Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

ONTDEKKINGSREIZEN  >  SR 


Volg het spoor van beroemde ontdekkingsreizigers.


reisbureaus, reisgidsenReisbureaus / Tour Operators

  SNP Actieve reizen
Welkom in de avontuurlijke wereld van SNP, de grootste Nederlandse touroperator gespecialiseerd in actieve reizen naar meer dan 270 reisbestemmingen 'all over the world'.  

In het spoor van beroemde ontdekkingsreizigers

 Alexander de Grote 
Alexander werd in 356 voor Christus in MacedoniŽ geboren, het gebied rond het tegenwoordige Thessaloniki in het noorden van Griekenland. Zie - Alexander the Great's Home on the Web 

 Amundsen  -  Tocht naar de Zuidpool
Roald Amundsen werd in 1872 in Borge, Noorwegen geboren. Amundsen bereikte twee dingen in de wereld der ontdekkingen: hij was de eerste die door de Noordwest Passage voer en was hij de eerste die de zuidpool bereikte. Zie Roald Amundsen Minne [ engelstalig ]
 Willem Barentz  -  overwintering op Nova Zembla
Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger. Maakte drie reizen maakte om een noordoostelijke doorvaart te vinden, waarbij hij de kusten van Nova Zembla (ook wel Novaya Zemlya genoemd) verkende en Bereneiland en Spitsbergen ontdekte. Zie Wikipedia of Terschelling Museum 't Behouden Huys.
 Cabot - binnenland van Noord Amerika
John Cabot was een Venetiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni Caboto [ ca. 1455-ca. 1498 ] - Zie Wikipedia of zijn Biografie [ engelstalig ] 
  Clark - William Clark - Noord Amerika doorkruisen 
William Clark [ 1 augustus 1770 - 1 september 1838 ] was een Schots-Amerikaanse ontdekkingsreiziger die Meriwether Lewis vergezelde op de 'Lewis and Clark Expeditie', de eerste overland-expeditie naar de kust van de Stille Oceaan en terug. Zie Wikipedia [ over Clark ], Lewis en Clark [ over de 1804-1806 expeditie zelf met veel materiaal uit die tijd ] en de Tijdlijn Lewis en Clark expeditie.
 Columbus - 'Ontdekker' van Amerika, m.n. Centraal Amerika
Zie Cristůbal Colůn.
 Conquistadores  -  verovering van Zuid-Amerika  -  zie Geschiedenis Conquistador
Conquistadores [ veroveraars ] waren de soldaten, ontdekkingsreizigers en avonturiers die een groot deel van Latijns-Amerika en de Filipijnen van de 15e tot de 17e eeuw onder Spaanse controle brachten.
 Cook  -  Ontdekking van Nieuw Zeeland en de Stille Oceaan
James Cook, geboren op 27 oktober 1728 in Marton bij Middlesbrough, Engeland en op 14 februari 1779 op Hawaii gestorven, was een Brits ontdekkingsreiziger. Zie James Cook.
 Da Gama  -  Vasco da Gama  -  AziŽ, de zeeroute
Vasco da Gama, geboren in 1469 te Sines en overleden in Cochin [ India ] op 24 december 1524, was een Portugese ontdekkingsreiziger en leider van de 1e expeditie van Portugal naar India. Als jongeman leerde hij astronomie en navigatie. Zie verder Vasco_da_Gama.
 De Narvaez  -  PŠnfilo de NarvŠez - Golf van Mexico
PŠnfilo de NarvŠez, rond 1478 geboren in Valladolid en in 1528 tijdens een storm in de Golf van Mexico gestorven, was een Spaanse conquistador en ontdekkingsreiziger. Zie Wikipedia.
 De Rode - Groenland [ heeft een aparte status binnen Denemarken ]
Erik de Rode [ 950 - 1003 ], zo genoemd vanwege zijn rode haar, was de stichter van de eerste Scandinavische nederzetting op wat nu Groenland heet.
 Diaz - Afrika, zuidelijkste punt
Bartholomeus Diaz was een Portugese ontdekkingsreiziger in de 15de eeuw. Diaz ontdekte Kaap de Goede Hoop en ronde als eerste deze zuidpunt van het afrikaanse continent. Zie Bartholomeus Diaz
 Eriksson - ontdekker van Amerika [ wellicht New Foundland of New England ]
Leif Eriksson was een viking uit IJsland, die gezien als een ontdekker van Amerika. Hij was een zoon van Erik de Rode. Zie verder Leif_Eriksson
 Frťmont - Noord Amerika, het westen
John Charles Frťmont, geboren in Savannah, Georgia op 21 januari 1813 en op 13 juli 1890 gestorven, was een Amerikaanse militaire officier, ontdekker [ Oregon Trail, Sierra Nevada, Lake Tahoe, Mount Saint Helens ] en de eerste kandidaat van de Republikeinse Partij voor het ambt van President van de Verenigde Staten, en de eerste presidentiŽle kandidaat die deel nam als vertegenwoordiger van een stroming die tegen slavernij was. Zie verder John Charles Frťmont.
 Hatshepsoet - Punt [ het huidige SomaliŽ ]
Undernam met vijf boten van 70 m lang en met een bemanning van rond 1000 personen een reis naar de plek Poent.
Hatsjepsoet is een zowel de eerste vrouw van farao Thoetmoses II als een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Bijzonder aan haar was dat ze een van de zeldzame vrouwelijke farao's was. Zie Hatshepsoet.
 Hendrik de Zeevaarder - westkust van Afrika
Hendrik de Zeevaarder [ Porto 4 maart 1394 - Sagres 13 november 1460 ] was de derde zoon van koning Johan I van Portugal en zijn vrouw Philippa van Lancaster. Geen groot reiziger, maar wel initiator en financier van een groot aantal reizen, die de aanstoot gaven tot de opbouw van het Portugese wereldrijk. Zie Hendrik_de_Zeevaarder
 Heyerdahl - Kon-Tiki
Thor Heyerdahl, geboren op 6 oktober 1914 en gestorven op 18 april 2002, was een Noors antropoloog. Hij heeft met een aantal bijzondere en opvallende expeditiereizen geprobeerd aan te tonen dat oude culturen al met elkaar in contact kunnen zijn geweest, zoals de eskimo's en de indianen. Hij was bijzonder geÔntrigeerd door de overeenkomst tussen de legendarische PolynesiŽr Tiki en een held uit de vůůr-Incatijd, Kon-Tiki. Deze laatste was volgens een oude legende rond 500 Zuid-Amerika ontvlucht. In 1947 maakte hij op een vlot van balsahout een zeereis van Peru naar PolynesiŽ om te bewijzen dat migranten uit Zuid-Amerika zich in die tijd reeds in PolynesiŽ hadden kunnen vestigen. Zie Thor_Heyerdahl, Kon-Tiki Museum [ uitgebreid fotomateriaal enz. ].
 Hudson - Canada - de Hudson Baai
Henry Hudson, geboren in 1565 en gestorven omstreeks 1611, was een Engels zeevaarder en poolonderzoeker. Hudson maakte vier reizen op zoek naar de Noordoostelijke en Noordwestelijke Doorvaart, waarvan vooral de laatste twee bekend zijn geworden. Op zijn laatste reis werd hij door muiters overboord gezet. In 1609 maakte Hudson met de Halve Maen een reis in dienst van de Nederlandse VOC. opnieuw was hij opnieuw op zoek naar de Noordoostelijke Doorvaart, maar eindigde ongeveer bij het tegenwoordige Albanu, waar later de kolonie Nieuw-Nederland werd gevestigd. Zie Henry Hudson.

 Ibn Battuta
Abu Abdullah Mohammed ibn Battuta, geboren in 1304 en omstreeks 1369 gestorven, was een Amazigh reiziger, afkomstig uit Tanger in het huidige Marokko.
In 1325 vertrok Ibn Battuta uit Tanger om een pelgrimstocht naar Mekka te maken.Door omstandigheden of omdat hij er plezier in had, keerde echter niet terug naar huis, maar bleef reizen. Bereisde Zuidelijk Europa, Adrika, Midden-Oosten en bereikte zelfs de Indus [ bij elkaar zo'n 44 hedendaagse landen ]. Ibn Battuta liet zijn reizen optekenen in een boek met de titel Rihla [ Reizen - zie The Travels of Ibn Battuta - A Virtual Tour with the 14th Century Traveler ].
 Lewis - Noord Amerika doorkruisen
Zie Meriwether Lewis en William Clark.
  Livingstone - Centraal Afrika
David Livingstone, geboren op 19 maart 1813 en gestorven op 1 mei 1873, was een Schots zendeling en tevens ťťn van de grootste en bekendste ontdekkingsreizigers van Afrika. Zie David Livingstone.
 Magelhaes - Reis om de wereld / Aarde rondvaren
Ferdinand Magellaan, geboren te Sabrosa in de lente van 1480 en gestorven in Mactan [ Filippijnen ] op 27 april 1521, was een Portugese ontdekkingsreiziger. Zie Ferdinand Magelhaan.
 Peary - Noordpool
Robert Edwin Peary, geboren op 6 mei 1856 in Cresson, Pennsylvania en gestorven op 20 februari 1920, was een Amerikaans ontdekkingsreiziger. Aan het begin van 1900 was de noordpool zo'n beetje de laatste nog niet bereikte plek op het noordelijk halfrond. Het vinden was uitgegroeid tot een internationale wedloop. Op 5 april in 1909 bereikte hij, Mathew Henson en vier Eskimo's als eerste mensen de noordpool. Frederick Cook beweert een paar dagen eerder de noordpool te hebben bereikt, maar kon geen bewijzen overleggen.
Zie Robert Edwin Peary
 Pizarro - Inca rijk
Francisco Pizarro, geboren op 9 april 1471 en gestotorven op 26 juni 1541, was een Spaans ontdekkingsreiziger. Gebruikmakend van een strijd tussen de broers Atahualpa en HuŠscar, wist hij tot in het hart van het Incarijk door te dringen. Zie Francisco Pizarro.
 Polo - AziŽ, China
Marco Polo, geboren op 15 september 1254 en gestoreven op 9 januari 1324, was een handelaar en ontdekkingsreiziger uit VenetiŽ, wiens beschrijvingen van zijn reis naar China in de daaropvolgende eeuwen een belangrijke bron voor Europeanen vormde voor informatie over AziŽ. Zie Marco Polo
 Pytheas van Massalia 
Pytheas was een Griekse ontdekkingsreiziger uit de 4de eeuw voor Chr. [ uit de Griekse kolonie Massalia, het huidige Marseille ]. Over zijn ontdekkingsreis schreef hij het werk 'Περι του ωκεаνου' [ over de oceaan ]. Van dat werk is niets bewaard gebleven. Pytheas kennen we slechts van beweringen die door andere auteurs, zoals Polybius, Strabo, Plinius de Oudere en Diodorus van SiciliŽ, aan hem worden toegeschreven. Lang werd getwijfeld aan het waarheidsgehalte van zijn verhalen, maar recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat zijn werk erg waarheidsgetrouw was. Zie verder Wikipedia
 Scott - deed een poging om als eerste de geografische Zuidpool te bereiken
Robert Falcon Scott, geboren op 6 juni 1868 in Devonport en rond 29 maart 1912 op Antarctica overleden, was een Brits ontdekkingsreiziger, die beroemd is geworden met zijn tochten naar Antarctica. Zie Robert Falcon Scott
 Smith  -  Noord Amerika, eerste Engelse kolonie
John Andrew Smith, geboren in rond 1579 en gestoreven in 1631), was een Engelse soldaat, zeeman en auteur. Hij wordt herinnerd vanwege zijn rol in het vestigen van de eerste permamente Engelse nederzetting in Noord-Amerika, en de mythe over zijn vriendschap met Pocahontas, een Algonkian-indiaanse van de Powhatan-stam. Hij was een leider van de kolonie Virginia, lokatie Jamestown, en een van de eerste staatshoofden in Anglo-Amerika. Zie verder John Smith of Jamestown.
 Stanley - Afrika
Henry Morton Stanley, geboren op 29 januari 1841en gestorven op 10 mei 1904, was een beroemd Welsh-Amerikaans journalist en ontdekkingsreiziger. Ging in 1871 vanuit Zanzibar op zoek naar de verdwenen beroemde ontdekkingsreiziger Livingstone en vond hem uiteindelijk in de stad Ujiji, aan de oostelijke oever van het Tanganyikameer. Zie Henry Morton Stanley.
 Tasman - Zuidland - Abel Janszoon Tasman - TasmaniŽ in AustraliŽ
Abel Janszoon Tasman [ Lutjegast, 1603 - 10 oktober 1659 ] was een Nederlandse ontdekkingsreiziger, afkomstig uit Lutjegast in Groningen. Hij is het meest bekend door zijn reizen tussen 1642 en 1644 in dienst van de VOC, uitgezonden door Anthonie van Diemen, tijdens welke hij (in Europees perspectief) het Van Diemensland (nu beter bekend als TasmaniŽ) en Nieuw-Zeeland ontdekte. Zie verder Wikipedia en het Abel Tasman Kabinet [ Kompasstraat 1, Lutjegast in Groningen ]
 Vespucci - Amerigo Vespucci - Noord Amerika 
Amerigo Vespucci [ Florence, 9 maart 1454 – 22 februari 1512 ] was een Italiaans ontdekkingsreiziger die in Spaanse en Portugese dienst delen van het continent Amerika verkende. Zie Wikipedia.

 Noordwestpassage
De Noordwestelijke Doorvaart is een route van de Atlantische Oceaan naar de Grote Oceaan door de poolarchipel van Canada. Zie Noordwestelijke doorvaart.

Reisgidsen / Boeken over ontdekkingsreizigers

 Bruna  -   

 De zeventig beroemdste reizen aller tijden  -  R. Hanbury-Tenison
Marco Polo, Ferdinand Magellaan, Abel Tasman, David Livingstone, Neil Armstrong: zie hier enkele van de grootste ontdekkingsreizigers aller tijden. In De zeventig beroemdste reizen aller tijden worden we meegevoerd vanaf de migraties die onze vroegste voorouders vanuit Afrika ondernamen tot de meest recente reizen in de ruimte.
Honderden fascinerende foto's, schilderijen, portretten en overzichtelijke kaarten maken De zeventig beroemdste reizen aller tijden tot een belevenis waarbij de lezer alle avontuurlijke elementen van het reizen zelf kan ervaren. De romantiek en de pure spanning van het reizen worden tot leven gewekt op een manier waar geen enkel ander boek ooit eerder in slaagde.
Hardcover | 304 Pagina's | Uitgeverij Thoth | 2006; ISBN10: 907769904X | ISBN13: 9789077699041

 Barrows Jongens  -  de grote negentiende-eeuwse ontdekkingsreizen - F. Fleming

 The Extraordinary Voyage of Pytheas the Greek  -  Barry Cunliffe [ Auteur ]
De Buitengewone Reis van Pytheas de Griek: de Man die Engeland ontdekte.
Hardcover: 192 pages; Publisher: Walker & Company (April 2002); Engelse taal; ISBN-10: 0802713939; ISBN-13: 9780802713933

 Reizen met Herodotos  -  Ryszard Kapuscinski
Ryszard Kapuscinski heeft altijd een grote bewondering gehad voor de Griekse geschiedschrijver Herodotos (ca.484-ca. 425 v.C.). De Poolse meesterreporter beschouwde hem als zijn grote voorbeeld.
In Reizen met Herodotos vertelt Kapuscinski wat hij aantreft op de plekken die de oude Griek bezocht. Hij vervlecht zijn eigen observaties op zijn reizen door Afrika, AziŽ en Europa met die van de Griekse historicus, en weet zo de tweeŽnhalfduizend jaar brede kloof op weergaloze wijze te overbruggen.
Paperback | 240 Pagina's | Arbeiderspers | 2006; ISBN10: 9029563230 | ISBN13: 9789029563239

 Travels Of Ibn Battutah  -  Ibn Battuta
Ibn Battutah was slechts 21 toen hij in 1325 vanuit zijn geboorteplaats Tanger op bedevaart naar Mekka ging. Het duurde vervolgens 29 jaar voor hij zijn land Marokko weer terugzag, nadat hij eerst door meer dan 40 landen [ op een hedendaagse kaart ] reisde, daarbij een dikke 125.000 km aflegde en noordelijk zover als de Wolga reisde en zelfs China en het zuiden van Tanzania aandeed. Hij schreef over zijn reizen en komt daarbij naar voren als een uitmuntende etnograaf, biograaf, anekdotische historicus en af en toe botanist en gastronoom.
Paperback 400 pagina's [ juni 2003 ]; Uitgever: Picador; Taal : Engels; ISBN: 0330418793
 Travels of Marco Polo
Marco Polo, Benjamin Colbert (Introduction), W. Marsden (Translator), T. Wright (Translator)
Dit boek verhaalt over Marco Polo's reis naar het oosterse hof van Kublai Khan, hoofdman van het Mongoolse Rijk which traverses the Asian continent, but which was virtually unknown to Polo's contemporaries. Het beslaat een 24-jarige periode die in 1271 begint, detailing his travels.
Paperback 320 pages (August 1997); Publisher: Wordsworth Editions Ltd.; Language: English; ISBN: 1853264733
 The Travels of Sir John Mandeville
Sir John Mandeville, C. Moseley [ vertaler ]
Ogenschijnlijk geschreven door een Engelse ridder, die beweertde dat de ervaringen betrekking hebben op het Heilige Land, Egypte, IndiŽ en China. Mandeville beweert in het leger van de Geweldige Kan gediend te hebben en in de landen voorbij landen gereisd te hebben die bevolkt worden door met hondekoppen uitgeruste mannen, kannibalen, amazones en pygmeeŽn. Hoewel Marco Polo's iets eerder uitgegeven verhaal  uiteindelijk feitelijk nauwkeuriger was, was Mandeville alom bekend en werd zijn geschrift gebruikt door mensen als Columbus, Leonardo da Vinci en Mrtin Frobisher, en inspireerde hij schrijvers als Swift, Defoe en Coleridge. Deze interessante mengeling van feiten, overdrijvingen en absurditeiten biedt zowel een fascinerend inzicht als subtiele kritiek van veertiende-eeuwse denkbeelden over het ontstaan van de wereld..
Paperback 208 pagina's (maart 2005); Uitgever Penguin Books Ltd.; Taal : Engels; ISBN: 0141441437


 

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131207 Birchwood Studios