Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

BEDEVAARTEN IN NEDERLAND >  SPECIALE REIZEN 


pelgrimsoorden
nederlandreisbureaus / organisaties,

links


Het bezoeken van heilige plaatsen is vandaag de dag nog steeds bijzonder populair. Jaarlijks trekken zelfs steeds meer mensen trekken naar één van de meer dan 600 bedevaartplaatsen in ons land en daarbij moet je dan aan honderdduizenden denken.
.
En niet alleen in het zuiden van Nederland komen bedevaartsoorden voor. Ook boven de grote rivieren telt ons land bedevaartoorden ]niet minder dan 210]. Tussen het zuiden en het noorden zijn verder nog allerlei cultusplaatsen: nationale bedevaartplaatsen als van de Martelaren van Gorcum in Brielle, Liduina in Schiedam, het Sacrament van Mirakel (Stille Omgang) in Amsterdam, O.L. Vrouw van Heiloo, Titus Brandsma in Nijmegen of Bonifacius in Dokkum.

De meeste Nederlandse bedevaartoorden zijn van een heidense of rooms-katholieke oorsprong, waar zowel de relieken van vroeg-middeleeuwse heiligen als de bloedwenende plastic madonna's uit de jaren negentig worden vereerd.

Het op bedevaart gaan gebeurt tegenwoordig geheel vrijwillig en niet meer op last van de rechter, zoals het enkele honderden jaren geleden vaak het geval was. In het boek Bedevaartplaatsen in Nederland 1: Noord- en Midden-Nederland valt te lezen dat bijna 450 jaar geleden, op 10 oktober 1557, Andries Mathijszn. uit Leiden, alias het Verloren Schaap, door de rechter op bedevaart naar Amersfoort werd gestuurd. Hij was schuldig bevonden aan afpersing en moest als boetedoening van Leiden naar Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Nu is dat geen probleem, je pakt de auto of neemt de trein. Maar om in de 16e eeuw vanuit de Sleutelstad een tochtje naar Amersfoort te maken moest je tientallen tollen passeren, een financiële aderlating.


Pelgrimsoorden/bedevaartplaatsen in Nederland 

 Amsterdam  - 
Stille Omgang  -  Het Mirakel, De Route, Nieuws, Links, Fotogalerij
Op 15 maart 1345, zo vertelt de overlevering, lag een man in een huis aan de Kalverstraat ziek op bed en vreesde te sterven. Hij liet een priester roepen om hem te bedienen en van het Heilig Sacrament (de hostie) te voorzien. Na het eten van de hostie kreeg de zieke braakneigingen en moest tenslotte overgeven in het brandende haardvuur van zijn kamer. Maar na verloop van tijd bleek dat hij niet alleen de hostie onbeschadigd had uitgebraakt, maar dat bovendien het vuur het Heilig Sacrament niet had aangetast. Was dat nog niet mirakuleus genoeg: de hostie die de volgende dag door de priester van de Oude of Nicolaaskerk weer was opgehaald, keerde vanuit de Oude Kerk op wonderbaarlijke wijze in het huis van de man terug. Het was een nieuw mirakel dat zich daarna nog eens tweemaal herhaalde. Voor de middeleeuwse mens was dit de noodzakelijke bevestiging om in de gebeurtenissen definitief de hand van God te kunnen herkennen. Het duidde tevens Gods klaarblijkelijke wens aan om op de plaats waar het Mirakel had plaatsgevonden, 'dese gracie ende ghenade' openbaar te maken en gestalte te geven. De betrokkenen besloten daartoe de woning tot een devotie- of bedevaartkapel om te bouwen.
blauw vierkantje - illu Brielle  - 
Martelaren van Gorcum
In 1572 werden negentien rooms-katholieken door de Geuzen opgehangen.
blauw vierkantje - illu Dokkum  - 
Bonifatius
blauw vierkantje - illu Heiloo  -  Onze Lieve Vrouw ter Nood 
Op het uiterste puntje van de Kapellaan, aanleunend tegen de gemeente Limmen, een plaats die vroeger "Oesdom" heette, ligt het eeuwenoude Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood...
blauw vierkantje - illu Meerveldhoven
Een oude Mariabedevaartplaats bij Eindhoven met een prachtige boom vol votiefgeschenken.
De gehele sacrale infrastructuur is nog intact:: processiepark, bron, kapel en devotionalia, compleet met karakteristieke café's met veranda's eromheen.
Meerveldhoven groeide in de late middeleeuwen uit tot een van de voornaamste Mariabedevaartplaatsen van Brabant, met name van de Kempen. Vooral in mei en tijdens de lichtprocessie in augustus neemt de toeloop van pelgrims, zowel op individuele basis als in een georganiseerd verband, een hoge vlucht.
 Munstergeleen / Munstergelaen  -  plaats in de gemeente Sittard-Geleen
De kapel van Munstergeleen van de op 3 juni 2007 heilig verklaarde pater Karel Houben wordt druk bezocht. In 2007 staken zij ruim 140 duizend kaarsjes aan. Zie de website van Wikipedia over de pater en van de Stichting Pater Carolus Houben
blauw vierkantje - illu Nijmegen  - 
Titus Brandsma
blauw vierkantje - illu Schiedam  - 
Heilige Liduina van Schiedam
blauw vierkantje - illu Smakt  - 
Sint Jozef van Smakt
Smakt is in bijna drie eeuwen uitgegroeid van een kleinere bedevaartplaats, tot een oord van gebed en verering van St. Jozef. Vooral in de maand maart trekken duizenden pelgrims van heinde en verre naar dit plaatsje. Van oudsher wordt St. Jozef er vereerd als patroon van een gelukkige levensstaat. Veel jonge mensen hebben er de weg gevonden, die ze moesten inslaan voor hun verdere leven. Opmerkelijk ís, dat Smakt het enige bedevaartsoord ter wereld is waar de heilige in het bijzonder vereerd wordt als patroon van een gelukkige levensstaat. Als patroon van het Christelijk huisgezin heeft St. Jozef veel ouders bijgestaan om de moeilijke taak van de opvoeding van hun kinderen te volbrengen. Veel pelgrims hebben in Smakt ook gebeden voor de genade van een zalige dood. Deze drie motieven van de St. Jozefdevotie worden vaak gevonden in de oude gebeden en gezangen die in Smakt zijn bewaard gebleven.

[ klik hier voor een
uitgebreid overzicht ]


Reisbureaus/organisaties

blauw vierkantje - illu 
Haagse bedevaarten
De Haagse Bedevaarten organiseert sinds 1894 bedevaarten naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer. Andere bedevaartplaatsen waar de Haagse Bedevaarten jaarlijks pelgrimstochten naar organiseert, zijn: Amsterdam (Stille Omgang), Smakt (St. Jozef), Heiloo (Onze Lieve Vrouw ter Nood) en Echternach (Springprocessie). Tijdens deze bedevaarten worden ook andere heiligdommen als Tienray, Handel, Renkum, Oostrum, Schiedam en Maastricht aangedaan. Het zijn inspirerende één- of meerdaagse reizen.
De Haagse Bedevaarten neemt sinds 1999 deel aan de Stille Omgang van Amsterdam ter herdenking van het H. Mirakel van Amsterdam (uit 1345). En vanaf 2001 organiseert de Haagse Bedevaarten de nationale bedevaart naar het graf van de H. Willibrordus in Echternach (Luxemburg).
 
VNB Nationale Bedevaarten

Boeken

 Bruna  -   

 Bedevaartplaatsen in Nederland  -  P.J. Margry, Charles Caspers
Alfabetisch geordend op plaatsnaam komen zo'n tweehonderd (rooms-katholieke) bedevaartplaatsen in Limburg aan bod, zowel nog bestaande als reeds verdwenen devoties. Van elke bedevaart worden systematisch gegevens verstrekt over locatie, cultusobjecten, de tijdsperiode waarin de plaats bedevaartsoord was/is en specifieke aspecten van de verering.


Links naar begin pagina - button

 
Heiligen.net
 
Museum Amstelkring  -  Ons' Lieve Heer op Solder
Museum Amstelkring behoort tot de meest geliefde musea in Amsterdam. De bijzondere sfeer van dit grachtenpand met zijn zeldzame 17e eeuwse woon-vertrekken en zolderkerk verrast elke bezoeker
 
Religieuze startpagina 
 
St. Isodorusweb

 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20140106 Birchwood Studios