Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

VAKANTIE IN MOLDAVIE  >  EU


MoldaviŽ ligt voor een groot deel tussen de rivieren Proet en Dnjestr en wordt in het westen begrensd door RoemeniŽ en voor de rest door OekraÔne.

Arrondisementen in MoldaviŽ : Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călăraşi, Căuşeni, Cimişlia, Criuleni, Donduşeni, Drochia, Dubăsari, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, HÓnceşti, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocniţa, Orhei, Rezina, RÓşcani, SÓngerei, Soroca, Străşeni, Şoldăneşti, Ştefan Vodă, Taraclia, Teleneşti en Ungheni

Departementen in MoldaviŽ : Bălţi, Cahul, Chisinau, Edineţ, Lǎpuşna, Orhei, Soroca, Tighina en Ungheni

Gemeenschappen in MoldaviŽ : Chisinau, Bălţi, Tighina (Bender), Comrat en Tiraspol

Autonome regio's in MoldaviŽ : GagaoeziŽ en Trans-NistriŽ (betwist)

Steden in MoldaviŽ : Balti, Cahul, Soroca, Tighina, Tiraspol.

Hoofdstad van MoldaviŽ : Chisenau


autoverhuur, hotels, reisbureaus, reisgidsen, reizen naar moldaviŽ

links


Autohuur in MoldaviŽ

Autoverhuur MoldaviŽ e-sixt  -   Hotelgids MoldaviŽ

 Booking  -  Hotels in MoldaviŽ
Hotels o.a. in Chişinău, Tiraspol, Glodeni, Orhei, Purcari, Soroca, en Taraclia.

Reisbureaus / Aanbiedingen

Wellicht verdient het aanbeveling om MoldaviŽ vanuit RoemeniŽ te bereizen. Er zijn nauwelijks tot geen reisbureaus te vinden die MoldaviŽ in hun pakket hebben.

 Eurocultebookers.nl  
Regel je eigen onderdak en vervoer naar MoldaviŽ.

Reisgidsen MoldaviŽ / Reisliteratuur

 Reisgids MoldaviŽ - Moldova
Mit Chisinău, ganz Bessarabien und Transdnestrien
Trescher Verlag; ISBN 9783897942455.

 Landkaart - wegenkaart RoemeniŽ - MoldaviŽ
Wegenkaart / Landkaart; 1:600.000; Reise Know How; 2008; ISBN 9783831770922.

 Bruna  - 

Hoe reis ik naar MoldaviŽ

 Luchthaven van Chisenau  -  Chisenau International Airoport Kishinev
 Luchthaven van Balti

 Losse vliegtickets naar MoldaviŽ  -  diverse aanbieders

 Moldavische Spoorwegen 

 Treinvervoer in MoldaviŽ
Het internationale treinvervoer geschiedt voornamelijk via het spoorwegstation in Chisinau. Er zijn directe en indirecte verbindingen met belangrijke steden in de Russische Federatie [ Moskou, St.-Petersburg en Saratov ] , oekraÔne [ Kiev, Odessa, Ivano-Frankovsk, Simferopol en Reni ], Wit-Rusland [ Minsk ], RoemeniŽ [ Boekarest, Constanta ] en Bulgarije [ Sofia, Varna, Burgas ].
Dagekijse verbindingen met steden als Moskou, Boekarest, Odessa en Reni.

Vanaf het busstation van Chisinau geregelde lijnverbindingen naar belangrijke steden als Moskou [ Rusland ], Minsk [ Wit-Rusland ], Kiev, Odessa, Nicolaev, Cernauti, Herson, Ivano-Frankovsk, Krivoi Rog, etc [ OekraÔne ], Bucharest, Iasi, Brasov, Cluj en Constanta [ RoemeniŽ ], Istanboel in Turkije, Sofia in Bulgarije, from Czech Republic (Prague) and Germany (Berlin).

Rondtrekken in Moldaviť komt neer op het gebruik maken van bussen, trams en trolleybussen, en naar alle waarschijnlijkheid zullen ze meestal overvol zitten.


Links 

 Toeristenburay MoldaviŽ  -  Republic of Moldava Tourism
Kaart van MoldaviŽ, landelijk MoldaviŽ en beschermde gebieden, Belangrijke historische bezienswaardigheden , Toeristische plaatsjes, De wijnroute in MoldaviŽ, Wijngaarden, Suggestie voor tours in MoldaviŽ, Kunst en Nijverheid, Nijverheidscentra en arbeiders, Wat te doen, enz.

 Republic of Moldova  -  officiŽle pagina overheid MoldaviŽ

 Chisinau  -  hoofdstad van MoldaviŽ aan de rivier B‚c - 47į 00' 50" N 28į 51' 00" O
Chisinau kent vijf districten: Centru [ Centrum ], Botanica, Buiucani, RÓscani en Ciocana. Zie o.a. Kishinev.info

 Balti - derde stad MoldaviŽ in het noorden van het land - 47į45' N 27į55' O
De industriestadt Bălţi ligt 135 km ten noorden van aan de kleine rivier Răuţ, een zijrivier van de Dnjestr. Wordt ook wel 'Hoofdstad van het Noorden' genoemd. Ook universiteitsstad met cultuurcentrum, kunstgaleries, theaters [ o.a. het Vasile Alecsandri-Theater ] en cultuurpaleis. Zie Balti.110mb.com
 In 1711 Balti was the location for the alliance of the headquarters staffs of the Ruler of Moldova Dmitrie Cantemir and Russian tzar Petru I, during the "Prut' Campaign" against Turkish janisaries. Latter, with the development of a rail interchange, the importance of Balti rose, and it became a big industrial centre.
 Benderi
 Hirjauca  -  Kuurbaden
 Kagul - Spas / Kuuroord [ Thermalbaden en Moorbaden ]
De stad Kahul ligt in het zuiden van het land, aan de noordrand van de Boedzjak-steppe, niet ver van de rivier de Proet [ vormt de grens met RoemeniŽ ].
Waar de oude bossen van Tighina eindigen en de Boedzjak-steppe begint, waar de Proet Rivier zijn water uitstort in de Donau, een prachtige plek in het Moldavische landschap, daar ligt de mooie stad Cahul. Vanwege zijn strategische ligging is de stad vaak veroverd [ Tartaren, Turken ] en terugveroverd. Zie ook Festival van Cahul [ Kahul is bekend vanweg zijn volksmuziek ].
 Mileschti en Lkrikowa-Weki [ Wijnbergen en wijnkelders ]
 Peshtere - Orheiuel Vechi
 Ribnita
 Soroca
Soroca was vanaf de stichting een vestingstadje bij de doorwaadplaats van Nistru-rivier. De handelaren uit Genua noemde deze plaats Olihonia. Later verschijnt het in documenten als Soroca (1499). Veel heersers zagen het strategische belang van de plaats en consolideerd de muren van het Soroca fort: Stefan cel Mare, Petru Rares, etc.
Nu is het een regionaal centrum met grote pleinen, gemoderniseerde straten, ziekenhuizen, middelbare scholen, kerken, etc.. In de Sovjet-periode werd de stad een belangrijk industrieel centrum voor het noorden van MoldaviŽ.
 Tighina  -  tweede stad van TransnistriŽ, op de rechteroever van de Dnjestr
Varnita, de voorstad van Tighina, is het Carol XII museum een bezoekje waard [ Carol XII is de Zweedse koning, die hier zijn toevlucht zocht na het verliezen van de Slag bij Poltava tegen de Russen). Ook is Varnita bekend om zijn mineraalwater, dat opmerkelijk geneeskrachtige eigenschappen heeft, gewaardeerd in binnen-en buitenland. Zie Graafschap Tighina en / of Bendery.md [ Russische taal ]
 Tiraspol - tweede stad MoldaviŽ op de linkeroever van de Nistru / Dnjestr
Hoofdstad van de 'Republiek TransnistriŽ'. Tiraspol is een groene stad met een prachtige recreatiezonde op de oevers van de Nistru. In het centrum van de stad is een oude bomentuin. You can also visit The History Museum, T. Sevcenco Universiteit, the Drama Theater, monumenten voor A. Suvorov en de Decabrist V. Raievscki. An interesting trip can be organized to Moldova's great geo-palaeonthologic monument – Valceana Colcot. The locals are very fond of their resort area near lake Cuciurgan. Zie Tiraspol.info [ Russische taal ]
 Tsypova

  GagaoeziŽ  -  autonome regio [ 1994 ] in het zuiden van MoldaviŽ
De regio wordt bewoond door de Gagaoezen, een Turks volk in Zuidoost-Europa. De meesten onder hen zijn orthodox christelijk. De Gagaoezen spreken een Turkse taal.
  TransnistriŽ  -  Pridnestrovskaia Moldavskaia Respublica
Deel van MoldaviŽ dat zichzelf onafhankelijk heeft verklaard en streeft naar intenationale erkenning. Steden : Tiraspol, Bender, Rybnitsa, Dubossary, Grigoriopol, Kamenka, Slobozya. Zie ook Pridnestrovie.net.

 St Trinity Monastery  -  Saharna

 Academy of Sciences of the Republic of Moldova 
 Nationale Bank van MoldoviŽ (NBM)
 Jagen in MoldaviŽ 
In the Republic of Moldova the hunting of stags, roe deer, wild boar and foxes is permitted under license from "Moldsilva" State Forest Agency in Chisenau
 Nieuws uit MoldaviŽ  -  Moldova News  - dagelijks nieuwes
 Nieuws uit Tiraspol  -  Tiraspol Times
 Orheiul Vechi - kloostercomplex
Orheiul Vechi, ook wel bekend als Trebujeni, is een kloostercomplex dat in de dertiende eeuw uitgehakt werd in een klif. De locatie, een wilde, rotsachtige omgeving, zorgt samen met het kalksteenmassief trekt veel bezoekers. De 'kloostergrot' kijkt uit over de Raut Rivier en is door monniken gegraven. Zie Orhei.
 Orientation Moldova  -  o.a. nieuws en weer in MoldaviŽ
 Peter's Moldova Page
 Radio in MoldaviŽ  -  Radio Nova
 Universiteit van MoldaviŽ in Chisenau  -  Staatsuniversiteit MoldavÔe
 Universiteit van Balti  -  Alecu Russo
 VN in Moldova  -  United Nations in Moldova
Algemene informatie over MoldoviŽ naast het VN-programma en overzicht VN-aktivitieten

Cuisine  -  Moldavische keuken

Sommige elementen van de OekraÔense, Bulgaarse, Gagauzian en Russische gerechten zijn in die van MoldaviŽ opgenomen, evenals elementen die een paar eeuwen geleden uit de Griekse en Turks keuken zijn ingebracht.

In de verschillende delen van MoldaviŽ bestaan lokale keukens. In het oosten geben de OekraÔners de voorkeur aan Borsch, in het zuiden bieden de Bulgaren een heerlijke kippensaus - mangea, en de Gagauzians serveren wellicht şssorpa - een pittige ram soep, en de Russen bieden hun traditionele pelmeni - een soort broodje gevuld met vlees.
De Moldavische gerechten worden geserveerd met een verscheidenheid aan traditionele dranken: zowel gestoofd fruit, sappen en alcoholische dranken als wijn, brandy, "tuica" - pruimenbrandewijn, etc..

 Gerechten MoldaviŽ :
** Varenyky: meelballetjes gevuld met kaas, zuurkool, aardappelpuree, vlees en hardgekookt eieren of een fruitvulling.
** Mamaliga : maÔs-havermoutpap met kaas, room en blokjes gefrituurd vlees.
** Vryonoye Miaso

 Vinmoldova.md  -  Wine-making and viticulture in Moldova
 Wijnregio van MoldaviŽ  -  boven Chisenau 
Hier zijn verschillende routes te volgen. B.v. een tocht door Cricova. Hier ligt een ondergronds dorp met een labyrint van straten, die allemaal vernoemd zijn naar wijnsoorten [ 120 km - een van de grootste van Europa ]. Zie Cricova.md.

 Negru de Purcari [ favoriete rode wijn van de britse koningin Elisabeth ]

Geschiedenis van MoldaviŽ

In 1944 werd MoldaviŽ door Rusland van de Roemenen overgenomen. Op 27 augustus 1991 werd MoldaviŽ onafhankelijk van Rusland.

Werd vroeger ook wel Bessarabia genoemd.

 MoldaviŽ's geschiedenis  -  zie Wikipedia

 Monumenten in MoldaviŽ  -  Patrimoniul istoric şi arhitectural al Republicii Moldova
 Museums in MoldaviŽ  -  Muzeele Moldovei
 National Historisch Museum van MoldaviŽ
Het museum kent vijf afdelingen: Tentoonstelling Militaire technologie, Het Sciusev Huis en museum [ beide in Chisinau ], Het C. Stamati Huis en museum [ Ocnita ], Lazo's Manson [ in Piatra ], Karol XII Huis en museum in Varnita.
 Oud Orhei  -  Archeologisch complex Oud Orhei [ o.a. de Monteries-grotten ]
Het archeologische complex ligt in de vallei van de rechter zijrivier van de Dniestr - de Raut rivier, tussen de plaatsjes Trebujeni en Butuceni, in het district Orhei, zo'n 60 km noordoostelijk van de hoofdstad Chisinau. Het ligt in een goed aangegeven historische-geografische, beroemd en en al sinds mensenheugenis bij de plaatselijke bevolking bekend als 'Codrii Orheiului' of 'Tara Orheiului' [ Orhei land ] en vormde eens een duidelijk afgemeten administratief gebied in een van de vele middeleeuwse Romaanse landen in het uitgestrekte KarpatiŽ-Donau-gebied. In Oud Orhei hebben natuur en menselike beschaving zich bijna perfect op een natuurlijke wijze verenigd.
 Vorstendom MoldaviŽ
MoldaviŽ was ooit een vorstendom op een plek waar nu delen van MoldaviŽ, OekraÔne en RoemeniŽ liggen... In de 14e eeuw werd MoldaviŽ gesticht door Dragoş van Maramureş die de opdracht had om het koninkrijk Hongarije te beschermen tegen de Tataren in het oosten ...

Muziek, Kunst & Cultuur, Evenementen

Meerderheid van de bevolking bestaat uit MoldaviŽrs. Daarnaast OekraÔners en Russen. De officiŽle taal van MoldaviŽ is Moldavisch [ vrijwel gelijk aan het Roemeens ]. Door de lange overheersing van de Russen spreekt vrijwel iedereen Russisch.

 Festival van Cahul
'Faces of Friends Musical Festival', 'Nufarul Alb' en 'Bobocelul' Folk Muziekfestivals zijn unieke parels uit de Moldavische cultuur.

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131107 Birchwood Studios