Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

TUINEN / ARBORETA  >  NEDERLAND


arboretatuinen 

links


Arboreta

Blauw vierkantje - illu 
Arboretum Trompenburg  -  in het centrum van Rotterdam

Blauw vierkantje - illu Ada Hofmans botanische vijvertuin
Drie grote natuurvijvers, vijftig kleinere en zo'n dertig thematuinen. In het voorjaar wordt je verrrast door de kikkerconcerten en in de zomer stelen de waterlelies de show. Het najaar is voor de vlinders. Regelmatig voorlichtingsfilms.
Adres: Westeindigerdijk 3, Loozen-Gramsbergen, Overijssel, tel.: 0524 - 562448

Blauw vierkantje - illu Fort Hoofddijk in Utrecht [Universiteit van Utrecht]
- Tropische en subtropische collectie- kassen (oranje: maart/november)
- Thematuin (rose: juli/oktober)
- Rotstuin (geel: april/mei/juni)
- Systeemtuin (oker: juli/september)
- Wilde (nederlandse) planten (buitenfort: april/augustus)
Adres: Budapestlaan17, De Uithof, Utrecht, tel.: 030 - 2535455

Blauw vierkantje - illu Landgoed Schovenhorst in Putten
Al 150 jaar werken de beheerders van Schovenhorst aan de ontwikkeling van bossen en bomentuinen op het landgoed. Schovenhorst vindt het belangrijk mensen enthousiast te maken voor haar landgoed. Alleen dan leeft het, groeit het en heeft het betekenis. Daarom organiseren zij diverse activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, natuurgerichte recreatie en educatie op het landgoed.
Adres: Garderenseweg 93, 3881 GK Putten, tel.: 0341 - 351207

Blauw vierkantje - illu Von Gimborn Aboretum in Doorn [Universiteit van Utrecht]
Bomentuin in Engelse landschapsstijl, een beetje verscholen langs de weg van Doorn naar Driebergen. Opgericht in 1925 en oorspronkelijk bedoeld voor n man: Max von Gimborn [jawel van de potjes inkt]. Met 27 ha de grootste van Nederland
Routes van verschillende lengtes zijn uitgezet en wie niet goed ter been is kan een elektrisch golfwagentje lenen om door het park te rijden.
Het park telt ongeveer drieduizend soorten bomen, voornamelijk uit gebieden met een gematigd klimaat. Aan vrijwel elke boom hangt een kaartje met de naam erop en iedereen mag rustig buiten de paden treden om een boom of struik aan nader onderzoek te onderwerpen.
Adres: Vossensteinsesteeg 8, Doorn, Utrecht, info: 030 - 2535455

Het Arboretum is een echte 'jaarrond' tuin, die in alle seizoenen mooi is. Het hele jaar door bloeien er struiken , daarnaast zijn er veel vruchten, herfstkleuren e.d. Enkele hoogtepunten zijn:
- Rododendrons (mei)
- Magnolias (april)
- Heide (september)
- Herfstkleuren (september/oktober)


Tuinen

Blauw vierkantje - illu De Rhulenhof  -  tuin en kwekerij
Unieke tuinen met allemaal een klassiek thema. Rosarium, vijvertuin, tempeltuin, landschapstuin en keer terug naar je jeugd: een ouderwetse moestuin vol met kruiden, bloeiende bomen en klein fruit [als je in het juiste seizoen komt]. enz.
Adres: Kleefseweg 14, Ottersum, Noord-Limburg, tel.: 0485 - 518039

Blauw vierkantje - illu De Boschplaatse
Permanente expositie over "Slingertuinen" in Groningen. Verder historie, ontwikkeling en vormprincipes van romantische tuinen en Engelse tuinen.
Adres: Oosteinde 46, 9697 XH Blijham, tel.: 0597 - 561203

Blauw vierkantje - illu Erica's Flora en Fauna Kijktuinen
Of je nu rozenteler bent of kweker van bolgewassen, doorgewinterd tuinier of zomaar bewonderend toeschouwer: De kijktuinen van Erica's Flora en Fauna hebben voor ieder veel te bieden. En dat in ieder seizoen. En v.w.b. de fauna: de overvloed aan bloemen lokt ook heel veel andere bezoekers. Honingbijen, aardhommels, steenhommels en metselbijtjes komen in geweldige aantallen op 'bezoek'. Vlinders, zoals witjes, kleine vossen, atalanta's en dagpauwogen verblijven vaak met honderden tegelijk. Soms worden ook zeldzaamheden zoals de rouwmantel en de windepijlstaart waargenomen.
Adres: Schoorkenszandweg 10, 4431 NC 's-Gravenpolder, tel:. 0113 - 312635

Blauw vierkantje - illu Hortus Haren  -  vlak onder de stad Groningen
Ooit de universiteitstuin van de Rijksuniversiteit van Groningen, maar in de loop der jaren uitgegroeid tot een tuinthemapark. In de Hortus haren reis je door de tropen, de woestijn en door China. Via Keltische Fairy's en de tuinen van Ogham kom je weer in Groningen terecht.
Adres: Kerklaan 34, Haren, Groningen, tel.: 050 - 537 0053

Blauw vierkantje - illu Jan Boonkamp Gardens, Borne [Twente]
Rond vijftig modeltuinen en thematuinen op 45.000 vierkante meter grond. Overwegende thema is Engeland, maar ook typisch Japanse, Franse, Deense en Nederlandse tuinen.

Blauw vierkantje - illu Kasteeltuinen Arcen
Ligt rondom een zeventiende-eeuws kasteel, dat gebouwd werd in opdracht van de hertog van gelre. Er zijn meer dan 400 verschillende rozen te bewonderen, o.a. in het rosarium pal achter het kasteel.
Adres: Lingsforterweg 26, Arcen, Limburg, tel.: 077 - 473 1882

Blauw vierkantje - illu Sequoiahof in Vlake
Ruim twee hectare grote tuin meer dan 500 hoogstambomen en een vergelijkbare hoeveelheid struiken, heesters en planten. En van de pronkstukken van de tuin is een 50 soorten tellende magnoliatuin, die op zijn paasbest, eind april, een baaierd van bloemtinten toont.
Asres: Kanaalweg 79, 4417 PA Vlake, tel.: 0113 - 382548

Blauw vierkantje - illu Tuinen van Appeltern  -  tussen Tiel en Nijmegen
Meer dan 40 modeltuinen, waar eigenlijk zo'n beetje alles op tuingebied is te zien. Alles ook over tuinmaterialen , vormgeving, ontwerpen en aanleggen van tuinen. Regelmatig themaweken en andere activiteiten.
Adres: Walstraat 2A, Appeltern, Gelderland, tel.: 0487 - 541 732

Blauw vierkantje - illu Vlindertuin Berkenhof  -  siertuin / vlindertuin in Kwadendamme
Tropische vlindertuin met wel 400 tropische vlinders in ongeveer 35 soorten. Daarbij vijverpartijen met weelderig bloeiende waterlelies, fuchsiatuin met fuchsia's in wel 400 verschillende soorten, azalea- en rhodondendrontuin [waar u al vroeg in het voorjaar kunt genieten van planten in volle bloei]. Verder o.a. een moeras voor vogels [een heerlijke badplaats] + een grote verzameling orangerieplanten / kuipplanten
Adres: Langeweegje 10a, 4434 NE Kwadendamme, tel.: 0113 - 649643


Links

Blauw vierkantje - illu Groenwijzer van Belgi en Nederland
Blauw vierkantje - illu Nederlandse Dendrologische Vereniging  -  schatbewaarders
Dendrologie betekent boomkunde of de leer van houtige gewassen. De vereniging probeert o.a. collecties en bedreigde plantensoorten te behouden.
Blauw vierkantje - illu Nederlandse Plantencollectie Lonicera [kamperfoelie]
Streeft naar behoud van de collectie in Nederland
Blauw vierkantje - illu Stichting Nationale Plantencollectie  -  schatbewaarders
De Nationale Plantencollectie is de taxonomisch verantwoord beheerde, levende plantencollectie, waarvan onderdelen door participerende tuinen zijn samengebracht en daardoor worden beheerd. Het gaat daarbij om plantencollecties die voor Nederland in wetenschappelijk, cultuurhistorisch of in maatschappelijk opzicht van bijzondere waarde zijn.

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131122 Birchwood Studios