vierkantje - illu Ethnografisch Museum Rumsiskes - in Kaunas

Muziek, Kunst & Cultuur, Evenementen

 Litouws - Litouwse taal
Blauw vierkantje - illu Muziek uit Litouwen  -  Lithuanian Music Information

 Nationale Opera Litouwen
 Staatsphilharmonisch orkest Litouwen

 Tradicija.lt  -  oude Litouwse beeldhouwwerken, kruisen en kapellen
 Muziejai.lt  -  Litouws museumportaal 
 Nationale museum van Litouwen 

 Nationale feestdag Litouwen : 6 juli
 Kaunas  -  Kaunas Jazz-Festival, April
 Kaunas  -  Stadfeest Kaunas, Mei 
 Klaipeda  -  Jazzfeest Klaipeda, Juni
 Klaipeda  -  Zeefestival Juro svente, Juli
 Klaipedia  -  Internationaal Opera- en Symphoniefestival, Augustus
 Kaunas  -  Operafeest in de Burcht van Kaunas, Juni
 Nida  -  Thomas Mann Festival, Juli
 Palanga  -  Zomerfeest Palanga, Juni
 Trakai  -  Mddeleeuws Festival [ Juli ]
 Siauliai  -  Jazz in Siauliai, September

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131122 Birchwood Studios