Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

TERSCHELLING  >  WADDEN


Vakantie op Terschelling  -  Reisinformatie Terschelling.

Het eiland Terschelling [ Schellingerland ] is rijk aan natuurgebieden, zoals de Noordvaarder, Kooibosjes, Landerumerheide, Koegelwieck en Boschplaat.
Wie op Terschelling is geweest moet ze eigenlijk allemaal hebben gezien. Verkennen kan lopend, per fiets of zelfs per huifkar.

Dorpen op Terschelling: Baaiduinen, Formerum, Formerum aan Zee, Formerum Noord, Halfweg, Hee, Hoorn, Horp, Kaart, Kinnum, Landerum, Lies, Midsland, Midsland aan Zee, Oosterend, Seeryp, West aan Zee, West-Terschelling


kamperen, fietsverhuur, hotels, reisbureaus, reisgidsen, reizen naar terschelling

links


Campings Terschelling / Kamperen

Gofun.nl - Terschelling  -  voordelige jongerenvakanties

 Camping Appelhof, Formerum Zuid 12a, telefoon 0562-448699
Jongerencamping, voormalige boomgaard [ Midsland ]. Noordzeestrand dichtbij.
 Camping Landzicht 
Camping Landzicht is een gezellige gezinscamping net buiten het dorpje West Terschelling. Het is mogelijk om verschillende accomodaties te huren. Ook kunt u kamperen in de boomgaard.
De camping grenst aan het bos en duingebied en verschillende fiets- en wandelroutes.
 Camping Mast 
Camping Mast is een gezellige gezinscamping. Onze camping ligt centraal op het eiland Terschelling, vlakbij de duinen en het bos van Formerum. Binnen vijf minuten fietsen ben je op het mooiste strand van Nederland.
 Eurocampingsnet [ ASCI ] - campings De Kooij en 't Wantij
 Natuurkampeerterreinen - Hoorn en West-Terschelling
Een Natuurkampeerterrein ligt altijd in een groene omgeving, natuurgebied, bos of ander fraai landschap. De meeste terreinen zijn ongeveer één hectare groot, enkele zijn groter, tot maximaal drie hectare. Omdat er niet meer dan 40 plaatsen per hectare zijn toegestaan, heeft iedere kampeerder de ruimte.
Vaste standplaatsen en seizoensplaatsen zijn er niet. Alle terreinen beschikken over goede sanitaire voorzieningen.

Fietsverhuur

 Fietsen op Terschelling  -  Haantjes Rijwielverhuur
Beschikken over een grote diversiteit aan fietsen, van de ouderwetse 'oma fiets' tot en met voorgeveerde ATB's. Naast fietsen kunt u bij ons ook terecht voor o.a. kinderzitjes, kidcars en easywalkers.
En om uw verblijf op Terschelling zo aangenaam mogelijk te maken bieden zij bijvoorbeeld een bagageservice. U kunt uw fiets bij aankomst van de boot afhalen en wij brengen uw bagage gratis naar uw vakantieadres.
Mocht u tijdens uw vakantie onverhoopt een lekke band oplopen dan is een belletje genoeg om u weer op pad te helpen.
 H&S Verhuur  -  fietsverhuur / rijwielverhuur over het gehele eiland, vanuit Formerum
Gratis bagagevervoer bij huur van een fiets. En dat alles tegen scherpe prijzen...
 Noorderlicht Fietsverhuur in Formerum
 Tijs Knop fietsverhuur  -  fiets verhuur direct aan de haven
Gratis bagage vervoer naar uw vakantieverblijf en ze halen het aan het eind van uw verblijf ook weer op! Grote keuze aan fietsen, tandems en toebehoren.
 Zeelen Rijwielverhuur  -  gratis bagagevervoer  -  5 steunpunten op het eiland
Een fiets huren? Dat kan direct bij aankomst van de boot. Voor een middag, midweek, weekend of mischien wel de hele vakantie. Hoe dan ook Terschelling is een fietseiland bij uistek. Tijdens zomer, winter, voor- of naseizoen; op dit mooie eiland kunt u alle kanten op met de fiets door de duinen, langs de waddendijk en uitgestrekte natuurgebieden.

Hotels op Terschelling

blauw vierkantje - illu 
Booking - Hotels op Terschelling
Hotels in West-Terschelling, Lies en Oosterend.
Geen reserveringskosten. Geen annuleringskosten. u Betaalt in het hotel.

blauw vierkantje - illu Golden Tulip Resort Hotel Schylge ****, West-Terschelling
Golden Tulip Resort Hotel Schylge is gelegen aan waarschijnlijk de mooiste baai van Europa met uitzicht op de Waddenzee. Het plaatsje West Terschelling heeft genoeg te bieden, bijvoorbeeld musea, winkels, restaurants en bars. Het eiland en het hotel biedt voor elk wat wils.
Gratis parkeren, Kamers / voorzieningen voor gehandicapten, Sauna, Solarium, Fietsvriendelijke omgeving, Fietsen, Bowlen, Turks stoombad, Zwembad Binnen.
blauw vierkantje - illu Golden Tulip Resort Boschrijck ****, West-terschelling
Het bijzondere dorpje West-Terschelling met zijn vele restaurants, café's en terrassen is op 10 minuten loopafstand. Het op één na grootste Waddeneiland staat bekend om zijn prachtige natuurschoon en uitgestrekte zandstranden. Terschelling is een populaire bestemming voor langere en kortere vakanties.
 Hotel Oepkes **, West-terschelling 
Het gezellige familie hotel ligt in een rustige straat van het centrum van West-Terschelling op 4 minuten loopafstand van de veerbootkade. Het Waddenzeestrand ligt 500 meter verderop en door bos- en duingebied kunt u prachtig fietsen naar het grote Noordzeestrand.
Restaurant, Huisdieren toegestaan, Kranten, Terras, Gratis parkeergelegenheid.
 Strandhotel Formerum 
Het Strandhotel Formerum ligt op een unieke plek: bovenop de laatste duinenrij van Terschelling en pal aan zee . Het is het enige hotel op Terschelling dat zo direct toegang biedt tot het Noordzeestrand. Deze unieke lokatie maakt ons hotel tot een pleisterplaats voor rustzoekers en natuurliefhebbers.

Reisbureaus / Aanbiedingen Terschelling

 Weekendje weg? Midweekvakantie? Tussendoortje?
Zie Booking - Hotels op Terschelling. Hotels in West-Terschelling, Lies en Oosterend
Geen reserveringskosten. Geen annuleringskosten. U betaalt in uw hotel.

Gofun.nl - Terschelling  -  voordelige jongerenvakanties Staatsbosbeheer  -  excursies naar diverse natuurgebieden
Achter de schermen van een eendenkooi, Meeuwenkolonie op de Boschplaat, Fietsen met de boswachter, Wandeling langs grenzen [ Grië en Boschplaat ], Nostalgisch avontuur met paard en wagen, Frisse neuzen op de zondagmorgen. Verder historische rondleidingen door West-Terschelling. Zie
Staatsbosbeheer

 Het wad op met de Waddenvereniging
Tijdens de zomermaanden kunt u op Terschelling mee op wadexcursie of sleepnetexcursie. Verder worden er speciale kinderstranddagen gehouden. Ook buiten het seizoen kunnen groepen zich opgeven, dit is dan voor een wadexcursie op Terschelling.

 Westbank Busbedrijf Terschelling 
Met de strandbus bijzondere excursies over het Noordzeestrand van Terschelling richting het drenkelinghuisje op de Boschplaat. Langs de kustlijn bivakkeren vele vogelsoorten. Vanuit de strandbus heeft u een ruim uitzicht op het strand en haar omgeving.

 Huifkarbedrijf Terpstra, Hoorn
Huifkartocht Boschplaat, Meeuwenkolonie, Avondtocht met kampvuur
 Getijtochten  -  Ruud Knier, Midsland Noord
 Puur Terschelling Paarden, Oosterend, 0562-449487
Jutterstocht, Ezelwandelingen Puur Terschelling, Boschplaat-strandhuifkartocht, Avondtocht met kampvuur

Reisgidsen Terschelling / Reisliteratuur

 Bruna  -   

 Reisgids voor Terschelling  -  Bauke Boomstra & Piet Lautenbach
Waddenzee en waddeneilanden vormen samen een afwisselend en rijk natuurgebied. Terschelling is een uniek onderdeel van dit prachtige gebied van zee en land. Nergens elders is zo'n rijkdom aan plantenen diersoorten te vinden. De geschiedenis en de cultuur, waarin de sterke band met de zee zo kenmerkend is, maken het eiland extra boeiend. Geen wonder dat veel mensen hun vrije tijd graag op Terschelling doorbrengen. Rust, ruimte en natuur zorgen ervoor, dat de eilandgast de dagelijkse beslommeringen vergeet en belangstelling krijgt voor de omgeving. Met dit boek leert u de vele facetten van het eiland (nog beter) kennen.
 Wandelkaart / Fietskaart Terschelling
gedetailleerde kaart van Terschelling, gecombineerd met dorpsplattegronden van West-Terschelling, Midlsland, Formereum, Lies en Hoorn en de zomerhuisgebieden. Uitgave VVV Terschelling

Vakantiewoningen / Huisje op Terschelling

Blauw vierkantje - illu   
Op het eiland van de vier seizoenen, ligt het park Landal Résidence Terschelling. Vlak bij het gezellige dorpje Midsland, herbergt dit luxe complex onder meer een overdekt zwembad, wellness-voorzieningen en een kinderspeeltuin.

Blauw vierkantje - illu Huis ter Duin
Huis ter Duin is een ruim splitlevel vakantiehuis, geschikt voor tien personen en gelegen op een van de mooiste plekjes van Terschelling: de duinen van Midsland aan Zee. Vanuit deze centraal gelegen plek kunt u prachtige natuurwandelingen of fietstochten maken. Naar het Europees erkende natuurgebied de Bosplaat is het drie kwartier fietsen, terwijl de Brandaris in West-Terschelling op een half uur fietsen ligt. Uw boodschappen doet u in Midsland; ongeveer twee kilometer van Huis ter Duin.

Vervoer / Hoe kom ik op Terschelling

U reist per boot van Harlingen naar Terschelling en vice versa. De bootverbindingen naar Terschelling wordt uitgevoerd door Rederij Doeksen.

Harlingen is vanuit Noord-Holland het snelst te bereiken met een Interliner busdienst vanuit Alkmaar; voor de rest van Nederland is de trein via Leeuwarden het handigst.

 Rederij Doeksen  -  veerdienst  -  dienstregeling, tarieven


Links / Verwijzingen 

 VVV Terschelling 

 West-Terschelling  -  met dorpskern

 Baaiduinen  -  jongste dorp van Terschelling
 Dellewal  -  oostelijk van West-terschelling
Ten noorden van Dellewal een uitgebreid bunkerdorp uit de tijd van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 Formerum  -  kleines Dorf zwischen tussen Landerum en Lies.
Nördlich von Formerum liegt der Formerumerbos, einem Mischwald in den Dünen, zwischen 1920 und 1930 von Staatsbosbeheer gepflanzt. Das Dünengebiet nördlich und östlich des Formerumerbos ist das Naturschutzgebiet 'De Koegelwieck'.
Typisch für die Ansicht des Dorfes ist die ehemalige Mühle, 'de Koffiemolen'. Dies ist die einzige Mühle auf Terschelling. Heutzutage wird es als Kaffeehaus genützt
 Formerum aan Zee
 Formerum Noord
 Halfweg  -  buurtschap onder West-Terschelling.
Ten noorden van Halfweg lag vroeger het dorpje Stattum. Dit dorpje is echter door overstuiving met duinzand verdwenen. Ten oosten van Halfweg lag het verdwenen dorpje Schittrum.
 Hee  -  gehucht halverwege West-Terschelling en Midsland
Onder Hee valt ook het reservaat de Kooibosjes, in beheer bij Staatsbosbeheer. Dit natuurreservaat bestaat uit een complex van hooilanden, elzensingels en elzen-hakhoutbosjes.
 Hoorn  -  langgerekt dorp westelijk van Oosterend
In Hoorn staat de middeleeuwse Sint Janskerk [ gebouwd in de13e eeuw en oudste kerk van Terschelling ].
Bij de kerk staat de Sjouw, een bal die gehesen werd om aan het werkvolk in de wijde omtrek de tijd voor de middagpauze aan te geven.
 Horp  -  terp behorende bij Kaart
 Kaart  -  gehucht bij uitwateringskanaal naar Waddenzee
 Kinnum  -  een van de oudste nederzettingen van Terschelling
In het noordwesten van de plaats liggen de terpresten van de oude nederzetting Stortum [ in 1825 verloren gegaan tijdens een stormvloed ].
 Landerum  -  dorpje tussen Midsland en Formerum
 Lies
In de duinen ten noorden van Lies ligt het uitgestrekte reservaat de Koegelwieck.
 Midsland - met dorpskern
Midsland war früher das administrative Zentrum der Insel Terschelling und ein Bauerndorf. Viehzucht war die wichtigste Einnahmequelle. Jetzt gibt es keine landwirte mehr und ist Tourismus die Haupteinnahmequelle. Midsland ist eines der Dörfer im östlichen Terschelling, wo am 6. Dezember Sundurum gefeiert wird
 Midsland aan Zee
Rondom Midsland aan Zee liggen waardevolle natuurgebieden, met vochtige duinvalleien als het Waterplak en het Meisterplak.
 Oosterend
Het plaatsje Oosterend ligt aan de oostzijde van het eiland en is daarmee ook het laatste plaatsje van Terschelling. Bij het natuurgebied de Boschplaat. Hier woonde ooit de adellijke familie Popma, waaruit tussen 1330 en 1523 de heerschap of grietman [ Soort burgemeester en rechter ineen ] over Terschelling voortkwam.
 Seeryp / Striep  -  oudste nederzetting van Terschelling
In de Middeleeuwen de woonplaats van de eilander adel. Het nabij gelegen Strieperkerkhof is nauw verbonden met een mislukte inval van de Engelse vloot op Terschelling in 1666, mede te danken aan het 'Strypker Wyfke' die de invallers misleidde.
 West aan Zee  -  op 8 km van West-Terschelling
West aan Zee wordt lokaal vaak aangeduid onder de naam Paal 8. Westelijk ligt het natuurgebied de Kroonpolders.

 Boschplaat  -  Natuurgebied aan de oostzijde van Terschelling
Sinds 1970 Europees Natuurgebied. In het voorjaar en vroege zomer is dit gebied gesloten voot het publiek i.v.m. de vele broedende vogels.
 Brandaris
55 meter hoge vuurtoren. Dateert uit 1594. Gezichtsbepalend voor Terschelling. Voor de huidige vuurtoren stond er al een toren met kapel gewijd aan de Ierse abt Sint Brendan.
 Centrum voor natuur en landschap
 Kaptein Rob & Terschelling
Illustrator Pieter Kuhn bezeilde en bezocht een aantal malen het eiland Terschelling. Vanaf 1945 kwam hij op het eiland met zijn zeiljacht 'de Meermin' of de tjalk 'Caprice'. Kennelijk bevredigde dit vrij afgelegen maar bereikbare eiland zijn zucht naar avontuur. Deze bezoeken aan Terschelling resulteerden in maar liefst drie stripverhalen: 'Het geheim van de Boschplaat' (1947), 'De ontdekking van Krijn Storm'(1954) en 'Het geheim van de Wester-gronden'; verhalen die zich grotendeels afspelen op en rond het eiland Terschelling.
 Maritiem Instituut Willem Barentz
Nederlands nautisch en technisch instituut. Omvat een Hogere Zeevaartschool, een campus, een nautisch kwartier en het Maritiem Simulator Training Centrum (MSTC).
 Nieuws uit Terschelling  -  De Sjouw  -  plaatselijk toeristisch informatieblad
Op diverse plaatsen te verkrijgen. Uitgegeven door VVV Terschelling
 Noordvaarder  -  natuurgebied
De zandplaat de Noordvaarder was eens door een vaargeul van het eiland gescheiden, maar door dichtslibbing is de verbinding met Terschelling ontstaan. Een groot deel van dit gebied bestaat uit strand en jonge duinen. Meer landinwaarts liggen de vrij dichtbegroeide middenduinen. Nog verder van de zee af zijn de oude duinen, begroeid met heide. Bijzonder zijn de planten die voorkomen op het Groene Strand. Een deel van dit gebied loopt bij hoogwater onder. De planten die hier groeien zijn zeekraal, zeeweegbree en zoutgrassen.

Cuisine - Terschellinger keuken

 Cranberry  -  Vaccinium macrocarpon  -  Lepeltjesheide
Cranberry Jam, Cranberry-compôte, Bonte Piet [ cranberries worden in dit proces eerst gekneusd, dan gezoet, daarna gedroogd en gemalen. Men noemt dit duinkruimels. Voor garnering, salades, koek en gebak en lekker om zo te eten ], 
Cranberry-mosterd, Jachtsaus, Cranberry thee, Cranberry EKO-sap
 Pondloek en potjekoek

 Lekker Frysk 
Op deze site zijn recepten bij elkaar gezet van gerechten uit Friesland en met Friese producten.
Voorgerechten | Soepen | Hoofdgerechten | Nagerechten | Pap | Gebak | Dranken | Tussendoortjes / borrelhapjes | Brood-recepten | Nagelkaas-recepten | Cranberry-recepten | Berenburg-recepten
 Cranberry Skylge BV 
Hoe de cranberry op Terschelling belandde | de oogst | produktie | de hoeve | recepten | hoe verkrijgbaar

Geschiedenis van Terschelling

De geschiedenis van Terschelling altijd verbonden geweest met de zee.
De eerste geschriften over bewoners op Terschelling dateren uit de 13e eeuw. Leefden van wat het land en de zee opbracht. Opkomst Hanzesteden bracht meer welvaart. Strategische ligging bracht ook oorlog. In 1666 geheek West-Terschelling in vlammen op de Brandaris na. Meer nadruk op walvisvaart. Kentering in door verplaatsing handelsvaart. Begin 20e eeuw opkomstToerisme.
Tot in de tweede wereldoorlog maakte Terschelling deel uit van de provincie Noord-Holland. In 1942 werd het ingedeeld bij Friesland en na de bezetting is dat zo gebleven.
Zie verder de site van de Gemeente Terschelling

 Museum Aike van Stien
Expositie van oude foto's, dia's en oude gebruiksvoorwerpen m.b.t. de visserij rondom Terschelling van eind 19e eeuw tot het begin vijftiger jaren.
 t Behouden Huys  -  Terschellinger Museum
In de Commandeurstraat 30/32 is het cultuurhistorische museum "'t Behouden Huys" gevestigd. Vernoemd naar het behouden huis op Nova Zembla, waar de van Terschelling afkomstige Willem Barentsz in de winter van 1596 op 1597 overwinterde.
 Willem Barents  -  cartograaf en zeevaarder

Muziek, CKunst & Cultuur, Evenementen op Terschelling

Het westeind, het oosteinde en het midden van Terschelling hebben elk hun eigen taal: het Eesters, het aesters en het meslanzers. Gevolg van de eerdere isolatie van de gemeenschappen. Zelfs volksdansmotieven en kinderspelletjes kenden hun eigen lokale regels.

 Centrum voor Natuur- en Landschap, Burg. Reedekerstraat 11, Terschelling West
 Hessel's Site  -  alles wat er in en om de Groene Weide gebeurt.
Terschellinger zanger, liedjesschrijver.

 Berenloop  -  Terschelling Marathon [ in November ]
Parcours door en over bossen, duinen, heidevelden, polders en brede stranden.
Der Bärenlauf ist keine gewöhnliche Laufveranstaltung. De Bärenlauf ist etwas Besonderes, nicht nur wegen der schweren Strecke, sondern auch wegen der Atmosphäre während des Marathons Wochenende Terschelling herrscht.
 Oerol  -  straattheaterfestival / muziekfestival in juni
Oerol is de naam van een oude Terschellinger gewoonte. Als in het voorjaar het weer het toelaat om het vee dat 's winters op stal staat, te laten grazen op de weiden buiten de dorpen, gaf dat het vrolijke aanblik van loslopende beesten oerol (overal in het Terschellinger dialect) in het dorp. Deze alom aanwezige driestheid en vrolijkheid is tegenwoordig 10 dagen lang te voelen tijdens Terschellings Oerol Festival.
 St. Jan  -  traditioneel eilander feest in Midsland in juni
Hoogtepunt is de harddraverij op boerenpaarden en pony's in de Oosterburen.
 Sundurum  -  Volksfeest op 6 december
Mannen gaan dan 's avonds in het donker gemaskerd en verkleed in zelfgemaakte pakken van natuurlijke materialen door de dorpen spoken en dringen huizen binnen waarvan de deur open staat. Het is vrouwen in die tijd verboden zich op straat te vertonen.
 Terschellinger Sloepenevenement  -  zie Sprint Terschelling
Roeiwedstrijd (30 km) voor sloepen van Harlingen naar Terschelling [ mei ]


 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131122 Birchwood Studios