Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

STEDENREIZEN ANTWERPEN  >  VLAANDEREN


Stedentrip Antwerpen  -  Reisinformatie over Antwerpen.

Antwerpen is onderverdeeld in 9 bestuurlijke districten: Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem, Wilrijk en Zandvliet.


hotels, reisbureaus, reisgidsen, vakantiewoningen, reizen naar antwerpen

links


Camping

  Suncamp kampeervakanties 
Camping Zilverstrand ligt in de Antwerpse Kempen, niet ver van de Nederlands-Belgische grens. Een gebied met bossen, heide en veel water: riviertjes en kleine meren.

Hotels in Antwerpen

 -  Hotels in België

Hotels in Antwerpen Booking - Hotels in Antwerpen
Hotels bij Luchthaven, Centraal Station Antwerpen; In de wijken Antwerp, Berchem en Borgerhout; bij de Grote Markt Vogeltjes-markt, Cafe d'Anvers, Groenplaats en The Zillion; enz. Booking is een Nederlands on-line hotelreserveringsbedrijf.

 Astrid Park Plaza Hotell ****
Tegenover het centraal Station aan het Koningin Astridplein in het hart van de diamantwijk.

 Plaza Hotel **** , Charlottalei
Het Plaza Hotel staat voor Antwerpse hoteltraditie bij uitstek, waar het persoonlijk contact boven alle gestandaardiseerde hotelwetten verheven staat. De permanente aanwezigheid van Martine Goethals, eigenares-zaakvoerster, vertaalt zich in een uitgesproken gevoel voor service van alle medewerkers.
Na uw bezoek aan de stad, kan u uitrusten in één van de stijlvolle kamers.

 Billard Palace Hotel [ * ]
Het Billard Palace Hotel, bekend voor zijn Billiard- and Snookerhallen bestaat al 30 jaren. Op 5 min loopafstand is het Centraal Station, tram halte, metro station, autobus halte en de SN Brussels Airline autobus halte voor de luchthaven van Brussel Zaventem.

 -  Hotels in Antwerpen

Fletcher Hotelgroup  -  Hotel Antwerpen en Hotel Keyserlei

Blauw vierkantje - illu Qbic Hotels  -  Antwerpen
Centraal in Qbic staan de spannende kubusvormige verblijfsruimten die de toepasselijke naam Cubi dragen. Iedere Cubi heeft een verbluffend praktische configuratie, individueel ontworpen en met mooie materialen.

Blauw vierkantje - illu Vlaamse Jeugherbergcentrale [ oa. 'Op Sinjoorke' - Antwerpen ]
 New International Youth Hotel, tel.: +32 3 2300522, fax: +32 3 2810933
Verzorgd familiehotel in het hartje van Antwerpen. Op wandelafstand van het Centraal Station, de dierentuin, musea en tal van gezellige plekjes.

Reisbureaus / Stedentrips naar Antwerpen

 De Jong Intra Vakanties  -  Stedentrips-Antwerpen-eigen vervoer 

  Pelikaan Busreizen

 OAD  -   

 Pharos Reizen  -  Autoreizen ANWB  -  3-daags Sneukelarrangement Antwerpen
Antwerpen is de stad van kunst en cultuur, shoppen, imponerend havengebied en nog veel meer. Inclusief sneukeltocht, vogeltjesmarkt in Antwerpen en Joodse Buurt.

Reisgidsen Antwerpen / Reisliteratuur

 Bruna  -   

Reisgids Antwerpen - Capitool - ISBN 9789047506058 Reisgids 100 % Antwerpen | Mo Media
 Reisgids Antwerp & Ghent (Antwerpen en Gent) | Footprint
 Reisgids Antwerpen | ANWB Extra
 Capitool Reisgids Antwerpen
Van de Diamantbuurt tot de oude binnenstad en van het hippe Zuid tot het Rubenshuis: dat en nog veel meer wordt beschreven in de nieuwe Capitoolgids over de Scheldestad. Er is ook aandacht voor de omgeving: Mechelen, Lier, de Antwerpse Kempen en het Scheldeland.
Prachtig geïllustreerde reisgids met o.a. 3D tekeningen, fraaie kaarten en geweldige foto's. Daarnaast uitgebreide achtergrondbeschrijvingen. Echt om in de stemming te komen!
Capitool / Unieboek; Aantal blz.: 296; 2009; 9789047506058
 Reisgids CitySpot Antwerpen | Thomas Cook
 Fietsgids LF51 Fietsen van Eindhoven naar Antwerpen | Grote Routepaden
 Fietskaart 06 Fietsroute-Netwerk Groen Antwerpen | Sportoena
 Stadsplattegrond Antwerpen | Falk
 Topografische kaart 15 Antwerpen 1:50.000 Wandelkaart Belgie
 Wandelgids Dagstappergids Antwerpen | Lannoo

 Antwerpen  -  Alles over alles in Antwerpen - P. Haex & F. Heirman
Wie in Antwerpen aankomt, heeft direct het gevoel in een wereldstad beland te zijn. Mensen uit alle hoeken van de wereld - aangetrokken door de haven, de diamanten of de kunst - hebben in de loop van vele tientallen jaren mede het aanzien van de stad aan de Schelde bepaald.
Ieder weekend trekken duizenden mensen vanuit Nederland en België naar Antwerpen, onder andere om een van de letterlijk honderden cafés, discotheken, restaurants of hoerenkotten te bezoeken. Antwerpen is ook de thuisbasis van de nieuwe generatie spraakmakende modeontwerpers, designers, een groot aantal schrijvers, filmmakers, acteurs en muzikanten. En je kunt er geweldig winkelen.
Maar zelfs in Antwerpen heb je lelijke monumenten, te negeren restaurants en platgetreden locaties. F.A.Q. Antwerpen helpt de toerist die te vermijden.

Vakantiewoningen Antwerpen

Blauw vierkantje - illu  

Vervoer / Hoe kom ik in Antwerpen

Blauw vierkantje - illu Luchthaven Antwerpen - 2 km van het stadscentrum
TGV Vanaf Berchem Station in onmiddellijke nabijheid.
Blauw vierkantje - illu Luchthaven Brussel
Via luchthaven Zaventem (Brussel): neem de SN Brussels Airline-bus naar Antwerpen

Blauw vierkantje - illu Losse vliegtickets / goedkope vliegen  -  prijsvergelijking mogelijk

De stations Antwerpen-Centraal en Antwerpen-Berchem zijn halteplaatsen voor internationale treinen en intercity-treinen.

 De Rouck - site van de belangrijkste Belgische cartograaf
Opzoeken van een straat. Verder o.a. MapMail ®, Bizpoint ®,  MapLink ® en Mapscope ®


Links / Verwijzingen 

 Antwerpen - Toeristenbureau Antwerpen
De stad Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen, het noordelijke deel van België. Vlaanderen ontleent zijn naam aan het historische graafschap, maar komt daar geografisch niet mee overeen. Zowat 60% van de 10 miljoen Belgen zijn Vlamingen. Zij spreken Nederlands. Net als hun Frans- en Duitstalige landgenoten hebben zij een eigen parlement en regering. De hoofdstad van Vlaanderen is Brussel, tevens hoofdstad van het federale België en hart van Europa.
Inhoud website Antwerpen : Geschiedenis, het bekijken waard, musea [ historische kerken, historische gebouwen, attracties, kuieren in Antwerpen, trendy plekken, evenementen, logies [ hotels, gastenkamers, vakantiehuisjes, campings, jeugdlogies ], winkelen en uitgaan, bereikbaarheid, stadsvervoer en een visitantwerpen a-z.

 Antwerpen district
Als we terug gaan in de tijd, zou Antwerpen reeds als nederzetting gekend zijn tijdens de Gallo-Romeinse tijd (2de of 3de eeuw n.C.). Maar pas in de 16de eeuw bereikt Antwerpen het hoogtepunt van zijn economische macht, tijdens de regering van Keizer Karel V. Tegelijk met de handel bloeit ook de nijverheid: diamantbewerking, boekdrukkerijen, suikerraffinaderijen,…De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, waarvan de bouw startte in 1352, wordt voltooid. Ook de burgerlijke bouwkunst brengt interessante gebouwen voort, zoals het Stadhuis, het Vleeshuis, het Hessenhuis,… .
 Berchem
Omdat Berchem het hoogste deel vormt van de vlakte die Antwerpen omringt en de Hogeweg vroeger ook gekenmerkt werd door de naam 'Op ten Berch', komt Berchem van Berg-heem. Dit betekent zo goed als woning op een berg.
Het is niet zeker wanneer er voor het eerst sprake is van Berchem. Volgens de legende zou in het begin van de VIIIste eeuw Willibrordus, bisschop van Utrecht, het kleine dorpje Berchem bezocht hebben. Hij bouwde er een bidkapel. Voor de 13de eeuw zijn er geen Berchemse documenten teruggevonden.
De gunstige ligging van Berchem, ongeveer 12 meter boven de uitgestrekte gebieden die vaak overstroomd werden door de Schelde, lokte ook andere families. Zo ontstond een kleine gemeenschap die leefde van jacht, visvangst en landbouw.
Naarmate Antwerpen zich ontwikkelde en het verkeer tussen de stad en Mechelen toenam, vergrootte ook het aantal inwoners in Berchem. Voor 1550 woonden langs de Oude Baan (Generaal Lemanstraat en Floraliënlaan) hoefsmeden, wagenmakers en herbergiers. Later gingen ze naar 'den nieuwen heirweg', de grote Mechelse baan.
[ veel dorpsnamen eindigen op hem, sele of ingen. Het zijn frankische termen voor dorpen, gehuchten en hoeven ]
 Borgerhout
Hoewel als eenheid reeds eeuwen oud, de naam 'Borgerholt' klimt terug tot in 1214 zoals blijkt uit een hertogelijke akte, kent Borgerhout als zelfstandige gemeente een eerder jong bestaan. Waar het gehucht eeuwenlang de westelijke uithoek van Deurne vormde, vlak aan de grens van het grotere Antwerpen gelegen , kwam het in 1836 tot de afscheiding, nadat Borgerhout stilaan in bevolking en belangrijkheid de oude moedergemeente boven het hoofd was gegroeid. Het gehucht Borgerhout is ontstaan en tot ontwikkeling gekomen langsheen de 'Ayendyck', de waterdijk die Antwerpen met Deurne verbond (de huidige Turnhoutsebaan), door het overstromingsgebied van de Schijn. Op die plaats groeiden eiken die gebruikt werden voor de bouw en het onderhoud van de borg te Antwerpen, het hout voor de borg of het 'Borgerhout' . Door deze ligging was Borgerhout voorbestemd een schakel te worden tussen het handelscentrum van Antwerpen en het Kempische achterland.
 Deurne
Antwerpen kent een enorme bloei tijdens de 16e eeuw, het stadsbestuur trachtte de heerlijke rechten over Deurne-Borgerhout te verwerven, en ook bouwde Antwerpse kooplieden overal lusthoven / kastelen. Zo'n lusthof gold als een statussymbool dat de nieuwe rijken toegang verschafte tot de adel. Kastelen als te Couwelaer, Gallifort, Venneborg, Rivierenhof, Sterckshof, Boterlaarhof, Lanteernhof, en vele anderen dateren uit die tijd. Zij zouden veel te lijden hebben onder de inval in 1542 van Marten van Rossum en godsdienstoorlogen.
Het bouwen van deze kastelen had tot gevolg dat Deurne zijn landelijk karakter bewaarde.
 Ekeren
Het grondgebied van de oude heerlijkheid Ekeren omvatte het huidige district Ekeren, de gemeenten Hoevenen, Brasschaat en Kapellen met nog een stuk gebied dat thans aan de kernstad Antwerpen behoort. De heerlijkheid was één der grootste van het hertogdom Brabant. De oudste vermelding van Ekeren dateert van het jaar 1155. Op het einde van de 15de eeuw was Ekeren verdeeld onder drie heren. In het begin van de 16de eeuw trad daar verandering in. De samenvoeging van het ganse grondgebied werd door aankoop een voldongen feit.
 Hoboken
Hoboken wordt begrensd door de Schelde, de gemeente Hemiksem, die niet gefusioneerd is, en de districten Wilrijk en Antwerpen.
De oude dorpskern vormt nog altijd het hart van het district. We vinden er de kerk, het districtshuis, het openbaar vervoer, de wekelijkse markten, kermissen enz.
 Merksem
De geschiedenis van Merksem gaat terug tot in de Gallo-Romeinse tijd. Toen was er al sprake van "Merk" (grens) en "Heim" (nederzetting), behorend tot het bisdom Kamerijk. Merksem heeft eeuwenlang één geheel gevormd met Schoten en Sint-Job-in-'t-Goor. Al in de zesde of zevende eeuw kwamen de eerste Frankische kolonisators zich in de omgeving van de Sint-Batrholomeuskerk vestigen. In de 16de eeuw werd Merksem van Schoten gescheiden.
De Bredabaan, nu één van de bekendste en meest bezochte winkelassen deed al van in de middeleeuwen dienst als poort van Antwerpen naar het noorden. Vanaf 1742 werden er de eerste bareeltaksen geïnd.
 Wilrijk
De oudste bewoning van het grondgebied dateert van ca. 600 voor Christus. Pas in 1003 wordt voor het eerst in een akte de naam 'uuilrika' vermeld. De naam bevestigt het bestaan van een dorpsgemeenschap gegroeid rond de Bist. Men neemt aan dat Wilrijk afgeleid is van de Gallo-Romeinse plaatsnaam 'Villariacum' en ontstaan als villarisdomein uit een oudere en belangrijke villa-nederzetting uit de omgeving.
Tot in de helft van de 19de eeuw heeft Wilrijk het landelijk karakter van de vorige eeuwen haast onveranderd bewaard: akkerland, weiland en de vele huizen van plaisantie met hun parken [ geen enkele andere Antwerpse randgemeente kende zoveel hoven van plaisantie].
Op 1 januari 1983 werd Wilrijk met zeven andere gemeenten - Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Ekeren, Hoboken, Merksem en Deurne - gefusioneerd tot de stad Antwerpen.
 Berendrecht, Zandvliet en Lillo
In 1958 werden Berendrecht, Zandvliet en Lillo bij Antwerpen gevoegd en werd het polderlandschap grotendeels onteigend voor de havenuitbreiding.

 Antwerpse Zoo  -  gezinsattractie
De Antwerpse dierentuin vervult een belangrijke rol bij het instandhouden en kweken van bedreigde diersoorten zoals de okapi, het Przewalskipaard, de Congopauw, de dwergchimpansee of bonobo, het goudkopleeuwaapje, de Europese otter, enz...
Een rijk gevarieerd gamma aan activiteiten, een dierenbestand van nagenoeg 950 soorten en ruim 5.000 dieren, ca. 1.300.000 bezoekers per jaar en 38.000 leden, een uitzonderlijk bomenbestand en een prachtige tuinaanleg, maken de Antwerpse Zoo en het Dierenpark Planckendael momenteel tot één van de merkwaardigste dierentuinen ter wereld.
 Aquatopia  -  aquarium van de 21ste eeuw, gezinsattractie in hartje Antwerpen
Verhaal van de onderwaterwereld wordt verteld in een reis door verschillende zones, waar je de vissen en andere dieren in hun natuurlijke biotoop kunt bewonderen. Via een doorzichte tunnel loop je onder en tussen de haaien door.
 Diamantmuseum
Sinds eeuwen staat Antwerpen bekend als wereldcentrum voor diamant. 8 op 10 diamanten die wereldwijd worden verhandeld, zijn effectief afkomstig uit Antwerpen. Het is daarom niet toevallig dat het grootste diamantmuseum ter wereld is hier gehuisvest.
Het museum verrast je in de schatkamers met een prachtige collectie historische juwelen (o.a. replica van de Britse kroonjuwelen met twee van 's werelds grootste diamanten: de Koh-I-Noor en de Cullinan I) Maar ook hedendaagse diamantcreaties komen uitgebreid aan bod.
 Digitale Metropool Antwerpen
 Flandriaboot  -  rondvaart in Antwerpen
 Grote Markt  -  centrum  -  met talrijke cafés, restaurants en gezellige terrasjes.
Sfeer van de 16de en 17de eeuw. Trotse gildenhuizen met trapgevels en gouden beelden zijn staaltjes van hoogbouw uit ver vervlogen tijden. Een aantal van deze gebouwen zijn wel reconstructies uit de 19de eeuw. Blikvanger is het Stadhuis in Vlaams-Italiaanse renaissance stijl.
 Kinepolis Cinema  -  Bioscoop
Een unieke omgeving waar de bezoeker ervaringen opdoet die de klassieke bioscoopervaring ver overstijgen.
 Kruisafnam en kruisoprichtng in de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal. Twee meesterwerken van de hand van Peter Paul Rubens (1577-1640). De Kruisafname behoort tot de Zeven Wonderen van België.
 Miniatuurstad  -  Antwerpen in miniatuur
 Meir  -  Antwerpens beroemdste winkel-wandelstraat.
Heb ook oog voor wat nog rest van de 19de-eeuwse eclectische gevels en voor monumenten als het voormalig Koninklijk Paleis of het Osterriethhuis. En natuurlijk kunt u onmogelijk naast de Boerentoren kijken. Dit 97 meter hoge torengebouw werd in 1932 voltooid en was toen de eerste wolkenkrabber op het Europese vasteland.
 Rubenshuis  -  museum
Het Rubenshuis maakt samen met het Rubenianum, het Museum Mayer van den Bergh en de Collectie Smidt van Gelder deel uit van de Kunstmusea van Antwerpen.
 Silvius Brabo
Nog tot in de 17de eeuw werd Antwerpen vaak als 'Handwerpen" geschreven. Geen wonder, want volgens een oude sage hoorde het zo. Volgens deze sage werd omstreeks het begin van onze tijdrekening de Scheldebocht beheerst door de reus Druoon Antigoon. Hij eiste een zware tol van elke voorbijvarende schipper. Wie niet wilde betalen, hakte hij een hand af. Maar hieraan kwam een einde toen de Romeinse soldaat Silvius Brabo de reus doodde, hem prompt ook een hand afhakte en ze in de Schelde wierp. Vandaar: Handwerpen. De H verdween, Antwerpen bleef.
Zie de de bronzen fontein (1887) te zijner gedachtenis op de Grote Markt [ een werk van de Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux ].
 Sinjoren
De spotnaam 'Sinjoren' die de Antwerpenaars met trots dragen, stamt uit de 16de (gouden) eeuw, toen de stad één van de belangrijkste culturele en economische centra ter wereld was. In de ogen van al dan niet afgunstige buitenstaanders leidden vele inwoners toen een waar herenleven: hoofs en zelfbewust, als 'sinjeurs'(naar het toen zo belangrijke Spaans: señor). Het Spaans verdween, de Sinjoren bleven.
 Stadhuis van Antwerpen  -  aan de Grote Markt
 Toeristische Informatie Antwerpen
 Vlaeykensgang
Wanneer je hier binnenstapt, bent je in een andere tijd, een andere wereld. Zelfs de geluiden van de moderne stad dringen niet door tot deze wirwar van steegjes en gangetjes. Neem, zoals de kenners, die stilte te baat als de beiaard speelt.

 Vakantiesalon Antwerpen
De meest bekende vakantiebeurs van Vlaanderen. Het salon loopt van 24 januari tot en met 1 februari 2004, in het Bouwcentrum in Antwerpen. Kom de sfeer opsnuiven en laat je verleiden door één van de vele toeristische standen. Er is voor elk wat wils. Gewoon 'lekkere' vakanties, ontspannende programma's, sportieve trips, avontuurlijke bestemmingen en sportieve of hyperactieve vakanties. Droom je al lang van een luxueuze cruise? Of wordt het een kindvriendelijke camping-, caravan- of motorhome-vakantie? Lokt het avontuur, dan kan je hier inspiratie vinden. Het kan allemaal.

Cuisine - Antwerpse keuken

Worstenbroodjes uit Antwerpen

Zowel de Waalse als de Vlaamse keuken maken gebruiken dikwijls bieren in hun bereidingen. De gastronoom zal zeker en vast de Belgische keuken en de Belgische bieren kunnen appreciëren.

 La Bonne Cuisine
Cuisine de Belgique... De nombreuses recettes de cuisine belge à découvrir ! La cuisine Wallone et la cuisine des Flandres cotoient souvent les bières belges. Le Gourmet appréciera la cuisine de Belgique tout autant que les bières belges.
Recettes d'Anvers: Oeufs à la Meulemeester, Potage malinois (Malines), Rouleaux de boeuf à la flamande

Geschiedenis van Antwerpen

   -  virtueel archeologisch museum
Meer dan honderd jaar archeologisch onderzoek leverde een belangrijke bijdrage tot de kennis van het verleden van Antwerpen en zijn onmiddellijke omgeving. Uit deze rijke bron biedt het virtueel archeologisch museum u een keuze, waarin diverse aspecten van het verleden aan bod komen. Aan de hand van een selectie van opgravingssites en vondsten die de verschillende periodes en de meest diverse onderwerpen illustreren, kunt u als bezoeker een rondleiding volgen of zelf op zoek gaan naar dit ongemeen boeiend verleden
 Musea in Antwerpen
O.a. Volkskundemuseum, Nationaal Scheepvaartmuseum, Rubenshuis, Etnografisch Museum
 Stadsarchief
 Stadsbibliotheek Antwerpen 
De Stadsbibliotheek is de bewaarbibliotheek van de Stad Antwerpen. Haar oorsprong gaat terug tot 1481. De bibliotheek beschikt over een rijke historische collectie, die momenteel is uitgegroeid tot circa één miljoen volumes.

Muziek, Kunst & Cultuur, Evenementen

 Koningin Elisabethzaal

 Antwerpart.be  -  hedendaagse kunst Antwerpen
Antwerpse galeries, andere lokaliteiten en musea.

 Fotomuseum [ FoMu ]  -  fotomuseum Provincie Antwerpen
In tentoonstellingen wordt geprobeerd een beeld te vormen van wat mensen raakt, wat mensen boeit, ontroert of fascineert. Emotie en informatie door het oog van toonaangevende fotografen.
 Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Bezit een unieke verzameling beeldende kunst, bestaande uit overwegend Vlaams werk, versterkt door een boeiende pleiade werken uit andere scholen. De belangrijkste opdracht van het KMSKA is het behoud en beheer en het verder uitbouwen van de collectie; het ontsluiten en de wetenschappelijke studie van de collectie; het tentoonstellen van de objecten en de uitbouw van een publiekswerking eigen aan een museum.
 MAS  -  Museum aan de Stroom  -  museum voor stad, haven en scheepvaart
Dit museum bevindt zich pal in de oude haven - op het zogenaamde 'Eilandje' - een bruisend stadsdeel in volle ontwikkeling en the place to be. Het MAS vormt de nieuwe scharnierplek tussen stad en haven. Met zijn 60 meter hoge toren is het museum ook een nieuw oriëntatiepunt in de stad.
 Middelheimmuseum  -  Beelden en monumentale kunst
Één van de grootste en oudste openluchtmusea van Europa en een collectie die werken koestert van Rodin tot heden. Het museum ligt in een park aan de Antwerpse stadsrand.
 Modemuseum
Het ModeMuseum heeft onderdak in de ModeNatie in de Nationalestraat. ModeNatie biedt onderdak aan diverse partners: het ModeMuseum, het Flanders Fashion Institute en de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten - Artesis Hogeschool Antwerpen.

  Sportpaleis Antwerpen
Hier liet de turner Kenzo Shirai (toen 17 jaar oud) uit Japan voor het eerst tijdens een WK een viervoudige schroef zien (quadruple twist, draai van Shirai).

 Hamamalisfeesten  -  Arboretum Kalmthout (bij Antwerpen)
Hier bevindt zich de grootste verzameling toverhazelaars van Europa.
Periode half januari - half februari.

 Uitgaan in Antwerpen  -  WeekUp  -  uitgaansagenda


bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131118 Birchwood Studios