Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

STEDENREIZEN BRUGGE  >  BELGIE


Stedentrip Brugge  -  Reisinformatie Brugge.

Hoofdstad van de Vlaamse provincie West-Vlaanderen, gelegen in het noordoosten van de provincie.

Soms het VenetiŽ van het Noorden genoemd vanwege de vele kanaaltjes en bruggen in de stad. Deze kanaaltjes worden reien genoemd, naar de rivier de Reie die ooit door Brugge stroomde.

Brugse Delen : Brugge Centrum, Assebroek, Dudzele, Koolkerke, Lissewege, St-Andries, St-Jozef, St-Kruis, St-Michiels, St-Pieters, Zeebrugge en Zwankendamme.


hotels, reisbureaus, reisgidsen, reizen naar brugge

links


Hotels in Brugge

 -  Hotels in BelgiŽ

 Booking - Hotels in Brugge  -  Hotelgids Brugge
O.a. Martin's Brugge, Anselmus Hotel, Best Western Premier Hotel Navarra, Azalea Hotel, Academie, Hotel Ter Brughe, Montanus, Hotel Europ, Hotel De Castillion, Golden Tulip De' Medici, Scandic Brugge, Hans Memling Hotel, Hotel Oud Huis de Peellaert, Hotel Salvators, De Tassche, Hotel Aragon, Hotel Albert I, Hotel Het Gheestelic Hof en Hotel-Flats-Leopold.

ebookers.nl   -  klik op 'Hotels '

  -  Hotels in de grote steden van BelgiŽ

Reisbureaus - Stedentrip Brugge

 OAD  -   

  Pelikaan Busreizen

 Pharos Reizen  -  Autoreizen ANWB
Brugge met Kids, Brugge Smullen, Brugge sneukelen, Brugse tuinen.

CityZapper stedenreis Brugge 
CityZapper geeft direct eerlijke tarieven, de getoonde prijs is altijd inclusief alle toeslagen, luchthavenbelastingen, kortingen etc.Reisgidsen Gent / Stedengids Gent / Literatuur

 Bruna  -   

Reisgids Brugge - Insight Guide - ISBN 9812587926 125Blauw vierkantje - illu Reisgids Brugge - Bruges Insight smart guide
Handzame kleine reisgids over Brugge.
Insight guides; Aantal blz.: 144; 2008; ISBN 9789812587923
Blauw vierkantje - illu Reisgids Bruges & Ghent (Brugge & Gent) | Rough Guide
Blauw vierkantje - illu Reisgids Vlaanderen - Antwerpen, Brugge & Gent | Marco Polo
Blauw vierkantje - illu Topografische kaart 13 Brugge 1:50.000 Wandelkaart Belgie

Blauw vierkantje - illu Gids voor architectuur in Brugge 
Hardcover | Terra - Lannoo, Uitgeverij | 2005; ISBN: 9020947117
Blauw vierkantje - illu Brugge  -  Franck Ferrand 
Brugge: Bij deze mytisch geworden naam doemt uit de Vlaamse nevels een hele wereld op. Haar met zwanen bezaaide en wilgen omzoomde kanalen, haar lage boogbruggen en hoge, bakstenen puntgevels die door klimop worden bestormd, zijn door de groten bezongen. Maar achter deze van pittoreske details doordrongen clichťs gaat eigenlijk een miskende stad schuil - intiem als haar verborgen stegen kunnen zijn, ontroerend als bijvoorbeeld haar lage, witgekalkte huizen. Tijdens geÔnspireerde omzwervingen in een stad die het hart aanspreekt en de ziel verheugt, hebben Franc Ferrand en Christian Sarramon hun onderlinge gevoeligheden de vrije loop gelaten. Deze hebben hun neerslag gevonden in dit boek dat de lezer meevoert naar kleine ontdekkingen en grote emoties.
Hardcover | 156 Pagina's | Terra - Lannoo, Uitgeverij | 2002; ISBN: 9020948997.
Blauw vierkantje - illu Brugge  -  de geschiedenis van een Europese stad
Brugge is een veelzijdige stad met een bijzonder rijk verleden. Daardoor is Brugge een quasi onuitputtelijke bron voor historisch onderzoek. Brugge. Hoogtepunten uit een Vlaams en Europees verleden maakt de nieuw verworven inzichten van de laatste jaren aan een groot publiek kenbaar, verpakt in een synthese van de hoogtepunten van de Brugse geschiedenis met de nadruk op de Vlaamse en Europese betekenis van de stad.
Dit nieuwe Bruggeboek wil de historische rol van Brugge in een juist daglicht stellen en een positieve bijdrage vormen in de beeldvorming over de wereldwijd bekende stad. Dit boek levert tevens een bijdrage tot de overgang naar het volgende millennium en is een fundament voor Brugge Cultuurstad 2002.
Een bijzonder rijke inhoudstafel, een iconografie om u tegen te zeggen, een corps aan eminente auteurs die allen reeds jarenlang met de stad en haar geschiedenis vergroeid zijn en er zich beroepshalve op concentreert: nooit eerder werd de stad Brugge op een dergelijke wijze benaderd.
Hardcover | 224 Pagina's | Terra - Lannoo, Uitgeverij | 2005; ISBN: 9020937308
Blauw vierkantje - illu Ysengrimus  -  M. Nieuwenhuis 
Blauw vierkantje - illu Inventaris van het cultuurbezit in BelgiŽ. Architectuur: Deel 18n a. Stad Brugge, Oudste kern
Door S. Giltť, A. Vanwalleghem, A.-M. Delepiere
Wie meer wil weten over de geschiedenis van Brugge, en in het bijzonder de architectuur, zal met dit boek vele uren kunnen spenderen. Het geschiedkundig overzicht van Brugge is kort, maar bondig en geeft een duidelijk beeld van hoe Brugge door de eeuwen heen is geŽvolueerd.
Het boek bevat een aantal historische kaarten van Brugge, plattegronden van kerken en een bijzondere kaart van het centrum van Brugge met daarop de ťťrste stadsomwalling. De eerste stadsomwalling was gemaakt van hout en werd gebouwd in de 12e eeuw naar aanleiding van de moord op Karel de Goede in de Sint -Donaaskerk. In de loop van de 12e eeuw tot het begin van de 13e eeuw werd de houtbouw vervangen door steenbouw.

Blauw vierkantje - illu Bruges-la-Morte (1892) van de Belgische schrijver Georges Rodenbach (1855-1898)
Verhaalt over de wanhopige liefde van paul voor zijn overleden minnares Marie.
Op deze korte, symbolische roman heeft Erich Wolfgang Kornhold zijn opera 'Die toto Stadt' gebaseerd.

Vervoer / Hoe kom ik in Brugge

 
Belgische Spoorwegen
 Nederlandse Spoorwegen 


Links / Verwijzingen 

Blauw vierkantje - illu Stad Brugge  -  oficiŽle website  -  zie toerisme
Musea, kerken, brouwerijen, attractieparken, rondleidingen enz.

Blauw vierkantje - illu Zeebrugge

Blauw vierkantje - illu Basiliek Heilig Bloed  -  Zie Kerknet Vlaanderen
Graaf Diederik van den Elzas was gedurende de tweede kruistochten in het bezit gekomen van het Heilige Bloed en gaf vervolgens de opdracht voor de bouw van deze oorspronkelijk Romaanse basiliek die onderdak moest bieden aan het reliek.
Jaarlijks wordt de schrijn die deze reliek herbergt tijdens de Heilige Bloedprocessie in een optocht door de straten van Gent gedragen.
Blauw vierkantje - illu Begijnhof
Blauw vierkantje - illu Belfort
Blauw vierkantje - illu Bierbrouwerij De Halve Maan
Brouwer op authentieke wijze van Straffe Hendrik bier.
Blauw vierkantje - illu Brugse Molens
Blauw vierkantje - illu Brugse Rijen  -  de aderen van de stad
Varend op de reien, de Brugse stadsaderen, ontdek je geheime tuinen, charmante bruggen en wondermooie stillevens. 
Blauw vierkantje - illu Brugse Vrije
In de voormalige schepenkamer van het oude paleis van het Brugse Vrije bevindt zich de monumentale 16de-eeuwse Keizer-Karel-schouw in hout, marmer en albast, ontworpen door Lanceloot Blondeel. Deze prachtige zaal wordt ook de Renaissancezaal van Het Brugse Vrije genoemd.
Blauw vierkantje - illu Concertgebouw Brugge
Blauw vierkantje - illu Club Brugge
Blauw vierkantje - illu Diamantmuseum Brugge
Blauw vierkantje - illu Dumerijbeiaard
Blauw vierkantje - illu Groeningemuseum
In het Brugse Groeningemuseum is de wereldberoemde collectie van de Vlaamse Primitieven te zien, met topstukken van Jan Van Eyck, Hugo Van der Goes, Hans Memling en Gerard David, maar ook schilderijen en sculpturen uit de Renaissance, de Barok, het Classicisme en het Expressionisme vallen daar te bewonderen.
Blauw vierkantje - illu Kanalen van Brugge
Zo krijgt je een goed beeld van deze mooie historische stad.
Blauw vierkantje - illu Koningin Astridpark
De groene long van het centrum [ bij Bruggelingen bekend als 'De botanieken hof' ] gelegen langs de Minderbroederstraat. Prachtige verzameling bekende en minder bekende bomen. Speelplein voor kinderen.
Blauw vierkantje - illu Lissewege  -  ťťn van de mooiste dorpen van Vlaanderen
Blauw vierkantje - illu Onthaalkerk Onze Lieve Vrouwe 
Deze kerk (13de - 15de eeuw) bezit een uiterst rijke kunstschat: schilderijen, houten beeldhouwwerk, de internationaal beroemde Madonna met Kind van Michellangelo, en in hethoogkoor de praalgraven (16de eeuw) van Maria van BourgondiŽ en Karel de Stoute alsook bijzondere beschilderde graftomben. De bakstenen toren van de Onthaalkerk-O.L.V., het hoogste exemplaar in Europa [ 122 meter ], illustreert het vakmanschap van de Brugse bouwvakkers.
Blauw vierkantje - illu Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie
Historisch hospitaalcomplex (13de–17de eeuw) langs de potterierei. Er is een kerk met barok interieur, een prachtige collectie schilderijen, beeldhouwwerken, meubilair, wandtapijten, glasramen, en een exclusieve zilververzameling. Zie Museumsite.be.
Blauw vierkantje - illu Radio - Stadsomroep Brugge - informeerd de burgers van de regio - geen muziekzender
Blauw vierkantje - illu Regio Brugge - luchtfoto's, video's, Brugse musea, cultuur, enz
Blauw vierkantje - illu Stadhuis
Het Brugse Stadhuis werd gebouwd tussen 1376 en 1420. Het gebouw heeft niet alleen een spectaculaire gevel maar een even imposante gotische zaal. Het houten gepolychromeerde gewelf, middeleeuws beeldhouwwerk en de 19de-eeuwse historische muurschilderingen maken van deze raadszaal een uniek decor.
Blauw vierkantje - illu Sint-Baafs Kathedraal
De kathedraal in zijn geheel is een adembenemende, over de eeuwen heen opgebouwde verzameling van religieus geÔnspireerde kunst. De oudste voorwerpen dateren uit de 8e eeuw, de jongste voorwerpen uit de 20e eeuw.
Blauw vierkantje - illu Sint-Janshospitaal
Blauw vierkantje - illu Sint-Salvatorskathedraal
Blauw vierkantje - illu Ursulaschrijn  -  Sint-Janshospitaal
Na een bezoek aan de paus in Rome, reisde in de vrijfde eeuw Ursula samen met elfduizrnd maagden naar huis, om daar te trouwen. Helaas werden alle vrouwen bij Keulen door de Hunnen vermoord. Op de Ursulaschrijn vertelt Hans Memling [ 1435/40 - 1494 dit onwaarschijnlijke verhaal. Een van de zeven wonderen van BelgiŽ. Zie Memling in Sint. Jan[ In het museum krijg je een indruk van de vroegere ziekenzalen en het hospitaalleven ]
Blauw vierkantje - illu Virtueel Brugge  -  Belfort, 't Zand, Markt en Zeebrugge
Blauw vierkantje - illu Wereldhoofdstad van de chocolade

Cuisine

In Brugge worden een groot aantal bieren gebrouwen, daarnaast staat Brugge bekend als chocoladestad. Qua gebak kent de stad een aantel specialiteiten, o.a. Brugse achten, Brugs beschuit, Brugse cigaretjes, Brugse kletskoppen en Brugse mokken.
Van melk uit het Brugse ommeland worden diverse soorten kaas geproduceerd.

Geschiedenis Brugge

 Geschiedenis van Brugge

 Bruggemuseum - Archeologie
In het Bruggemuseum - Archeologie kan men de geschiedenis van Brugge ontdekken. Aan de hand van archeologische vondsten (aardewerk, glas, leder, metaal, hout, grafschilderingen) worden enkele perioden en thema's uit de Brugse geschiedenis geÔllustreerd. De archeologische vondsten staan in interactie met hedendaagse voorwerpen, om zo hun functie en gebruik te onderstrepen.
 Brugse Vrije
Het Brugse Vrije was een kasselrij in het graafschap Vlaanderen. Omvatte de streek rond Brugge.
De Kasselrij, ook burggraafschap genoemd, was het belangrijkste gerechtelijk en bestuurlijk onderdeel van het graafschap Vlaanderen. Zie verder Wikipedia - Graafschap_Vlaanderen
 Guido Gezelle Museum
In het huis waar Guido Gezelle geboren is, bevindt zich nu het Guido Gezellemuseum. Men kan er zien in welk kader het leven en werk van de beroemde Vlaamse dichter zich afspeelde. Ook de romantische tuin kan er bezocht worden.

Muziek, Kunst & Cultuur Brugge, Evenementen

 
Concertgebouw Brugge  -  muziek- en podiumkunstencentrum
Concertzaal met 1289 plaatsen, een Kamermuziekzaal met maximaal 322 plaatsen en diverse ontvangstruimten met panoramisch zicht op de historische binnenstad van Brugge.
 Stadsschouwburg  - 
Cultuurcentrum Brugge 
De Brugse Stadsschouwburg stamt uit 1869 en behoort tot de best bewaarde stadstheaters in Europa.Het theater is In 2001 grondig gerestaureerd

  Heilige Bloedprocessie - elk jaar op Hemelvaartdag
Gedurende deze processie wordt de relikwie van het Heilige Bloed, die Diederik van de Elzas vanuit Jeruzalem naar Brugge bracht, herdacht. Zie Sanguis Christi.
 Meifoor  -  grootste kermis in Brugge

Brugge kent door het jaar heen vele festivals. Zie Festivals in Brugge [ Brugse stadsfestivals ]


bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131118 Birchwood Studios