Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

VAKANTIE IN KROATIE  >  EU 


Reisinformatie over KroatiŽ

Provincies in KroatiŽ : Bjelovar-Bilogora, Stad Zagreb, Dubrovnik-Neretva, Istra, Karlovac, Koprivnica-Krizevci, Krapina-Zagorje, Lika-Senj, Medimurje, Osijek-Baranja, Pozega-Slavonija, Primorje-Gorski Kotar, Sibenik, Sisak-Moslavina, Slavonski Brod-Posavina, Split-Dalmatia, Varazdin, Virovitica-Podravina, Vukovar-Srijem, Zadar-Knin.

IstriŽ, DalmatiŽ, Duizend Eilanden.

Steden : o.a. Dubrovnik, IstriŽ, Kvarner, Osijek, Porec, Pula, Rijeka, Sibenik, Split, Varazdin, Vukovar en Zadar.

Hoofdstad van KroatiŽ: Zagreb


autoverhuur, camping & caravanning, hotels, reisbureaus, reisgidsen, vakantiewoningen, reizen naar kroatiŽ

links


Autoverhuur in KroatiŽ
 
ebookers.nl   -  Klik op ' Autohuur '' 

Autoverhuur Duitsland e-sixt  -   

Campings KroatiŽ / Kamperen

 Suncamp.nl  -  Campings IstriŽ

  Campings in KroatiŽ  -  Losinj [ Camping Poljana ], Porec [ Lanterna Camp ]
Bij Eurocamp, dť specialist in luxe campingvakanties, kunt u zorgeloos en comfortabel genieten van het buitenleven. In een volledig ingerichte bungalowtent of stacaravan. Op de beste campings, waar het voor kinderen de hele dag feest is.

Canvas Holidays  
Uw luxe bungalowtent, stacaravan of chalet in KroatiŽ. Op de camping staat alles compleet ingericht voor u klaar. Voor iedere gezinssamenstelling en ieder budget biedt Canvas Holidays een geschikte accommodatie.
U kunt elke dag van de week aankomen en vertrekken. Bovendien bepaalt u zelf hoeveel nachten u blijft. U hoeft geen hele week te boeken; het mimumum is drie nachten. Ook in het hoogseizoen.

  Easycamp.nl 
Easycamp verhuurt scherp geprijsde, compleet ingerichte stacaravans.

 Naturistische campings  -  naturisme
 Camping Planik  -  bij het plaatsje Ražanac, een paar km van de Adriatische hoofdweg
Camping Planik in de oase van de ontastbare natuur en in de rust van honderdjarige dennebossen.

Hotels in KroatiŽ

 Booking - Hotels in KroatŽ  -  Hotelgids KroatiŽ 
Hotels in de populairste regio's van KroatiŽ : Dalmatie (Dubrovnik regio), DalmatiŽ (Sibenik regio), DalmatiŽ (Split regio), DalmatiŽ (Zadar regio), IstriŽ, Karlovac county, Krapina-Zagorje, Kvarner, Lika-Senj County, Primorsko-Goranska, Varaždin County, Zagreb County.

 Booking - Hotels in DalmatiŽ  -  Hotelgids DalmatiŽ
Hotels in Dubrovnik, Podstrana, Split, Trogir, Hvar, Mlini, Cavtat, Sukoöan, Korčula, Starigrad, Donji Seget, Okrug Gornji

 -  Hotels in KroatiŽ

ebookers.nl  -  klik op Hotels

 Adriatica Net
 Bike-bed.com  -  Bed & Breakfast
De kust van KroatiŽ is prima te voer of per fiets te ontdekken. B.v. rond Pazin zijn hiking routes en zware mountainbike-trails, maar ook toerfietsers worden bediend.
 Samenwerkingsverband Kroatische reisbureaus

Nationale Parken in KroatiŽ

 Plitvicka Jezera  -  Nationaal Park Meer van Plitvice
 Kornati
Het Kornati National Park, dat een groter deel van de Kornati archipel omvat, beslaat een oppervlakte van 218 km ≤ en bestaat uit 89 eilanden, eilandjes en klippen. Een indrukwekkend contrast tussen de kale, bijna woestijnachtige land en een rijke en herogeneous onderwaterwereld is de beste eigenschap van het gebied. De fascinerende kronen (kliffen) op de eilanden met uitzicht op de open zee, de opmerkelijke geomorfologie van het land, maar ook het prachtige landschap, de mystieke onderzeewereld en de verbazingwekkende harmonie van de natuur en mens die het gebied bewoond zijn slechts enkele van de vele eigenschappen van onschatbare die deze regio sieren
 Brijuni
De Schepper wilde een ​​deel van de Aarde vormen naar het beeld van de Hemel. Dat is de manier waarop IstriŽ is ontstaan​​, als een tuin met prachtige bomen en uitgestrekte weiden, omspoeld door de diepblauwe zee, om mensen de mogelijkheid tot een gelukkiger leven te bieden. Maar de jaloerse duivel vernietigde zijn werk door het scheuren van de zak waarin de engel de ongebruikte stenen meedroeg. Duizenden stenen verspreidde zich over het land van IstriŽ waardoor het een land van contrasten, zacht en ruw, vruchtbaar en onvruchtbaar, zonnig en bewolkt. De troosteloze engelen verzamelde stukken van de hemel tussen de verstrooide rotsen en schiepen, beschermd door de golven van de zee, Brijuni.
 Mljet
Mljet is een langgerekt eiland van 27 kim lang, met een gemiddelde breedte van 3 km. Het is een eiland van grote diversiteit en contrast. "Mljet" Nationaal Park beslaat het noordwestelijke deel met een oppervlakte van 5 .375 ha beschermd gebied en de omliggende zee. Dit gebied werd uitgeroepen 11 november 1960 tot nationaal park en is de eerste geÔnstitutionaliseerde poging om een uniek ecosysteem in de Adriatische Zee te beschermen.
 Krka
Het Nationaal Park Krka ligt volledig op het grondgebied van äibnik-Knin County en omvat een oppervlakte van 109 vierkante kilometer langs de rivier Krka: twee kilometer stroomafwaarts van Knin tot Skradin en het onderste deel van de rivier de Čikola
 Risnjak
Risnjak is een berggebied afgeschieden door de weg Gornje Jelenje - Gerovo - Crni Lug - Mrzla Vodica - Gornje Jelenje. Ten westen van Risnjak ligt het massief van Snjeznik, in het noorden de Kupa vallei, in het oosten de berg Drgomalj, en zuidelijk van de hoofdweg tussen Zagreb en Rijeka. Het centrale deel van Risnjak , dat 32 vierkante kilometer van de hoogste grond en het meest interessante gebied beslaat, werd in 1953 tot nationaal park uitgeroepen.
 Paklenica

Reisbureaus / Reisorganisaties

 Effeweg.nl  -  Busreizen KroatiŽ

 Arke Reizen  -   
Arke bestemmingen in KroatiŽ : Dalmatia Sibenik, Dalmatia Zadar, DalmatiŽ, IstriŽ, Kvarner Baai

 De Jong Intra Vakanties  -  Busvakanties KroatiŽ 

 Pelikaan Reizen  -  Busreizen Kroatie 

 Amorgos  -  Zeilvakantie KroatiŽ?
Zelf Zeilen of Meezeilen in de Zon. SGR Kwaliteit en Zekerheid. Boek nu

 ASCI  -  Kampeerreis KroatiŽ

 Naar Kroatie? Boek nu voordelig online bij Vaya.nl!
Vakantie KroatiŽ boeken? Boek nu uw vakantie makkelijk online via Vaya.nl! Het overzicht op de website laat de beschikbare accommodaties in de categorie "Vakantie KroatiŽ" zien.

 Pharos Reizen  -  Autovakanties ANWB
DalmatiŽ, IstriŽ en de Kroatische Eilanden.

SNP Wandelreizen 
Het meest gevarieerde aanbod "waar het asfalt ophoudt…". Van lichte hotelwandelreizen tot pittige wildernistrekkings, van groepsreizen begeleid door ervaren reisleiders tot volledig individuele wandelarrangementen.

  SRC-Cultuurvakanties KroatiŽ reizen

Kroatisch studeren ? zie de pagina taalreizen

 Ecovolunteer Natuurreizen 

Reisgidsen KroatiŽ / Reisliteratuur

 Bruna  -   

 Reisgids KroatiŽ | Capitool
Prachtig geillustreerde reisgids met o.a. 3D tekeningen, fraaie kaarten en geweldige foto's. Daarnaast uitgebreide achtergrondbeschrijvingen.
 Reisgids KroatiŽ | ANWB extra
 Reisgids Dominicus KroatiŽ [ Gottmer ]
 Reisgids KroatiŽ [ Michelin groene gids ]
 Reisgids Wereldwijzer KroatiŽ [ Elmar ]
 Reisgids Croatia - KroatiŽ [ Footprint ]
 Reisgids Kroatische kust [ Nelles ]

Wegenkaart Landkaart 757 KroatiŽ - Croatie | Michelin

Vakantiewoningen in KroatiŽ

 
DalmatiŽ, Eilanden, IstriŽ en Kvarner.

Blauw vierkantje - illu Interhome  -  Vakantiehuizen Kroatie
Regio's in KroatiŽ : IstriŽ, Juzna Dalmacija, Kvarner, Sjeverna Dalmacija, Srednja Dalmacija. De woningen worden regelmatig gecontroleerd en kunnen online op de website gereserveerd worden. Interhome is een specialist in de verhuur van vakantiewoningen.

Vervoer / Hoe reis ik naar KroatiŽ

 
Luchthaven van Zagreb
 Luchthaven van Pula [ IstriŽ ]
 Luchthaven van Split
 Luchthaven van Zadar

 Vliegtickets naar KroatiŽ / goedkoop vliegen KroatiŽ
Diverse aanbieders, prijsvergelijking vliegtickets KroatiŽ mogelijk.

 Jadrolina  -  busvervoer
 Autobusni kolodvor  -  busvervoer
 Autotrans  -  busvervoer

 TEL  -  Spoorwegen KroatiŽ

 Losinjska Plovidba  -  Veerboot/Car Ferry Service 'MARINA'
VenetiŽ - Pula - Unije - Mali Losinj - Silba - Zadar v.v.


Links / Verwijzingen 

 Reisinformatie over KroatiŽ kun je vinden bij het Kroatisch Verkeersbureau.

 Zagreb  -  hoofdstad van KroatiŽ
Zagreb is een oude centraal-Wuropese stad. Eeuwenlang een brandpunt van cultuur en wetenschap, en tegenwoordig evenzo van handel en industrie. De stad ligt op een kruising van belangrijke verbindingen tussen de Adriatische kust en Centraal Europa.

 Bjelovar-Bilogora  -  provincie in Centraal KroatiŽ
De provincie Bjelovar-Bilogora grenst aan de provincie Koprivnica-Križevci in het Noorden, de provincie Virovitica-Podravina in het Noordoosten, de provincie Požega-SlavoniŽ in het Zuidoosten, de provincie Sisak-Moslavina in het Zuidwesten en de provincie Zagreb in het Westen.
 DalmatiŽ  -  Midden-DalmatiŽ, Noord-DalmatiŽ en Zuid-DalmatiŽ
Bestemmingen : Nin, Sibenik, Skradin, Starigrad Paklenica, Vodice, Zadar
 IstriŽ
De meest westelijke provincie van KroatiŽ en grootste schiereiland aan de Adriatische Zee. Met plaatsen als Fazana, Funtana, Medulin, Medveja, Novigrad Istrie, Porec, Pula, Rabac, Rovinj, Rovinjsko Selo en Savudrija, Umag, Vrsar.
 Karlovac  -  Provincie Karlovac
 Koprivnica-Krizevci  -  provincie in het noorden van KroatiŽ  -  zie het Toeristenbureau
De provincie Koprivnica-Križevci grenst aan de volgende provincies: Međimurje in het Noorden, Varaždin in het Noordwesten, Zagreb in het Zuidwesten, Bjelovar-Bilogora in het Zuiden Virovitica-Podravina in het Zuidoosten.
 Krapina-Zagorje  -  provincie in het Noorden van KroatiŽ  -  zie Krapinsko-zagorska županija
Aan de grens met SloveniŽ en beslaat grotendeels de historische regio Kroatisch Zagorje. De provincie Krapina-Zagorje wordt door sommigen gezien als de meest idyllische provincie van KroatiŽ: de vele dorpen en kleine steden uitgespreid over de heuvels zijn perfecte locaties for de landbouw (voornamelijk wijnbouw) en zomerhuisjes [ wel veel mist ]
Enkele steden in de provincie zijn Zabok, Pregrada, Zlatar, Oroslavje, Donja Stubica, Klanjec.
 Lika-Senj  -  zie Licko-senjska zupanija
Provincie waar het gebied de Lika en delen van de noord-Adriatische kust onder vallen, vlakbij de stad Senj, inclusief het noordelijke deel van het eiland Pag.
 Medimurje  -  zie Provincie Medjimurje
 Kvarner
Kvarner Baai met plaatsen als Crikvenica, Krk, Mali Losinj, Malinska, Medveja, Novi Vinodolski, Opatija, Plitcvicka Jezera, Rab, Veli Losinj
 SlavoniŽ
Belangrijke steden in SlavoniŽ : Dakavo, Nasice, Osijek, Pozega, Vukovar,

 Brac  -  eiland tussen het eiland Hvar en de stad Split
 Brijuni Eilanden [ nationaal Park ]
 Cres  -  op een na grootste eiland in de Adria
Ligt in het noordelijke deel van de Kvarner-bocht, in het plaatsje Osor en met een draaibrug met het eiland  Loöinj verbonden. Cres is een bergachtig eiland, 66 km lang en 2 tot 12 km breed. Die KŁste ist stark gegliedert und ca. 248 km lang. In ihrem westlichen und sŁdlichen Teil gibt es zahlreiche Buchten und Kieselstršnde, wšhrend den nŲrdlichen und Ųstlichen Teil steile Felsen sšumen.
De kustlijn is sterk gefragmenteerd en ongeveer 248 km lang. In het westelijke en zuidelijke deel liggen talloze baaien en kiezelstranden, terwijl langs de noordelijke en oostelijke delen van steile kliffen liggen.
 Hvar 
 Korcula  -  op dit eiland werd Marco Polo geboren
Op de plaats waar ooit zijn huis stond is nu een museum ingericht.
 Krk  -  op het eiland Krk
 Losinj
Losinj is een plaats met het hele jaar door voor elk wat wils, van het bruisende zomerseizoen tot de rustigere maanden voor wie de stress van de moderne samenleving eventjes wil ontvluchten.
 Rab
Het eiland Rab is een onderdeel van de archipel die in de Kvarner baai van de Adriatische Zee te vinden is [ in het noordelijke deel van KroatiŽ ]. Naast het stadje met dezelfde naam als het eiland zijn er zeven andere idyllische plaatsen in verschillende hoeken van het eiland: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga en Lopar.
 Solta
 Vis

 Bjelovar  -  Hoofdstad provincie Bjelovar-Bilogora
 Dakovo [ SlavoniŽ ]
 Dubrovnik
Het meest herkenbare deel dat de geschiedenis van Dubrovnik bepaalt en de stad zijn karakteristiek geeft, zijn de intacte stadsmuren die zonder tw eorden onderbroken in een lengte van 1940 meter rondom de stad liggen . Deze complexe structuur, een van de mooiste en sterkste fortsystemen in Europa, is de belangrijkste attractie voor bezoekers van de stad.
Vijf forten, St. Lawrence en Revelin en nog eens drie die in de stadsmuren zijn opgenomen [ Minceta Tower, Fort Bokar en St. John's Fortress ] geven haar bezoekers een onvergetelijk uitzicht over de stad. In de kleine St. lawrencekapel of in de MinŤeta Tower worden bruiloften gehouden. Tijdens het Zomerfestival worden in Fort Revelin en St. John's fort voorstellingen en concerten georganiseerd.
 Fazana  -  8 km noordelijk van Puna
 Funtana
 Karlsbad / Karlovac  -  VVV Karlsbad  - Stad Karlovac
De stad draagt de naam van Koning Karel de IVe en kreeg vooral bekendheid als kuuroord in de 18e en 19e eeuw voor de hoge adel. Tot de beroemdheden die de stad bezochten behoren o.m. de componist W.A. Mozart, de generaal Napoleon de Bonaparte en de filosoof Kant. Er zijn ondergrondse bronnen die warm mineraalwater naar de oppervlakte brengen. Aan deze wateren worden allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegedicht.
 Medulin  -  Medulin Riviera
 Nasice [ SlavoniŽ ]
 Novigrad 
 Osijek [ SlavoniŽ ]  -  Osijek
De stad is verdeeld in drieŽn : Tvrda [ vesting, versterkt centrum ], Donji Grad [ bendenstad ] en Gornji Grad [ bovenstad met winkels, cafť's en restaurants ].
Suleiman de Grote bouwde hier zijn beroemde, 8 kilometers lange houten brug over de Baranja moerassen, gezien als een van de wereldwonderen. Zie Kanuni Sultan SŁleyman I ( 1494-1566 ) bij Wikipedia en de gravure van de brug bij Croatianhistory.net
 Porec  -  stad en haven aan de westkust van IstriŽ in KroatiŽ
Het is een toeristische stad met verschillende campings in de buurt. Zie VVV Porec
 Pozega [ SlavoniŽ ]
 Primorje-Gorski Kotar
 Rabac  -  de parel van de Baai van Kvarner
 Rovinj  - gelegen aan de westkust van het schiereiland IstriŽ - populair toeristenoord
De oude stad Rovinj ligt op een schiereiland met een heuvel als ondergrond. Rovinj kent vele omhooglopende straatjes in de oude stadskern. Buiten de stad, op het vasteland liggen diverse toeristencomplexen.
 Rijeka
 Sibenik
 Sisak-Moslavina
 Slavonski Brod-Posavina
 Split-Dalmatia
 Trogir
 Umag 
Umag is een stad in IstriŽ, de meest westelijke provincie van KroatiŽ, gelegen op een schiereiland. De stad ligt om de haven heen en bestaat uit smalle straatjes, langs het water liggen enkele visrestaurants, barokke en renaissancistische gebouwen en de campanile [ Venetiaanse klokkentoren ]. Zie Istra.com.
 Varazdin
 Virovitica-Podravina
 Vrsar
Lieflijke stranden, een prachtige kustlijn en een rijk achterland. Wellicht waren dat de redenen waarom Giacomo Casanova, een bekende Italiaanse avonturier, schrijver, "Don Juan" en lekkerbek vaak inen om deze stad verbleef en er verliefd op werd.
 Vukovar [S lavoniŽ ]
 Zadar  -  Zadar-Knin  -  havenstad aan de Adriatische Zee
Zadar kent een lange en bewogen geschiedenis met vele invloeden [ Romeins, Byzantijns, Hongaars, Venetiaans, Turks, Frans, Oostenrijks en Italiaans ]. Zie de geschiedenis van Zadar in het Engels bij Wikipedia.

 Blauwe Grot  -  duiken
De blauwe grot bij Bisevo is iets voor romantische zielen. Ligt half onder en half boven water en licht diepblauw op door het binnendringende licht dat zich in de golven spiegelt.
 Naturisme in KroatiŽ
 Radio  -  Nationale Kroatische Radio
Diverse radiostations en tv-zender [ sommige in RealPlayer ]
 Riviera Dubrovnik
 Riviera Makarska
 Riviera Omis
 Riviera Trogir
 Riviera Sibenik
 Riviera Split-Podstrana
 Victoria Cavtat 
 Vransko Jezero  -  het grootste meer in KroatiŽ [ nabij Zadar ]
Omdat het dicht bij de zee ligt, zijn er gebieden met zoetwater- en zoutwatervissen. Hier zijn ook veel soorten vogels te vinden.

Cuisine - Kroatische recepten

Afgezien van de traditionele Europese keuken biedt KroatiŽ een breed scala aan populaire inheemse gerechten en specialiteiten: tot de koude (voor)gerechten behoren de beroemde dalmatinski en istarski prsut (gerookte ham), paski sir (overheerlijke schapenkaas van het eiland Pag), ovcji sir (geitekaas), slavonski kulen (Slavonische salami), de bekende samoborska en zagorska cesnjovka (knoflooksaus), svjezi sir s vrhnjem (huttenkaas met room)
De hoofdgerechten hangen af van de plaats waar u zich bevindt. In DalmatiŽ, het kustgebied, op de eilanden en in IstriŽ bestaan de hoofdgerechten voornamelijk uit verschillende soorten vis en andere "zeevruchten" en wat vlees betreft uit - pasticada's (deeggerecht) of gekookt lamsvlees.
In het binnenland van KroatiŽ bestaat een enorme verscheidenheid aan vleesgerechten. Bijzondere specialiteiten zijn purica s mlincima (kalkoen met meelreepjes), gebraden lamsvlees, gebraden biggenvlees, gekookte of gebakken strukli (kaasflappen). Wat de zoetigheden betreft zijn er afgezien van de vermelde strukli: orehnjaca (walnotenbrood), makovnjaca (papaverbrood), savijaca (strudel) met kaas of verschillende vruchten.

 Slavische wijnen  -  Slavino
Importeur van wijnen. Zie overzicht slavische restaurants in BelgiŽ

Geschiedenis KroatiŽ

Onafhanklelijk van JoegoslaviŽ op 25 juni 1991

 
Geschiedenis van KroatiŽ
Vroege geschiedenis KroatiŽ [ Romeinse Periode ], Middeleeuwen tot Eerste Wereldoorlog [ Koninkrijk KroatiŽ, Personele unie met Hongarije, De Republiek Ragusa, Opkomst van de Osmanen en driedeling van KroatiŽ, Oostenrijk-Hongarije ], 20ste eeuw [ 1e JoegoslaviŽ, Tweede Wereldoorlog, 2e JoegoslaviŽ, Republiek KroatiŽ ], Aansluiting KroatiŽ bij de Europese Unie.

 Museum Documentation Centre  -  in Zagreb
Kroatische Museums op het net
 Croatianhistory.net  -  Overzicht geschiedenis, cultuur en wetenschap

Muziek, Kroatische Kunst & Cultuur, Evenementen

 
Muziek uit KroatiŽ
 Music of Croatia- 
Geschiedenis van de Muziek in KroatiŽ, volksmuziek [Ganga, Klapa, Tamburica, gusle, DIPLE, Andere volkstradities, Evenementen], Populaire muziek, Klassieke Muziek.
 

 
Cultuur in KroatiŽ 
Nationale symbolen, Bezienswaardigheden, Kroatische keuken, Muziek, Sport

 Kunst uit KroatiŽ [ engelstalig ]

 Architectuur in KroatiŽ [ engelstalig ]

 Zlatne žice Slavonije [Gouden Snaren van SlavoniŽ]
Muziek festival voor zowel de tambura en popmuziek jaarlijks gehouden in Požega.

  Visit-croatia - Evenementen in KroatiŽ

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131120 Birchwood Studios