Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

VAKANTIE IN FRIESLAND  >  NEDERLAND


Reisinformatie over Friesland - Provincie Friesland in het noorden van Nederland.

Gemeenten in Friesland : Achtkarspelen, Ameland, Bolsward, Boarnsterhim, Dantumadeel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Franekeradeel, Gaasterl‚n-Sleat, Harlingen, Heerenveen, Het Bildt, Kollumerland en Nieuwkruisland, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Lemsterland, Littenseradiel, Menaldumadeel, Nijefurd, Ooststellingwerf, Opsterland, Schiermonnikoog, Skarsterl‚n, Smallingerland, Sneek, Terschelling, Tytsjerksteradiel, Vlieland, Weststellingwerf, WŻnseradiel, Wymbritseradiel.

Friese eilanden : Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling, Vlieland.

Hoofdstad van de provincie Friesland : Leeuwarden


campings, hotels, reisbureaus, reisgidsen, vakantiewoningen, reizen naar friesland

links


SkŻtsjeverhuur / Sloepverhuur

 Hotel restaurant Galamadammen [ Koudum ]
 Skutsjeverhuur.com
Dagarrangementen in Friesland met wedstrijdskutsjes, platbodems, klippers en Lemster aken. Alles over skutsjes en skutsjeverhuur, de Zonnetij in Friesland, vanaf hotel GalamaDammen.
Skutsjeverhuur.com is dť site voor skutsjeverhuur! Zeilen in Friesland met skutsjes, klippers, platbodems en de Zonnetij, speciaal voor mensen met een beperking.
 Vakantiepark De Kuilart [ Koudum ]  -  Botenverhuur
De Kuilart heeft diverse mogelijkheden voor verhuur. Voor elk wat wils! Maak uw keuze: Maril-sloep, Valken, Laser pico en Optimisten, Toerboot, Visboot, Kano, Surfplanken, en Rondvaartboot.

Campings / Kamperen

 Oudemirdum  -  Boskampeerterrein 'De Waps
Boskampeerterrein "De Waps" ligt in ťťn van de schilderachtigste streken van de provincie Friesland; Gaasterland. Idyllisch glooiend met heuvels en dalen ontstaan in de ijstijd, met natuurlijke bossen afgewisseld met akkerland, weilanden en meren ( o.a. IJsselmeer ).
Men vindt hier kleine rustieke dorpjes en stadjes met mensen die nog tijd voor elkaar hebben. U kunt in alle jaargetijden, met elk zijn eigen charme, genieten van de talloze fiets en wandelroutes, terrasjes, restaurants, vele musea en andere culturele en historische bezienswaardigheden.

 Eurocampings.net

Hotels in Friesland

blauw vierkantje - illu Booking - Hotels in Friesland  -  Hotelgids Friesland
Hotels in Leeuwarden, Heerenveen, West-Terschelling, Nes, Schiermonnikoog, Drachten, Harlingen, Sneek, Dokkum, Akkrum, Joure en Wolvega

Blauw vierkantje - illu  

blauw vierkantje - illu Hooitel  -  nachtje slapen in het hooi  -  St. Nicolaasga
Bij de Friese boer Meindert Leenstra kunnen liefhebbers van de geur van hooi hun hart ophalen. Maar ook een pracht van een verjaardagscadeau voor kinderen. Er is plaats voor tien slapers. En na zo'n nachtje in het hooi staat een heerlijk boerenontbijt klaar!

Hostels / Jeugdherbergen / BÍd & Brochje

 't SkippershŻs [ Elahuizen ]  -  overnachten tot 60 personen
Prachtig verbouwde 5****accommodatie, in de oude zuivelfabriek van Elahuizen. Direct aan het grootste meer van Friesland en vlakbij de Gaasterlandse bossen. Via de hal kom je binnen, hier zijn de toiletten en de rolstoelaangepaste slaap- & badkamer. Deze kamer is niet alleen geschikt voor mindervaliden, maar ook voor opa's & oma's. De kamer ligt apart van de rest van de kamers en is lekker rustig. Ook heb je hier eigen kabel t.v.

 Bed en Brochje  -  Logies & Ontbijt op zijn Fries - Beleef Friesland met en tussen de Friezen
 Stayok hostels 
 Plattelandsverblijven  -  logeren op het platteland

Nationaal Park

 Nationaal Park De Alde Feanen - Waterland vlakbij het Friese Grou
In het hart van Friesland, in de driehoek tussen Heerenveen, Drachten en Leeuwarden, ligt het 2500 ha grote laagveenmoeras De Alde Feanen. Het is een zeer afwisselend landschap bestaande uit meren, veenplassen, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. Ook zijn er trilvenen, veenmosrietlanden, blauwgraslanden en in het voorjaar geel gekleurde dotterbloemhooilanden.
Mogelijkheden : Wandelen, fietsen, varen, vogels kijken, Vissen, Zwemmen enz.
  Nationaal Park Lauwersmeer - op de grens van de Groningen en Friesland
Het is een weids gebied bestaande uit wateren, zandplaten, grazige graslanden en bossen. Het heeft een rijke plantengroei, met zowel zoutminnende kwelderplanten op de slikken als verschillende soorten orchideeŽn en Parnassia, kenmerkende soorten voor vochtige duinvalleien. Het is een belangrijk rust- en fourageergebied voor (broed)vogels. Door de openheid is het Lauwersmeer bijzonder aantrekkelijk voor fietsers, wandelaars en vogelliefhebbers. Ook watersporters kunnen er hun hart ophalen.

Reisbureaus / Reisorganisatie

Effeweg.nl - 5 dagen Wolvega, Friese Meren en Texel 
Friesland bestaat uit prachtige landschappen met vele meren. Het is een schitterende omgeving om heerlijk te ontspannen. Door de centrale ligging in Noord Nederland is Wolvega een ideale uitvalsbasis voor al het moois dat het noorden te bieden heeft.

 Pharos Reizen  -  Autovakanties ANWB
Op naar Boot Holland. Speciaal voor de lezers van de Waterkampioen heeft Pharos Reizen van ANWB een exclusief arrangement samengesteld naar Boot Holland in Leeuwarden. Hotel ligt in het hart van Leeuwarden, entree Boot Holland, lekker uitwaaien langs de Friese Meren

 Arke Reizen  - 
Arke bestemming Friesland : Schiermonnikoog

 Weekendje weg? Midweekvakantie? Tussendoortje?
Zie Booking - Hotels in Friesland. Hotels in o.a. Leeuwarden, Heerenveen, West-Terschelling, Nes, Schiermonnikoog, Drachten, Harlingen, Sneek, Dokkum, Akkrum, Joure en Wolvega.

 NS-actief - wandelen, fietsen of skaten van station naar station - zie NS Actief
Wandeltocht : Zeedijk [ beginstation Harlingen - eindstation Franeker ].
Fietsroutes : Haskerpaad [ Heerenveen ] en Trimdielpaad [ Leeuwarden ]
Routes zijn te downloaden. Fietsverhuur bij de stations.

 Friesland Events
De arrangementen van Frieslandevents.nl vinden plaats in de gehele provincie Friesland, dus ook op de Waddeneilanden. Er is bijvoorbeeld een Waddenavontuur, dat start met sportvissen, maar uitmondt in een zeer spectaculaire dag. Overigens is het bij Frieslandevents.nl niet alleen jolijt wat de klok slaat, maar zijn er ook diverse meer serieuze en educatieve tours. Een tocht langs bijzondere Friese kerken bijvoorbeeld. En dat zijn er nogal wat. En als de gids dan zelf achter het kerkorgel gaat zitten wordt het helemaal interessant. In het statige Epema State onder de rook van Sneek geeft een meesterpatissier een workshop patisserie. Een kennismaking met de Friese adel en een high tea maken dat arrangement bijna koninklijk.
Frieslandevents.nl brengt natuurlijk ook arrangementen met traditionele Friese sporten als kaatsen en fierljeppen. SkŻtsjesilen en tal van andere watersportarrangementen staan eveneens op het programma.De Friese cultuur wordt evenmin vergeten, zo is er een workshop Hindelooper schilderen en kunnen Makkumer tegeltjes worden beschilderd.
 Laagveenderijmuseum it DamshŻs - Vaartochten naar de Deelen of de Kraanl‚nnen
Openluchtmuseum gevestigd in Nij Beets.
 Oosterkim
Hanzestedentocht over de IJssel en een tocht in de Kop van Overijssel. Ook varen ze van Deventer via de kleinere vaarwegen naar Friesland en dan over Dokkumer Ee en Lauwersmeer naar Groningen.

Zie verder de pagina dagtripjes

Reisgidsen Friesland / Reisliteratuur

 Bruna  - 

 Zevenwoudenpad. Te voet door Oost-Friesland  -  E. Spaargaren 
Friesland op z'n best. Deze 155 km lange route tussen Lauwersoog en Steenwijk biedt een kennismaking met het echte Friesland: het Lauwersmeer, de veenlolonieŽn en de zandgebieden; maar ook de dykwallen, het coulissenlandschap, de bossen en de heidevelden. Dus: zowel de grote openheid van het noordelijke polderland als de betrekkelijke beslotenheid van het Friese Woudengebied. Het Zevenwoudenpad is ideaal voor de wandelaar die meer op zoek is naar het athentieke landschap, dan naar toeritisch vertier.
 Kanonatuurroutes in Friesland  -  dagtochten en meerdaagse tochten van acht tot 27 kilometer
Elke route is voorzien van een in heldere kleuren met de hand getekende kaart, een beschrijving van de vaarroute in klare taal, de aanrijroute naar het startpunt, parkeerplaatsen, pauzeplaatsen onderweg, en de tochtlengte. Verder zijn de campings [ 100 ] langs de route aangegeven en in een apart hoofdstuk staan de adressen van deze campings, plus nog een lijst van bijna 40 Bed & Brochje-adressen aan het water, plus een 40-tal kanoverhuurders.
Door R. Nuij; Uitgeverij Recreatief [ Buijten & Schipperheijn]; ISBN: 9058811905
 Bergwandelen in Friesland 
Boschberg, Appelscha [ 27 meter ], Gaasterland ten westen van Lemmer [ 12 meter], Duinlandschap Vlieland [ 42 meter ].
 ANWB waterkaart Friesland
 Waterkaart Friese Meren

 Glad en wijd ligt het ijs
Verzamelde schaatsgedichten uit de Nederlandse en Friese literatuur door Max Dohle en Ben van den Burg.
Uitgegeven door Bert Bakker, 176 blz., ISBN 9035121295.
In Volkskrant besproken door Ted van de Meer.
 De Koude Erfenis - Verhalen van het ijs
Ode van Hylke Speerstra aan de helden van de Elfstedentocht.
Uitgegeven door Contact, 191 pagina's; ISBN 9025415318.
 Kikkerjaren (Piksjitten op Snyp)  -  Josse de Haan
Roman uit het Fries vertaald door Harmen Wind tegen achtergrond Friese platteland jaren vijftig/zestig..
Uitgegeven door Meulenhoff.


Vakantiewoningen in Friesland

blauw vierkantje - illu  
** Esonstad [ met open vaarverbinding met het Lauwersmeer, 13 km van Dokkum ]
** Ameland : Ameland State [ ca. 2 km vanaf Nes ]
** Schiermonnikoog : Vitamaris [ 5 min. lopen van het strand 2,5 km vanaf de haven ]

Interhome.nl 
Vakantiewoningen Interhome rond de Friese meren.

 
Belvilla Vakantiewoningen verhuurt unieke vakantiewoningen die op ķw specifieke wensen aansluiten. U bent verzekerd van een ruime keus aan vakantiewoningen. Alle woningen zijn door Belvilla-inkopers bezocht. U bent dus verzekerd van kwaliteit.

Hogenboom Vakantieparken 
** Beach Resort Makkum - Makkum
Schitterend gelegen park in vissersdorpje Makkum aan het IJsselmeer 
** Buitenplaats It Wiid - Eernewoude
Compleet vakantiepark in het hart van het merengebied van Friesland. 
** Bungalowpark Het Bosmeer - Noordwolde
Kleinschalig park in 3-provinciŽn-gebied volop rust, ruimte en privacy. 
** Bungalowpark Markant - Balk
Park met luxe bungalows, aan het 1500 ha. grote Slotermeer gelegen. 
** Recreatiecentrum Bergumermeer - Sumar
Vakantiecomplex met waterrijke ligging en vele accommodatie-typen.
Vervoer / Hoe reis ik naar Friesland

 NS - Nederlandse Spoorwegen

Dienstregeling openbaar vervoer Friesland kunnen opgevraagd worden via www.9292ov.nl.

 Digitale kaart van Friesland
 Gratis aanlegplaatsen in Friesland
 Trailerhellingen in Friesland


Links / Verwijzingen

 Beleef Friesland  -  Frysl‚n Marketing

 Beleef Noord-Nederland - Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme
Hier vindt u een uitgebreid arrangementenprogramma met verzorgde vakanties en arrangementen. U kunt zoeken op soort accommodatie (bijvoorbeeld 'bungalowvakanties') of op activiteiten (bijvoorbeeld 'fietsvakanties').

 Provincie Friesland  -  Provinciebestuur  -  Digitaal provinciehuis

 Leeuwarden  -  Hoofdstad van de provincie Friesland
Leeuwarden, met ruim 90.000 inwoners, vervult binnen de relatief dun bevolkte provincie Friesland de functie van centrumstad met een uitgebreid scala aan voorzieningen.

 Aldeboarn  -  Natuurgebied De Deelen
Het gebied is aan het begin van deze eeuw ontstaan door turfwinning. De waterpartijen [ petgaten ] en landtongen [ stripen ] die hierdoor zijn onstaan, zijn ongebruikt blijven liggen. Op deze manier heeft de natuur zich hier uitstekend kunnen ontwikkelen. Door Staatsbosbeheer zijn in het gebied enkele wandelroutes uitgezet. Zie Deelenroute [ met kaart en deelnemers ]
  Friese Kust  -  website van de Regio-VVV Friese Kust
Maar liefst zes van de elf Friese steden liggen in het gebied van de Friese kust; Harlingen, Franeker, Workum, Hindeloopen, Stavoren en Sloten. Het zijn stuk voor stuk steden, die zeker een bezoek waard zijn.
Naast een rijke historie, veel bewaard cultuurschoon, musea en bezienswaardigheden, zijn er gezellige terrasjes en leuke winkeltjes. Maar vergeet ook niet de tientallen dorpjes die u onderweg tegenkomt, zij zijn vaak net zo bijzonder als hun namen; Molkwerum, Hemelum, Mirns, Exmorra, Sexbierum, Slappeterp, Sopsum en Lutjelollum.
 Lauwersland 
Wie Friesland alleen kent vanwege z'n meren en waddeneilanden kijkt in het Noord-Friese landschap z'n ogen uit. Net als de buren aan Noord-Groningse zijde overleefden de bewoners hier eeuwenlang dankzij de terpen en de dijken die het landschap in hoge mate bepaald hebben. Aan de noordzijde op de klei wisselen grote groene weilanden de historische terpen af. Het gebied grenst hier aan het prachtige Wad, een rijk natuurgebied. Aan de oostkant ligt het Lauwersmeer, het hart van het Lauwersland. Onder de lijn Dokkum-Kollum begint het Woudengebied, de zandgronden, met een prachtig beschut landschap, het coulissenlandschap, met prachtige boomwallen en elzensingels.
 Mid-Friesland  -  VVV Mid Friesland 
Bijna alle dorpen in Mid-Frysl‚n zijn met elkaar verbonden door meren, vaarten en sloten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de watersport een belangrijke plaats heeft verworven in Mid-Frysl‚n. Populaire watersportcentra zoals Grou, Aernewald, Terherne en Akkrum hebben door de jaren heen een grote bekendheid gekregen, terwijl ook de wat kleinere kernen Jirnsum, Warten, Wergea en Aldeboarn steeds meer worden ontdekt als prachtige Friese water-sportdorpen. Mid-Frysl‚n is niet alleen bij uitstek geschikt voor de grote watersport, ook voor kano- en roeiliefhebbers bieden de vele sloten en kleine vaartjes ongekende
mogelijkheden.
Dorpjes Mid-friesland : Akkrum-Nes, Aldeboarn, De Lege GeaŽn, Grou, Jirnsum, Raerd-Reduzum-Dearsum, Terherne, Wergea-Warstiens en Warten.
  Noordwest Friesland  -  Toeristisch Platform Noordwest Frysl‚n
Het land van fraaie vergezichten en immer wisselende wolkenpartijen. Een gebied ook met een uniek karakter en vele recreatiemogelijkheden. U vindt hier historische stadjes en uitgestrekte weilanden waar het Friese zwartbonte vee vredig graast. Noardwest Frysl‚n is ook het land van vaarten, meren en kanalen. Een eldorado voor wandelaars, fietsers en watersporters waar ook cultuurliefhebbers aan hun trekken komen. Tal van musea hebben jong en oud veel te bieden. Ook de vele (terp)dorpjes met vaak mooi gerestaureerde zadeldakkerkjes zijn een bezoekje waard. En de vele dijken, van Slachte tot de Zeedijk, zijn het indrukwekkende monument van de eeuwenlange strijd tegen het water. Noardwest Frysl‚n een regio om ontdekt te worden.

 Ameland  -  Ballum
 Schiermonnikoog 
 Terschelling  -  West-Terschelling
 Vlieland  -  Oost-Vlieland

 Achtkarspelen [ Buitenpost ]  -  Gemeente Achtkarspelen 
Of u er nu een dagje op uit wil, vakantie wilt houden of een evenement wilt bezoeken, Achtkarspelen biedt u alle ruimte! Wat dacht u bijvoorbeeld van een bezoekje aan De Kruidhof in Buitenpost, de grootste botanische kruidentuin van Nederland? Via het menu komt u wellicht op goede ideeŽn voor een actief dagje uit in het unieke coulissenlandschap van Achtkarspelen, dat zich kenmerkt door ruimte en prachtig intact gebleven houtwallen, elzensingels en pingo's. 
 Bolsward  -  Gemeente Bolsward  -  Bolsward - 550 jaar stadrechten
In de vroege Middeleeuwen bloeide de handel van Bolsward door een gunstige ligging aan de Marneslenk . Oude in Bolsward geslagen munten uit de 10e eeuw ( zgn Brunonen ), zijn gevonden in het Oostzeegebied en getuigen van de Bolswarder handelsconnecties
 Boarnsterhim [ Grou, Mid-Friesland ]  -  Gemeente Boarnsterhim 
De watersportdorpen Grou en Terherne hebben in de loop der eeuwen niets van hun charme verloren.  Heden en verleden gaat hier hand in hand. Karakteristieke geveltjes zijn stille getuigen van vroegere tijden; gezellige terrassen, originele winkeltjes en moderne jachthavens zijn toevoegingen uit het heden.
Op het platteland tekenen stompe en spitse kerktorens zich af tegen de horizon. Nergens wordt het uitzicht verstoord door industrie of stedelijke drukte. In plaats daarvan uitgestrekte weilanden, bloeiende bermen, karakteristieke boerderijen en prachtige natuurgebieden.
 Bontebok
 Broek in Friesland
 Brongergea  -  buorskip Brongergea
 Dantumadeel [ Damwoude ]  -  Gemeente Dantumadeel
De gemeente kent een aantal natuurgebieden zoals "De Houtwiel", "Sippenfennen" en het "Ottema Wiersmareservaat". Deze gebieden zijn over het algemeen toegankelijk voor natuurliefhebbers. Met de kano en fluisterboten kan men onder andere vanuit Veenwoudsterwal genieten van het naastgelegen natuurgebied . Wanneer men wandelt of fietst over de "Goddeloze Singel" komt men langs het natuurgebied "De Houtwiel".
 Dongeradeel  -  Gemeente Dongeradeel  -  hoofdplaats Dokkum
In 1984 ontstaan door het samenvoegen van de gemeenten Dokkum [ noordelijkste stad van de Friese elf steden ], Westdongeradeel en Oostdongeradeel.
 Ferwerderadiel [ Ferwert ]  -  Gemeente Ferwerderadiel 
Wie kent niet het beroemdste bruggetje van Nederland in Bartlehiem. Ga zelf eens een kijkje nemen en laat u vereeuwigen op de foto. Eens in je leven moet je gestaan hebben op "de brug der bruggen". Verder Burdaard [ molen ], Hegebeintum [ Nederlands hoogste terp ], Marrum, Hallum, Flieterpen [ vier terpdorpjes ].
 Franekeradeel [ Franeker ]  -  Gemeente Franekerradeel
Bestaat uit : Achlum, Dongjum, Firdgum, Herbayum, Hitzum , Oosterbierum, Peins, Pietersbierum, Ried, Schalsum, Sexbierum, Tzummarum, Tzum, Zweins en de buurtschappen Klooster Lidlum en Boer.
 Gaasterl‚n-Sleat  -  Balk
 Harlingen  -  Gemeente Harlingen  -  belangrijkste havenstad van de provincie Friesland
Harlingen verkreeg in 1234 stadsrechten [ en daarmee als stad ouder dan bijvoorbeeld Amsterdam ]. Vanuit de haven van Harlingen vertrekken de veerdiensten naar Terschelling en Vlieland.
 Heerenveen  -  Gemeente Heerenveen [ centraal-zuid-Friesland ]
Van oorsprong is Heerenveen een veenkanaaldorp. In 1934 gevormd door een samengaan met de gemeenten (grietenijen) Aengwirden, Schoterland en een deel van Haskerland.
 Het Bildt [ Sint Annaparochie ]  -  Gemeente Het Bildt 
Het Bildt: bij schaatsende Elfstedentochtrijders bekend als 'de hel van het Noorden' met zijn moordende Blikvaart, maar voor zomergasten 'de hemel op aarde' vanwege zijn rust, ruimte en schone, frisse lucht.
 Joure  -  hoofdplaats van de gemeente Scharsterland
Over een periode van driehonderd jaar telde Joure in totaal meer dan tweehonderd klokkenmakers. Zij maakten in totaal 225 duizend Friese klokken. Zie voor toeristische informatie de VVV van Joure
 Katlijk  -  Katlijk Homepage met dorpskrant 'De Raaptepper'
Katlijk is een klein dorpje in het noorden van Nederland, in Friesland, in de gemeente Heerenveen.
 Kollumerland en Nieuwkruisland [ Kollum ]  -  Gemeente Kollumerland 
Kollum ligt op de grens van het open weidegebied en de Friese Wouden. Hier gaat het landschap over van kleipoldergebied, dat in de loop der eeuwen is onttrokken uit de zee, naar een meer gesloten elzensingellandschap in het zuidwestelijke deel. In de gemeente ligt ook een deel van het Lauwersmeergebied [ Nationaal Park Lauwersmeer ]
 Langezwaag
Het Friese dorpje Langezwaag is gelegen in de zuidwestelijke punt van de gemeente Opsterland. Het dorp ligt ongeveer halverwege aan de doorgaande weg tussen Gorredijk en Heerenveen.
 Leeuwarden  -  Gemeente Leeuwarden
Door de ligging aan de in de dertiende eeuw dichtgeslibde Middelzee ontwikkelden zich ooit handelsactiviteiten tot aan Rusland toe. Stadsrechten in 1435.
 Leeuwarderadeel [ Stiens ]  -  Gemeente Leeuwarderadeel
 Lemsterland [ Lemmer ]  -  Gemeente Lemsterland 
Lemmer vormt de verbinding tussen het Friese merengebied en het IJsselmeer. Dwars door het dorp loopt vaarwater 't Dok. Het voormalig vissersdorp Lemmer is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een vakantieoord met allure en heeft een zandstrand direct aan het IJsselmeer.
 Littenseradiel [ Wommels ]  -  Gemeente Littenseradiel
Littenseradiel telt maar liefst 29 dorpen te weten: Baaium, Baard, Bears, Boazum, Britswert, Easterein, Easterlittens, Easterwierrum, Hidaard, Hilaard, Hinnaard, Hķns, Iens, Itens, Jellum, Jorwert, KŻbaard, Leons, Lytsewierrum, Mantgum, ReahŻs, Rien, Spannum, Waaksens, Weidum, Winsum, Wiuwert, Wjelsryp en Wommels. Wommels is de grootste terp.
 Littenseradiel  -  Zie VVV Terpelan  -  Friesland biedt meer dan watersport!
Kom fietsen, wandelen of kanoŽn in de natuur van Littenseradiel en geniet van de rust en de ruimte van dit cultuur-historisch gebied.
 Menaldumadeel [ Menaldum ]  -  Gemeente Menaldumadeel 
In de gemeente Menaldumadeel zijn prachtige fietstochten af te leggen. Zie Noordwest-Friesland
 Mildam  -  Dorp tussen de Tjonger en Oranjewoud
 Nijefurd [ Workum ]  -  Gemeente Nijefurd  -  zie voor toerisme de website Friese Kust
Workum is ťťn van de mooiste Friese stadjes. Er is nog veel goed bewaard cultuurschoon. Langs de gedempte Wijmerts staan prachtige geveltjes en monumentale gebouwen, zoals de St. Gertrudiskerk, de Waag en het stadhuis. Workum is ontstaan langs de Wijmerts. Al in de 14de eeuw verlieten vele schepen Workum via de Wijmerts naar de Zuiderzee en ver daar buiten.
 Oldeberkoop 
Oldeberkoop, een Fries brinkdorp met een fraaie kern rond de kerk, wordt omgeven door prachtige bossen. Oldeberkoop ligt tussen de riviertjes de Tjonger, ook wel de Kuunder genoemd, en de Linde, in het Stellingwerfs de Lende. Het dorp ligt centraal in de Stellingwerven, het taalgebied in het zuiden van Friesland dat in het noorden wordt begrensd door de Tjonger. In 2005 heeft Oldeberkoop haar 900-jarig bestaan gevierd.
 Ooststellingwerf [ Oosterwolde ]  -  Gemeente Ooststellingwerf
In het zuiden van de gemeente ligt het Nationaal Park het "Drents-Friese Wold", in het oosten een hoogveengebied "het FochtelooŽrveen". Verspreid door de gemeente liggen ook nog verschillende kleinere natuurgebieden, zoals de Dellebuursterheide, de Schoapedobbe en het Blauwe Bos. 
Deze afwisseling levert vele recreatieve mogelijkheden op. De gemeente wordt dan ook ontsloten door diverse wandel- en fietspaden. Ook zijn er ruiter- en menroutes aanwezig.
 Opsterland [ Beetsterzwaag ]  -  Gemeente Opsterland 
Gunstig gelegen nabij het snijpunt van twee belangrijke verkeerswegen heeft de gemeente Opsterland in de oostelijke helft van Friesland een eigen plek in de Friese Wouden. De gemeente ligt in een landschappelijk aantrekkelijk gebied tussen Drachten en Heerenveen met steden als Leeuwarden, Assen en Groningen op korte afstand.
O.a. Dorpsspiegel, Beetsterzwaag, Bakkeveen , Lippenhuizen, Jonkersl‚n, Siegerswoude, Terwispel, Tijnje, Ureterp, Tijnjewoude
 Oude-Nieuwehorne
De zusterdorpen Oude- en Nieuwehorne zijn gelegen in het zuidoosten van Friesland, op 8 km afstand van Heerenveen.
In de directe omgeving wisselen houtwallen bossen en kleinschalige landerijen elkaar af. Aan de zuidzijde grenzen de dorpen aan de Tjongervallei, het uitgestrekte open landschap van het stroomdal van het gekanaliseerde riviertje de Tjonger.
 Skarsterl‚n [ Joure ]  -  Gemeente Skarsterl‚n
Skarsterl‚n is meer dan Joure alleen. Sterker nog: deze gemeente zou zichzelf niet zijn zonder die verscheidenheid aan dorpen, dorpjes en gehuchten. Het zijn er (inclusief Joure) maar liefst dertig, variŽrend van flinke dorpen tot kleine, eeuwenoude gehuchten van slechts enkele tientallen bewoners. Watersportdorpen, landbouwnederzettingen, historische plaatsjes met oude kernen, weids verspreide streekdorpen of gehuchtjes van een paar boerderijen en een klokkenstoel: ieder dorp heeft zo zijn eigen charmes. Gaat u mee op reis door deze dorpen? Akmarijp, Boornzwaag, Broek, Dijken, Doniaga, GoÔngarijp, Haskerdijken & Nieuwebrug, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Langweer, Legemeer, Oudehaske & Nijehaske, Ouwsterhaule / Oldeouwer & Ouwster-Nijega, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sintjohannesga, Snikzwaag, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord
 Smallingerland [ Drachten ]  -  Gemeente Smallingerland
Bevat 14 dorpen: Boornbergum [ Boarnburgum ], De Tike, De Veenhoop [ De Feanhoop ], De Wilgen [ De Wylgen ], Drachten, Drachtstercompagnie [ Drachtster Kompenije ], GoŽngahuizen [ GoaiÔngahuzen ], Houtigehage [ De Houtigehage ], Kortehemmen [ Koartehimmen ], Nijega [ Nyegea ], Opeinde [ De Pein ], Oudega [ Aldegea ], Rottevalle [ Rottefalle ], Smalle Ee [ Smelle Ie ]
 Sneek  -  Gemeente Sneek  -  VVV Sneek
Sneek is bekend vanwege haar grachtjes, de Waterpoort [ symbool van de plaats ] en de watersport [ o.a. de Sneekweek ].
 Terwispel
Terwispel ligt in het westen van de gemeente Opsterland, op vrij korte afstand ten noorden van Gorredijk, de grootste kern van Opsterland.
 Tytsjerksteradiel [ Burgum ]  -  Gemeente Tytsjerksteradiel 
Burgum, Earnew‚ld [ Eernewoude ], Eastermar [ Oostermeer ], Garyp [ Garijp ], Hurdegaryp [ Hardegarijp ], Sumar en Veenwouden
 Weststellingwerf [ Wolvega ]  -  Gemeente Weststellingwerf
 De gemeente Weststellingwerf is bij uitstek geschikt voor recreatie. Het landschap is afwisselend met bos, heide en waterrijke gebieden. De gemeente heeft een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden, routes voor paardrijden en waterwegen voor de kleine watersport.
 WŻnseradiel [ Witmarsum ]  -  Gemeente Wunseradiel
Gemeente ligt tussen Workum, Harlingen en Bolsward. Omvat 27 dorpen en vele buurtschappen. In het noorden van Wonseradeel ligt de Waddenzee; aan de westkant het IJsselmeer.
 Wymbritseradiel [ IJlst ]  -  Gemeente Wymbritseradeel
Behalve ruimte, water, groene weiden en witte zelen heeft Wymbritseradiel een opmerkelijk cultuurhistorisch aanbod: IJlst, ťťn van de Friese Elfsteden, in authentieke dorpjes vijf molens, een moleninfocentrum in Woudsend en een Houtbouwmuseum in Heeg. Verder zijn er tal van fiets- en kanoroutes door de gemeente. Wie geÔnteresseerd is in kerkelijke historie kan het Kerkenpad volgen.

 Voormalige gemeenten in Friesland - Wikipedia

 Aqua Zoo Friesland
In het waterrijke hoge noorden, vlakbij Leeuwarden, ligt Aqua Zoo Friesland. Door
het park slingert een avontuurlijk pad langs vele stroompjes en meren. In en om het
water leven vele bijzondere diersoorten, zoals: Zuid-Amerikaanse zeeberen,
ocelotten, rendieren en pinguins.
 Bonifatiuskerk Leeuwarden - een van de belangrijkste neogotische bouwwerken van Nederland.
 Elfstedentocht  -  Leeuwarden = start- en eindpunt van de Elfstedentocht
 Esonstad [ Lauwersmeer ]
Vanaf 2005 te ontwikkelen waterrijk recreatieproject, direct aan het Lauwersmeer nabij Oostmahorn, ca. 10 kilometer ten oosten van Dokkum. Het project omvat de bouw van een "historisch" Fries vestingstadje zoals Makkum, Sloten, Harlingen, etc.
 Friese Meren Project - Waarom het Friese Merenproject?
Het unieke watersportgebied behouden voor watersporters en recreanten en volop werkgelegenheid creŽren in de toeristische en recreatieve sector. Allereerst moeten daarvoor de vaarwegen voldoende diepgang hebben, de bruggen moeten hoog genoeg zijn en de waterkwaliteit moet verbeteren. Ook is een vereiste dat het veilig is op het water en dat lange wachttijden op water en wegen straks verleden tijd zijn.
 Hansje Brinker - jongetje met vinger in de dijk - standbeeld in de haven van Harlingen
Twee andere standbeelden staan in Madurodam [ Den Haag, Zuid-Holland ] en Spaarndam [ Noord-Holland ].
 Krant in Friesland - Leeuwarder Courant - Fries dagblad
 Mosselroute 
Route Lemmer, Rijs, St. Nicolaasga, Grou, Oranjewoud en Sneek
 ms Oosterkim, Deventer
Met het traditionele schip Oosterkim worden vaarvakanties verzorgd, onder andere over de IJssel langs Hanzesteden en ook in Noordwest Overijssel of Friesland. Het gaat om vaartochten van een week, die te koppelen zijn tot 2 weken.
 Oldehove in Leeuwarden  -  een toren die schever staat dan de toren van Pisa
Oldehove maakt deel uit van de gemeente Zuidhorn. Zie Oldehove.info.
 Oranjewoud  -  Voormalige buitenplaats van de koninklijke familie bij Heerenveen
Dorpen in de omgeving van Oranjewoud : Bontebok, Broek, Brongergea (buorskip), Oud Aengwirden, Heerenveen, Katlijk, Langezwaag, Mildam, Oldeberkoop, Oude Nieuwehorne, Sint Nyk en Terwispel.
 Recreatieschap De Marrekrite  -  samnwerkingsverband gemeenten en provincie
Met als doel het Friese waterland recreatief/toeristisch zo goed mogelijk te laten functioneren, daarbij rekening houdend met de belangen van landschap en natuur.
 Sneekweek  -  zie Koninklijke Watersportvereniging Sneek
Evenementenweek [ vooral zeeilen ] in Sneek. Vanaf de eerste vrijdag van augustus.
 Speelpark Duinenzathe in Appelscha, Friesland
Het meest geslaagde uitje maakt u in Friesland. Kies, en beleeft de leukste dag van het jaar! Miniatuurpark Appelscha en Speelpark Duinen Zathe in Appelscha.
 Skutjesilen  -  officiŽle website van de Sintrale Kommisje SkŻtsjesilen
Uitgebreide informatie over het ontstaan, de wimpel, de puntentelling, de kampioenen, wedstrijddata enz.
 Turfroute
Varen op de Turfroute is varen in een zeer fraai gedeelte van zuidoost Friesland. De route gaat door een van veel sluizen en bruggen voorzien landschap. Er is een zeer afwisselende natuur met prachtige fietspaden en interessante dorpen langs en in de directe omgeving van de Turfroute. U komt de Turfroute binnen via ťťn van de drie toegangssluizen bij Appelscha, Oudehorne of Gorredijk
 Vaartips  -  nautische kennisbank  -  informatie en adviezen
Vaarroutes Friese meren ZW, Friese meren NO, Franeker-Hralingen, Dokkum en Lange Turfroute
 Workum  -  Jopie Huisman Museum

Cuisine - Friese keuken

Friezen zijn echte "swietbekken/zoetekauwen"; stoofperen, "rezyntsjebrij", rijst met rozijnen of suiker, "boffert met sjerp en sŻker", oranjekoek, dķmkes, Friese kruidkoek, suikerbrood zijn enkele gerechten uit de Friese keuken. Veel mensen die naar familie in het buitenland gaan nemen vaak deze Friese specialiteiten mee.

 Beerenburg  -  'Us nasjonale slokje'
Wordt al vanaf halverwege de 19de eeuw door herbergiers uit Friesland gebrouwen [ het kruidenmengsel is door een Amsterdammer bedacht ]. Zie Weduwe Joustra, Sonnema [ hiervoor moet je minimaal 18 jaar oud zijn! ] of Boomsma. Een Friese specialiteit met beerenburg is Dockumer koffie [ hete koffie met een scheut Beerenburg, afgedekt met slagroom ].
 Bintje
Nederlands beroemdste aardappelras Bintje, dat begin 1910 gekweekt werd door Klaas de Vries, een Friese onderwijzer uit Suameer. Zie Bintje.info [ zie recepten / gerechten ]
 Drabbelkoeken
Deze op vogelnestjes lijkende koeken worden sinds 1850 door de beroemde Sneekse bakkerij Haga gemaakt. Drabbel zou afgeleid zijn van het woord drabben [ maken van haastige bewegingen ]. Via een trechtertje met roerstaafje wordt al ronddraaiend een beslag van boekweitmeel en tarwebloem in een pan geschonken. Zie website Heitelan met met resept foar Fryske Drabbelkoeken [ soart resept Koeke en bŰle ].
 Fan Fryske GrŻn
Een boek doorspekt met historische en actuele achtergrondinformatie over Firesland en verrijkt met historische gerechten en hedendaagse gerechten van ruim 30 vooraanstaande restaurants uit Friesland. Een boek vol met leuke weetjes en de heerlijke lekkernijen.
Uitgeverij Van der Let & Partners; 2012; ISBN 978908067402.
 Friese recepten 
 Hete Bliksem
Stamppot van appel, aardappel en spek. In Friesland ook wel met stoofpeertjes in plaats van appel
 Friese Pot  -  van sipelsop en snorrepotsje
Paperback | 94 Pagina's | Ruitenberg Boek | 2004
 Tafelen in Friesland 
Naast de presentaties van de restaurants vindt u een aantal achtergrondverhalen over tafelen in Friesland. De periode die daarbij centraal staat is de tijd van de VOC, toen duizenden schepen, volgeladen met kruiden en specerijen, vanuit het Verre Oosten arriveerden en aanmeerden in Amsterdam. De producten die zij meebrachten worden vandaag de dag nog steeds volop gebruikt. Het eetgedrag van de Friezen in die vervlogen tijden en de achtergronden en toepassingen van kruiden en specerijen worden beschreven. Verder aandacht aan hedendaagse initiatieven zoals de Mosselroute en het Frysk Menu en aan de huidige etiquette.
 Us Heit - donkere bier met zoete inslag uit Bolsward  -  zie Bierbrouwerij Us Heit
 IJsstadion Thialf in Heerenveen

 Kookhistorie  -  Alle recepten uit drie Nederlandstalige kookboeken van 1500 tot 1700

Geschiedenis  -  Friese geschiedenis

De Friezen golden in het verleden als een volk van zeevaarders; de Noordzee werd ooit 'Mare Frisicum' genoemd. Op het continent was er een groot Fries rijk, het huidige Utrecht en Dorestad waren belangrijke Friese handelssteden. Zelfs in Engeland herinneren divers plaatsnamen aan de invloed van de Friezen: Dumfries, Friston en Freeston.

Freisland heeft zich voortfurend tegen het water moeten verdedigen. Men maakte heuvels van aarde en mest als toevluchtsoord voor momenten van hoogwater waarop de huizen (boerderijen) werden gebouwd. Deze werden terpen of wierden [ wert, werd, ward, warden en in 't duits: Warften ] genoemd.

 Archief Leeuwardercourant
 Fries Genootschap - Koninklijk Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur
Opgericht in 1827, spant zich in om het onderzoek naar en de belangstelling voor de Friese geschiedenis en cultuur te bevorderen.
 Fries Scheepvaartmuseum 
Het Fries Scheepvaart Museum is een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 20ste eeuw. Behalve veel van de Friese scheepvaart en scheepsbouw geeft het museum een beeld van de watersport uit de 19de en 20ste eeuw en van de woon- en leefcultuur van kooplieden en schippers uit Sneek en de Friese Zuidwesthoek.
 Joure  -  Jac. ten Hoeve  -  uurwerken, barometers, reparatie en expositie
De expositie over klokkenmakers en klokschilders in de klokmakerij van Jacob Ten Hoeve, geeft een beeld van de ontwikkelingen van deze beroepsgroep in de periode van 1700 tot de eerste helft van de twintigste eeuw.
In het monumentale pand dat dateert van eind 1600 en waarin wijzerplaatschilder Lusthof vanaf 1799 woonde en werkte, treft u een compleet overzicht aan van alle klokkenmakers die in Joure hun beroep hebben uitgeoefend.
Tevens wordt duidelijk hoe de persoonlijke omstandigheden door de eeuwen heen geweest zijn.
 Het Admiraliteitshuis, Diepswal 27, 9101 LA Dokkum, tel. 0519-293134
Dokkum en Bonifatius zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De permanente Bonifatius tentoonstelling in het museum geeft een uniek beeld op het leven van Bonifatius en zijn betekenis voor Dokkum. Maak een reis in de tijd en ontdek: waar kwam Bonifatius eigenlijk vandaan? Hoe zag de vroeg middeleeuwse, Friese maatschappij eruit? Wat gebeurde er bij de moord en welke gevolgen had dat voor de kleine nederzetting Dokkum [ permanente tentoonstelling ]
 Historisch Centrum Leeuwarden  -  gemeentearchief
 Museumfederatie Frysl‚n
Met adressen van Friese musea en links naar landelijke websites op het gebied van museale ondersteuning, educatie e.d.
 Museum StedhŻs Sleat  -  te Sloten (Zuidwest-Friesland)

Muziek, Kunst & Cultuur, Evenementen in Friesland

 Muziek uit Friesland 

 Sielesalt door Nynke Laverman  -  Nynke Laverman
o.a. De iensumen, De frou oan it finster, Vida trister wie ris, De Żntdekker, Angķstia, Foar de fiere prins, O enjeitado
Pink Records, Fama 196001

 Tsjebbe Hettinga (1949-2013)  -  Friese bard
Beorenzoon, begon na studie Nederlands en freis in 1973 met het schrijven van gedichten. In 1995 voor het eerst in een tweetalige editie verschenen met een vertaling van benno bernatd. Op een gelijktijdig uitgebrachte cd 'De foardrachten'reciteerde Hettinga alle Friestalige gedichten uit zijn eerste bundel.
In 2001 won Hettinga de belangrijkste priis voor Friese literatuur, de Gysbert Japicxpriis, het Friese equivalent van de P.C. Hooftprijs.
Zijn bekendste gedicht 'Het vaderpaard', is opgedragen aan zijn vader. Zie verder de website fan TsjÍbbe Hettinga.

 Fries Museum in Leeuwarden, Turfmarkt 11
 Fries Historisch en Letterkundig Centrum te Leeuwarden 
 Fries fotoarchief 
 Fries filmarchief
 Friese literatuurprijzen 
Prijzen die worden verstrekt door de provincie of door een andere instelling en betreffen literaire werken in de Friese taal.
 Keunstwurk over kunst en cultuurbeoefening in Friesland
 It Tsiispakhķs 
Een klein museum gevestigd in een voormalig kaaspakhuis ťn rijksmonument. Op de begane grond zijn er wisselende exposities op het gebied van kunst, cultuur, historie en/of archeologie die eigenlijk altijd betrekking hebben op de gemeente Littenseradiel.
 Museum Willem van Haren
Museum Willem van Haren is het cultuurhistorisch museum van Heerenveen en omgeving.
 Fokus Frysl‚n  -  project erfgoededucatie primair onderwijs [ Frysk/Nederlands ]
 Dat wie doe sa  -  website voor ouderen (Frysk/Fries)
In side mei ynformaasje foar de aktiviteitebegelieders yn soarchsintra, mantelsoargers en bern fan ‚lderen. Mei ferhalen, gedichten, sprekwurden dy't ‚lderen oansprekke. Tips mei boektitels, resepten, ‚lde foto's en nijs en in aktiviteite-aginda.
 Frysk Erfskip
Ccultuurtoeristische website met informatie over Fries erfgoed, taal en cultuur [ Frysk/Nederlands ]

 Friese Ballonfeesten [ Joure ]
Sinds 1986 worden in Joure jaarlijks de Friese Ballonfeesten gehouden. Hierbij stijgen dagelijks 35 heteluchtballonnen op vanaf de Nutsbaan te Joure. Het evenement vindt meestal plaats in de laatste week van juli.
 Friesland Vaart  -  vierjaarlijks groots waterevenement
 Harlinger Visserijdagen  -  jaarlijks evenement
Een vier dagen durend volksfeest voor jong en oud in Harlingen. Zie Visserijdagen Harlingen
 Oerol Festival  -  jaarlijks festival op het eiland Terschelling
 PC  -  alverkaatsersdag met uitroepen PC-koning
Elk jaar op de 5e woensdag na 30 juni wordt de grote kaatswedstrijd te Franeker gehouden. Aan de wedstrijd wordt deelgenomen door de 48 beste mannelijke kaatsers, die zijn geformeerd in 16 parturen (teams) van elk 3 man.
Het is niet alleen dť hoogtijdag van de kaatssport, maar ook de oudste jaarlijkse sportklassieker van Nederland en de grootste kaatspartij ter wereld. Zie PC Franeker
 Slachtemarathon  -  een vierjaarlijks sportevenement over de Slachtedijk
Maer as 42 kilometer drave en kuiere troch de kulturele etalaazje fan Fryslan.
De Slachte kronkelt vanaf het wad tot in het hart van Friesland, van Oosterbierum tot Raerd. Het is een droom van een dijk, die met trots uitsteekt boven het groene Friese weide-landschap. Zij ligt er al sinds de middeleeuwen, altijd waakzaam om het opkomende water te keren en een beschermende arm te leggen om haar bewoners. Daarna sluimert zij weer voor langere tijd, als een rustend monument.
De start en finishplaats wisselt tijdens elke editie.
 Sneekweek
De Sneekweek is ontstaan vanuit de beroemde Hardzeildag die vanaf 1814 jaarlijks op een woensdag in augustus georganiseerd werd. In 1934 werd voor de eerste keer de Sneekweek georganiseerd.

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131122 Birchwood Studios