Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

VAKANTIE OP AMELAND  >  WADDENEILANDEN 


Waddeneiland Ameland [ Ambla ]

Zin om er eens gezellig tussenuit te gaan, kom dan - ook buiten het seizoen - naar Ameland.
U zult er 'n indrukwekkende natuur ontdekken: bossen, duinen maar natuurlijk ook schitterende stranden en zee. Daarnaast biedt Ameland u interessante musea, een fascinerend natuurcentrum en volop gastvrijheid.

Buren, Hallum, Hollum, Nes.


hotels, kamperen, reisburo's, reisgidsen, vakantiewoningen, reizen naar ameland

links


Camping / Kamperen / Stacaravans

 Camping Roosdunen  -  Hollum
 De Kiekduun  -  Buren
Camping en restaurant in één, gelegen op wandelafstand van strand en het knusse dorp Buren. Deze site informeert u over de mogelijkheden voor caravanhuur, kamperen, dineren en bedrijfs- en familiefeesten compleet verzorgd.

Hotels op Ameland

 Fletcher Hotel Resort Amelander Kaap ****
Oosterhiemweg 1, 9161 CZ Hollum - Ameland
Aan de westkust van het schitterende Waddeneiland Ameland vindt u 4-sterren Hotel-Resort Amelander Kaap . Het is gelegen vlak bij de duinen, strand en zee en aan de rand van het pittoreske en gezellige dorpje Hollum. Vanuit het hotel kunt u schitterende wandelingen en fietstochten over het eiland maken.
Het hotel beschikt over alle mogelijke faciliteiten, zoals een à la carte restaurant, brasserie, tennisbanen, squashbaan, beautycenter, solarium, sauna en zwembad. Direct aan het hotel grenst een 9-holes NGF-golfbaan met A-status.

 Best Western Hotel Zeewinde ***
Torenstraat 22, 9163 HE Nes
Een nieuw hotel op een oude plek, midden in het hoofdplaats van Ameland, het pittoreske dorpje Nes, op slecht 10-15 minuten lopen van het strand. Een aanwinst voor Ameland. Ontdek het zelf. Het hotel heeft 34 comfortabele kamers met frans balkon of terras. Wij hebben een zonnige binnentuin, volop parkeergelegenheid en een fietsverhuur naast het hotel. Er zijn vele verrassende eet en drinkmogelijkheden en leuke winkeltjes om de hoek.
Aktiviteiten : Windsurfen, Fietsvriendelijke omgeving, Wandelen, Fietsen, Paardrijden.

 Golden Tulip Resort Noordzee ****
Strandweg 42, 9163GN Nes - Ameland.
Golden Tulip Resort Noordsee is een splinternieuw hotel op het mooie waddeneiland Ameland. het hotel beschikt over 110 kamers, een gastenrestaurant, Grand Cafe, gezellige lounge, zwembad, sauna, Turksstoombad, zonnekanon, binnentuin, terrassen en een speeltuin.
Aktiviteiten : Sauna, Spelkamer, Solarium, Speeltuin, Fietsvriendelijke omgeving, Wandelen, Fietsen, Turks stoombad, Zwembad Binnen.

 Hotel Ameland
 Hotel Bos en Duinzicht  -  o.a. fietsarrangementen
 Hotel Nobel 

 Stayok hostels [ vroegere NJHC ]
Verscholen in een duinpan, op een punt van het eiland waar je het bijna niet meer verwacht, wapperen de vlaggen van Stayokay Ameland. Een klein paadje naar beneden brengt je bij het ruim gelegen hostel, omringd door bos en duinen. Dit is de ideale plek voor iedereen die van ruimte houdt. Het hostel heeft een gezellige Scandinavische bar met zitjes en een restaurant waar een oude zeilboot dient als buffettafel. Je overnacht in moderne comfortabele (familie)kamers. In het midden van het hostel ligt een ruim sport- en speelveld, waar je kunt voetballen, volleyballen, skelteren of schommelen. Maar je kunt ook lekker toekijken vanaf het terras.

Reisburos / Vakantiewoningen op Ameland / Appartementen

 Booking - Hotels op Ameland  -  Hotelgids Ameland
Geen reserveringskosten. Geen annuleringskosten. U betaalt in het hotel.

 
Belvilla Vakantiewoningen verhuurt unieke vakantiewoningen die op úw specifieke wensen aansluiten. U bent verzekerd van een ruime keus aan vakantiewoningen. Alle woningen zijn door Belvilla-inkopers bezocht. U bent dus verzekerd van kwaliteit.

 De Berkenhof ***, Strandweg 35, 9163 GL Nes Ameland
De Berkenhof is een kleinschalig appartementencomplex ideaal centraal gelegen tussen het strand en het gezellige dorpje Nes. Binnen een straal van 200 meter vindt U bos, duinen, natuur en het natuurcentrum. Onze studio's en appartementen zijn voorzien van complete keuken, cv, ktv, eethoek, zithoek en zijn de perfecte uitvalsbasis om de mooiste plekjes van het eiland Ameland te verkennen. De berkenhof beschikt over ruime parkeergelegenheid voor uw auto en/of fiets.
Aktiviteiten : Spelkamer, Speeltuin, Biljart, Tafeltennis, Windsurfen, Darten, Fietsvriendelijke omgeving, Wandelen, Fietsen, Paardrijden.

    - Ameland State
Altijd aan het strand willen wonen? U komt gewoon logeren in een van de riante appartementen van Landal Ameland State! Ameland is natuurschoon in het kwadraat. En nes, uw thuisbasis op het eiland, is net zo'n historisch ansichtkaartdorpje. Uw residentie aan zee is van deze tijd, met opgemaakte bedden bij aankomst en roomservice als u dat wilt. Met een beetje geluk heeft u een kolonie zeehonden als naaste buren.

 Amelex 

 Bungalow Ameland
Dichtbij recreatie gebied de Vleien, ca. 5 min lopen naar dorp, 10 min. lopen naar de Noordzee, dichtbij kruispunt van fietspaden en volop parkeergelegenheid Paracentrum Ameland - Skydive Ameland
Ben je op zoek naar een avontuur, een leuk cadeautje, een teambuildingsactiviteit, een nieuw hobby of gewoon een geweldige vakantie... parachutespringen / tandemsprong
 Ameland Kite 
Vliegercursussen voor zowel gewoon vliegeren als buggievliegeren in groepen vanaf 10 personen.
 Ameland Rondvluchten

Reisgidsen Ameland / Reisliteratuur

 Bruna  -   

Vervoer / Hoe kom ik op Ameland

 Wagenborg Passagiersdiensten - Veerdienst Holwerd - Ameland v.v.


Links / Verwijzingen 

 Toeristenbureau Ameland

 Overheid - Gemeente Ameland

 Hollum 
Hollum met ongeveer 1250 inwoners ligt op het meest westelijke deel van Ameland omringd door prachtige natuurgebieden. Met z'n smalle straatjes en de vele monumentale commandeurswoningen behoort Hollum tot één van de mooiste dorpen van de waddeneilanden. Verspreid door het dorp bevinden zich verschillende winkels, leuke kroegjes, diverse restaurants, twee kunstgaleries en de twee hiernaast vermelde musea. Beeldbepalend zijn vuurtoren, korenmolen en kerketoren. Een bijzondere belevenis is de lancering van de paardenreddingsboot.

 Brandspuuthuuske
 Cultuurhistorisch Museum
 Golfvereniging Ameland 
 Juttersmuseum Swartwoude
 Kiteboarding Ameland  - kite boarding op Ameland
 Landbouwmuseum Ameland
 Maritiem Centrum Abraham
 Molen 'De Phenix'
 Molen 'De verwachting'
 Natuurcentrum Ameland  -  Info flora en fauna in het Waddengebied / Noordzeegebied
 Recreatiepark Koudenburg
 Reddingmuseum
Het Reddingsmuseum "Abraham Fock" geeft een prachtig beeld van het Amelander reddingswezen en zijn unieke reddingboot.
 It Fryske Gea 
It Fryske Gea heeft als doel bescherming, behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed in Friesland. De organisatie heeft één natuurgebied op Ameland: 't Oerd op de oostpunt van het eiland. Met een omvang van 1100 hectare zijn het vogelrijke 't Oerd, het kweldergebied de Hon en de Kooioerdsstuifdijk van internationale betekenis. `t Oerd is met het hoogste duin, de zeldzame planten en paddenstoelen en de ontelbaar veel vele vogels en vlinders een bezoek meer dan waard.
In het gebeid zijn twee gemarkeerde wandelroutes aanwezig. Er is ook een fietsfolder verkrijgbaar.
 Vuurtoren Ameland

 Juttersvereniging Ameland 
 Nieuws uit Ameland  -  Persbureau Ameland
 Waddenzeeschool 
Positieve buitenervaringen en ontdekken staan centraal in de actieve buitenprogramma's op de wadden. De leerlingen zijn intensief bezig met de natuur in verschillende gebieden.
Op de website zijn impressies van de buitenprogramma's vinden, dan weet je alvast wat je kunt verwachten als je ooit met school gaat deelnemen.
De Waddenzeeschool is een gezamenlijk project van de bezoekerscentra op de Waddeneilanden.

Cuisine - Amelandse keuken

De waddeneilanden hebben elk hun eigen kruidenbitters, die na een tocht langs het strand heerlijk smaken in een gezellig bruin café. Het Nobeltje van Ameland is een van de bekendste waddenlikeuren.

 Amelands Produkt 
Amelander mosterd, Amelander boerenkaas, Amelander aardappelen, Amelander roggebrood, Amelander harderfilet, Amelander meerval, Amelander bier, Amelander lamsvlees

Geschiedenis van Ameland


Volgens overleveringen is er op Hollum een klooster geweest, opgericht door de H. Benedictus orde. Het heeft er ongeveer 250 jaar geleden gestaan en in 1109 is het overgeplaatst naar Foswerd bij Ferwerd op het vasteland.
In de zeventiende en achttiende eeuw kende Ameland, door de walvisvaart, een periode van ongekende welvaart. Vooral veel Amelanders deden in die tijd mee aan de walvisvangst. Een stoer handwerk, waar men alleen mannetjesputters voor kon gebruiken. Gezien de nog vele aanwezige stille getuigen uit die tijd, moet het eiland kennelijk een goed klimaat gehad hebben om ze voort te brengen. Tal van oude huizen in Hollum, Ballum en Nes herinneren nog aan die rijke tijd van de walvisvaartkapiteins (commandeurs). De huizen zijn te herkennen aan een dubbele rij uitstekende richelsteentjes in de voorgevel, terwijl ijzeren ankers het jaartal aangeven waarin het huis gebouwd is. De meeste commandeurshuizen zijn gebouwd in de jaren tussen 1650 en 1800. De walvisvaarders uit die tijd gingen de enorme walvissen te lijf met handharpoenen, die ze, vanuit een klein roeibootje, in de grote vislijven gooiden. Door steeds meer harpoenen belaagd, moest uiteindelijk de walvis het door uitputting opgeven. Een van de bekendste Amelander commandeurs uit die tijd was "Hidde Dirk Kat". Voor het verzorgingscentrum "De Stelp", in Hollum staat het standbeeld van deze legendarische Amelander commandeur. Zie verder de website Waddenkiosk

 Juf Naomi 

Muziek, Kunst & Cultuur, Evenementen op Ameland

 Amelander Shantykoor
Shantys zijn echte zeemansliedjes die aan boord van zeilschepen uit de 17e en 18e eeuw gezongen werden. Deze liedjes hadden een bepaald doel: ze moesten het zware werk enigszins verlichten en het werk dat met meerderen tegelijk moest worden gedaan ritmisch te laten verlopen. Eigenlijk zou je kunnen spreken van "elemtaire arbeidsliedjes ter zee".
Er waren shanty´s voor allerlei werkzaamheden: haalliedjes [ bijvoorbeeld bij het hijsen van de zeilen ],  gangspilliedjes wanneer bijvoorbeeld het anker omhoog gehiewd werd, ballastliedjes bij het laden van de ballast en pompliedjes als er aan de pomp gewerkt werd.
Daarnaast waren er nog andere shanty´s, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde "Forebitters" (vrijetijdsliedjes). Veel van deze liedjes zijn in de loop der tijden door zeelieden zelf gemaakt. Daarnaast zijn ook heel wat melodieën afgeleid van liederen die men in een havenkroeg, waar ook ter wereld oppikte.

 Ameland Pop 

 Volksdansgroep De Amelanders 
Het dansprogramma bestaat uit ca. 20 dansen, waaronder enkele zeemansdansen: de rieldans, de horlepiep en de zakdoekendans. De groep wordt begeleid door harmonicaspelers.

 Amelander volkslied [ eerste couplet ]
  Opgeweld uit wier en zand
  gans omspoeld door zilte baren
  Moge God het steeds bewaren:
  ons plekje, rijk aan duin en strand,
  het ons zo lieve Ameland!

 Cultuur-Historisch museum "Sorgdrager"
In dit museum wordt op een zeer uitgebreide wijze de Amelander cultuur in beeld gebracht. Sinds 1963 is de "commandeurswoning", gebouwd in 1751 door schipper Pieter Cornelis Sorgdrager, in gebruik als museum. Zie Amelandermusea.nl.  

 Een echte Amelander spreekt dialect. Verslag van een veldwerker
Vooral in het hoogseizoen spreken Amelanders allerlei talen - Duits, Engels, Nederlands - maar geen dialect. Het dialect spreken Amelanders alleen als ze onder elkaar zijn, voornamelijk in de wintermaanden. Dan storten de eilanders zich op het verenigingsleven en niet te vergeten de lokale feesten als Sunneklaas. Dit soort feesten versterkt de verbondeheid tussen de Amelanders, net als het dialect.
Jarenlang deed Mathilde Jansen onderzoek naar dit dialect. Het resultaat is te lezen in Een echte Amelander spreekt dialect. Ze was vooral geïnteresseerd in de manier waarop mensen hun identiteit uitdrukken in taal. Jansen ziet in de hedendaagse dialectspreker het ultieme voorbeeld van iemand die zijn identiteit wil benadrukken.
Paperback; 64 pagina's; Amsterdam University Press; 2010; ISBN: 978 90 8964 203 5 

 Ameland Kunstmaand  -  november

 Roggefeest -  een dag vol theater en muziek in Nes op Ameland - begin augustus

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131122 Birchwood Studios