Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

VAKANTIE IN IERLAND  >  EU


Toeristische informatie over Ierland.

Ierland bestaat uit 4 historische provincies: Ulster, in het noorden, Munster in het zuiden, Leinster in het oosten en Connacht in het westen.

Graafschappen in Ierland : Carlow, Cavan, Clare, Cork, Donegal, Dublin, Galway, Kerry, Kildare, Kilkenny, Laois, Leitrim, Limerick, Longford, Louth, Mayo, Meath, Monaghan, Offaly, Roscommon, Sligo, Tipperary, Waterford, Westmeath, Wexford, Wicklow.

Eilanden ierland : Achill, Araneilanden, Blasket-eilanden, Cleareiland, Inishbofin, Skellig-eilanden en Valentia.

Hoofdstad van Ierland: Dublin


autoverhuur, kamperen, hotels, reisbureaus, reisgidsen, vakantiewoningen, reizen naar ierland

links


Autohuur in Ierland

 

Campings / Kamperen

 Campings-Ireland  -  campings in Ierland

Hotels in Ierland

Blauw vierkantje - illu Booking Hotels in Ierland  -  Hotelgids Ierland
Populairste regio's in Ierland : o.a. Clare, Cork, Donegal, Dublin, Galway, Kerry, Kildare, Kilkenny, Limerick, Louth, Mayo, Meath, Offaly, Roscommon, Sligo, Waterford, Wexford en Wicklow

Blauw vierkantje - illu Booking - Hotels in Dublin  -  Hotelgids Dublin

Blauw vierkantje - illu Clarion Hotel Dublin Airport ****, Dublin Airport, . Cloghran, Dublin
Dit viersterrenhotel bevindt zich op het complex van de luchthaven van Dublin op slechts 3 minuten van de aankomst- en vertrekhal en 24 uur per dag bereikbaar met een pendelbus.

 [ ebookers ]

 

 Eiremap [ engels ]  -  Hotels en guesthouses Ierland
 Hotels in Ierland

Nationale Parken in Ierland

 Burren National Park
De Burren [ 'grote rots' ] is een uniek karst-landschap in het noord-westen van het graafschap Clare in Ierland . De Burren is rijk aan archeologische monumenten.
 Nationaal park Connemara
Het park ligt in West Ierland in het graafschap Galway. Het ca. 2.957 ha grote park wordt gevormd door scenic mountains, expanses of bogs, heaths, grasslands and woodlands. Some of the Park's mountains, namely Benbaun, Bencullagh, Benbrack and Muckanaght, are part of the famous Twelve Bens or Beanna Beola range. Het park is in 1980 opgericht en voor publiek toegankelijk.
 Nationaal park Glenveagh
Glenveagh National Park ligt in het hart van het Derryveagh gebergte in het noord-westen van Co Donegal. Het is een afgelegen en angstaanjagend mooie wildernis van ruige bergen en ongerepte meren. Het Park, meer dan 16.000 hectare in omvang, bestaat uit drie gebieden. Het grootste daarvan is het voormalige Glenveagh Estate, waar zich het grootste deel van de Derryveagh Mountains bevindt. Naar het westen liggen  de heuvels rond Crocknafarragh en naar het zuiden, de veengebieden van Lough Barra, Meenachullion en Crockastoller.
 Killarney National Park
To the south and west of the town of Killarney, are the world famous Lakes of Killarney. Killarney National Park, 10,289 hectares in extent, comprises the mountains and woodlands which surround these Lakes as well as the three Lakes themselves. The Park includes the peaks of Mangerton, Torc, Shehy and the Purple mountains while just to the west of the Park rise MacGillycuddy's Reeks, the highest mountain range in Ireland.
 Mayo  -  Ballycroy National Park 
Ballycroy National Park was established in November 1998, it is Ireland's sixth National Park and is located on the Western seaboard in northwest Mayo. It comprises of 11,000 hectares of Atlantic blanket bog and mountainous terrain, covering a vast uninhabited and unspoilt wilderness dominated by the Nephin Beg mountain range. Between Nephin Beg and Slieve Carr, at 721 metres above sea level, the highest mountain in the range, lie the Scardaun Loughs. To the west of the mountains is the Owenduff bog. This is one of the last intact active blanket bog systems in Ireland and Western Europe and is an important scientific and scenic feature of the National Park.. Groenland kolganzen, goudplevier, Red Grouse en otters zijn slechts enkele van de belangrijke fauna gevonden in het park.
 Wicklowmountains National Park
Wicklow Mountains National Park bestrijkt een deel van een bergketen die zich uitstrekt over het grootste deel van County Wicklow aan de oostkust van Ierland. De bovenste hellingen en afgeronde toppen zijn bedekt met heide en veen. De open vergezichten worden slechts onderbroken door de bosbouw plantages en de kronkelende bergwegen. Snelstromende rivieren afdalen in de diepe meren van de beboste valleien en blijven hun cursus in het omringende laagland.

 Birdwatch Ireland - Irish Wildbird Conservancy (IWC) formed in 1968
 Irish Wildlife Trust - Conserving Ireland's wildlife and habitats

Reisbureaus / Reisorganisatie

 Effeweg.nl  -  Busreizen Ierland

 Pharos Reizen  -  Autovakanties ANWB
Oost-Ierland, West-Ierland, en Zuid-Ierland.

 De Jong Intra Vakanties  -  Busvakanties Ierland 

 Pelikaan Reizen  -  Busreizen Ierland

 BBI Travel  -  Ierland

 noSun  - 14 dagen verassend en veelzijdig Ierland
Tijdens onze avontuurlijke reis door Ierland proeven we van het traditionele Ierse bier, maar ook van de rijke Ierse cultuur, we laten ons meevoeren door de aanstekelijke Ierse muziek, maar ook door de smalle straatjes van de mooie Ierse stadjes.

SNP Wandelreizen 
Het meest gevarieerde aanbod "waar het asfalt ophoudt…". Van lichte hotelwandelreizen tot pittige wildernistrekkings, van groepsreizen begeleid door ervaren reisleiders tot volledig individuele wandelarrangementen. South East Angling Ireland  -  Wexford - zuidkust Ierland - o.a. vissen op zeebaars
 Clip Taalvakanties [ BelgiŽ ]
Organiseert residentiŽle en niet-residentiŽle taalvakanties Engels voor jongeren vanaf 6 jaar.

Reisgidsen / Boeken over Ierland

 Bruna  -   

 De Aran-eilanden  -  Tim Robinson
ISBN 9789045013091

 Ireland  -  Lonely Planet
ISBN 9781741798241.
 Ireland's Best Trips
Discover the freedom of the open road.
Ring of Kerry: Drive through Ireland's most scenic landscape
Giant's Causeway: See Ireland's greatest geological wonder
Kinvara: Explore Dunguaire Castle and Galway Bay.
34 amazing road trips inside
Lonely Planet; ISBN 9781742209869

Vakantiewoningen in Ierland

 Interhome  -  Vakantiehuizen Ierland
Cork & Kerry, Shannon-streek, Noordwest, Oostkust/Midlands, West-Ierland en Zuidoosten Van Ierland.. De woningen worden regelmatig gecontroleerd en kunnen online op de website gereserveerd worden.

 
Happy Home verhuurt persoonlijk geÔnspecteerde vakantiehuizen. Bungalows, chalets, watermolens, villa's, kastelen en boerderijtjes. Voor 2 tot 40 personen, soms zelfs met een eigen zwembad.

 Hidden Ireland  -  luxe landhuizen

Hoe reis ik naar Ierland


 Luchthaven Cork [ ORK ]  -  Cork Airport
 Luchthaven Dublin [ DUB ]  -  Dublin Airport
 Luchthaven Galway [ GWY ]  -  Galway Airport
 Luchthaven van Kerry - Kerry International Airport ? Cork ?
 Luchthaven Shannon [ SNN ]  -  Shannon
 Luchthaven Sligo [ SXL ]
 Luchthaven Waterford [ WAT ]

 Luchthaven Farranfore [ KIR ]

 Vliegtickets / goedkoop vliegen naar Ierland 
Diverse aanbieders / prijsvergelijking mogelijk

 Stena Line  - 
Als u met de auto naar Ierland wilt zijn de ferry overtochten met Stena Line ideaal. U reist naar Engeland op de route Hoek van Holland – Harwich en u rijdt in 6 tot 8 uur door naar ťťn van de havens aan de Ierse zee.
Fishguard – Rosslare, Holyhead – Dun Laoghaire, Holyhead – Dublin Port, Stranraer - Belfast. Routes zijn te combineren.

 DFDS Seaways  -   
Het combinatieticket van DFDS Seaways en Stena Line maakt reizen naar Ierland opvallend gemakkelijk. Aan het eind van de dag vaar je van IJmuiden naar Newcastle. De volgende morgen rijd je in ongeveer drie uur (ca . 250 km) naar Stranraer, waar je met ťťn van de Stena Line schepen in 1 uur en 45 minuten naar de overkant gebracht wordt.

 Brittanny Ferries  -  veerboot/veerverbindingen
 Irish Ferries  -  veerverbindingen

Treinstations Dublin : Connolly Train Station, Heuston Train Station, Dublin Pearse, Busaras

 Busvervoer in Ierland


Links / Verwijzingen 

 Ierland Toerisme

 Overheid van Ierland  -  Government Ireland

 Dublin  -  Hoofdstad van Ierland 

 Munster
De Provincie Munster beslaat het zuiden van Ierland en omvat zes provincies: Clare, Cork, Kerry, Limerick, Tipperary en Waterford. Het is de thuisbasis van enkele van de meest adembenemende landschappen van Ierland, waar bochtige wegen over bergpassen leiden en afdalen ​​naar schitterende inhammen van de zee . Het gebied is rijk aan archeologische overblijfselen, niet in het minst de mysterieuze steencirkels die als stippen her en der over het landschap lijken uitgestrooid.
 In de hele regio zijn veel sporen van zogenaamde 'plantation towns' te vinden [ een soort van Engelse kolonies uitde 16e/17e eeuw ], met daarnaast vele kust- en havensteden zoals Kinsale en Clonakilty. Munster ligt ook Cork, de tweede stad van Ierland en Limerick City, dat een historisch juweeltje is met zijn 13de eeuws fort en de oude stad.
 Connaught  -  Mayo, Sligo, Leitrim, Galway en Roscommon liggen binnen haar grenzen
De oude provincie Connaught ligt in het westen van Ierland met zijn kustlijn aan de Atlantische Oceaan. Het bevat een rijke mix van prachtige landschappen en uitzichten op de kust. Van de dramatische kalksteen 'Karst of the Burren' tot de prachtige landschappen van Connemara, Mayo en Sligo. De kustlijn bestaat uit duizenden grillig gevormde baaien, inhammen en eilanden die allemaal eigenlijk een bezoek verdienen.
Historisch gezien heeft Connaught haar rijke Gaelic erfgoed behoudenen en zijn er vandaag de dag nog steeds gemeenschappen waar de oorspronkelijke Ierse taal wordt gesproken. Deze regio's worden gezamenlijk met de Gaeltacht aangeduid. De afgelegen Aran-eilanden voor het vasteland van County Galway maken ook deel uit van de Gaeltacht. Connaught is de dunst bevolkte provincie in Ierland.
 Leinster
Leinster provincie is het meest bevochten en gekoloniseerde deel van Ierland en dit komt allemaal tot uiting in het historische erfgoed van de streek. Nu is Leinster een mix van prachtige landschappen en moderne steden en waar meer dan de helft van de bevolking van de Republiek in Leinster woont.
Leinster omvat Newgrange, Europa's grootste en meest indrukwekkende neolithische monument, en het luxueuze landschap van Wicklow en Kilkenny, met zijn rijke Normandische architectuur en levendige sfeer.
 Ulster -  provincie
Het noordelijke deel van Ierland - het grootse en majestueuze Ulster - biedt een totaal nieuwe, unieke ervaring. De verstrengeling van verschillende culturen - de Ulster Scots, de Gaelic, de NormandiŽrs en de Anglo-NormandiŽrs - hebben het landschap op een manier gevormd en gekleurd, die nogal verschild van de rest van het eiland.
De geografische ligging van Ulster, als het meest noordelijke deel van Ierland, aan drie kanten door de oceaan omgeven, heeft voor een adembenemend mooie kust met dramatische cliffscapes, eindeloze stranden en tumbling bergketens gezorgd die elders in Ierland nauwelijks worden geŽvenaard.
De rustieke landschappen van Zuid-Ulster, begrensd door Lough Neagh in het oosten, Lough Erne in het Westen en de Lakelands van Fermanagh, Cavan en Monaghan in het zuiden, bieden een prachtig en bijna ononderbroken landschap dat gevormd wordt door bergen en glooiende Drumlin-heuvels, die een groot aantal spectaculaire meren en rivieren omsluiten.
Ongetwijfeld het meest indrukwekkende aspect van Ulster is de niet aflatende schoonheid van de spectaculaire kustlijn, van de wilde uithoeken van Donegal in het westen, langs de noordelijke kustlijn van Londonderry tot Bushmills en verder langs de dramatische kust van Antrim naar Larne ten noorden van Belfast.

 Bray  -  Bray Town Council  -  aan de monding van de Dargle / graafschap Wicklow
Regionaal economisch centrum en al jaren in trek als badplaats, voornamelijk voor dagjesmensen uit Dublin. In de stad zijn de Ardmore Studios gevestigd.
 Carlow  -  Carlow Local Authorities en VVV van Carlow
Mede door de oprichting van de Irish Sugar Company [ Ierse Suikermaatschappij ] in het begin van de 20e eeuw, werd Carlow het middelpunt van de Ierse industrialisatie. Toeristische attracties Carlow .. zie Anirelandattraction.com.
 Celbridge  -  Celbridge Town 
Celbridgeon the Liffey, 12 mijl van Dublin. Het beschikt over een aantrekkelijke hoeveelheid viswater. De stad heeft een lange historische achtergrond, variŽrend van Celbridge Abbey met Johnathan Swift tot Castletown House. Het ligt dicht bij de K Club, een van de topgolfclubs van Ierland, die de thuisbasis is van het Smurfit European Open.
 Clonmel  -  Clonmel Town  -  hoofdstad van Zuid-Tipperary, Ierland
Clonmel ligt in een vallei met rondom een aantal heuvels en bergen.Zuidelijk liggen de Comeragh Mountains en de Slievenamon ligt ten oosten. De rivier de Suir stroomt door de stad. Zie ook Visit Clonmel.
 Cork City Council  -  in de County Cork, aan de zuidkust
 Donegal  -  Ulster
Wordt niet alleen gekarakteriseerd door de overweldigende schoonheid van de kustlijn, maar ook door de ruwe bergwildernis die het midden van het graafschap domineren en de her en der verspreidde stadjes en dorpjes langs de kust
 Drogheda  - Drogheda Boro  -  havenstad in de county Louth
Ligt op enkele kilometers van de Ierse Zee aan de rivier Boyne, die dwars door de stad stroomt.
 Dundalk  -  Hoofdplaats County Louth  -  aan de noordoostkant van Ierland
De stad ligt in de buurt van de grens van Noord-Ierland, tussen de twee grote steden Dublin en Belfast in. Zie de Kamer van Koophandel Dundalk
 Ennis  -  aan de rivier Fergus, hoofdplaats Graafschap Clare
Centrum van handel, overheid en lichte industrie. De luchthaven Shannon ligt ca. 24 km ten zuiden van Ennis. De stad is gastheer van het jaarlijkse Fleadh Nua in mei, een traditioneel muziekfestival en de thuishaven van het Glůr Irish Music Centre [ muziekcentrum ], waar muziekconcerten, komedies en theterstukken worden opgevoerd. Zie Visit Ennis
 Galway City Council
Galway City, de hoofdstad van het Westen met een eenvoudige mix van ultramodern en trotse Gaelic tradities is een bezoek waard, evenals de mooie towns Westport en Sligo.
 Kilkenny - Kilkenny City  -  beroemd door vele middeleeuwse gebouwen in 't centrum
 Killarney Town  -  ťťn van de beroemdste plaatsen van Ierland [ Graafschap Kerry ]
Een schilderachtig stadje, met als bezienswaardigheden Ladies view, Killarney National Park, landgoed Knockreer, Muckross, Ross Castle. Killarney ligt niet ver van andere bezienswaardigheden zoals de Ring of Kerry, de Kerry way en Gap of Dunloe.
Killarney is goed te gebruiken als uitgangspunt voor de 'Ronde van Kerry', een mooie autoroute / fietsroute langs het schiereiland Iveragh. Noordelijk ervan ligt Dingle Bay en oostelijk liggen de Skellig Rocks. Vooral de Zuidelijke kant is voor toeristen aantrekkelijk. In dit gebied is de hoogste berg van Ierland, de Carrantuohill, te vinden.
 Limerick  -  Limerick City Council 
 Naas  -  Naas Town Council  -  County Kildare
Belangrijke commuter belt town [ wonen in Naas en werken in Dublin ].
 Navan  -  grootste plaats en hoofdplaats Graafschap Meath
De Tara Mines, de grootste lood- en zinkmijnen van Europa liggen in Navan. Zie VVV van Meath en County Meath.
 Newbridge  -  Newbridge Town  -  County Kildare 
Newbridge kent een geschiedenis die rijk is aan vroeg-christelijke nederzettingen. De stad dateert uit de 12e eeuw en is opgebouwd uit zes oude parochies en gedeelten van anderen. Dit zijn Ballymany, Carnalway, Groot-Connell, Killashee, Morristown Billar en Old Connell.
Het gebied heeft ook een sterke industriŽle achtergrond met touw en tapijtindustrie die teruggaan tot de vroege jaren dertig van de negentiende eeuw, maar ook zilverwerk dat in de beroemde Newbridge Silver plant wordt gemaakt.
Newbridge is de thuisbasis van Kildarť enige hondenracebaan. In de omgeving liggen eersteklas golfbanen, zijn watersportmogelijkheden, kun je vissen en ligt de Curragh renbaan. In de stad is een goede selectie van winkels, cafes, restaurants, hotels en bars.
 Sligo  -  Sligo Borough Council  -  Hoofdplaats Graafschap Sligo
Thuishaven van het Sligo Institute of Technology. Bezienswaardigheden in de omgeving : o.a. Strandhill, Rosses Point, de berg Benbulbin en de Abdij van Sligo.
 Swords  -  Graafschap Fingal  -  voorstad, noordelijk van Dublin
 Tralee  -  Tralee Town Concil  -  hoofdplaats Graafschap Kerry, in het zuiden van Ierland
Tralee is het eindpunt van de spoorlijn van Dublin naar het zuidwesten.
 Waterford City Council  -  County Waterford en County Kilkenny
 Wexford  -  Wexford Borough Council  -  County Wexford
Op de zuidoostelijke van Ierland, niet ver van Rosslare Europort. In Wexford vindt elke herft het internationaal gewaardeerde Opera Festival plaats.

 Lijst van plaatsen in Ierland

 Aran-eilanden  -  drie eilanden die in de monding van de Galway Bay, county Galway
Inis Můr is het grote eiland, Inis MeŠin is het middelste eiland en Inis ”irr is het oostereiland. Zie Gids Aran Islands.
 Bantry Bay
 Blarney
 Connemara [ schitterend gebied ]  -  naam van het westelijke deel van het graafschap Galway
Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte hoogveen-gebieden.
 MacGuillycuddy's [ bergketen ]

 Bunratty [ openluchtmuseum ]
 Institute of Technology Tralee  -  Third Level [ hoger onderwijs ]
 Nieuws uit Ierland  -  Irish Independant  -  Iers dagblad
 Nieuws uit Ennis  -  The Clare People
 Naturism in Ireland
 Buitensportcentra in ierland  -  Outdoor Sports Centres
 Radio & TV  -  RTE  -  Ierse Radio en Televisie
Ring of Kerry [ route langs kust Ivaragh schiereiland ]
 Rock of the Cashel [ indrukwekkend fort ]

Bootverhuur in Ierland

 Rentaboat.net  -  verhuur van boten in ierland
 Barrowline Cruisers
Barrowline Cruisers, Barrowline House, Ballyhide, Carlow, Ireland
Friendly family owned and operated cruiser hire company based on the river Barrow at Carlow town. Ideally located to allow you explore the full extent of both the Grand canal and river Barrow. These provide two totally different cruising experiences.
 Holidays Afloat

Cuisine  -  Ierse keuken

 Irish food [ iers eten ]

 Pubireland.com - Pubs in Ierland

Geschiedenis van Ierland

Onafhankelijk van groot-BrittanniŽ op 6 December 1921

 National Museum ierland
 Mallow Archeological & Historical Society  -  Cumann Ńrsaiochta is Staire Mhala
Non-profit organization promoting the gathering and dissemination of information on the history and archaeology of the area around Mallow in North Cork through field trips, lectures, and the publication of an annual journal. See: Other Mallow Web Pages, Some Doneraile Links, Other Sources for Cork History and Genealogy, Area Accomodations and Services, Other Sites for Irish Archaeology and History
 Chronology of Ireland  -  tijdlijn Ierland
 Irish Archaeology Home Page  -  Archeologische pagina van ierland
 The Discovery Programme
 Irish Archaeology Links  -  Ierse archeologische links
 Irish History on the Web  -  Ierse geschiedenis op het web

Muziek, Kunst & Cultuur, Evenementen

 The Curse of Doneraile and the Recantation
Ooit kende bijna iedereen in Zuid-ierland deze twee gedichten. Zij waren geschreven door een schoolmesster uit Co. Galway met de naam Pat O'Kelly
 Iers / ierse taal
Iers is een Keltische taal, verwant aan het Schotse Gaelic. Alhoewel het een officiŽle taal is in Ierland, wordt het Iers in het dagelijkse leven slechts gesproken door een relatief kleine groep, met name aan de Ierse westkust. Het Iers wordt echter door een groter deel van de bevolking verstaan. Hoewel het gebruik van de oorspronkelijke Ierse taal sterk afneemt, is het Engelse dialect dat in Ierland wordt gesproken (Hiberno-English ) sterk beÔnvloed door het Iers. Verder refereren de vele Ierse familienamen, plaatsnamen, officiŽle titels en namen van gerechten en huishoudelijke artikelen aan het feit dat de Ieren nog steeds trots zijn op hun taal en deze absoluut niet verloren willen laten gaan!

 Gaelic football (hurling)
Wil je ierland leren kennen, ga dan eens naar een hurlingveld, het laatste bolwerk van de Ierse Republiek (autoriteit kerk is mede verdwenen door de kindermisbruikschandalen en de halve eeuw dominerende Fianna FŠil-partij is bij de laatste verkiezingen gedecimeerd)>
De GAA (Gaelic Atletics Association, 1884), een amateurvereniging die midden in de samenleving staat, is inmiddels een bindende factor van jewelste. In de pub mag je niet meer roken en door de crisis is er minder geld voor drank.
Zie artikel van Titia Ketelaar in de NRC van zaterdag 3 augustus 2013.

 Heritage Council Ireland

 Fleadh Nua in mei, een traditioneel muziekfestival in Ennis
 St. Patricks Day
 St. Patrick's Festival in Ierland [ midden maart ]
Het "St. Patricks-Festival", dat elk jaar op de jaardag van de heilige Patrick gevierd wordt, is het grootste jaarlijkse Ierse feest. 5 dagen lang opwindende, kostenloze aktiviteiten, zoals b.v. straatheater, historische optochten, opvoeringen Ierse dans en muziek.

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131125 Birchwood Studios