Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

VAKANTIE SUMATRA  >  INDONESIE 


Reisinformatie over Sumatra.

Provincies Sumatra : Atjeh, Bangka-Belitung, Bengkulu, Jambi, Lampung, Riau, Riauwarchipel / Kepulauan Riau, West-Sumatra / Sumatra Barat, Zuid-Sumatra / Sumatra Selatan en Noord-Sumatra / Sumatra Utara.

Belangrijke plaatsen op Sumatra : Banda Atjeh, Bandar Lampung, Bengkulu, Jambi, Medan, Pekanbaru, Pangkal Pinang, Padang, Palembang en Tanjung Pinang.

Sumatra is een van de vier grootste eilanden van Indonesie. Over de gehele lengte van het eiland strekt zich een berg- en heuvelrug uit, de Bukit Barisan (letterlijk: 'rij van heuvels'), slechts onderbroken door een aantal meren, waaronder het bekende Tobameer. Het land rondom de bergen is zeer vruchtbaar en kent een rijke flora en fauna. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was Sumatra vooral beroemd om de sigarendekbladeren uit Deli aan de oostkant van het eiland. Nu is palmolie het voornaamste exportproduct, hetgeen duidelijk is te zien aan de vele palmplantages in het Pematang Siantar-gebied. Sumatranen zijn vriendelijk en gastvrij. De bevolking bestaat uit een groot aantal etnische groepen, waarvan de Maleiers, de Acehers en de Minangkabauers de belangrijkste zijn. Daarnaast woont op het eiland een grote groep getransmigreerde Javanen [ bron: nvoir ].

Hoofdstad van Sumatra : Medan.


autoverhuur, hotels, reisbureaus, reisgidsen, reizen naar sumatra

links


Autoverhuur

ebookers.nl  -  Klik op ' Autohuur 'Hotels op Sumatra

 

Blauw vierkantje - illu Asia Travel Hotel and Reservations Service
Hotels op het eiland Sumatra : Bukittinggi, Medan, Padang, Parapat, Siantar

Reisbureau / Touroperator

 Koning Aap Reizen  -  Sumatra, Java en Bali 
Groene rijstterrassen en vulkanen. De Gordel van Smaragd is voor velen het mooiste eilandenrijk ter wereld. Op deze drieweekse reis bezoek je de drie bekendste eilanden van IndonesiŽ en overnacht je in kleinschalige, sfeervolle accommodaties. Sumatra met zijn oneindige oerwouden en traditionele dorpen, Java met zijn spectaculaire vulkanen en prachtige tempelcomplexen en Bali met zijn geheel eigen cultuur en adembenemende rijstterrassen. Een bijzondere combinatie van drie totaal verschillende eilanden!

Club Med: specialist in luxe all-inclusive reizen 
** Ria Bintan - Clubdorp met kinderopvang
Clubdorp in een prachtig tropisch park van 500 hectare; Golf (puttinggreen, schitterende 27-holes baan in de omgeving); Vliegende trapeze, circusschool (voor kinderen), Club Med Fitness
Bintan is een klein eiland van IndonesiŽ dat 48 km ten zuidoosten van Singapore en ten oosten van Sumatra ligt. Vormt samen met de eilanden Batam en Karimun, die beiden ten westen ervan liggen, een speciale economische zone.

 Schone Streven  -  geheel verzorgde rondreizen
Alle reizen inclusief volpension en de meeste excursies zijn bij de prijs inbegrepen. De Nederlands sprekende reisleiders, die het land op hun duimpje kennen, laten u graag kennis maken met de verschillende culturen. Bestemmingen: Bali, Java, Kleine Sunda Eilanden, Sulawesi, en Sumatra.

Blauw vierkantje - illu Sulawesi-indonesia.com

Reisgidsen

 Bruna  -   

 Retourtje Tropen  -  Hans Vervoort
Een reis door het hart van Sumatra en Java (met een stop in Singapore)
Retourtje Tropen is uitdrukkelijk geen backpackerboek. Hans Vervoort reisde niet met een zware rugzak door het prachtige Sumatra en Java, maar per huurauto met chauffeur. Ook bij de tussenstop in Singapore koos hij voor the easy way. Zo comfortabel reizend mis je de romantiek van het rugzakbestaan, maar daartegenover staat dat je heel wat meer ziet dan wanneer je onderweg alles zelf moet regelen en oplossen...
Paperback | 254 Pagina's | Nijgh & Van Ditmar | 2005; ISBN10: 9038874405 | ISBN13: 9789038874401

Vervoer / Hoe kom ik naar Sumatra

 Luchthaven van Atjeh
 Luchthaven van Medan  -  Polonia Airport - Noord-Sumatra
 Luchthaven van Medan  -  Kuala Namu International Airport [ nieuw vliegveld; open in 2009 ]
 Luchthaven van Palembang  -  Sultan Mahmud Badaruddin II Airport - Zuid-Sumatra
 Luchthaven van Pekanbaru  -  Sultan Syarif Kasim II Airport - Riauw / Sumatra
 Luchthaven van van Padang  -  Tabing Airport - West Sumatra
 Luchthaven van Tanjug Pinang  -  Kijang Airport - Riouwarchipel Sumatra

Zie PT [ Persero ] Angkasa Pura II - Toezichthouder Indonesische luchthavens

Blauw vierkantje - illu Losse vliegticket naar Sumatra / goedkoop vliegen naar Sumatra
Diverse aanbieders / prijsvergelijking mogelijk

Blauw vierkantje - illu Pelni  -  staatsrederij
Blauw vierkantje - illu Kereta Api  -  Spoorwegen in IndonesiŽ 


Links / Verwijzingen naar Sumatra


 LOI  -   

 NVOIR  -  Nederlandse vereniging van onafhankelijke indonesische reisspecialisten

 Toeristenbureau Sumatra  -  Sumatera Tourism Guide
The east coast consists mainly of lowland with mangrove swamps next to the sea. Several big rivers carry down sediments to this area and over the centuries the coastline has slowly moved eastward. The west coast has a sleeper coast and many great sand beaches. Off the coast are the big island of Nias and the big archipelago Pulau-pulau Batu. A very deep trench in the sea west of these islands gives excellent conditions for surfing in many places.North Sumatera is unique with its scenery and grand nature.

 Medan  -  Hoofdstad van Sumatra  -  Medan City - poort naar West IndonesiŽ
Medan ligt op Noord-Sumatra [ Sumatra Utara ]. In de stad vindt men het paleis van de sultans van Deli [ Istana Maimoon ]. Medan heeft een beroemde moskee: de Mesjid Raya. Zie ook Kota Medan [ toeristische info over Medan ]

 Atjeh  -  hoofdstad Banda Atjeh
Het voormalige sultanaat Atjeh is gesitueerd in het uiterste noorden van het eiland Sumatra. De volledige naam luidt NanggrŲe Aceh Darussalam.
Atjeh staat bekend om zijn politieke onafhankelijkheid en sterke oppositie tegen buitenstaanders, inclusief de voormalige Nederlandse kolonisten en de huidige Indonesische regering.
In de tijd van de Vereenigde Oostindische Compagnie steunde Atjeh vaak de Britten in hun strijd tegen de Nederlanders.
 Bangka-Belitung  -  hoofdstad: Pangkal Pinang
De provincie Bangka-Belitung bestaat uit twee grote eilanden, Bangka en Belitung en diverse kleinere eilanden , ten noordoosten van de provincie Zuid-Sumatra. De Bangka Straat scheidt de eilanden Sumatra en Bangka en de Gaspar Straat scheidt op zijn beurt Bangka en Belitung. De Zuidchinese Zee ligt ten noorden van de eilanden, de Javazee ten zuiden ervan. De Straat Karimata loopt tussen Borneo en Belitung.
 Bengkulu  -  hoofdstad: Bengkulu
Bengkulu [ in het verleden Bengkoeloe; in de Engelse taal Bencoolen; in de Nederlandse taal Benkoelen ] ligt aan de zuidelijke westkust van het eiland Sumatra..
 Jambi  -  hoofdstad Jambi
In de vroege tijden van de kolonisatie onderhield het sultanaat van Jambi een bloeiende peperhandel met de Nederlanders, slechts ťťn van de handelspartners van Jambi, waaronder ook de Britten, Chinezen, Arabieren en de MaleisiŽrs.
 Lampung  -  hoofdstad Bandar Lampung
Lampung ligt op het meest zuidelijke deel van het eiland Sumatra en grenst aan de provincies Bengkulu en Zuid-Sumatra.
 Padang [ provincie ] -  met hoofdstad Padang
 Riau  -  met hoofdstad Pekanbaru
De provincie Riau omvat naast vier van de grootste rivieren van Sumatra ook het grootste oppervlak aan tropisch regenwoud van het eiland. De provincie heeft ook de meest productieve olievelden van IndonesiŽ, goed voor de helft van de totale opbrengst van het land.
 Riauwarchipel / Kepulauan Riau  -  hoofdstad Tanjung Pinang
De belangrijkste eilanden van de De Riouwarchipel of Riau-eilanden zijn Batam en Bintan. Batam ligt dicht aan de kust bij Singapore, zo'n twintig kilometer uit de kust. De bevolking stamt grotendeels af van de zogenaamde orang laut ("zeemensen"), zeenomaden en piraten die in vroeger tijden dienst deden als zeevaarders en soldaten in dienst van Maleise koninkrijken als Srivijaya en Malakka.
Bintan speelde vroeger een centrale rol in de Maleise geschiedenis. De afgezette heerser van Malakka vluchtte in de 16e eeuw naar dit eiland, nadat hij door de Portugezen uit zijn stad werd verdreven. Penyengat voor de zuidkust van Bintan werd in de 19e eeuw een belangrijk centrum voor Maleise en islamitische wetenschap. Imams uit Mekka onderwezen in de koninklijke moskee.
IndonesiŽ heeft van de eilanden Batam, Bintan en Karimun een Speciale Economische Zone gemaakt. Eenderde van van de palmolie-export loopt via Riau [ IndonesiŽ is de grootste palmolie-exporteur in de wereld..
 West-Sumatra / Sumatra Barat  -  hoofdstad Padang
De provincie West-Sumatra ligt aan de westkust van het eiland Sumatra en grenst aan de provincies Noord -Sumatra in het noorden, Riau en Jambi in het oosten en Bengkulu in het zuidoosten. Even buiten de kust liggen de Mentawai-eilanden.
 Zuid-Sumatra / Sumatra Selatan  -  hoofdstad Palembang
De provincie Zuid-Sumatra grenst in het zuiden aan Lampung, in het westen aan Bengkulu en in het noorden aan Jambi.
 Noord-Sumatra / Sumatra Utara  -  hoofdstad Medan
Noord-Sumatraligt in het noordelijke deel van het eiland Sumatra. In het noordwesten grenst het aan de provincie Atjeh. In het zuidoosten het grenzen Riau en de provincie West-Sumatra. In het zuidwesten is de Indische Oceaan. Noord-Sumatra bestaat uit het oude sultanaat Deli [ met de stad Medan ], de bergachtige Batak-landen en het eiland Nias.

 Berhala Island [ NS ]
 Nias Island [ NS ]
 Poncan Island [ NS ]
 Samosir Eiland [ Noord-Sumatra ]  -  kratereiland in het Tobameer
Dit eiland vooral bij rugzaktoeristen een populaire bestemming. Het eiland wordt bewoond door de Toba Batak. Zie b.v. Pulau Tao.
In de koloniale tijd had de Deli-Maatschappij, die op Noord-Sumatra vele ondernemingen exploiteerde, een bungalow op het schiereiland dat alspassanggrahan [ doorreisverblijf ] fungeerde.
 Sibandang Island [ NS ]
 Tobameer  -  zie Danau Toba bij World Lakes Database 
Het Tobameer [ en dan vooral de plaats Prapat ] is een populaire vakantiebestemming voor mensen uit Medan. Het Tobameer is zo'n 70-75.000 jaar geleden ontstaan als gevolg van een reusachtige vulkaanuitbarsting. in het meer liggen de eilanden Paradapur en Samosir. De bergen rondom worden de Batak Hooglanden genoemd.

 Minangkabau-gebied op West-Sumatra

 Banda Atjeh
 Bandar Lampung
 Bengkulu
 Jambi
 Pekanbaru  -  provincie Riau
 Pangkal Pinang  -  Bangka-Belitung
 Padang  -  havenstad midden aan de westelijke kant van Sumatra
Padang is al een aantal eeuwen een belangrijk handelscentrum. Tijdens de 16e en 17e eeuw werd er in de omliggende regio vooral peper verbouwd. Sinds de onafhankelijkheid van 50 duizend naar zo'n 750 duizend inwoners gegroeid. Padang voor vele surfers het startpunt voor een trip naar de Batu Eilanden en Mentawai Eilanden en evenzo voor toeristen die de hooglanden van West Sumatra willen bezoeken. In Padang staat de Andalas Universiteit [ de oudste universiteit buiten Java ].
De stad is te bereiken via de luchthaven van Padang, Minangkabau International Airport. De Teluk Bayur haven is de grootste en drukste haven van aan de Westkust van Sumatra. Zie Pemerintah Kota Padang.
 Palembang  -  Zuid-Sumatra / Sumatra Selatan
 Prapat / Perapat  -  dorp en gelijknamig schiereiland in een baai van het Tobameer
Prapat ligt in het Toba-Batakgebied en is een geliefd toeristenoord voor IndonesiŽrs, vooral uit de drukke, hete stad Medan ten noorden van het meer. Jaarlijks wordt er het "Toba-festival" gehouden, dat een week duurt, met Batakse cultuuruitingen en kanowedstrijden.
 Tanjung Pinang  -  Riau-archipel / Kepulauan Riau

 Nieuws uit Medan  -  Harian Analisa Daily
 Nieuws uit Medan  -  Harian Global
 Nieuws uit Medan  -  Waspada Online

Cuisine - Sumatraanse keuken

Minangkabau keuken / Padang keuken

 Indisch eten pagina
 Indisch kookboek

Geschiedenis Sumatra

 Geschiedenis van Sumatra

Muziek, Kunst & Kultuur

 Minangkabau  -  zie Wikipedia

 Toba Festival  -  zie World Events Guide

 Indonesische muziek -  midi-files
 Indonet
Indonet is een uitgeverij vooral op IndonesiŽ-gebied, maar er is ook een bundel verhalen uit Zuid-Afrika. Indonet heeft vooral aandacht voor sociale, economische en culturele onderwerpen. Daarnaast organiseert Indonet lezingen over IndonesiŽ. Indonet wil informatie geven.


 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131115 Birchwood Studios