Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

VAKANTIE OP VLIELAND  >  WADDENEILANDEN


Karakteristiek voor het waddeneiland Vlieland is dat het eigenlijk bijna alleen maar uit duinen bestaat en er zich geen landbouw bevindt [ zoals op de andere waddeneilanden ].

In het oostelijk deel vindt men het enige dorp van het eiland: Oost- Vlieland. Het dorpje wordt beschermt door de hoogste duinen van het waddengebied.
Het westelijk deel bestaat uit een uitgestrekte zandplaat genaamd de Vliehors.

Vlieland is voor toeristen niet toegankelijk met auto's en motoren.


kamperen, fietsverhuur, hotels, reisbureaus, reisgidsen, reizen naar vlieland

links


Camping / Kamperen op Vlieland

Op Vlieland zijn twee kampeerterreinen.

 Lange Paal  -  natuurkampeerterrein
3 kilometer ten westen van het dorp Oost-Vlieland, midden in de bossen en duinen. Het is een natuurkampeerterrein waar de voorzieningen weliswaar eenvoudig, maar toereikend zijn.
De camping heeft aan de Waddenzee vier waddenvelden, alwaar groepen kunnen kamperen en waar naast de gewone kampeerders ook trekkers kunnen kamperen.
 Stortemelk
U kampeert in een uniek natuurlijk gevormd terrein van duinen en valleien, vlak bij de bossen. Slechts een duinenrij scheidt het kampeerterrein van het strand en de zee. Een tweetal verwarmde sanitairgebouwen met wasserette en een kindersanitairruimte is speciaal geschikt voor kamperen in het voor- en naseizoen. Het kampeerterrein is ideaal voor gezinnen met kinderen.

Fietsverhuur

 Fietsenverhuur Frisia  -  fietsenverhuur
 Jan van Vlieland  -  fietsverhuur
Verder verhuur van mountainbikes, tandems(met versnelling), spartamets, div. modellen kinderfietsen, hondenmanden, fietstassen, kinderzitjes, kid-cars, kinderbedjes-en stoelen, kinderboxen, strandrolstoel,enz.
De fietsen staan dan bij uw aankomst op Vlieland klaar in onze zaak tegenover de aanlegplaats van de boot. Na uw reservering nemen zij altijd, voor alle zekerheid en details, telefonisch contact met u op, zodat u verzekerd bent van de juiste service.

Hotels op Vlieland

 Golden Tulip Resort Seeduyn ****, Badweg 3, 8899 BV Oost Vlieland
Welkom in Golden Tulip Resort Seeduyn! Het hotel is gelegen op het praktisch auto-vrije eiland Vlieland. Door zijn unieke locatie is Golden Tulip Resort Seeduyn ideaal voor vergaderingen, of feesten.
Aktiviteiten: Tennisbaan, Sauna, Solarium, Speeltuin, Fietsvriendelijke omgeving, Fietsen, Bowlen, Turks stoombad, Paardrijden, Zwembad Binnen.

 Hotel de Wadden ***, Dorpsstraat 61, 8899 AD Oost Vlieland
Hotel de Wadden [ voormalige Zeevaartscgool ] is van oudsher een familiehotel. Die kenmerkende sfeer proeft u, vanaf het moment dat u binnenstapt. Naast luxe, comfort en gastvrijheid is er, op z'n Vlielands, nog ruimte voor persoonlijke aandacht.
Aktiviteiten : Tennisbaan, Sauna, Fitnesscentrum, Vissen, Solarium, (Spa & Wellness Centre), Massage, Speeltuin, Biljart, Windsurfen, Darten, Bibliotheek, Fietsvriendelijke omgeving, Wandelen, BBQ voorzieningen, Fietsen, Bowlen, Turks stoombad, Duiken, Badhuis, Paardrijden, Minigolf, Zwembad Binnen, Zwembad Buiten.

 Hotel de Bosrand ***, Duinkersoord 113, 8899 BW Vlieland
Hotel-garni de Bosrand is rustig gelegen midden in de prachtige duin en natuurgebieden op ongeveer 1 kilometer van het pittoreske dorpje Vlieland. Aan de rand van het bos en op 100 meter van het strand zijn het de comfortabele kamers, die u verblijf plezierig maken. Faciliteiten als sauna, zonnebank, wasserette en een draadloos breedband net staan u gratis ter beschikking. De service en de fantastische omgeving van het hotel doen de rest om uw verblijf optimaal te doen slagen
Aktiviteiten : Sauna, Vissen, Solarium, Bibliotheek, Fietsvriendelijke omgeving, Wandelen, Fietsen.

 Hotel Zeezicht ***, Havenweg 1, 8899 BB Vlieland
Gezellig, sfeervol familiehotel en cafť-restaurant met een groot terras op het zuiden. Het hotel heeft een uniek uitzicht op de Waddenzee en aanlegplaats van de veerboot. Door de ongedwongen sfeer in ons hotel voelt u zich direkt thuis. Het hotel bevindt zich op nog geen minuut lopen vanaf aankomst boot. "Zeezicht" ligt tegen de Dorpsstraat, de oude dorps-kern van het eiland
Aktiviteiten : Fietsvriendelijke omgeving, Wandelen, BBQ voorzieningen, Fietsen [ fietsverhuur ].

Zie verder de algemene pagina hotels

Reisbureaus / Aanbiedingen Vlieland

Weekendje weg? Midweekvakantie? Tussendoortje? Zie Bookings - Hotels op Vlieland.

Reisgidsen Vlieland / Reisliteratuur

 Bruna  -   

Vakantiewoningen Vlieland

 Vlieland.net
Deze site bevat veel informatie over recreatie-mogelijkheden, logiesbemiddeling, aanbiedingen en arrangementen en vele tips om uw verblijf op ons eiland zo aangenaam mogelijk te maken.

Vervoer / Hoe kom ik op Vlieland

De veerdienst tussen Harlingen, Terschelling en Oost-Vlieland wordt onderhouden door Rederij Doeksen.

Rederij De Vriendschap onderhoudt in de zomerperiode speciaal voor fietsers en wandelaars een veerdienst tussen De Cocksdorp op Texel en de Vliehors aan de zuidkant van het eiland.

 Rederij Doeksen
 Rederij De Vriendschap 

Op Vlieland is er maar 1 buslijn: lijn 110, geŽxploiteerd door TCR Vlieland [ TRC is een afkorting voor Taxicentrale Renesse ].

Heliport Vlieland [ militaire helihaven Oost-Vlieland ] ligt aan de oostkant van de haven.
Wordt o.a. gebruikt door het 303 SAR squadron van de luchtmacht uit Leeuwarden die hier een detachering hebben.


Links

 Vlieland.net  -  officiŽle site van het VVV van Vlieland

 Vlieland.nl  -  officiŽle site van de gemeente Vlieland

 Oost-Vlieland  -  het enige dorp op Vlieland

 De Noordwester - informatiecentrum
In het informatiecentrum kunt u zich op verschillende manieren laten informeren over het leven en de natuur op Vlieland. Hier komt u te weten wat Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Defensie voor Vlieland betekenen.

 Jachthaven Vlieland
De haven van Vlieland ligt aan de zuidkant van het eiland, ca. 800 meter ten oosten van het dorp Oost -Vlieland. Naast de haven is er voor de veerdienst naar het vasteland een aparte aanlegsteiger bij het dorp zelf.
 Nicolaaskerk
De aan de heilige Nicolaas van Myra gewijdde kerk staat in de hoofdplaats Oost-Vlieland.
Op de huidige lokatie stond in de Middeleeuwen een kapel [ voor het eerst vermeld in 1245 ].
De inrichting van de kerk is nogal apart te noemen [ hoewel? ]. Veel van het aanwezige meubilair is van scheepsonderdelen gemaakt. Zo zijn de pilaren van scheepsmasten gemaakt en is in de kansel een kastdeur uit een scheepswrak verwerkt.
Zie protestantse gemeente Vlieland [ onder het kopje 'Het kerkgebouw' staat een uitgebreide geschiedenis ].
 Posthuiskwelder
Kwelders zijn maar weinig te vinden op Vlieland, maar in de luwte van de Vliehors en de Kroon's Polders bevindt zich de de Posthuiskwelder.
 Vuurtoren van Vlieland
De toren staat op de Vuurboetsduin, ook wel de Vuurduin genoemd. Zelf is de vuurtoren niet zo hoog [ krap 17 meter ], maar door de hoge ligging straalt de toren zijn lichtbundels vanaf 59 meter boven de zeespiegel.

Cuisine - Vlielandse keuken

Op Vlieland vind je de traditionele eilander gerechten in Badhotel Bruin. In Vlielands oudste hotel prijkt al sinds jaar en dag duinkonijn met cranberrycompŰte op het menu. Dat gaat al sinds jaar en dag volgens een oud beproefd recept met zilveruitjes en sinaasappel. Omdat er op Vlieland bijna geen gras groeit, zijn de konijnen er kleiner en hebben ze een heel wilde smaak [ alleen mag er tegenwoordig niet meer gejaagd worden ].

 Flylanske fiskekutel  -  Vlielandse viskeutels
Vis met waddenspecerijen. Zie recept in de Volkskrant van 10 januari 2014 van Loethe Olthuis, blz. V22.

 Badhotel Bruin

Op Vlieland groeien cranberry's [ wel op minder gorte schaal dan op Terschelling ].

Geschiedenis

 Geschiedenis van Vlieland [ Wikipedia ] 

Vlieland heeft ooit een tweede dorp gekend met de naam West-Vlieland [ Westeynde ]. In 1736 werd dit dorp door de zee overstroomd.

 Koningin Wanda
Volgens de overlevering ooit heerseres over het eiland.

Muziek & Cultuur, Evenementen op Vlieland

 Cultureel Collectief Vlieland
 Vlielandse taal

 Lijst van rijksmonumenten op Vlieland
O.a. Nicolaaskerk [ kerk zelf en bergaafplaats ], Vuurduin [ kustmarkering / oevermarkering ]. Zie ook Cultureelerfgoed.nl

De Nederlandse zangeres Liesbeth List, geboren in Bandung, IndiŽ, is voor velen de bekendse Vlielander. Zij werd, och arme, door vader en stiefmoeder - na een vakantie - op Vlieland achtergelaten.

 Halve marathon Vlieland
Er is een jeugdloop, 5,5 km, 10km en halve marathon
 Into the Great Wide Open -  3-daags muziekfestival Vlieland  -  eerste week september
Bij 'Into The Great Wide Open' op en om Stortemelk staat muziek centraal, maar het is vooral de context die het festival eigen maakt. Middenin de natuur op wellicht het mooiste Waddeneiland van Nederland. Verrassende randprogrammering, beeldende kunst, film, uitdagende kinderactiviteiten en voldoende rust en ruimte om er optimaal van te kunnen genieten.
Into The Great Wide Open staat inmiddels bekend als een festival waar je je kinderen mee naar toe kan nemen: elk jaar is er een spannend kinderkunstprogramma. Zie Intothegreatwideopen.nl
 Rondje Vlieland / Geitenloop  -  juni
Tocht - van 26 of 45 km - rond Vlieland. Zie Rondjevlieland.nl


 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20140110 Birchwood Studios