Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

STEDENTRIP EDAM  >  NOORD-HOLLAND


Reisinformatie over Edam


campings, hotels, reisbureaus, stadsgidsen, reizen naar edam

links


Campings / Kamperen

 Camping Strandbad Edam 
Een gezellige familie-camping direct aan het IJsselmeer nabij het historisch hart van Edam.
De camping aan het Strandbad in Edam is een plek waar dat alles samenkomt. Dus volop genieten van zwemmen, surfen, varen en cultuur.

Hotels in Edam

 Booking - Hotels in Edam 
Geen reserveringskosten. Geen annuleringskosten. U betaalt in het hotel.

 Hotel & Restaurant De Fortuna ***, Spuistraat 3, 1135 AV Edam
Het hotel ligt in het oude centrum van het schilderachtige Zuiderzeestadje Edam en bestaat uit een 5-tal karakteristieke Noord-Hollandse huizen met daartussen een prachtige, aan het water gelegen, verzorgde tuin. De kamers zijn o.a. ingericht met rustiek grenen meubelen. Het hotel beschikt over een uitstekend restaurant.

 Damhotel Edam
Al in de 16e eeuw bevond zich op dezelfde lokatie als tegenwoordig een hotel. De toenmalige herberg deed toen hoofdzakelijk dienst als botermarkt. Vanuit alle hoeken van het land kwamen handelaren naar Edam om onder de luifel van het Lancester hun waren aan te bieden. Vooral de zuivelhandelaren die van verre kwamen bleven overnachten in het Damhotel.
L´Auberge Damhotel Edam beschikt over 11 hotelkamers waaronder 4 bruidskamers. L'Auberge Damhotel Edam beschikt verder over 2 ruime Salons, de Damzaal (100 personen) en de Tuinsalon (80 personen) en een groot Brasserie en Restaurant.
 De Harmonie  -  café - Hotel in de historische binnenstad van Edam
De combinatie van een kwaliteitshotel met een 150 jaar oud café is uniek en een verblijf van korte of lange duur laat altijd goede herinneringen achter…

Zie verder de pagina hotels

Reisbureaus / Reisorganisatie

Weekendje weg? Midweekvakantie? Tussendoortje? Zie Booking - Hotels in Edam. Geen reserveringskosten. Geen annuleringskosten. U betaalt in het hotel.

 NS-actief  -  wandelen, fietsen of skaten van station naar station - zie NS Actief
Routes zijn te downloaden. Fietsverhuur bij de stations.

Zie verder ook de pagina dagtripjes

Reisgidsen / Boeken / Magazines

 Bruna  -   

Vervoer / Hoe kom ik in Edam

 Luchthaven Schiphol

 NS  -  Nederlandse Spoorwegen

 Openbaar Vervoer
Kijk voor de dienstregelingen openbaar vervoer bij www.9292ov.nl


Links / Verwijzingen 

 VVV Edam  -  Toeristenbureau Edam
Edam biedt u naast een schat aan historische monumenten, een keur aan bezienswaardigheden en het loont de moeite om via een georganiseerde stadswandeling een goed beeld te krijgen van onze stad.
Een stad met een rijke geschiedenis van scheepswerven, houthandel, koopmansgeest en een vanoudsher bestaand bestuurlijk centrum ...

 De Bult  -  één van de oudste gedeelten van de stad
Hier kunt u het hooggelegen zogenaamde 'Dienaarssluisje' zien en aan de rechterkant van het sluisje ligt de zeer oude, uit de 15e eeuw daterende scheepswerf, waar nog steeds oude houten schepen op de helling worden gerestaureerd.
 Edams Museum
Het Edams Museum, een van de oudste museums in Noord-Holland, is gevestigd in een voormalig koopmanshuis uit ca. 1540. Het woonhuis bevindt zich nog voor een groot deel in originele staat. De in de opkamer getimmerde bedsteden verkeren nog grotendeels in een 17e eeuwse staat. Onder het huis een 'drijvende' kelder, die los van het huis is gebouwd en bij een hoge grondwaterstand kan drijven. De voormalige kapiteit die het huis ooit liet bouwen zou het als compensatie voor zijn heimwee naar de zee hebben laten construeren. Zie Edams Museum
 Fort bij Edam
Het Fort is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd als meest noordoostelijk gelegen onderdeel van de Stelling van Amsterdam en staat sinds 1996 op de Lijst van het Werelderfgoed van de Unesco.
 Houten Huis
Op de hoek van de Eilandsgracht/Breestraat staat het 'oudste houten huis' van Edam.
 Kaasmarkt Edam [ Jan van Nieuwenhuyzenplein ]  -  Stichting Kaasmarkt Edam
Nadat de commerciële kaasmarkt, waar de boeren uit de omtrek hun kaas kwamen verhandelen, in 1922 werd gesloten, werd in 1989 de markt van Edam weer nieuw leven ingeblazen.
Zoals dat vroeger gebeurde, wordt ook nu de kaas door de boeren met bootjes aangevoerd. Na het lossen op een speciale loswal wordt de kaas door kaasdragers naar de markt gebracht. Daar wordt de kaas te koop aangeboden aan handelaren. Na eerst te zijn gekeurd wordt door middel van loven en bieden, het 'handjeklap', de kiloprijs van de kaas vastgesteld. Net als bij de grote handelsbeurzen wordt de handelsdagprijs bijgehouden. Juli - Augustus.
 Kaaswaag
Op 16 april 1526 verleende Keizer Karel V Edam het recht op een vrije weekmarkt alsmede het recht van Waag [ hiervoor moest jaarlijks 90 gulden aan de Grafelijkheid worden betaald ].
 Kwakelbrug  -  aan het eind van het korte stukje Doelland, rechts
De beroemde 'Kwakelbrug' is een zeer dankbaar object voor vele fotografen. Vanaf het bruggetje heeft U  een mooi uitzicht op de scheepswerf aan het Boerenverdriet en, niet te vergeten, de Speeltoren. De Kwakelbrug is één van de weinige houten 'wipbruggen' in Edam.
 Molen bij Etersheim
De molen ligt in een polder binnen een polder; voor de dijkverzwaring afgegraven tot het laagste punt van Noord-Holland. Direct langs de oude Zuiderzeedijk is prachtig te zien hoe laag ons land eigenlijk is.
 Proveniershof  -  vroeger de woninkjes voor oudere Edammers
Door het betalen van een inkoopsom van 60 gulden per persoon kon men hier van een oude dag genieten.
 Raadhuis
Hoewel Edam al in 1357 stadsrechten kreeg, dateert het raadhuis uit 1737. Het is gebouwd in wat wel Lodewijk XIV-stijl wordt genoemd. De schepenkamer heeft prachtige behangselschilderingen van de hand van de onbekende schilder W. Rave.
In het oude raadhuis hangt een afbeelding van Trijntje Kever, die al op haar zeventiende 2,60 meter lang was. Deze 'grote Meid' hangt naast twee andere rariteiten: Burgemeestee/Weesmeester Pieter Dirckz die een baar van 2,50 meter droeg en Jan Claes Clees (Dikke Man), een herbergier die ruim 450 pond woog..

 Edam-Volendam Edam Volendam 650 jaar stadsrechten - Feest 
In 1357 kreeg Edam van Graaf Willem V stadsrechten. Dit historische feit werd in 2007 met trots gevierd. Kaas, vis, folklore en muziek ontbraken natuurlijk niet in het feestprogramma.
 Kerkgemeente Edam-Volendam
 Lokale Omroep Edam  -  RTVLOVE
 Nieuws uit Edam  -  Stadskrant Edam

Cuisine  -  Noord-Hollandse keuken

Noord-Holland is een provincie die werkelijk van alles te bieden heeft: vis uit de Noordzee en het IJsselmeer, kaas uit Alkmaar en Edam, koolsoorten uit Langedijk en sappig vlees van de groene weilanden. Kortom, de streek kent vele gerechten.

 Edammer kaas  -  kleine bolvormige kaas, van oorsprong gemaakt in en om de stad Edam
De bekende kleur van de kaas is rood, dit komt omdat het dan verpakt wordt in rode paraffine. Maar de kaas wordt ook in de gele kleur verkocht.

 Streekgerechten Noord-Holland 
O.a. Bollebuisjes, Jan Hagel, Kaneelwafeltjes, Westfriese Kermiswafels, Luilakbollen, Broeder, Duivekater, Wentelteefjes, Zaanse mosterd...

 Streekrecepten.nl

Geschiedenis Edam

 Edam's geschiedenis  -  zie geschiedenis van Edam bij Wikipedia
Edam ontstond bij een dam aan de Ye of E die in de Zuiderzee uitmondde. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo kon Edam tot een handelsplaats uitgroeien...

Muziek, Kunst en Cultuur

 Historische stadswandeling Edam  -  op een aantal zondagen in de zomer
13.00 en 14.00 uur, startpunt VVV Edam, Damplein
Onder leiding van een gids wandelt u langs alle bezienswaardige plekjes in Edam, waarbij uitleg gegeven wordt over de historische achtergronden.

 Rondvaart door Edam  -  op een aantal zondagen in de zomer
Diverse afvaarttijden, kaartverkoop VVV Edam
U vaart in een platte koeboot door de grachtjes. Onderweg wordt iets verteld over de bezienswaardigheden waar u langs vaart en luistert u naar leuke anekdotes.


 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131122 Birchwood Studios