Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

VAKANTIE IN WEST-VLAANDEREN  >  BELGIË


Toeristische informatie over West-Vlaanderen, de meest westelijk gelegen provincie in Vlaanderen.

Arrondissementen in West-Vlaanderen : Brugge, Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Oostende, Roeselare, Tielt en Veurne.

Hoofdstad van West-Vlaanderen : Brugge.


campings, hotels, reisbureaus, reisgidsen, vakantiewoningen, reizen naar vlaanderen 

links


Campings / Kamperen

 Suncamp kampeervakanties 
o  Camping Zilverstrand ligt in de Antwerpse Kempen, niet ver van de Nederlands-Belgische grens. Een gebied met bossen, heide en veel water: riviertjes en kleine meren.
o  Camping Jagershof - Kerlinga [Bredene - Belgische kust ]
Op camping Jagershof-Kerlinga beleeft u een heerlijke gezinsvakantie aan de Nederlandstalige Belgische kust. Deze kindvriendelijke camping ligt slechts driehonderd meter van zee, waar u in de zomer heerlijk kunt zwemmen.

 Eurocampings.net  -  campinggids
De gedetailleerde informatie per camping toont alle beschikbare voorzieningen van de betreffende camping. Ter verduidelijking zijn afbeeldingen van de betreffende campings erbij geplaatst.

Hotels in West-Vlaanderen

 Booking - Hotels in West Vlaanderen
Hotels o.a. in Brugge, Oostende, Knokke-Heist, Blankenberge, Kortrijk, Nieuwpoort-Bad, De Panne, Ieper, Veurne, Middelkerke, De Haan en Alveringem

 
Sandton Hotel Broel, Broelkaai 8, 8500 Kortrijk
Dit elegante hotel in Kortrijk ligt direct aan de oever van de rivier de Leie en tegenover de vroegere wachttorens van de stad. Vanuit het hotel wandelt u zo over de brug naar de gezellige, Kortrijkse binnenstad met vele monumenten en een keur aan modewinkels (Kortrijk wordt gezien als dé designstad van België). verder bent u binnen 15 autominuten in Lille, het Antwerpen van Frankrijk.

ebookers.nl  -  Klik op ' Hotels '

   -  Hotels in België

   -  Hotels in de grote steden van België

Natuurgebieden

 Het Zwin - Vogelpark, Natuurgebied en Vlindertuin in Knokke-Heist
Het Zwin natuurreservaat strekt zich uit over een kustlengte van ongeveer 2,3 km in het Nederlands-Belgisch grensgebied. Ongeveer 2 km van deze kustlengte ligt op Belgisch grondgebied, de rest op Nederlands grondgebied. Het reservaat heeft een oppervlakte van 158 ha waarvan 125 ha op Belgisch en 33 ha op Nederlands grondgebied. Het bestaat uit een duinregel met daarachter zilte slikken en schorren.
Ter hoogte van de Belgisch-Nederlandse grens is er een bres in de duinregel over een lengte van ongeveer 250 m waardoor Noordzeewater bij vloed het natuurreservaat kan binnendringen via een 'slufter', een geul die zich in het gebied vertakt in verschillende geulen en kleinere kreken.
 Natuurpunt - Vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen
Overizicht natuurgebieden in Vlaanderen.

Reisbureaus / Reisorganisaties 

 Pharos Reizen  -  Autoreizen ANWB
Brugge met Kids, Brugge Smullen, Brugge sneukelen, Brugse tuinen.

 Pelikaan Busreizen
Brugge, Kortrijk.

Blauw vierkantje - illu CityZapper stedenreis Brugge 
CityZapper geeft direct eerlijke tarieven, de getoonde prijs is altijd inclusief alle toeslagen, luchthavenbelastingen, kortingen etc.Vakantiewoningen / Appartementen

Blauw vierkantje - illu
 

Reisgids Vlaanderen / Reisliteratuur

 Bruna  -   

Dagstappergids West-Vlaanderen  - ISBN 9789020982510 Dagstappergids West-Vlaanderen
15 lusvormige dagwandelingen over de mooiste Grote-Routepaden.
Voor echte wandelaars is deze Dagstappergids West-Vlaanderen een prima gids. De gedetailleerde routebeschrijving wordt voorafgegaan door een uitgebreid blok met praktische informatie. De routebeschrijving wordt aangevuld met heel wat achtergrondinformatie over de streek en de bezienswaardigheden waar je langskomt.
Bij iedere wandeling hoort een topografisch kaartfragment van het Nantionaaal Geografisch Instituut van België op schaal 1:50.000, mét aanduiding van GPS-coördinaten (Lambert72 en UTM).
Wandelgids; Uitgever Lannoo; Aantal blz.: 192; 2009; ISBN 9789020982510
 Wegenkaart - provinciekaart West Vlaanderen
De Geocart wegenkaarten van België hebben een schaal van 1:100.000 en zijn daardoor bijzonder gedetailleerd. Hierdoor zijn ze eveneens geschikt als fietskaart. Ook de Grote Routepaden zijn op de kaart ingekleurd en op de achterkant staat een plaatsnamenindex en heel wat nuttige toeristische informatie.
Uitgever Geocart; ISBN 9067360759; Schaal 1:100.000.

 Velden van weleer. Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog  -  Chrisje en Kees Brants
Ideale reisgenoot voor een tocht langs de loopgraven.

Vervoer / Hoe kom ik in West-Vlaanderen


 NMBS

 De Kusttram
De kusttram is een openbaar vervoermiddel langs de Vlaamse kust. De lijn begint in Knokke, nabij de grens met Nederland, en eindigt in De Panne, nabij de grens met Frankrijk.


Links / Verwijzingen 

 Provincie West-Vlaanderen  -  Provinciebestuur West-Vlaanderen
Een streek die voor iedereen iets te bieden heeft: van strandliefhebbers tot cultuurminnaars, van rustzoekers tot uitgaanstypes.
Hier vindt u zowel badplaatsen met een bruisend uitgaansleven als rustige familiestrandjes. In het mooie groene achterland vindt u lieflijke dorpjes en talrijke wandel- en fietsroutes. En vergeet niet de prachtige historische steden als Brugge en Kortrijk. Gezelligheid, genieten en cultuur in één.
Bestuurlijke arrondissementen: Brugge, Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Oostende, Roeselare, Tielt, Veurne

 Brugge  -  Stad Brugge  -  hoofdstad West Vlaanderen
Kanalen van Brugge, Bierbrouwerij.

 Toerisme Vlaanderen
 Vlaamse Overheid  -  wegwijzer Vlaamse overheid

 Brugse Ommeland  -  Het Brugse Ommeland
Het Brugse Ommeland is de enige groene Vlaamse regio vlakbij de zee en op een boogscheut van de wereldberoemde historische stad Brugge. Rond Brugge liggen een waardevol open poldergebied en een gordel van bossen. De streek verenigt kanalen en dijken, kastelen en abdijen, beschermde dorpsgezichten en monumenten, historische hoeves en molens, groendomeinen en natuurreservaten. De voortuin van Brugge verbaast en verrast.
Regio's Brugse Ommeland : Houtland [ Beernem, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem ], Molenland [ Ardooie, Lichtervelde, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene ], Oudland Polders [ Zuienkerke ], Zwinstreek [ Damme ],
 Leiestreek  -  Toerisme Leiestreek 
In de Leiestreek voelen kunst en cultuur zich thuis. Dans, muziek, theater of kunst: van Wervik tot Gent is er langs de Golden River keuze te over. Wie graag een museum bezoekt, is in ieder geval aan het juiste adres: zo'n 30 musea, waarin de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod komen, weten je ongetwijfeld te verrassen met hun specifiek aanbod. Ook als een museum niet echt jouw ding is vind je in de Leiestreek heel wat interessante bezienswaardigheden . Niet te missen zijn onze klassiekers zoals het Kasteel Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne, het Kasteel van Rumbeke, de Broeltorens en het begijnhof in Kortrijk. Maar wedden dat je ook versteld staat van het vele andere moois dat de Leiestreek te bieden heeft?
 Meetjesland - landelijke regio tussen de steden Gent en Brugge
Erkend Vlaams regionaal landschap met in het Noorden polders met verschillende waterlopen en in het Zuiden bosrijk gebied.
Gemeenten in het Meetjesland: Aalter, Assenede, Eeklo, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot en Zomergem
 Westhoek  - zie Westhoek.be en klik op 'Toerisme'
De Westhoek is een afwisselend gebied waarin naast beboste heuvelruggen ook polders, kustgemeenten, vruchtbare akkers, historische stadjes en vriendelijke dorpjes te vinden zijn. Bovendien zijn er uitgestrekte duinengebieden tussen De Panne en Duinkerke, onder meer in het Franse Brayduinen.
De Westhoek was ooit het tragisch decor van de Eerste Wereldoorlog. Tal van musea, militaire begraafplaatsen en sites herinneren aan die rampzalige tijd.
 Westvlaamse Scheldestreek
Gelegen in het zuidoostelijke hoekje van West-Vlaanderen, is de Scheldestreek een groene subregio van de Leiestreek.
Plaatsen Scheldestreek : gemeenten Avelgem, Anzegem, Deerlijk, Spiere-Helkijn en Zwevegem.

 Alveringem  -  Gemeente Alveringem  -  Butterblomme van de Westhoek
Gemeente ligt in een rustige plattelandsomgeving, tussen Veurne en Poperinge. In het dorp verschillende musea en prachtige fietsroutes.
 Anzegem  -  Gemeente Anzegem
Anzegem ligt in de zandleemstreek op de scheiding tussen het bekken van de Leie en dat van de Schelde. Deze overwegend landelijke dorpen zijn een verkenningstocht meer dan waard. Heel wat fietsers en wandelaars komen hier hun hartje ophalen. De streek heeft de bezoeker dan ook heel wat meer te bieden dan men aanvankelijk zou vermoeden.
Overige kernen Anzegem : Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte.
 Ardooie
 Avelgem
 Beernem
 Blankenberge  -  Stad Blankenberge
Het comfortabele strand van Blankenberge heeft alles te bieden wat een zonneliefhebber zich kan dromen. Tijdens het zomerseizoen is het er zalig luilekkeren terwijl de kinderen zich amuseren met zandkastelen en waterkanaaltjes. Redders houden een oogje in het zeil zodat er in alle veiligheid kan worden gezwommen.
Zowel op het 3,3 kilometer lange strand als op de 2 kilometer tellende dijk valt er steeds vanalles te zien en te beleven, ook buiten het seizoen. In Blankenberge leiden alle wegen naar het water. Strand en dijk zijn moeiteloos te bereiken via één van de 11 opritten. Het populairst zijn echter nog steeds de drie beroemde stenen trappen. Die kleine inspanning wordt meteen beloond met een adembenemend zeezicht.
 Bredene  -  Gemeente Bredene
 Damme  -  VVV Damme  -  Vlaanderen in een notendop / Boekendorp
Damme is een schilderachtig middeleeuws stadje in de polders op een steenworp van het historische Brugge en de Belgische kust. Zie ook Dammeboekendorp.be.
 De Haan  -  De Haan Online
De Haan-Centrum • Wenduine • Harendijke • Vosseslag • Klemskerke • Vlissegem
 De Panne  - Gemeente De Panne 
De Panne staat vooral bekend om haar onmetelijke duinreservaten, haar brede strand en de immer gezellige drukte. Bovendien is De Panne de bakermat van de zeilwagensport.
Op deze website vindt u ondermeer alle logiesvormen en kant-en-klare arrangementen van De Panne, de bezienswaardigheden, de sport- en de ontspanningsmogelijkheden en tal van andere weetjes over de groene parel van de Vlaamse kust.
 Deerlijk  -  Gemeente Deerlijk
In Deerlijk hebben ze voor elk wat wils. Wandelaars en fietsers zullen hier zeker hun gading vinden. Twee wandelroutes voeren u door het charmante Deerlijkse landschap: het Jan Lodewijkpad, ongeveer 9 km. en het René de Clercqpad, ongeveer 8 km.
De Textielfietsroute, Deerlijk - Anzegem, brengt de fietser langs de mooie hoekjes en pittoreske plaatsjes van deze bedrijvige textielgemeente.
 Dentergem  -  zie Dentergem Online  -  Mandeldal
Mid-zomer organiseren Toerisme Leiestreek en Lys sans Frontières zomerboottochten op de Leie, de Schelde en de kanalen.
Overige kernen : Markegem, Oeselgem en Wakken.
 Diksmuide  -  Stad Diksmuide  -  aan de rivier de IJzer in de Westhoek
De Stad Diksmuide is de grootste gemeente in West-Vlaanderen. Door zijn ligging ten noordwesten in de provincie wordt Diksmuide omgegeven door de gemeenten Nieuwpoort, Middelkerke, Gistel, Koekelare, Kortemark, Houthulst, Lo, Alveringem en Veurne.
Wat betreft natuurgebieden, biedt Diksmuide heel wat variatie. Het reservaat de Blankaart biedt ons het natuurlijke milieu van moerassen of meersen in de IJzervallei. De kleiputten Viconia, alhoewel kunstmatig ontstaan, bewaren een grote variatie aan planten. De bosgedeelten Bekelare en Praetbos zijn nog een overblijfsel van het grote bosgebied in het Houtland. De tegenstelling Polders en Houtland is merkwaardig om te bekijken. Een stadspark biedt de stadsbewoners een groen long in de directe omgeving.
Diksmuide bestaat sedert 1977 uit 15 dorpen te weten: Beerst, Diksmuide, Esen, Kaaskerke, Keiem, Lampernisse, Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo, Woumen.
 Gistel  -  http://www.gistel.be/
 Harelbeke  -  Stad Harelbeke
Harelbeke is ontstaan op de droge, zandige oever van de rivier de Leie, ter hoogte van de uitmonding van de Arendsbeek in deze rivier.
Wandel- en fietspaden omgeving Harelbeke: Peter Benoitwandeling, Mauruspad Bavikhove, Muizelmolenpad Hulste, Peter Benoitfietsroute, Goedendagroute, Weverijroute, Leie-Scheldefietsroute, Fietsnetwerk Leiestreek, Mountainbikeroute Burensportdienst, Stijn Streuvelsautoroute.
Overige kernen van Harelbeke : Bavikhove, Hulste en Stasegem.
 Heuvelland  -  Gemeente Heuvelland
Heuvels op het grondgebied van de Gemeente Heuvelland: de Kemmelberg [ hoogste met 156 m ]. Daarna volgen de Vidaigneberg [ 136 m ], de Rodeberg [ 129 m ], de Scherpeberg [ 125 m ] en een lager gelegen heuvel [ 82 m ] waarin Wijtschate ligt. Deze heuvels maken deel uit van een groter heuvellandschap dat ook het Houtland van de Franse Westhoek omvat.
Deelgemeenten : Nieuwkerke, Dranouter, Wulvergem, Wijtschate, Westouter, Kemmel en Loker.
 Hooglede
 Houthulst
 Ichtegem
 Ieper  -  Stad Ieper  -  grootste stad in de Westhoek
Ieper is arrondissementshoofdstad van het gelijknamige arrondissement, bestaande uit Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren, Wervik en Zonnebeke. Ieper heeft de op een na grootste markt van België.
Voor velen, en met name de Britten, is Ieper het middelpunt van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De velden rond de stad zijn bezaaid met meer dan 170, zeer goed onderhouden, begraafplaatsen.
Op de slagvelden rond Ieper werd door de Duitsers op 22 april 1915 voor het eerst gebruikgemaakt van gifgas.
Deelgemeenten van Ieper : Boezinge, Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Hollebeke, Sint-Jan, Vlamertinge, Voormezele, Zillebeke en Zuidschote
 Ingelmunster
 Izegem  -  Stad Izegem  -  diverse wandelpaden in omgeving
Izegem wordt ook wel pekkerstad, borstelstad of schoenenstad genoemd.
Gerard De Keyserpad (Emelgem, 7 of 7,6 km), Hoevenpad (zuidoost-Izegem, 8 km), Kachtemse wandeling (Kachtem, 10 km), Kastelenwandeling (zuidwest-Izegem, 9 km), Kerelspad (Emelgem, 8,3 of 9,8 km), Pekkerspad (Izegem-centrum, 8 km), Roger Clauspad (Emelgem, 11 km) en tussen Mandel en Oosthoek (Kachtem, 8,7 km)
Deelgemeenten : Emelgem en Kachtem.
 Jabbeke
 Knokke-Heist  -  Stad Knokke-Heist  -  gemeente in West-Vlaanderen
Een van de bekendste badplaatsen van België [ met in de omgeving Natuurreservaat Het Zwin ] en gelegen aan de grens met Zeeland. Deelgemeenten Knokke, Heist, Westkapelle en Ramskapelle.
 Knokke  -  zie Stad Knokke-Heist  -  een van de bekendste badplaatsen van België.
Flaneren op de 8 km lange zeedijk, een zonnebad nemen op het brede zandstrand, kuieren in de exclusieve shoppingboulevards, de polders ontdekken langs rustige fiets- en wandelwegen, gastronomisch genieten met zicht op zee, verrast worden door een aparte tentoonstelling en meegesleept worden door de bruisende animatie.
 Koekelare  - Gemeente Koekelare
Deelgemeenten Koekelare, Bovekerke en Zande.
 Koksijde
 Kortemark
 Kortrijk  -  Stad Kortrijk  -  VVV  -  Toerisme Kortrijk
De stad ligt aan de rivier de Leie. Met deze rivier was de stad economisch gezien eeuwenlang verbonden. Tot in de helft van de 20e eeuw was de Kortrijkse economie nauw verbonden met de vlasnijverheid (zoals tentoongesteld in het Nationaal Vlasmuseum). Nog steeds speelt de regio Kortrijk een belangrijke rol in de textielindustrie. De stad profileert zich als Guldensporenstad door de Guldensporenslag, die plaatsvond op de Groeningekouter te Kortrijk op 11 juli 1302.
 Kuurne
 Langemark-Poelkapelle
 Ledegem
 Lendelede
 Lichtervelde
 Lo-Reninge  -  Stad Lo-Reninge  -  na Mesen de kleinste stad van België
Lo-Reninge is een vredig stadje gelegen in het "vlakke land" van "Bachten de Kupe" en de Westhoek. Het is een oase van rust midden een prachtige natuur. Lo-Reninge, waar de stilte nog hoorbaar is, ligt als een bloem in het weidse polderlandschap.
Lo-Reninge, Luilekkerstad van Vlaanderen, kan bogen op een rijk historisch verleden. De gastronomie van het Luilekkerstadje is erg vermaard. De rust, midden in het weidse Polderlandschap, is er verzekerd.
Kernen : Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge. Zie verder de VVV van Lo Reninge
 Menen  -  Stad Menen
De stad is ontstaan aan de Leie, op de handelsweg Brugge-Rijsel. Als grensstad werd Menen al vroeg versterkt. De eerste omwallingen dateren uit 1578.
De Leie speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling tot een belangrijk lakencentrum. In de 16e eeuw was de stad beroemd om zijn bier en telde toen 104 meester-brouwers. In 1548 werd een groot deel van de stad door brand verwoest.
Overige kernen : Lauwe en Rekkem.
 Mesen / Messines - Stad Mesen
 Meulebeke
 Middelkerke  - Gemeente Middelkerke - gelegen langs de Vlaamse Kust en in de Polders
Overige kernen van Middelkerke : Leffinge, Lombardsijde, Mannekensvere, Schore, Sint-Pieters-Kapelle, Slijpe , Westende en Wilskerke. Middelkerke zelf, Lombardsijde en Westende liggen aan de kust, Leffinge, Mannekensvere, Schore, Sint-Pieters-Kapelle, Slijpe en Wilskerke zijn typische Vlaams polderdorpjes.
 Moorslede
 Nieuwpoort  -  Stad Nieuwpoort 
De plaats bestaat uit twee delen : Nieuwpoort-Stad en Nieuwpoort-Bad. Hier stroomt o.m. de IJzer via de Ganzepoot in de Noordzee.
Nieuwpoort is vooral bekend van de Slag bij Nieuwpoort in 1600. In 1717 kwam Peter de Grote op bezoek. Nieuwpoort was in de late 17e eeuw en eerste helft van de 18e eeuw een van de vestingsteden die deel uitmaakten van de Nederlandse vestingsbarrière in de Zuidelijke Nederlanden
 Oostende  -  Stad aan Zee Oostende  -  VVV  -  Toerisme Oostende
Oostende ligt centraal langs de Belgische Kust ligt, is de grootste stad langs de kust en een belangrijk toeristisch en economisch centrum.
Oostende kent acht wijken: Vuurtoren, Zandvoorde, Stene, Konterdam, Mariakerke, Raversijde, Westerkwartier en Centrum.
 Oostkamp
 Oostrozebeke
 Oudenburg  -  Stad Oudenburg
Midden het Westvlaamse polderlandschap, op de grens tussen de polders en de zandleemstreek, ligt Oudenburg, een oase van rust op amper enkele kilometers van de drukke Noordzeekust en van het historische Brugge.
Oudenburg behoort tot de oudste steden van ons land. De Romeinen bouwden er al in de vierde eeuw een castellum als verdediging tegen de invallende Saksische zeerovers.
Andere kernen : Ettelgem, Roksem en Westkerke.
 Pittem
 Poperinge  -  Stad Poperinge
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Poperinge, samen met Veurne, de enige Belgische stad die niet door de Duitsers werd bezet.
Overige kernen : Krombeke, Proven, Reningelst, Roesbrugge-Haringe en Watou.
 Roeselare  -  Stad Roeselare  -  winkelstad
Roeselare ligt in het hart van West-Vlaanderen. De Belforttoren en het beroemde Klein Seminarie zijn bekende punten, waar onder meer priester Hugo Verriest, de dichters Guido Gezelle en Albrecht Rodenbach en vele anderen een stuk Vlaamse geschiedenis schreven.
Overige kernen : Beveren, Oekene en Rumbeke.
 Ruiselede
 Spiere-Helkijn
 Staden
 Tielt  -  Stad Tielt
Tielt is een gezellig stadje in het centrum van West-Vlaanderen, gelegen in een rustige, groene, landelijke omgeving. In Tielt en omstreken zijn heel wat routes te vinden. Zowel voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en autotoeristen zijn er verscheidene parcours. Vooral de Molenlandroute bezoekt de ruime streek rond Tielt.
In het stadscentrum staat de Hallentoren, restant van de lakenhalle en/of schepenhuis, erkend als UNESCO-Werelderfgoed.
 Torhout  -  Stad Torhout  -  Torhout, groene long van West-Vlaanderen
Buiten het centrum, ongeschonden natuur : Torhout de sparrestede, Torhout hoofdstad van het Houtland. Landelijke paden en dreven, uitgestrekte bossen, waarvan sommige toegankelijk voor het publiek. Kortom, Torhout een oase van rust en natuurschoon.
Tussen Torhout en Oostende ligt de Groene 62, een voormalige spoorweglijn die tegenwoordig een natuur-, wandel- en fietsgebied vormt.
Ieder jaar vinden heel wat festiviteiten plaats zoals de paardenmarkt, de internationale 100 km wandel-en jogging wedstrijd Nacht van Vlaanderen, carnaval, kasteelfeesten, enz.. Tussen het stadhuis en de kerk is er tevens elke week de drukbezochte woensdagmarkt.
 Veurne  -  Stad Veurne 
De historische stad Veurne is het hart van Veurne-Ambacht. De stad is van oudsher het centrum van deze streek. Veurne is vooral bekend van de Boeteprocessie, bestaande uit groepen die het lijden van Jezus Christus uitbeelden, en penitenten of boetelingen. De processie trekt ieder jaar door de stad, op de laatste zondag van juli.
Als er gesproken wordt over de gemeente Veurne, dan gaat het niet alleen om de stad Veurne, maar ook over de dorpen Avekapelle, Booitshoeke, Bulskamp, De Moeren, Eggewaartskapelle, Houtem, Steenkerke, Vinkem, Wulveringem en Zoutenaaie. Een groot deel van het grondgebied is landelijk en dan ook dun bevolkt. De deelgemeenten hebben hun aantrekkingskracht voor een groot stuk te danken aan hun vaak waardevol agrarisch landschap, waartussen de schilderachtige dorpen en oude hoeven gezaaid liggen.
 Vleteren  -  Gemeente Vleteren
De gemeente Vleteren is een samenstelling van drie landelijke kernen : Oostvleteren, Westvleteren en Woesten.
 Waregem  -  Gemeente Waregem - tegen de grens met de provincie Oost-Vlaanderen
De Leievallei vormt de noordwestelijke grens van de gemeente. Deelgemeenten : Waregem, Beveren, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve.
 Wervik  -  Stad Wervik 
Wervik ligt langs de Leie die er de grens met Frankrijk vormt. Aan de overzijde van de Leie ligt de Franse gemeente Wervicq-Sud. Wervik is een van de oudste steden in België, reeds bij de Romeinen al gekend als pleisterplaats.
Andere kern van Wervik : Geluwe
 Wevelgem  -  Gemeente Wevelgem
Wevelgem heeft drie deelgemeenten. Naast Wevelgem-centrum zijn dit Gullegem en Moorsele.
 Wielsbeke  -  Gemeente Wielsbeke
Overige kernen : Ooigem en Sint-Baafs-Vijve.
 Wingene  -  Gemeente Wingene - met andere kern : Zwevezele
 Zedelgem  -  Gemeente Zedelgem -  in de volksmond Zillegem
Zedelgem bestaat uit de deelgemeenten Aartrijke, Loppem, Veldegem en Zedelgem zelf.
 Zonnebeke / Zunnebeke  -  Gemeente Zonnebeke
Overige kernen : Beselare, Geluveld, Passendale en Zandvoorde.
 Zuienkerke  -  Gemeente Zuienkerke 
De gemeente Zuienkerke bezit als belangrijkste troef zijn uniek polderlandschap, gelegen vlak na de duinen van De Haan tot aan de stadsrand van Brugge.
Groot-Zuienkerke ontstond door een samenvoeging van de gemeenten Zuienkerke, Houtave, Meetkerke en Nieuwmunster in het jaar 1977.
 Zwevegem  -  Gemeente Zwevegem
In de Gemeente staan drie beschermde molens: de Stenen Molen, Mortiers Molen en de Molen ter Claere.
Overige kernen : Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs.

 Mandel / Mandelvalle
De Mandel ontspringt in de streek van Passendale en mondt te Vijve uit in de Leie. Op dit vervuilde watertje werd eertijds gevaren met platbodems, zeilscheepjes. In 1576 wordt er geschreven: 'twee groote scheepen, met witte assche geladen, van de Lije onbelemmerd gekomen zijn tot in den Iseghemschen wal, waar zij ontladen wierden'. De rivier noemde in die tijden 'de Mandere'. Nu is de Mandel enkel nog een afwateringsbeek.

 Attractie  -  Plopsaland  -  de Panne
Plopsaland is het themapark in Adinkerke-De Panne, opgebouwd rond de succesvolle tv-figuren van Studio 100: Samson & Gert, Kabouter Plop, Wizzy & Woppy, Big & Betsy en Piet Piraat.
 Fietsen  -  Fietsvlaanderen.be - belangrijke fietsevenementen
 Museum  -  Nationaal Tabaksmuseum
Het Nationaal Tabaksmuseum te Wervik toont de geschiedenis van het roken, het kauwen en het snuiven via merkwaardige voorwerpen en vele bijzondere illustraties. Een introductie in de magische en bizarre wereld van het tabaksfenomeen. Wervik ligt vlak bij de Franse grens.

Cuisine - Streekrecepten Vlaanderen

België is een chaotische symbiose van noord en zuid, oost en west. Daarom is de Belgische keuken een combinatie van onnoembaar veel streekgerechten, die daarmee Frankrijk en Nederland tezamen meer dan overtreft. En of je nu te gast bent bij Brusselaars, Duitstaligen, Vlamingen of Walen, het zijn allemaal Belgen met eigen culinaire geheimen.

 Poperingse gastronomie
Hennepot, Hoppescheuten, Poperingsche Kruydekoecke, Poperinges keikopjes, Mastellen, enz.

Geschiedenis West-Vlaanderen / Eerste Wereldoorlog

 Wereldoorlog I in de Westhoek  -  The Great War in Flanders Fields
 Ieper 14-18  -  met uitgebreid fotoboek
 Begraafplaatsen - WW1 Cemeteries
 Hooge Crater Museum
Door z'n unieke en waardevolle collecties en volledig gerestaureerde kapel, is het 'Hooge Crater' Museum 1914-1918 één van de beste private eerste wereldoorlogsmusea in de streek en is dus een niet te missen bezienswaardigheid in de Ieperboog.
 Imperial War Museum
The Imperial War Museum is unique in its coverage of conflicts, especially those involving Britain and the Commonwealth, from the First World War to the present day. It seeks to provide for, and to encourage, the study and understanding of the history of modern war and 'war-time experience'. It is proud to be regarded as one of the essential sights of London.
 In Flanders Fields Museum  -  Ieper
 Vrienden van In Flanders Fields
Want "In Flanders Fields" is meer dan een museum, meer dan een toeristische attractie. Het is een boodschap van vrede en verdraagzaamheid.
 Last Post
The Last Post was a bugle call played in the British Army (and in the armies of many other lands) to mark the end of the day's labours and the onset of the night's rest. In the context of the Last Post ceremony (and in the broader context of remembrance), it has come to represent a final farewell to the fallen at the end of their earthly labours and at the onset of their eternal rest.
 The Great War [ Eerste Wereldoorlog / WO I ] - 1914 - 1918

 AMVC Letterenhuis
Het AMVC-Letterenhuis is in de eerste plaats het centrale archief en documentatiecentrum voor de letteren, de podiumkunsten, de muziek, de plastische kunsten in Vlaanderen en de Vlaamse Beweging in het algemeen. De aanvangsgrens van de verzamelingen ligt aan het einde van de 18de eeuw, toen de eerste protesten tegen de verwaarlozing van het Nederlands in Vlaanderen naar boven kwamen.
 Museums in België

Muziek, Cultuur & Entertainment

 Folkfestival Dranouter The New Tradition [ Heuvelland ]
Het Dranouter Festival ontstond in 1975 vanuit de toenmalige toonaangevende folkclub "De Zon". Het eerste festival was een ééndaags gebeuren op de speelplaats van de toenmalige jongensschool.

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131118 Birchwood Studios