Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

BELGISCH LIMBURG  >  BE


Vakantie in Belgisch Limburg  -  Provincie in Vlaanderen.

Gemeentes in Belgisch Limburg : Alken, As, Beringen, Bilzen, Bocholt, Borgloon, Bree, Diepenbeek, Dilsen-Stokkem, Genk, Gingelom, Halen, Ham, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Kortessem, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Nieuwerkerken, Opglabbeek, Overpelt, Peer, Riemst, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Voeren, Wellen, Zonhoven en Zutendaal.

Hoofdtad van Belgisch Limburg : Hasselt.


autoverhuur, campings, hotels, bed en breakfast, reisbureaus, reisgidsen, vakantiewoningen, reizen naar belgisch limburg 

links


Autoverhuur / Huurautos

ebookers.nl  -  Klik op ' Autohuur ' 

 e-sixt  -   

Campings / Kamperen

  Suncamp kampeervakanties 
o  Recreatiepark Hengelhoef [ Houthalen/Helchteren - Kempen ]
De camping ligt in de prachtige natuur van 'Park Midden-Limburg' in BelgiŽ. In de omgeving liggen diverse pretparken, musea en leuke steden.
o  Camping Goolderheide [ Bocholt - Kempen ]

Hogenboom Vakantieparken  -  Vakantiepark Mooi Zutendaal  -  in Zutendaal
Gunstig gelegen familiepark in Belgisch Limburg met villa's, chalets en een camping!

Zie verder de pagina kamperen

Hotels in Belgisch Limburg

 Booking - Hotels in Vlaams Limburg  -  Hotelgids Vlaams Limburg
Hotels in o.a. Hasselt, Genk, Riemst, Zutendaal, Lanaken, As, Lommel, Lummen, Zolder, Maaseik, Sint-Truiden en Borgloon.

ebookers.nl  -  Klik op ' Hotels '

   -  Hotels in BelgiŽ

   -  Hotels in de grote steden van BelgiŽ

 Kasteel van Rullingen 
Als U graag historische steden bezoekt, zal U in Tongeren, de oudste stad van BelgiŽ, en ook in Sint-Truiden uw hart kunnen ophalen. Met de wagen bent U in minder dan 15 minuten ter plaatse. Ook Hasselt, de stad van de smaak, heeft veel te bieden en ligt op amper 20 minuten rijden. Dichterbij vindt U het charmante stadje Borgloon. De toeristische brochures van al deze steden zijn in het kasteel beschikbaar.
Voor golfliefhebbers zijn de links van Hasselt en Genk echte aanraders. Deze zijn gemakkelijk te bereiken en zullen U zeker bekoren.

blauw vierkantje - illu Erfgoedlogies

Natuurgebied

 Nationaal Park Hoge Kempen
Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning, hoge toppen bieden grootse vergezichten, .... In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren.
Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen: wandelen, fietsen, ... of gewoon zorgeloos te genieten van al dit moois. Het Nationaal Park Hoge Kempen zal ook vast en zeker jou betoveren.

Reisbureaus / Reisorganisatie 

 Pharos Reizen  -  Autoreizen ANWB  -  3-daags Wandelreis Voerstreek
De Voerstreek groepeert zes kleine dorpjes, waarvan 's-Gravenvoeren er ťťn is. Het ligt ten zuiden van Limburg, tegen de Belgisch-Nederlandse grens. U verblijft in hotel 't Blanckhuys, uitstapje mogelijk naar Maastricht, paradijs voor wandelaars.

 Pharos Reizen  - Autoreizen ANWB  -  Bungalowpark Park Molenheide
Familiepark Molenheide ligt in de mooie natuur van Belgisch-Limburg, vlakbij Helchteren. De vrijstaande bungalows liggen op een bosrijk terrein. Ideaal voor gezinnen, goed uitgangspunt voor uitstapjes, verwarmd binnenzwembad


Vakantiewoningen Belgisch Limburg / Appartementen

Hogenboom Vakantieparken
  -  Vakantiepark Mooi Zutendaal - in Zutendaal
Gunstig gelegen familiepark in Belgisch Limburg met villa's, chalets en een camping!

Reisgidsen Belgisch Limburg / Reisliteratuur

 Bruna  -   

Dagstappergids Belgisch Limburg - ISBN 9789020982541 Fietsgids 20 x logeren & fietsen in Belgisch Limburg
Limburg is een fietsparadijs, daar hoeven we niemand meer van te overtuigen. Bovendien zijn Limburgers heel gastvrije mensen die bezoekers met open armen ontvangen.
Samen met Toerisme Limburg stelden we 20 bijzondere fietsroutes samen. Ze nemen je mee naar de kindvriendelijke Kempen waar ooit de steenkoolmijnen een grote rol speelden, het wondermooie, glooiende Haspengouw met haar bloesems en fruit, de groene parel Voeren en het vlakke Maasland met haar bijzondere regenrivier.
Bij elke route stellen we twee heerlijke logies voor, elk met een uniek aanbod en een eigen verhaal. En natuurlijk allemaal ingesteld op het ontvangen van fietsers.
Lannoo; Aantal blz.: 216; 2010; ISBN 9789020989700
 Wandelgids Dagstappergids Belgisch Limburg
16 lusvormige dagwandelingen langs de mooiste Grote-Routepaden.
Voor deze dagstappergids staken vijf vrijwillige medewerkers van Grote Routepaden Limburg de koppen bij mekaar om in hun provincie de mooiste dagwandelingen (tot 24 km) uit te stippelen die zo veel mogelijk over beproefde GR-paden lopen. Dit resulteerde in een gevarieerd aanbod van 16 lusvormige dagtochten door de mooiste landschappen van Limburg. Voor echte wandelaars is deze Dagstappergids Limburg dus een prima gids. De gedetailleerde routebeschrijving wordt voorafgegaan door een uitgebreide blok praktische informatie. Natuurlijk krijg je krijgt ook heel wat achtergrondinformatie over de streek en de bezienswaardigheden waar je langskomt.
Lannoo; Aantal blz.: 156; 2009; ISBN 9789020982541.

 Capitool reisgids Hasselt en Limburg
De provincie Limburg ligt in het noordoosten van BelgiŽ. De provincie grenst aan de provincies Antwerpen, Vlaams- en Waals-Brabant en Luik. In het oosten vormt de Maas de natuurlijke grens met Nederland. Hasselt is sinds 1839 de hoofdstad van Limburg. De provincie heeft een oppervlakte van 2422 km≤en telt ca. 795.000 inwoners. Ondanks enkele dichtbevolkte kernen (Genk, Hasselt en Tongeren) is Limburg een landelijke provincie. De snelwegen A13/E313 (Antwerpen-Heerlen) en A2/E314 (Leuven/Luik) en de frequentie spoorverbindingen met Antwerpen, Brussel, Gent en Luik zorgen voor een goede ontsluiting van Limburg.
Redactie Bartho Hendriksen, Illustrator E. Daniels...[et al]
208 pagina's; Unieboek; ISBN13 9789041033703

 Hoge Kempen, de enige plek in Vlaanderen waar je nog kunt verdwalen
Artikel in NRC Handelsblad van 23 augustus 2006 waarin Mark Kranenburg een bezoek brengt aan nationaal Park Hoge Kempen om na te gaan inhoeverre de natuur door de overheid wordt gekoesterd. Hij praat met de heer Schops, een van de grondleggers van het park en directeur regionaal landschap Kempen en Maasland.

Vervoer / Hoe kom ik in Belgisch Limburg


Blauw vierkantje - illu Luchthaven Brussel
Blauw vierkantje - illu Luchthaven Maastricht [ Nederlands Limburg ]

Blauw vierkantje - illu    -  Vluchten naar Brussel

Blauw vierkantje - illu Losse vliegtickets Limburg / Goedkoop vliegen naar Belgisch Limburg
Diverse aanbieders - prijsvergelijking mogelijk.


Links / Verwijzingen 

 Provincie Limburg  -  Provincie Limburg  -  Toerisme Limburg
Plaatsen / steden : As, Bilzen, Bocholt, Borgloon, Bree, Diepenbeek, Dilsen Stokkem, Genk,Halen, Hamont Achel, Hasselt, Herk de Stad, Hoeselt, Houthalen Helchteren, Kortessem, Lanaken, Lommel, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Neerpelt, Nieuwerkerken, Opglabbeek, Overpelt, Peer, Riemst, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Wellen, Zonhoven, Zutendaal

 Gemeente Hasselt  -  Hoofdstad Vlaams Limburg  -  VVV Hasselt  -  In en Uit Hasselt 
Hasselt is gelegen aan het Albertkanaal en de Demer, tussen de Kempen en Haspengouw, midden in de Euregio. De stad heeft als bijnaam "Hoofdstad van de smaak".

  Haspengouw  -  streek met een fruitige geschiedenis
Landelijke regio in het zuidelijk deel van de Belgische provincie Limburg alsmede het noordelijk deel van de provincie Luik. Deze regio wordt gekenmerkt door een glooiend landschap van zeer vruchtbare gronden die gebruikt worden voor landbouw en veeteelt.
Haspengouw is een beleving, het is onthaasten in adellijke domeinen met smakelijke streekproducten. pittoreske dorpjes en een uitgebreid fietsenroute-netwerk. Nergens is het zo heerlijk rustig om gezond te genieten van ouderwetse gezelligheid, unieke wandelroutes en een warm onthaal.
... En dan hebben we het nog niet gehad over het religieuze en Gallo-Romeins verleden. Ga mee op ontdekkingstocht en laat je betoveren door Haspengouw.
Vanwege de talrijke fruitboomgaarden worden in de lente jaarlijks "bloesemfeesten" gehouden. Ook enkele van de meest noordelijk gelegen wijngaarden in Europa bevinden zich in deze streek
 Voerstreek  -  Belgisch Limburg
De Voerstreek groepeert zes kleine dorpjes [ Moelingen, 's-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters -Voeren, Teuven en Remersdaal ] die ten zuiden van Limburg tegen de Belgisch Nederlandse grens geplakt liggen.

 Alken  -  Gemeente Alken
Alken is bekend door zijn vele kastelen, kerken, kapelletjes [ onder andere de beschermde Sint-JorisKapel ] en watermolens. Op recreatief vlak kan men zich uitleven in het recreatiepark "De Alk" tussen de Grote en de Kleine Herk, men kan wandelen in de Mombeek vallei en fietsroutes volgen.
Alken kent 3 parochies: Sint-Aldegondis, Sint-Joris en Terkoest
 As  -  Gemeente As
Gelegen op het Kempens plateau, in het midden tussen de Demer- en de Maasvallei en daarbij op de waterscheiding (Waterschei) van het Schelde- en Maasstroomgebied.
Beide dorpen zijn ontstaan als nederzettingen langs de Bosbeek of Oeter, een kleine Kempense rivier die haar bronnen heeft in het Asserse Wildbroek en nabij Maaseik uitmondt in de Maas.
Andere kern : Niel-bij-As
 Beringen  -  Stad Beringen  -  Toerisme Beringen
Toerisme Beringen biedt je een heel aantal mogelijkheden om een halve dag, een dag of meerdere dagen door te brengen in Beringen. Bepaal je voorkeur en het programma wordt voor je klaargemaakt.
Deelgemeenten : Beringen, Beverlo, Koersel en Paal.
  Bilzen  -  Stad Bilzen  -  Toerisme Bilzen 
Bilzen is gelegen in het zuiden van Limburg, tussen Hasselt, Maastricht, Tongeren en Genk. Gelegen op de grens van Kempen, Maasland en Haspengouw vindt u ook in de omliggende dorpen de nodige afwisseling: open velden, uitgestrekte bossen, natuurgebieden, weilanden en holle wegen. Het golvend reliŽf garandeert op talrijke plaatsen prachtige panorama's.
Overige kernen van Bilzen : Beverst, Eigenbilzen, Grote-Spouwen, Hoelbeek, Hees, Kleine-Spouwen, Martenslinde, Mopertingen, Munsterbilzen, Rosmeer, Rijkhoven, Schoonbeek en Waltwilder.
 Bocholt  -  Gemeente Bocholt
Bewegwijzerde fiets-, wandel- en ruiterroutes geven je verschillende mogelijkheden om kennis te maken met Bocholt en omgeving. Ze maken Bocholt tot een paradijs voor fietsers, wandelaars en ruiters.
 Borgloon  -  Stad Borgloon
Verscholen tussen Tongeren en St Truiden, middenin het vruchtbare Haspengouw, ligt het charmante stadje Borgloon dat zo uit de Middeleeuwen lijkt gestapt.
Zet de klok even stil, ontvlucht alle drukte en geniet in Borgloon van het prachtige, groene centrum van de fruitstreek waar glooiende akkers, prachtige kasteelparken en bloeiende - in de lente toch - boomgaarden een streling voor het oog zijn.
Borgloon, dat is een prachtig stukje Haspengouws landschap. Je vindt er al wandelend of al fietsend rust en kalmte, waarden die steeds belangrijker worden in deze jachtige samenleving. Onthaasten is de boodschap.
Deelgemeenten Borgloon : Bommershoven, Broekom, Gors-Opleeuw, Gotem, Groot-Loon, Hendrieken, Hoepertingen, Jesseren, Kerniel, Kuttekoven, Rijkel en Voort.
 Bree  -  Stad Bree 
Andere deelkernen : Beek, Gerdingen, Opitter, 't Hasselt, Tongerlo en Vostert
 Diepenbeek  -  Gemeente Diepenbeek  -  Campus Universiteit van hasselt
Diepenbeek is gelegen aan de Demer en het Albertkanaal en ligt op de grens van de Kempen en Haspengouw.
 Dilsen-Stokkem  -  Stad Dilsen-Stokkem
Dilsen-Stokkem is sinds 1971 een fusie van 5 kerkdorpen Dilsen, Elen, Rotem, Lanklaar en Stokkem. De stad ligt niet alleen op de grens van Nederland en BelgiŽ, maar ook op het grensgebied tussen de lage, vruchtbare Maasvlakte en het zanderige, stilaan steil opklimmend Kempens Plateau.
Op toeristisch vlak heeft Dilsen-Stokkem heel wat te bieden. De toeristische attractie is ongetwijfeld het bezoekerscentrum De Wissen en de belangrijkste troef het natuurschoon dat je al fietsend en wandelend ontdekt.
 Genk  -  Stad Genk  -  voormalige mijnregio in hartje Limburg
Het mijnverleden heeft in Genk heel wat architecturale pareltjes achtergelaten. De mijngebouwen en de citťs zijn meer dan een bezoekje waard. Je kunt zelfs met een 'sleutelfiguur' het mijnverleden van de stad actief ontdekken.
In Genk pakt ook de stilte van de natuur je bij de kraag. Zo leer je wat onthaasten echt betekent! Niet toevallig is het recreatiedomein Kattevennen ťťn van de toegangspoorten tot het eerste Nationaal Park van Vlaanderen.
 Gingelom  -  Gemeente Gingelom
Overige kernen : Borlo, Buvingen, Jeuk, Montenaken en Niel-bij-Sint-Truiden , Mielen boven Aalst , Muizen , Boekhout , Vorsen en Kortrijs.
 Halen  -  Stad Halen
Halen, een kleine stad in het westen van Limburg, in het overgangsgebied tussen de LImburgse Kempen en het Brabantse Hageland, aan de samenvloeiing van de Herk, de Gete en de Demer. 
 Ham  -  Gemeente Ham
Ham is een fusie van de gemeenten Oostham en Kwaadmechelen. De gemeente bestaat uit vier kerkdorpen, met name Genebos, Genendijk, Oostham en Kwaadmechelen. Het gebied maakte historisch deel uit van de heerlijkheid Ham.
 Hamont-Achel  -  Stad Hamont-Achel
Hamont-Achel is een charmant stadje met een boeiende geschiedenis en markante eigentijdse ontwikkelingen. Tot de grote rijkdom van Hamont-Achel rekenen wij de uitgestrekte natuur (bossen, weiden, akkers, flora en fauna) en het historisch erfgoed dat getuigt van een rijk verleden.
 Hechtel-Eksel - hGemeente Hechtel-Eksel
Hechtel-Eksel heeft heel wat te bieden op toeristisch vlak. Vooreerst zijn er de historische bezienswaardigheden. De geschiedenis van Hechtel-Eksel herken je nu nog aan de windmolen, de prachtige teutenhuizen uit de 18de en 19de eeuw, de laatgotische St.- Trudokerk, het bevrijdingsmonument, enz…
Daarnaast is er de ongelooflijke natuurpracht van heideland met stuifzand, uitgestrekte bossen, prachtige duinenruggen, en weelderige beekvalleien. In het domeinbos "Pijnven" en het duinengebied "In den Brand" vind je uitgestippelde wandelpaden. Via het bewegwijzerde (1860 km) fietsroutenetwerk Limburg ontdek je de mooiste plekjes van Hechtel-Eksel.
 Heers  -  Gemeente Heers
Heers maakt deel uit van de vruchtbare leemstreek en ligt in Droog Haspengouw, waardoor weiland relatief weinig voorkomt, het is sterk versneden en golvend, waaraan het een typisch uitzicht dankt dat het landschappelijk waardevol maakt.
Heers bestaat uit twaalf deelgemeenten : Mechelen-Bovelingen, Rukkelingen, Batsheers, Gutschoven, Mettekoven, Opheers, Mettekoven, Veulen, Heks, Horpmaal, Vechmaal, Klein-Gelmen
 Herk-de-Stad  -  Stad Herk-de-Stad  -  vlakbij Hasselt
Herk-de-Stad was een van de Goede Steden van het graafschap Loon dat tot het prinsbisdom Luik behoorde.
 Herstappe  -  zie Vlaamse overheid 
Gemeente is met het kleinste aantal inwoners van BelgiŽ
 Heusden-Zolder  -  Gemeente Heusden-Zolder
Kernen : Eversel, Boekt, Bolderberg, Heusden, Lindeman, Viversel, Voort en Zolder.
 Hoeselt  -  Gemeente Hoeselt
 Houthalen-Helchteren - Gemeente Houthalen-Helchteren  -  VVV  -  Toerisme
Gemeente met prachtige bossen en heidevlakten, duinen en vennen op nog geen uurtje rijden vanuit Brussel, Antwerpen, Aken of Eindhoven.
Iedere dag opnieuw beleef je de meest boeiende activiteiten zoals surfen, zeilen, zwemmen, waterfietsen, quadrijden, heerlijk relaxen in de sauna.... Of wat denk je van een bezoekje aan een speciale tuin, een wildpark, kasteel-brouwerij of museum? Vertoef je graag in een ongerepte omgeving? Ook dat kan! In uitgestrekte natuurgebieden kan je, al wandelend of fietsend, urenlang gezonde energie opdoen.
 Kinrooi  -  Gemeente Kinrooi
Meest noordoostelijke gemeente van Vlaanderen ťn Limburg. Het is een landelijke en groene gemeente, die bestaat uit vijf dorpskernen: Geistingen, Kessenich, Kinrooi, Molenbeersel en Ophoven.
De Maas vormt de grens in het oosten en is samen met de grindplassen verantwoordelijk voor een uitgebreid aanbod van zachte waterrecreatie.
 Kortessem  -  Gemeente Kortessem  -  Poort van Haspengouw
Landelijke gemeente tussen Hasselt en Tongeren. In totaal bestaat de gemeente uit 5 dorpen : Kortessem, Vliermaalroot, Wintershoven, Guigoven en Vliermaal met Zammelen.
 Lanaken  -  Gemeente Lanaken
Een deel van Nationaal Park Hoge Kempen op het grondgebied van Lanaken.
Omvat de woonkernen Kesselt, Gellik, Smeermaas, Neerharen, Veldwezelt, Lanaken en Rekem.
 Leopoldsburg
 Lommel  -  Stad Lommel  -  VVV  -  Toerisme Lommel
Veel natuurschoon rondom Lommel, met o.a. prachtige duinen, zandgroeven met het fijnste witte zand van Europa, het natuurgebied de Wateringen, de Sahara, met talrijke bossen en heidevlaktes.
Lommelse plaatsjes : Balendijk, Barrier, Kolonie, Heeserbergen, Heide - Heuvel, Kattenbos, Kerkhoven, Lommel Centrum, Lutlommel, Stevensvennen en Fabriek 
 Lummen  -  Gemeente Lummen
Andere deelgemeenten : Linkhout en Meldert
 Maaseik  -  Stad Maaseik
Maaseik ligt aan de Maas, de rivier waarnaar het Maasbekken genoemd is. Neeroeteren en Opoeteren zijn de deelgemeenten van Maaseik.
 Maasmechelen  -  Gemeente Maasmechelen 
In de gemeente Maasmechelen ligt het grootste deel van Nationaal Park Hoge Kempen.
Woonkernen: Mechelen-aan-de-Maas, Vucht, Leut, Meeswijk, Uikhoven, Eisden, Opgrimbie, Boorsem en Kotem.
 Meeuwen-Gruitrode  -  Gemeente Meeuwen-Gruitrode
Deelgemeenten : Ellikom, Gruitrode, Meeuwen, Neerglabbeek en Wijshagen
 Neerpelt  -  Gemeente Neerpelt  -  hier wonen veel rijke Nederlanders
Neerpelt wordt door het Kanaal Bocholt-Herentals (Kempisch kanaal) in twee gedeeld. Door Neerpelt stroomt ook een riviertje, dat van de Romeinen de naam Dutmala meekreeg; vandaar de huidige naam Dommel. Het riviertje vormt gedeeltelijk de natuurlijke grens met het naburige Overpelt en stroomt dan via het natuurgebied Het Hageven de grens met Nederland over.
De huidige gemeente bestaat uit 5 kernen: centrum, Grote Heide, Herent, Boseind en de deelgemeente Sint-Huibrechts-Lille
 Nieuwerkerken  -  Gemeente Nieuwerkerken 
Nieuwerkerken is een landelijke gemeente, gelegen in het noordwesten van Limburgs Haspengouw. Uitgestrekte fruitboomgaarden bepalen het dorpsbeeld. Vooral in de lente, wanneer de fruitbloesems het landschap witroze kleuren, kan je genieten van een idyllisch panorama.
Nieuwerkerken is de ideale uitvalsbasis om de streek met de fiets te verkennen. Dankzij het Fietsroutenetwerk kan je via het eenvoudige knooppuntensysteem zelf je route uitstippelen. Bovendien vind je overal langs het fietsroutenetwerk gezellige cafeetjes en tavernes om even uit te blazen.
Andere deelgemeenten : Binderveld, Kozen en Wijer
 Opglabbeek  -  Gemeente Opglabbeek
In de Bosbeekvallei vind je nog uitgestrekte beemden en grasvelden. Vroeger was Opglabbeek een landbouwgemeente, waar boeren met hard werken op de schrale zandgrond in leven bleven. Met de komst van de mijnen rond de eeuwwisseling werd de gemeente een typisch mijnwerkersdorp.
De gemeente biedt haar gasten de mogelijkheid zich te ontspannen en te genieten van bos, beek en heide. Dit kan bij voorkeur gebeuren met de fiets of al wandelend.
 Overpelt  -  Gemeente Overpelt
Door Overpelt stroomt een bijriviertje van de Maas, dat van de Romeinen de naam Dutmala meekreeg; vandaar de huidige naam Dommel. Het komt Overpelt binnen via de gemeente Peer en het vormt gedeeltelijk de natuurlijke grens met het naburige Neerpelt. Overpelt staat bekend als molengemeente: maar liefst 6 molens liggen op de Dommel. De Wedelse Molen werd reeds in 710 gebouwd. 
 Peer  -  Stad Peer  -  Mariastad
Andere deelgemeenten : Grote-Brogel, Kleine-Brogel en Wijchmaal
 Riemst  -  Gemeente Riemst  -  zuidoost Limburg
Zo'n honderd beschermde monumenten, talrijke mergelgrotten, vierkantshoeven, champignonkwekerijen en het enige wijnkasteel van Vlaanderen maken van de ze gemeente een bijzondere bestemming.
Deelgemeenten : Genoelselderen, Herderen, Kanne, Membruggen, Millen, Riemst, Val-Meer, Vlijtingen, Vroenhoven en Zichen-Zussen-Bolder
 Sint-Truiden  -  Stad Sint-Truiden
Deelgemeenten: Aalst, Brustem, Duras, Engelmanshoven, Gelinden, Gorsem, Groot-Gelmen, Halmaal, Kerkom -bij-Sint-Truiden, Ordingen, Runkelen, Velm, Wilderen en Zepperen + gehucht Kortenbos.
 Tessenderlo  -  Gemeente Tessenderlo
 Overige woonkernen : Berg, Engsbergen, Hulst en Schoot.
 Tongeren  -  Stad Tongeren
In Tongeren wordt de traditie van pelgrims- en bedevaartsoord uit de 14de eeuw nog steeds in ere gehouden. Tongeren heeft haar bedevaarders en pelgrims dan ook veel te bieden.
Rondom het stadscentrum strekken zich 16 landelijke dorpen uit in het zacht glooiende landschap van Haspengouw.
Wie van idylliche rust en schoonheid wil genieten, moet beslist een wandeling maken langs de verschillende hoeven in o.m. Vreren, Neerrepen, Piringen en Diets-Heur.
Andere getuigen van het "industriŽel agrarisch erfgoed" zijn de watermolens, die op diverse plaatsen langs de Jeker werden opgetrokken.
Van de natuur genieten kan ook wanneer men kiest voor een tocht langs de indrukwekkende Romeinse grafheuvels die tussen de 1ste en 3de eeuw boven het graf van voorname landheren werden opgehoogd in het landschap. Dergelijke "tumuli" vindt men terug in Koninksem en Lauw.
Berg, Diets-Heur, Henis, 's-Herenelderen, Koninksem, Lauw, Mal, Neerrepen, Nerem, Overrepen, Piringen, Riksingen, Rutten, Sluizen, Vreren en Widooie
 Voeren  -  Gemeente Voeren  -  VVV  -  Toerisme Voerstreek
Deelgemeenten : Moelingen, Remersdaal, 's-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren en Teuven; Gehuchten : Berg, Kinkenberg, Obsinnich, Schophem, Sinnich en Veurs.
 Wellen  -  Gemeente Wellen
Wellen ligt in Haspengouw, de fruitstreek in zuidelijk Limburg.
Deelgemeenten : Berlingen, Herten en Ulbeek.
 Zonhoven  -  Gemeente Zonhoven 
Zonhoven behoort tot de Kempen. Het noordoostelijk deel van de gemeente behoort tot het Limburgs Hoogplateau.
Zonhoven telt meerdere natuurreservaten : De Teut, De Platwijers, Het Welleke, Ter Donk en Wijvenheide.
 Zutendaal  -  Gemeente Zutendaal

 Abdij van Herkenrode
De Abdij van Herkenrode is gelegen in Kuringen, een deelgemeente van de Belgische stad Hasselt.
De abdij werd rond 1182 door Gerard, een graaf van Loon gesticht. Hij verkocht een deel van zijn domein aan een broeder uit Aulne, die er een klooster voor CisterciŽnzerinnen stichtte. De verkoop was bedoeld om zijn deelname aan de kruistocht te financiŽren.
De abdij maakt deel uit van het Europese charter van cisterciŽnzer abdijen en sites.
 Bloesemfeesten Haspengouw
 De bloesemfeesten worden georganiseerd door Toerisme Sint-Truiden i.s.m. andere Haspengouwse gemeentes. 
 Breugelhoeve  -  Ruiterkampen, dagtripjes, fietsen, wandelen
Het Landelijk Ontmoetingscentrum Breugelhoeve beschikt over een manege, een cafetaria, een verblijfsaccommodatie, het educatieve "'t Zuivelcentrum", een speeltuin, een fietsinrijpunt en tal van andere ontspanningsmogelijkheden. Het Landelijk Ontmoetingscentrum is ook het gedroomde vertrekpunt voor tal van fiets- en wandelroutes.
 Circuit van Zolder
 Domein Kattevennen met het Europlanetarium [ Genk ]
Temidden van de prachtige natuur van de Hoge Kempen, meer bepaald in het recreatiedomein Kattevennen, staat ťťn van de 4 aktieve volkssterrenwachten van Vlaanderen.
 Fietsen  -  Fietsvlaanderen.be  -  belangrijke fietsevenementen
 Landcommanderij Alden Biesen  -  cultuurcentrum van de Vlaamse Gemeenschap
Alden Biesen is de naam van een landcommanderij in Rijkhoven [ deelgemeente van Bilzen ] in een 56 ha groot domein. Het is het grootste kasteelcomplex tussen Loire en Rijn.
 Kasteel van Heks  -  tuinen / grootste rozenverzameling van BelgiŽ
Formal gardens [ bestaan uit de volgende tuinkamers : terrassen, kleine rozentuin, franse tuin, chinese tuin, prinsentuin, paddock, en de ezel paddock met uitbundig bleoiende wilde bloemen en grassen ], park, rozentuin en groententuin.
Het Ch‚teau de Hex is in de 18de eeuw gebouwd op een prachtige plaats in de natuur door Graaf Charles -FranÁois de VelbrŁck. Hij werd in 1719 te DŁsseldorf geboren in een oude Westfaalse familie. In 1772 werd hij tot prins-bisschop van Luik gekozen.
Hex ligt in het dorpje Heks in de gemeente Heers, in het zuiden van de provincie Limbourg, halverwge tussen Luik en Maastricht [ in de driehoek Tongeren, Borgloon en Oreye ].
 Kasteel van Rullingen
Het kasteel van Rullingen maakt deel uit van het Provinciaal Domein Rullingen, ťťn van de twaalf natuurgebieden die Limburg rijk is. Dit domein, dat ongeveer dertien ha groot is, bestaat uit het kasteel met zijn slotgracht, zijn geometrische Franse tuin, het aansluitende parkbos en de waardevolle hoogstamboomgaard van honderden fruitbomen. Tevens Hotel en Restaurant.
 Orshof  -  Kempische boerderij, - Een uitgelezen plek om jezelf te vernieuwen.
Orshof is gelegen aan de rand van het natuurgebied Solterheide. Dit gebied is gekend voor zijn uitgestrekte bossen en uitgebreide wandelpaden en fietsroutes.
 Provinciaal Domein Bokrijk 
Op een oppervlakte van meer dan 60 ha wordt het Vlaanderen van zo'n 150 jaar geleden weer tot leven gewekt. Het Openluchtmuseum is een actief doe-museum dat de mensen wil terugbrengen in de tijd. Je kan er zien, horen, ruiken, ervaren hoe onze voorouders woonden, leefden, werkten en ontspanden.
Het Openluchtmuseum kan in grote lijnen worden vergeleken met een schaalmodel van Vlaanderen, met een Kempens dorp, een Haspengouws dorp, Oost- en West -Vlaanderen en een oud (Antwerps) stadsgedeelte.
De meer dan 100 historische gebouwen zijn omgeven door bloemen, planten en bomen uit het authentieke landschap. Complete erven werden heringericht met stallen, schuren, bakhuizen, ...
 Sintpaleis  -  skicentrum in Peer
 Snowvalley
 Velo City  -  Fietsthemapark in Eijsden, Vlaams Limburg
Met onder andere een museum over wielerlegende Eddy Merckx

 Nieus uit Belgisch Limburg  -  De Standaard  -  dagblad in Vlaanderen
 Pers  -  Het Belang van Limburg
 Pers  -  Revue de Presse  -  Persoverzicht
 Radio & TV  -  Vlaamse Radio / Vlaamse televisie - publieke omroep
 Universiteit Vlaams Limburg  -  Universiteit van Hasselt

Cuisine - Recepten Belgisch Limburg

 Streekproducten Haspengouw

 Belgisch Restaurant Lieve, Herengracht 88, Amsterdam [ aan de rand van de Jordaan ]
 Horestnet [ restaurants ]
 Resto.be  -  Restaurantgids BelgiŽ

Geschiedenis Belgisch Limburg

 Museum Kempenland
 Teutenhandel  -  Teuten waren rondreizende handelaars en ambachtslui
De teutenhandel is een streekgebonden fenomeen dat het economisch bestaan van heel Noord-Limburg (B) en van een stukje van Noord-Brabant (Nl) gedurende meer dan drie eeuwen (eind 16e tot eind 19e - begin 20e E) heeft bepaald en beÔnvloed.
Tot de bekendste teutendorpen behoren Lommel, Hamont-Achel, Kaulille, Bocholt, Overpelt, Neerpelt, Hechtel -Eksel, Sint-Huibrechts-Lille, Bladel, Eersel, Luyksgestel, Bergeijk. Binnen deze regio was Lommel ťťn van de belangrijkste teutendorpen, dit wil zeggen dat Lommel in verhouding tot het totale aantal inwoners het grootste aantal teuten telde. Zie verder Museum Kempenland.

 AMVC Letterenhuis
Het AMVC-Letterenhuis is in de eerste plaats het centrale archief en documentatiecentrum voor de letteren, de podiumkunsten, de muziek, de plastische kunsten in Vlaanderen en de Vlaamse Beweging in het algemeen. De aanvangsgrens van de verzamelingen ligt aan het einde van de 18de eeuw, toen de eerste protesten tegen de verwaarlozing van het Nederlands in Vlaanderen naar boven kwamen.
 Erfgoeddag
De Erfgoeddag is dť feestdag voor het cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Meer dan 400 musea, archiefinstellingen, heemkringen, afdelingen van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde, cultuurdiensten en vele anderen zetten die dag hun de deuren gratis open. Er worden ook meer dan 700 gratis activiteiten georganiseerd zoals wandelingen en rondleidingen, lezingen, fietstochten, workshops, tentoonstellingen enz.
 Monumenten- en Landschapszorg in Vlaanderen
Acht organisaties, die actief zijn op het terrein van de Vlaamse Monumenten- en Landschapszorg hebben hun krachten gebundeld. Op deze site vindt u een overzicht van alle activiteiten en diensten die zij aanbieden.
 Museums in BelgiŽ

Muziek, Cultuur & Entertainment

 Jazz Bilzen  -  Belgisch eerste jazz and rockfestival
 Zomeropera  -  Alden Biesen
Zomeropera groeit in Alden Biesen uit tot een heus operafestival. Haast de volledige maand juni kan u op de binnenkoer van het waterkasteel, onder de bescherming van de reuzengrote paraplu's, genieten van schitterende operamuziek.
Toegankelijk voor iedereen, in een heel open, gezellige sfeer, op uw maat. Niet saai, niet ouderwets, niet on(be)grijpbaar.

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131118 Birchwood Studios