Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

TSJAAD  >  AFRIKA 


Vakantie in Tsjaad  -  Reisinformatie over Tsjaad.

De Republiek Tsjaad ligt in Centraal Afrika en bestaat uit droge vlakten en een woestijn in het centrum en het noorden, bergen in het noordwesten en laagland in het zuiden [ tropisch ].

Departemente in Tsjaad : Assongha, Baguirmi, Bahr El Gazal, Bahr Kôh, Biltine, Borkou, Dababa, Ennedi, Guéra, Hadjer Lamis, Kabia, Kanem, Lac, Lac Iro, Mandoul, Mayo Boneye, Mayo-Dallah, Monts de Lam, N'Djamena, Oost-Batha, Oost-Logone, Oost-Tandjilé, Ouaddaï, Salamat, Sila, Tibesti, West-Batha, West-Logone en West-Tandjilé

Hoofdstad van Tsjaad : N'djamena.


autoverhuur, hotels, reisbureaus, reisgidsen, reizen naar tsjaad

links


Autoverhuur

 Avis Car Rental  -  Tchami Toyota, BP 455, Ndjamena

Zie verder de pagina autoverhuur

Hotels in Tsjaad

  Expedia.nl - Hotels  

 Le Meridien Chari
5 minute drive from the airport and centrally located. The hotel is surrounded by a park and overlooks the lovely Chari river. With two restaurants, a bar and a large pool it offers its guests the perfect setting for a privileged stay.

Zie verder de algemen pagina hotels

Reisbureaus / Reisorganisaties

Blauw vierkantje - illu Spazi d'Avventura  -  viaggi nel deserto -  Viaggi Sahara
Reisbureau uit Milaan in Italië. Bestaat al sinds 1977. Gespeialiseerd in woestijnreizen.
Blauw vierkantje - illu Point Afrique
Franse organisatie voor ethisch verantwoord reizen.

Blauw vierkantje - illu Chad Evasion  -  Agence de Voyage

Reisgidsen / Reisliteratuur

 Bruna  -   

 Landenreeks Tsjaad  -  D. van Dalen
Tsjaad heeft sinds de onafhankelijkheid nog maar weinig vooruitgang geboekt. Het land gaat gebukt onder elkaar opvolgende regimes, die met hulp van het leger de bevolking onderdrukken en misbruiken. Democratie heeft Tsjaad nauwelijks gekend. Oude vormen van besluitvorming en gezag zijn geërodeerd; sinds de Darfur -crisis in het naburige Sudan is ook in Tsjaad de onveiligheid sterk toegenomen. De kloof tussen 'noord' en 'zuid' - islamitisch versus christleijk, veehouders versus landbouwers - wordt steeds groter. In economisch opzicht zou de oliewinning voor een uitweg uit de armoede kunnen zorgen, maar vooralsnog blijft het geld steken bij een handjevol machthebbers.
Met ruim honderd etnische groepen kent Tsjaad een grote rijkdom aan culturele tradities, taal en muziek. In de hele moeizame verhouding tussen noord en zuid is het hoopgevend dat de meeste Tsjadiërs wars zijn van religieus fanatisme. Ze willen het onderscheid zo objectief mogelijk zien, om te kunnen blijven samenleven. Het is een strohalm en het belangrijkste fundament voor de toekomst van Tsjaad.
Landenreeks; ISBN 9789068326901; KIT Publishers, Amsterdam; Paperback; 128 p.; 2009

Vervoer / Hoe kom ik in Tsjaad

Tsjaad wordt omringd door Libië, Niger, Nigeria, Kameroen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Soedan.

 Luchthaven N'Djamena Airport  -  4 km van de stad N'djamena
 Luchthaven van Sarh [ IATA airport code SRH ]

Blauw vierkantje - illu KLM / Air France  - Vliegtickets Tsjaad, Vliegtickets Ndjamena

Blauw vierkantje - illu Vliegtickets / goedkoop vliegen  -  Vliegen naar Tsjaad / Diverse aanbieders

Blauw vierkantje - illu Air Tchad

Er zijn geen treinverbindingen.

Blauw vierkantje - illu Landkaart Tsjaad [ Uni Texas  -  Perry-Castañeda Library  -  Map Collection ]


Links / Verwijzingen 

 Overheid van Tsjaad  -  Republique du Tchad - La Primature

 Ministère de l´environnement et du tourisme, B. P. 448, N´Djamena, Tchad, tel: (235) 526012,512003

 Embassade van Tsjaad in de VS [ veel info ]

 N'djamena  -  in het westen, nabij de grens met Kameroen  -  hoofdstad van Tsjaad
De stad is een havenstad aan de rivier de Chari en is voornamelijk een bestuurlijk centrum. In 1900 gesticht door de Fransen en heette destijds Fort Lamy, naar de Franse legeraanvoerder François Joseph Lamy die hier in dat jaar sneuvelde.

 Assongha
 Baguirmi
 Bahr El Gazal
 Bahr Kôh
 Biltine
 Borkou
 Dababa
 Ennedi
 Guéra
 Hadjer Lamis
 Kabia
 Kanem
 Lac
 Lac Iro
 Mandoul
 Mayo Boneye
 Mayo-Dallah
 Monts de Lam
 N'Djamena  
 Oost-Batha
 Oost-Logone
 Oost-Tandjilé
 Ouaddaï
 Salamat  -  hoofdstad Am Timan
 Sila
 Tibesti
 West-Batha
 West-Logone
 West-Tandjilé

 Abéché
Abeche is de op drie na grootste stad in Tsjaad en hoofdstad van de Ouaddaï prefecture.
 Am Timan  -  administratief centrum Salamat
 Doba  -  ten zuiden van Doba ligt een groot olieveld.
Strromt via een pijleiding naar de havenstad Kribi in Kameroen. Ook in Tsjaad is het hebben van olievoorraden meer een vloek dan een zegen gebleken.
 Moundou  -  tweede grote stad in Tsjaad en departementale hoofdstad van Logone Occidental
De stad ligt aan de Logonerivier, ca. 450 kim van de hoofdstad Ndjamena. Het is de belangrijkste stad van het N'Gambaye volk.
 Sar [ vroeger Fort Archambault ]  -  grootste stad in zuidelijk Tsjaad
Het is de hoofdstad van de Moyen-Chari Regio en het department Barh Köh en ligt zo'n 475 km ten zuidoosten van de hoofdstad Ndjamena aan de Chari rivier.
Sarh is ooit door de Fransen gesticht om mensen op te vangen die terugkeerden uit de werkkampen die nodig waren bij de aanleg van de spoorlijn Congo-Oceaan. Nu is Sarh een belangrijk transportknooppunt en centrum voor de katoenindustrie [ bekend om het nachtleven ].

 Steden in Tsjaad  -  List of Cities_in_Chad

 Tsjaadmeer - het op een na grootste zoetwatermeer in Afrika
Het meer is van zeer groot belang voor de ongeveer 20 miljoen mensen die er omheen wonen in de landen Tsjaad, Kameroen, Niger en Nigeria. In het meer liggen enkele eilandjes en zandbanken en de oevers bestaan voornamelijk uit moerassen.
 Tibesti Central
 Massief van Ennedi

 Lake Chad Basin
Landlocked; Lake Chad is the most significant water body in the Sahel
 Sahara Regio
De Sahara regio beslaat ruweeg eenderde van het noorden van het land, daarbij inbegrepen de prefectuur Borkou-Ennedi-Tibesti tesamen met de noordelijke delen van de Kanem, Batha, en Biltine prefecturen
 Sahel Regio
The semiarid sahelian zone, or Sahel, forms a belt about 500 kilometers wide that runs from Lac and Chari -Baguirmi prefectures eastward through Guéra, Ouaddaï, and northern Salamat prefectures to the Sudanese frontier
 Sudan Region
The humid soudanian zone includes the southern prefectures of Mayo-Kebbi, Tandjilé, Logone Occidental, Logone Oriental, Moyen-Chari, and southern Salamat.
 True Natron  -  vulkaankrater, een van de grootste attracties van de Sahara
In de buurt van het dorp Zouarké [ aan de voet van het Tibesti-gebergte ]. De kraterrand ligt op meer dan 2000 meter hoogte. Via een voetpad kun je naar beneden, naar de bodem waar een mini-culkaan met een eigen krater ligt. Daar omheen ligt witte natron (zout).

 Telecommunications Internationale du Chad [ Franse taal ]

Cuisine - keuken Tsjaad

 Esther's recepten uit Tsjaad
Chilli Bream, Zucchini met pinda's, Squash met pinda's, Summer Squash met Pinda's, Courgettes met pinda's, Salade van zoete aardappels.

Geschiedenis van Tsjaad

Onafhankelijk van Frankrijk op 11 augustus 1960.

In 1960/1964 onafhankelijk van Frankrijk. meteen vanaf het begin veel onrust. Constante factor daarbij: de tegenstellingen en conflictueuze relaties tussen de Arabische [ van de veeteelt levende, moslimbevolking in het arme, woestijnachtige Noorden ] en de christelijk-animistische landbouwers in het relatief welvarende Zuiden. Ook de voortdurende bemoeienissen van Frankrijk en Libië bepalen mede de geschiedenis en de [ militaire ] strijd.

 Wikipedia
Oorspronkelijk bewoond door diverse stammen. Daaruit vormden zich een aantal lokale koninkrijken die uiteindelijk overgenomen werden door het grote Kanem Rijk dat vanaf ongeveer de 8e eeuw het zuiden van het land overheerste. Rondom dit koninkrijk vormden zich nog een aantal kleinere koninkrijken. Tegen de Middeleeuwen stond Tsjaad onder invloed van 'buitenstaanders'. Het land werd een stop voor Arabische handelaren die met de lokale volkeren handel dreven ....

Muziek, Kunst & Cultuur

Tsjaad heeft meer dan 200 etnische groepen, in het noorden o.m. Arabieren, Gorane, Zaghawa, Kanembou, Ouaddai, Baguirmi, Hadjerai, Fulbe, Kotoko, Hausa, Boulala, en Maba, in het zuiden o.a. Sara , Moundang, Moussei en Massa.

Tsjaad ligt op de grens van werelden : de door Arabieren gedomineerde gebieden in Afrika en de gebieden bewoond door zwarte Afrikanen. De bevolking in de oostelijke en centrale regio's is door zijn lange contacten met Egypte en Soedan min of meer gearabiseerd.

Veel stammen in Tsjaad hebben hun eigen muziek en kunstvormen ontwikkeld.

 H'Sao
De groep H'Sao komt uit Montreal en bestaat uit twee families wier roots in Tsjaad liggen. Het gebrek aan middelen bij hun debuut maakte dat zij een uniek a-capellarepertoire wisten te ontwikkelen. Hun stijl gaat van Gospel, Soul, traditionele muziek uit Tsjaad (Sai, N'Dala en Nganja), Jazz en andere moderne invloeden.

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131116 Birchwood Studios