Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

KERST IN DENEMARKEN  >  KERStMARKTEN 


kerstmarkten

links


Kerst, in het Deens Jul (joeoel), geldt voor de meeste Denen als de mooiste tijd van het jaar. Het is een sfeervolle tijd van gezellig samenzijn en tradities. Met name aan deze gezelligheid hechten de Denen heel sterk. In Denemarken noemt men dit hygge (hue-ge) – de typisch Deense gastvrijheid die intiem, hartelijk, bescheiden en relaxed is, als bron voor een gezellig samenzijn. Deze hygge vindt men het hele jaar door en overal in Denemarken, maar in de kerstperiode bereikt het zijn piek.
Het godsdienstige aspect heeft tegenwoordig, net als in veel andere landen, minder betekenis. De Deense kerken zitten rondom de kerst meestal wel bomvol, maar dat heeft meer te maken met symboliek dan met warme religieuze gevoelens

Gløgg en æbleskiver
De Denen nemen altijd een zeer lange aanloop naar de kerst. De kerstttijd begint op veel plaatsen in feite al in de tweede helft van november. Deense bedrijven nodigen dan massaal hun personeel uit voor kerstdiners (of -lunches). Deze etentjes vormen een traditie waarbij de alcohol rijkelijk vloeit.
Kerst is in Denemarken overigens geen tijd om een afslankcursus te beginnen. Het is de tijd van allerhande (vaak zelfgebakken) zoetigheden en puddingen. Zo zijn er de æbleskiver, een soort poffertjes.
En natuurlijk is het de tijd van goede en vaak sterke alcoholische versnaperingen, zoals akvavit. Naast akvavit is er het speciale bier dat in de kersttijd wordt gebrouwen: Julebryg, uitermate populair bij duizenden Denen. Een geliefde drank in de kerstperiode is ook gløgg – warme rode wijn waaraan rozijnen, amandelen, kaneelstokjes en kruidnagelen zijn toegevoegd. Verder komt Aalborg Akvavit jaarlijks met een speciale Julesnaps.

[ bron: Deens Verkeersbureau ].


Blauw vierkantje - illu Booking - Hotelgids Denemarken 
Bookings is een Nederlands on-line hotelreserveringsbedrijf


Kerstmarkten / kerstevenementen

Blauw vierkantje - illu Kerstmarkt in
Aalborg
De gezellige stad Aalborg aan de Limfjord in het noorden van Jutland heeft in het centrum een grote en levendige kerstmarkt .

Blauw vierkantje - illu Kerst in Ǻrhus  -  kersttentoonstelling / kerstmarkten
Een stad die op het gebied van de Deense kerstviering veel heeft te bieden is ook Ǻrhus, in het oosten van Jutland. De in grootte tweede stad van het land heeft in het openluchtmuseum Den gamle By elk jaar een grote tentoonstelling over kerst.

Blauw vierkantje - illu Kerstmarkten e.d. in
Kopenhagen [ kijk bij 'events' ]
De hoofdstad Kopenhagen houdt ook dit jaar weer haar grote traditie op het gebied van de kerstviering weer hoog. De aanloop naar het kerstfeest begint hier met de opening van de jaarlijkse kerstmarkt in het recreatiepark Tivoli, in het hartje van de stad. In tientallen kraampjes worden weer allerhande artikelen, etenswaren en drankjes te koop aangeboden. Veel artikelen kunnen uitstekend als kerstcadeau dienen. Op het meertje van Tivoli wordt weer een kunstijsbaan ingericht. Verscheidene restaurants in het park serveren kerstmenu's en bieden warme julegløg (bisschopswijn met kruiden) aan. Meer info: Tivoli, Kopenhagen.
Verder is er een scala aan activiteiten rond kerst. Zie daarvoor de 'eventlijst' bij de VVV van Kopenhagen

Blauw vierkantje - illu Kerstmarkt in Openluchtmuseum Lyngby [Natmus] 
S
feervolle kerstmarkt in het Openluchtmuseum in Lyngby, ten noorden van Kopenhagen.

Blauw vierkantje - illu Kerstmarkt in
Ribe
Wie de bijzondere atmosfeer van de kerst in Denemarken wil proeven komt ook in de oudste stad van het land , Ribe, aan zijn trekken. De voormalige hoofdstad van het land geldt met zijn vele goed geconserveerde historische panden als een van de mooiste van het land. Ribe, ooit een van de grote Vikingcentra van Scandinavië, houdt elk jaar begin december een grote kerstmarkt in het oude stadhuis aan de Von Støckens Plads.

Blauw vierkantje - illu Kerstmarkt in
Tønder   -  postkantoor van de kerstman
Het historische grensplaatsje Tønder in het diepe zuiden van Jutland, vlakbij de Duitse grens, heeft een bijzonder sfeerrijke kerstmarkt met veel extra evenementen in de periode van 15 november tot 23 december. Bijzonder is het postkantoor van de kerstman in de oude apotheek in het centrum van dit ruim 750-jarige stadje met zijn vele fraaie historische panden.

Zie verder de pagina over Denemarken


Links

Blauw vierkantje - illu Groenland  -  Greenland Guide
This is the official guide to Greenland. The travel information is provided by the national tourist board.
Blauw vierkantje - illu Hans Christian Andersen  -  beroemde Deense sprookjesschrijver
Blauw vierkantje - illu Julekalender
In Deense gezinnen met kinderen is de adventkalender een terugkerend feestelijk fenomeen. De kinderen mogen in de aanloop van de kerst op deze speciale kalenders elke dag een luikje openen. Daarachter zit vrijwel steeds een presentje verborgen. Zo wordt het aftellen een spannende aangelegenheid.
Blauw vierkantje - illu Kerstman
De kerstman komt in Denemarken uit Groenland, het grootste eiland ter wereld, dat nog steeds een onderdeel vormt van het Deense koninkrijk. Hij arriveert meestal vanaf de tweede helft van november. Per boot, per slee of (zoals in Kopenhagen) gewoon per trein. Er volgt altijd een uitgebreide rondrit door de stad, waarbij hij wordt omringd door tientallen 'nisser'. Ze dragen mandjes met versnaperingen, meestal een soort pepernoten. De lekkernijen worden altijd gul rondgedeeld onder het publiek.
Blauw vierkantje - illu Lille Juleaften
Op 23 december is het 'lille juleaften' (kleine kerstavond). De familie komt bij elkaar en er worden voorbereidingen getroffen voor het kerstfeest. Er wordt gløgg gedronken na een heerlijke bos- of strandwandeling en daarna maakt men samen de kerststukjes en andere (boom)versieringen. Een echte 'hyggeaften' dus.
Blauw vierkantje - illu Royal Copenhagen Porcelain Manufactory  -  schitterende gedekte kersttafels
Zie de link naar 'Royal Christmas Tables' [At a unique exhibition of Royal New Years and Christmas tables Her Majesty Queen Margrethe shows contrasts and surprising ideas ]. Te zien bij de firma Royal Copenhagen aan de Amagertorv in Kopenhagen, het plein dat deel uitmaakt van het beroemde wandel-winkelgebied Strøget in het hart van de oude stad.
Blauw vierkantje - illu Uummannaq  -  zomerverblijf van de kerstman ????


Naar index kerstmarkten

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131207 Birchwood Studios