Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

VAKANTIE IN DE ZAANSTREEK  >  NOORD-HOLLAND


Reisinformatie Zaanstreek, een gebied in Noord-Holland aan weerszijde van de Zaan noordelijk van het Noordzee-kanaal.

De Zaanstreek is het oudste industriegebied van Europa.

Zaandijk, Zaanse Schans, Oostzaan, Koog aan de Zaan, Zaandam, Krommenie, Westzaan, Assendelft, West-Knollendam, Wormer, Jisp, Oostknollendam, Wormerveer, Marken-Binnen, Nauerna, Molletjesveer, Krommeniedijk


campings, hotels, reisbureaus, reisgidsenn, vakantiewoningen, reizen naar de zaanstreek

links


Campings / Kamperen in de Zaanstreek

Blauw vierkantje - illu Boerenbuiten
Boernbuiten is een organisatie ter bevordering van het plattelandstoerisme in Noord-Holland. Op de site staan B&B adressen, vakantiewoningen en campings. De accommodaties zijn allen gecontroleerd voor ze op internet staan. De toerist kan rechtstreeks boeken met de eigenaar van de accommodatie.

 Natuurkampeerterreinen
Een Natuurkampeerterrein ligt altijd in een groene omgeving, natuurgebied, bos of ander fraai landschap. De meeste terreinen zijn ongeveer één hectare groot, enkele zijn groter, tot maximaal drie hectare. Omdat er niet meer dan 40 plaatsen per hectare zijn toegestaan, heeft iedere kampeerder de ruimte.
Vaste standplaatsen en seizoensplaatsen zijn er niet. Alle terreinen beschikken over goede sanitaire voorzieningen.

Hotels in de Zaanstreek

blauw vierkantje - illu Booking  -  Hotelgids Zaanstreek
Hotels in o.a. Zaandam, Wormerveer, Assendelft.

Inntel Hotel Zaandamblauw vierkantje - illu Inntel Hotel Zaandam
Het hotel ligt direct naast het NS-station Zaandam met een directe treinverbinding naar Amsterdam-centrum en Luchthaven Schiphol (16 minuten). Het RAI congrescentrum is per auto en openbaar vervoer binnen 25 minuten bereikbaar.

Natuurgebieden

 Natuurgebied Wormer- en Jisperveld

 Natuurwegwijzer  -  buitenactiviteiten in Noord-Holland
Site voor buitenactiviteiten in de provincie Noord-Holland. Ontdek met natuurwegwijzer.nl de mooiste fiets- of wandelroutes, de interessantste excursies, de leukste speelplekken en de stilste natuurgebieden.
 Recreatiegebieden in Noord-Holland

Reisbureaus / Reisorganisatie

 Weekendje weg? Midweekvakantie? Tussendoortje?
Zie Booking - Hotels in Noord-Holland. Hotels o.a. in Amsterdam, Hoofddorp, Badhoevedorp, Schiphol, Haarlem , De Koog, Zandvoort, Hilversum, Alkmaar, Bergen aan Zee, Bergen en Schoorl.
Geen reserveringskosten. Geen annuleringskosten. U betaalt in het hotel.

 NS-actief  -  wandelen, fietsen of skaten van station naar station - zie NS Actief
Routes zijn te downloaden. Fietsverhuur bij de stations.

Reisgidsen / Boeken / Magazines

 Uitgeverij Noord-Holland
Het uitgeefgebied beslaat een breed domein van Noord-Hollandse geschiedenis, kunt en cultuur, waarbij de focus kan liggen op de hele provincie, een regio of subregio, een gemeente of deelgemeente.

 Amsterdamse branie, Oostzaanse melk
Hoe een klein dorp een bijzonder rol speelde bij de melkvoorziening van een grote stad.
 Molens langs de Zaan  -  Thijs de Gooijer
Uitgeverij René de Milliano, Alkmaar 2005. ISBN 9072810503.
 Boven de Zaan  -  Karel Tomeï
Uitgeverij Inmerc b.v., Wormer, 2000. ISBN 906611097X.
 Claes Compaen, zeerover in de Gouden Eeuw
Claes G. Compaen, de 'alderfameusten' zeerover, werd in 1587 in Oostzaan geboren en in 1660 overleed hij in dezelfde plaats na een zeer roerig leven als koopvaarder, reder en handelsman en vooral als zeerover van 1623 tot 1627. Ongeveer 350 schepen had hij in de tussentijd met zijn manschappen buitgemaakt, eerst officieel als kaper met de toestemming van de Admiraliteit, later als echte zeerover. In 1627 schonk Prins Frederik Hendrik Compaen vergiffenis voor zijn daden en kon hij als vrij man terugkeren naar zijn geboortedorp Oostzaan. Daar overleed hij op 25 februari 1660 en werd hij in de plaatselijke kerk begraven.
In dit boek vertellen we de spannende verhalen over de zeeslagen en de roofpartijen van Claes Compaen. Maar we gaan ook in op de achtergronden van zijn leven en daden: de rol van kapers, de oorlog met Spanje, het leven in Oostzaan, zijn schooltijd, zijn schatten en nog meer, veel meer.
Historische Uitgaven Oostzaan; ISBN 9080806013.

Vakantiewoningen

  Interhome.nl 
Vakantiewoningen Interhome Noord-Holland

 
Belvilla Vakantiewoningen verhuurt unieke vakantiewoningen die op úw specifieke wensen aansluiten. U bent verzekerd van een ruime keus aan vakantiewoningen. Alle woningen zijn door Belvilla-inkopers bezocht. U bent dus verzekerd van kwaliteit.

Vervoer / Hoe kom ik in de Zaanstreek

Blauw vierkantje - illu NS  -  Nederlandse Spoorwegen

 Openbaar Vervoer
Kijk voor de dienstregelingen openbaar vervoer bij www.9292ov.nl


Links / Verwijzingen bovenkant pagina

 Assendelft  -  lintdorp van ca. 8 km
Tot 1974 een zelfstandige gemeente en daarna opgegaan in de gemeente Zaanstad.
 Haalderbroek  -  mini-dorp met Zaanse huisjes
Zie b.v. Ontdek de Zaanstreek [ Wormerroute ] of de pagina van Hanny Buschmann.
 Jisp
Honderden jaren geleden was Jisp een belangrijke plaats door de walvisvaart. Tot 1991 was Jisp een zelfstandige gemeente. Zie Onsdorpjisp.nl en Gemeente Wormerland.
 Koog aan de Zaan 
Het voormalige dorp Koog aan de Zaan ligt aan de zuidzijde tegen Zaandam aan en in het noorden tegen Zaandijk, ten oosten ligt de rivier de Zaan. Het dankt zijn bestaan aan de dammen aan de westoever van de Zaan die in de 15e eeuw waren verbeterd. Tegenwoordig valt het uiteen in twee gedeeltes: Oud-Koog en Westerkoog. Koog aan de Zaan is in 1974 opgegaan in de gemeente Zaanstad. Zie Gemeente Zaanstad.
 Krommenie 
Het dorp, dat in 2001 zijn 750-jarige bestaan vierde, was tot 1974 een zelfstandige gemeente in het noorden van de Zaanstreek en valt nu onder Zaandam. Krommenie was bij velen bekend vanwege de linoleumfabriek die nu in Assendelft staat.
Vanaf de Gouden Eeuw was zeildoekweverij te Krommenie [ evenals Krommeniedijk en de Horn ] drie eeuwen lang het centrum van deze bedrijfstak in Nederland [ en belangrijke bron van werkgelegenheid ].
 Krommeniedijk
 Marken-Binnen  -  dorp in de gemeente Graft-De Rijp
 Molletjesveer
 Nauerna
 Oostknollendam  
Het dorp dateert uit 1434 en was lange tijd nauw verbonden met het nabijgelegen West-Knollendam. Nu onderdeel Gemeente Wormerland. Zie ook Oost-knollendam.nl [ eebsite voor en door alle verenigingen van Oost-Knollendam ].
 Oostzaan  -  Gemeente Oostzaan
Oostzaan is samen met Westzaan en Assendelft een moederdorp van de regio Zaanstreek, wat wil zeggen dat dit de oudste dorpen van de Zaanstreek zijn. Oostzaan speelde een rol in de scheepvaart van de VOC en WIC en de bouw van schepen.
Buurtschappen in Oostzaan : Achterdichting, De Haal, De Heul, Kerkbuurt, Noordeinde en Zuideinde
 West-Knollendam  - voormalig dorp in het tegenwoordige Zaanstad
West-Knollendam ligt aan de Tapsloot, een kruispunt van diverse waterwegen zoals de Knollendammervaart, de Markervaart, de rivier de Zaan en de Nauernasche Vaart. Zie de website West-Knollendam.nl.
 Westzaan  -  dorp en voormalige gemeente
Vanaf 1811 zelfstandig. Voor die tijd het belangrijkste dorp van de Banne Westzaan. In 1974 opgegaan in de gemeente Zaanstad.
Van de ooit 150 molens in Westzaan staan er nog vier : Molen De Schoolmeester [ de enige windpapiermolen ter wereld ], Het Prinsenhof [ de enige nog complete pelmolen in de Zaanstreek ]. Tussen beide molens in , op een eilandje, staan de voormalige specerijmolen De Jonge Dirk en het kleine wipmolentje De Zwaan. Zie Zaansche Molen en Industriemolens.
 Wormer 
Wormer kende een tijd van grote bloei in 16e en 17e eeuw, mede door de beschuitbakkerij die toentertijd in dit dorp was gevestigd. Ruim 130 beschuitbakkers zorgden voor de bevoorrading van de vele schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Verder was Wormer ooit een bedrijvig gebied met vooral veel stijfselmakerijen, traankokerijen en zeildoekweverijen, zoals de rest van de Zaanstreek.
 Wormerland  -  Gemeente Wormerland
Bestaat sinds 1991 en wordt gevormd door de plaatsen Jisp, Neck, Oostknollendam, Spijkerboor, Wormer en Wijdewormer
 Wormerveer
 is vooral bekend vanwege de windmolens, die vooral olie persten
Tot 1974 een zelfstandige gemeente. Nu onderdeel van Zaanstad.
 Zaandam
 Zaanstad
Zaanstad is als gemeente een vrij jonge stad: nog geen 30 jaar. In 1974 is de gemeente ontstaan uit samenvoeging van de stad Zaandam en 6 dorpen. Echter de dorpen en Zaandam zijn een stuk ouder. De beschreven geschiedenis van Westzaan gaat terug tot de late middeleeuwen waar zij samen met Krommenie en Krommeniedijk tot de `heerlijkheid van Zaanden` behoorde.
 Zaandijk
 Waterland  -  Gemeente Waterland
De gemeente Waterland bestaat uit de kernen Monnickendam, Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude,Overleek, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude.

 Voormalige gemeenten in Noord-Holland  -  Wikipedia

 Fort aan den Ham  -  één van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam
 Molens langs de Zaan
 Waterland gebied  -  voor een deel nog waterrijke en zompige deel ten noorden van Amsterdam
Waterland is het landelijk gebied tussen Amsterdam-Noord, Zaandam, Hoorn en het Markermeer met uitgestrekte weilanden vol grazende koeien en veel water. In Waterland liggen een aantal natuurreservaten en recreatiegebieden. Het landschap wordt gekenmerkt door open graspolders met veenriviertjes, lintdorpen met kleurrijke houten huizen en stolpboerderijen. De planten- en natuurwereld is bijzonder. Het gebied heeft vele recreatiemogelijkheden, zoals fietsen, wandelen en varen.
 Zaan  -  waterloop van 10 kilometer lengte [ oorspronkelijk aftakking van 't IJ ]
De Zaan loopt dwars door de gemeente Zaanstad : Van Oost- en West-Knollendam in het noorden tot de Dam in Zaandam in het zuiden.
 Zaanstreek  -  Zie Toerisme Zaanstreek
De charme van de Zaanstreek bestaat uit een combinatie van veenweidegebieden, typisch Zaanse houtbouw , industriële monumenten, de Zaan, dorpse sferen en een stadshart. Met 8 dorpen en een stad biedt de Zaanstreek een gebied van contrasten dat een bezoek meer dan waard is.

 Hansje Brinker 
Brinker is een figuur uit een Amerikaans boek, die het land behoedde voor overstroming door zijn vinger in een gat in de dijk te steken. Zie 'Hans Brinker, of De Zilver Schaatsen', een boek van Mary Mapes Dodge, eerste uitgave in 1865. De oorspronkelijke Engelse titel is Hans Brinker, or the Silver Skates. Zie Project Gutenberg. Zowel in Spaarndam [ IJdijk ] als in Harlingen [ vertrekplaats veerboten ] en Madurodam staan beelden van Hans Brinker.
 Zaanse Schans
De Zaanse Schans is een unieke woon-werkbuurt met verschillende musea, molens, ambachten, restaurants, een bezoekerscentrum en een rondvaartgelegenheid. Het geeft een uitstekende indruk hoe de Zaanstreek er in de 17e- en 18e eeuw uit heeft gezien. De Zaanse Schans is één van de toeristische toplocaties van Nederland. O.a. Museumwinkel Albert Heijn, Mosterdmolen De Huisman [ maalt de enige echte Zaanse mosterd ].

 Nieuws uit Noord-Holland  -  Noord Hollands Dagblad 
 Radio uit Noord-Holland  -  RTV Noord-Holland
 Televisie uit Noord-Holland  -  RTV Noord-Holland

Cuisine - Noord-Hollandse keuken

Noord-Holland is een provincie die werkelijk van alles te bieden heeft: vis uit de Noordzee en het IJsselmeer, kaas uit Alkmaar en Edam, koolsoorten uit Langedijk en sappig vlees van de groene weilanden. Kortom, de streek kent vele gerechten.

 Streekgerechten Noord-Holland 
O.a. Bollebuisjes, Jan Hagel, Kaneelwafeltjes, Westfriese Kermiswafels, Luilakbollen, Broeder, Duivekater, Wentelteefjes, Zaanse mosterd...

Geschiedenis Zaanstreek

 Albert Heijn  -  oprichter van de gelijknamige supermarktketen.
 Claes Gerritszoon Compaen  -  koopvaarder, reder en zeerover 1587 – 1660
Omstreeks 1625 was één van de meest beruchte van de Barbarijse zeerovers. Zie Wikipedia
 Hennepnijverheid
In het Oostzeegebied, of in de Lopikker-, Krimpener- en Alblasserwaard opgekochte hennepstengels werden per schuit in schoven naar de Zaanstreek of het Schermereiland gebracht om gebeukt [ geplet ] te worden in  hennepkloppermolen. Hierna werd het gehekeld [ vezelbundels zo fijn mogelijk verdelen ]. De gehekelde hennep werd daarna in de centrale werkplaats van de rolreder, het zied- of spinhuis, tot garens gesponnen en op klossen gespoeld. Uiteindelijk eindprodukt was zeildoek.
 Historisch Genootschap Krommenie 
 Oudheidkamer Oostzaan 
 Duizend Zaanse molens
Rond het jaar 1600 werd begonnen met de bouw van industriemolens in de Zaanstreek. In de 300 volgende jaren werden er meer dan 1100 molens gebouwd. Op het hoogtepunt van de Zaanse molenindustrie draaiden er meer dan 600 molens tegelijk.
 Zaans Industrieel Erfgoed
Op deze site vindt je o.a. een aantal toeristische routes door het industrie landschap van de Zaanstreek.
 Zaans Museum
Het Zaans Museum ligt aan de Zaanse Schans, de karakteristieke Oudhollandse woonbuurt met huizen en molens uit de 17de en 18de eeuw. Het museum herbergt een schat aan waardevolle herinneringen. 
Al mijmerend dwaalt u van topstuk naar topstuk, van theatrale presentatie naar kindercollectie naar herinnering… Om haast te verdwalen in de boeiende verhalen van de Zaanstreek. U bent uitgenodigd.

 Beeldbank Noord-Holland
Allerlei historisch beeldmateriaal uit Noord-Holland. Van de 16e eeuw tot heden.

Muziek, Kunst en Cultuur, Zaanse Evenementen

 De Zaansche volkstaal. Bijdrage tot de kennis van den woordenschat in Noord-Holland
Proefschrift waarop Dr. Boekenoogen 1896 cum laude promoveerde In 1897 verscheen hiervan een handelseditie.

 Bannetocht on Wheels  -  variant op de bekende schaatstocht

 Wormerevents.nl 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131122 Birchwood Studios