Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

Boeken : Bedevaartplaatsen in Nederland


 Bedevaartplaatsen in Nederland / deel 1 Noord- en Midden-Nederland / druk 1
Noord- en Midden-Nederland. Meertens Instituut / Uitgeverij Verloren. Amsterdam / Hilversum. ill.
 Bedevaartplaatsen in Nederland / deel 2 Noord-Brabant / druk 1
Provincie Noord-Brabant. Meertens Instituut / Uitgeverij Verloren. Amsterdam / Hilversum. ill 
 Bedevaartplaatsen in Nederland / 3 Provincie Limburg / druk 1
Provincie Limburg. Meertens Instituut / Uitgeverij Verloren. Amsterdam / Hilversum. ill

Complete set Bedevaartplaatsen in Nederland, 3 delen, Meertens Instituut / Uitgeverij Verloren. Amsterdam / Hilversum.

In 1993 is het grootschalige en multidisciplinaire project Bedevaartplaatsen in Nederland (BiN) van start gegaan. Dit project had als doel de bedevaartcultuur binnen de huidige Nederlandse grenzen in heden en verleden (van middeleeuwen tot 1997) in kaart te brengen. Aan dit project werkten meer dan 100 onderzoekers uit uiteenlopende wetenschapsgebieden mee: historici, etnologen, antropologen, kunsthistorici, theologen, sociologen en archivarissen. Het gebruikte bronnenmateriaal is gevarieerd. Naast historische en kunsthistorische bronnen, ook moderne gegevensbestanden, kaarten, orale bronnen en veldwerkinformatie. De onderzoekers hebben in totaal 641 Nederlandse heilige of bedevaartplaatsen getraceerd.

Al deze plaatsen - variërend van de locaties van Neerlands eerste kerstenaars en martelaren via de middeleeuwse Maria- en sacramentsbedevaartplaatsen tot en met de moderne wenende madonna's van Brunssum en Volendam zijn opgenomen en geanalyseerd in het driedelige lexicon Bedevaartplaatsen in Nederland, waarvan inmiddel twee delen zijn verschenen. Het derde en laatste deel verschijnt in juni 2000.

Deze drie delen beslaan elk ongeveer 1000 pagina's tekst, met ca. 1000 tot 1500 illustraties, gedeeltelijk in kleur. Ieder deel bevat ca. 215 lemma's met bedevaartplaatsen. Elk lemma heeft een vaste opbouw bestaande uit vier onderdelen: 1. een topografische situering van de bedevaartplaats en de bouwgeschiedenis van kerk of kapel; 2. gegevens over het cultusobject (de vereerde heilige, cultusbeeld, relieken); 3 de geschiedenis van de bedevaart (-plaats) en gegevens over de moderne situatie; 4 een uitvoerige opgave van devotionalia, devotioneel drukwerk (devotieprentjes, bedevaartvaantjes, e.d.) en van alle bekende archiefbronnen en literatuur met betrekking tot de bedevaartplaats. In elk deel zijn bijlagen opgenomen die het lexicon toegankelijk maken: een lijst van opgenomen bedevaartplaatsen, een lijst van chronologisch geordende bedevaartplaatsen , een lijst van plaatsen per provincie, een lijst van cultusobjecten, een calendarium, een lijst van gediskwalificeerde bedevaartplaatsen, een lijst van auteurs. In het derde deel (te verschijnen in juni 2000) zullen cumulatieve lijsten over alle drie delen worden opgenomen.

Het lexicon is alfabetisch-geografisch opgebouwd. In deel 1 worden de bedevaartplaatsen beschreven uit Noord-en Midden-Nederland. Deel 2 behandelt de bedevaartcultuur in Noord-Brabant. Deel 3, bedevaartplaatsen in Limburg, is het meest omvangrijke deel.

De samenstelling en redactie is in handen van de historicus en etnoloog Peter Jan Margry en de kerkhistoricus Charles Ca ????

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20140106 Birchwood Studios