Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

VAKANTIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN  >  NEDERLAND


Reisinformatie over Groningen, de meest noordoostelijke provincie in Nederland.

Bij de provincie horen twee kleine en onbewoonde waddeneilanden: Rottumeroog en Rottumerplaat.

Div. gemeentes en dorpen in de provincie Groningen : Appingedam, Bourtange, Delfzijl, Eems, Eemskanaal, Hoogezand-Sappemeer, Nieuweschans, Pieterburen, Roodeschool, Stadskanaal, Uithuizerwad, Veendam, Winschoten, Winschoterdiep, Winsum.

Groningen is een echte vaarprovincie.

Hoofdstad van Groningen : Stad Groningen


campings, hotels, reisbureaus, reisgidsen, vakantiewoningen, reizen naar de provincie groningen

links


Campings / Kamperen

 Boerderij De Diek'n  -  in Zeerijp op het Hogeland van Noord Groningen
 Klein Deikum  -  boerderijcamping in Pieterburen [ wadlopen ]

 Gezinscamping 't Strandheem
gelegen in het mooiste wandelgebied / fietsgebied van Friesland en Groningen.

Erfgoed B&B arrrangementen

 Molen Hunsingo, Onderdam
 Oosterhouw, Leens
 Wapen van Noordbroek
 Nieuw-Midhuizen, Westpolder

Hotels in Groningen

blauw vierkantje - illu Booking - Hotels in de Provincie Groningen  -  Hotelgids Provincie Groningen
Hotels in de populairste bestemmingenProvincie Groningen : Stad Groningen, Haren, Paterswolde, Zuidbroek, Winschoten, Loppersum, Westerbroek, Sellingen, Appingedam, Oostwold, Veendam, Bellingwolde, en meer ...

blauw vierkantje - illu NH Hotel De Ville ****, Oude Boteringestraat 43, 9712 GD Groningen
De letterlijke vertaling luidt "huis van de stad"; het NH Hotel de Ville ligt aan een van de mooiste straten van het historische centrum van Groningen. Spring op de fiets om Groningen te ontdekken: een stad waar meer dan 50% van alle reizen met de fiets wordt gedaan. Groningen heeft bezoekers een hele hoop bieden. Het hotel ligt dichtbij de bruisende drukte van het wandelgedeelte van de Grote Markt, en de groente-en fruitmarkt op de Vismarkt, en bij de op vier na hoogste kerktoren van Nederland. De rijksuniversiteit van Groningen, een van de oudste universiteiten van Nederland, heeft vlakbij enkele historische academische centra.

blauw vierkantje - illu

blauw vierkantje - illu Delfzijl  -  Hotel-restaurant Du Bastion
De "Belgische Agatha Christie", Georges Simenon logeerde hier in 1929en schreef er zijn eerste Maigret -roman. Een standbeeld van de Franse detective Maigret staart over het riviertje Damsterdiep.

Erfgoed Hotels

blauw vierkantje - illu Hotel het Witte Paard, Oostwold bij Leek
blauw vierkantje - illu Hotel Spoorzicht, Loppersum

blauw vierkantje - illu Erfgoedlogies 
Accommodaties in o.a. Aduard, Appingedam, Den Ham, Garnwerd, Groningen, Huizinge, Kielwindeweer, Leens, Loppersum, Lutjegast, Middelstum, Midwolda, Munnekezijl, Niehove, Nieuweschans, Noordbroek, Oosterwijtwerd, Oostwold, Pieterburen, Saaxumhuizen, Sebaldeburen, Ten Boer, Usquert, Vierhuizen, Vlagtwedde, Warfhuizen, Wehe-Den Hoorn, Westernieland en Zuidhorn.

Hostels / Jeugdherberg

 Stayokay hostels
O.a. Scheemda [ het hostel straalt geschiedenis uit. Deze 18e eeuwse Groningse borg was ooit het woonhuis van een rijke familie. De entree laat je direct proeven van deze eeuwenoude sfeer en ook in de stijlkamer waan je jezelf in vervlogen tijden ].

Nationale Parken / Tuinen

 Hortus Haren  -  Kerklaan 34, 9751 NN
Vlak onder Groningen in Haren vindt u de grootste botanische tuin van Nederland: de Hortus Haren. Op een oppervlakte van ca. 20 hectare groeien en bloeien planten uit alle streken van Nederland en de rest van de wereld. Het gehele jaar door is de tuin zeker een bezoek waard! De Hortus heeft onder meer een Engelse tuin , een watertuin, agrarische tuinen, een kassencomplex en een bamboe- en grassentuin. In de Keltische tuinen van Ogham loopt u door een tijdtunnel naar een andere wereld.
 Nationaal Park Lauwersmeer  -  op de grens van de Groningen en Friesland
Het is een weids gebied bestaande uit wateren, zandplaten, grazige graslanden en bossen. Het heeft een rijke plantengroei, met zowel zoutminnende kwelderplanten op de slikken als verschillende soorten orchideeŽn en Parnassia, kenmerkende soorten voor vochtige duinvalleien. Het is een belangrijk rust- en fourageergebied voor (broed)vogels. Door de openheid is het Lauwersmeer bijzonder aantrekkelijk voor fietsers, wandelaars en vogelliefhebbers. Ook watersporters kunnen er hun hart ophalen.

 Het Groninger Landschap 
Het Groninger Landschap zet zich in voor behoud, beheer en ontwikkeling van natuur, landschap en cultuurhistorie in de provincie Groningen. Hoe ze dat doen, ziet u op deze site.

 Landschapsbeheer Groningen 
Ontdek op deze website hoe Landschapsbeheer Groningen zich inzet voor herstel, behoud en ontwikkeling van natuur en landschap. Landschapsbeheer Groningen maakt zich sterk voor een beter leefmilieu voor mensen, dieren en planten. Samen met anderen zorgt Landschapsbeheer voor een aantrekkelijk, afwisselend en streekeigen landschap.

Reisbureaus / Vakantiewoning in Groningen / Vakantieparken

 Weekendje weg? Midweekvakantie? Tussendoortje?
Zie Booking - Hotels in Groningen. Hotels o.a. in Groningen, Haren, Winschoten, Roden, Zuidlaren, Norg, Westerbroek, Oostwold, Paterswolde, Stadskanaal, Zuidbroek en Loppersum.

 Pharos Reisen - Autovakantie ANWB
3-daagse citytrip naar Groningen - Reizen
Inhoud van deze vakantie: 2x overnachtingen in NH Hotel de Ville, inclusief ontbijt, ontvangst met koffie/thee met lokale lekkernij, zakje Martine dropjes op de kamer bij aankomst, stadsplattegrond, entree Groninger museum.

 Arke Reizen  - 
Arke bestemmingen Groningen : Lauwersoog, Vlagtwedde

 -  Natuurdorp Suyderoog [ Noordzee / Wadden ]
In het nationaal Park het Lauwersmeer, ca. 30 km van de stad Groningen.

 
Belvilla Vakantiewoningen verhuurt unieke vakantiewoningen die op ķw specifieke wensen aansluiten. U bent verzekerd van een ruime keus aan vakantiewoningen. Alle woningen zijn door Belvilla-inkopers bezocht. U bent dus verzekerd van kwaliteit.

Hogenboom Vakantieparken 
** Parc Emslandermeer - Vlagtwedde
5-sterren park met diverse 6-persoons bungalowtypen en volop faciliteiten. 
** Villapark Schildmeer - Steendam
Kleinschalig park met fraaie 4-6 pers. villa's met ligging aan het water. 
** Villapark Weddermeer - Wedde
Compleet familiepark met fraai gelegen, vrijstaande 6-8 persoons villa's.

 NS-actief  -  wandelen, fietsen of skaten van station naar station - zie NS Actief
Routes zijn te downloaden. Fietsverhuur bij de stations. Eemshaven
Van de Eemshaven zijn toeristische uitstapjes mogelijk naar onder meer het Duitse eiland Borkum. Zie Borkumlijn
Vanuit de Eemshaven kunt u in de zomerperiode ook een dagtocht met de catamaran ms "Polarstern" naar het rotseiland Helgoland maken.
U vertrekt om 09.45 uur met de catamaran vanuit de Eemshaven naar Helgoland. De vaartijd bedraagt, inclusief een korte tussenstop op Norderney, ongeveer 3 uur. U heeft daarna ca. 4,5 uur de tijd om het rotseiland midden in de Noordzee te ontdekken. Om 17.15 uur vertrekt de catamaran weer vanuit Helgoland naar de Eemshaven.
 Kanocentrum Wirdumerklap 
Kanocentrum "Wirdumerklap" ligt in Noord-Groningen direct aan het Damsterdiep, dat een prachtig kronkelende vaarverbinding vormt tussen Groningen en Delfzijl. Het Damsterdiep heeft weer vele open verbindingen met een groot marengebied en route-verbindingen met o.a. het Schildmeer. Wirdum ligt 18 kilometer boven Groningen aan de N360 en op ca. 4 kilometer van het mooie stadje Appingedam.
 Oosterkim
Hanzestedentocht over de IJssel en een tocht in de Kop van Overijssel. Ook varen ze van Deventer via de kleinere vaarwegen naar Friesland en dan over Dokkumer Ee en Lauwersmeer naar Groningen.
 Stichting Uithuizer Wad  -  wadlopen naar Rottumeroog
Al sinds 1965 organiseert Stichting Uithuizer Wad, als een van de zeven door de overheid erkende wadlooporganisaties, vanuit het Noord-Groninger dorp Uithuizen wadlooptochten naar het onbewoonde waddeneiland Rottumeroog. Onder deskundige leiding van ervaren gidsen kunt u aan een dergelijke tocht deelnemen. Op deze site vindt u uitgebreide informatie over het wadlopen met Stichting Uithuizer Wad.
 Traproute.nl 
 Waddenwandelen.nl

Reisgidsen Groningen / Reisliteratuur

 Bruna  - 

 Fietskaart Groningen
Naas de knooppunten, paddenstoelen, LF-routes, fietspaden en straatnamen, staat er ook roeistische informatie op.
Uitgegeven door de ANWB

 Groningen: Stad en Ommeland  -  Albert Buursma en Marina van den Berg
Cultuurhistorische beschrijving met sfeervolle foto's van elke stad, plaats, dorp en gehucht in de provincie Groningen.
Uitgegeven door Profiel; 2009; met meer dan 1500 foto's.
 Mijn Groningen, het verslag van een Ommelandse reis  -  Sietse van der Hoek
Journalist en Groninger boerenzoon Sietse zingt zijn geboorteprovincie de lof. Dorps- en streekgeschiedenissen, een scheutje nostalgie, aardappelen, koeienstron en strokarton, Ede Staal, jan Mulder en Frť Meis, de schilders van De Ploeg komen langs.
240 Blz.; Atlas
 GrafpoŽzie van het Groningerland
Tijdens zijn tochten door het Groningerland, langs kronkelige wegen en oude kerkenpaden naar oude kerkjes en verstilde dodenakkers, ontdekte Marten Mulder diverse vormen van grafpoŽzie, die hij ook op foto vastlegde. Deze bloemlezing wil in de eerste plaats het verschil te laten zien tussen de vaak nuchtere buitenkant van de mens en daarnaast de innerlijke gevoelens, die vaak maar even zichtbaar worden bij de dood van een dierbare, maar vraagt ook aandacht voor dit onderdeel van ons cultureel erfgoed, dat zo ruimschoots aanwezig is op de vaak eeuwenoude Groninger kerkhoven en begraafplaatsen.
Uitgeverij Profiel; ISBN-13 9789052943435

 Gronings Tijdschrift  -  Grunneger Tiedschrift KrŲdde
Dit is t stee van t Tiedschrift KrŲdde en t stee veur Grunneger leesders en schrievers, mit n keur van verhoalen en gedichten.

Tuinenrijk Groningen - Genieten van de mooiste Groninger tuinen Waddenland Groningen - Genieten van het Groninger wad

Bovenstaand twee brochures die als bijlage meegestuurd werden met de krant van 26 mei 2013.
Meer weten over Groningen, bekijk het digitale magazine

Vervoer / Hoe reis ik naar Groningen

Groningen grenst in het noorden aan de Waddenzee en in het oosten aan Nedersaksen [ Oost-Friesland ]. Buurprovincies zijn Drenthe en Friesland.

Kijk voor de dienstregelingen openbaar vervoer bij www.9292ov.nl

 Groningen Seaports  -  Delfzijl, Eemshaven


Links / Verwijzingen  

 Groningen  -  Provincie Groningen

 Er gaat niets boven Groningen
Welke windrichting u ook kiest, de provincie Groningen is altijd verrassend.
G7 : Redenen om naar de provincie Groningen te gaan. De G7 is wat Groningen nu eigenlijk tot Groningen maakt. En dan hebben we het niet over de per definitie grote attracties, maar ook de minder zichtbare dingen die de provincie Groningen maakt tot wat het is: Groningen : Stad Groningen, Lauwersmeer, Pieterburen, Bourtange, Borgen, Kerken en Wierden.

 Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme
Hier vindt u een uitgebreid arrangementenprogramma met verzorgde vakanties en arrangementen. U kunt zoeken op soort accommodatie (bijvoorbeeld 'bungalowvakanties') of op activiteiten (bijvoorbeeld 'fietsvakanties').

 Groningen Stad

 Rottumeroog  -  Gemeente Eemsmond
 Rottumerplaat  -  Gemeente Eemsmond

 Lauwerszee-Marengebied  -  VVV / Toeristenbureau
 Oost-Groningen  -  Beleef Oost-Groningen
Er zullen weinig plaatsen in Nederland zijn waar je binnen fiets- en wandelafstand drie totaal verschillende landschappen aantreft. Westerwolde met zijn bossen, essen en besloten landschappen. Het Oldambt met zijn schijnbaar eindeloze horizon en hoge luchten en de VeenkoloniŽn met zijn rechtlijnige patronen van vaarten en kanalen. Ieder met zijn eigen ontstaansgeschiedenis, historie en kenmerken.
Aan de oostzijde volledige begrensd door Duitsland en aan de westzijde door de provincie Drenthe. Het noorden van Oost-Groningen eindigt op de boorden van een natuurgebied van internationale betekenis; De Dollard. Oost-Groningen met zijn verrassende landschappen, bijzondere natuurgebieden, talrijke verhalen en zinnenprikkelende kunst.
 Paterswoldsemeer  -  zie Meerschap Paterswolde
In het Meerschap werken de gemeenten Haren, Groningen en Tynaarlo samen aan het beheer van het Paterswoldse-meer, het Hoornsemeer, de Hoornseplas en de omliggende recreatie- en natuurgebieden.
Het Paterswoldsemeer is een prachtig meer met groene oevers en fraaie eilandjes, waar u tussendoor kunt varen. Het meer is 300 hectare groot en heeft een gemiddelde diepte van 1,20 meter. Rond het meer zijn vele fiets- en wandelroutes, recreatieve voorzieningen en een aantal gezellige restaurants. Zie Jachthaven Zuidwesthoek en Paterswoldsemeer
 Westerkwartier  -  VVV Westerkwartier
Vakantiegebied tussen het Leekstermeer en het Lauwersland in het westen van de provincie Groningen. VVV heeft kantoren in Leek, Grootegast, Grijpskerk, Marum en Zuidhorn.
 Zuid-Groningen  -  VVV / Toeristenbureau
 Zuidlaardermeer
Zuidlaardermeer is een trekpleister voor zwemmers, surfers, zeilers, hengelaars en andere rustzoekers. 's Winters als er ijs ligt is het een uniek schaatsgebied. Snelle motorboten, jetski's en overige 'lawaaimakers' zijn niet toegestaan. Het bosrijke gebied rondom het meer is geliefd bij wandelaars, fietsers en ruiters. Minder bekend, maar toch geliefd is de sport 'klootschieten', die hier fanatiek wordt beoefend.

 Appingedam
v Bedum  -  Gemeente Bedum
Bedum omvat de volgende plaatsen en stadsdelen: Bedum, Noordwolde, Onderdendam en Zuidwolde.
 Bellingwedde  -  Gemeente Bellingwedde
Bellingwedde bestaat uit de volgende plaatsen: Bellingwolde, Blijham, Klein-Ulsda, Oudeschans, Rhederbrug, Veelerveen, Vriescheloo, Wedde, Wedderveer.
 Bourtange  -  zie Vesting Bourtange
Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde, ligt Vesting Bourtange. Een historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. De vesting is in alle opzichten uniek. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad.
 De Marne  -  Gemeente De Marne
De Marne is een paradijs voor toeristen die op zoek zijn naar rust, ruimte, schone lucht en natuur. Overdag is hier de stilte nog te horen, 's nachts is de sterrenhemel te zien.
De Marne heeft een uitgestrekt netwerk van wandelpaden, fietspaden en vaar- en kanoroutes. Opvallend zijn de zogeheten 'maren': smalle waterwegen die door het landschap kronkelen. Ze zijn prima geschikt voor de recreatievaart en om te kanoŽn. De vele gemarkeerde wandel-, fiets-, kano-, vaar- en autoroutes verbinden de verschillende dorpen met elkaar.
 Delfzijl
'Een klein stadje, tien of hoogstens twaalf straten, geplaveid met mooie, rode klinkers, zo regelmatig als de tegels in de keuken, lage huizen van baksteen met veel licht en vrolijk gekleurd houtwerk', zo beschreef georges Simenon in 'Un crime en Hollande / Maigret in Holland' het Delfzijl waar hij in 1929 toevallig verzeild raakt en het eertse boek schreef waar commissaris Maigret in voorkwam.'
 Eemsmond  -  Gemeente Eemsmond
Eemsmond bestaat uit de volgende plaatsen: Doodstil, Eemshaven, Eppenhuizen, Kantens, Noordpolderzijl (Noordpolder), Oldenzijl, Oosteinde, Oosternieland, Oudeschip, Roodeschool, Rottum, Rottumeroog, Rottumerplaat, Startenhuizen, Stitswerd, Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert, Warffum, Zandeweer en Zevenhuizen.
 Grootegast  -  Gemeente Grootegast
Grootegast omvat ook de volgende plaatsen en stadsdelen: Doezum, Faan, Kornhorn, Lutjegast, Niekerk, Oldekerk, Opende, Sebaldeburen
 Haren  -  Gemeente Haren
Haren omvat de volgende plaatsen en stadsdelen: Essen, Glimmen, Haren, Haarendermolen, Noordlaren, Onnen en een deel van Paterswolde.
 Hoogezand-Sappemeer  -  Gemeente Hoogezand-Sappemeer
Hoogezand-Sappemeer bestaat uit de volgende plaatsen: Achterdiep, Borgercompagnie, Borgweg, Foxham, Foxhol, Foxholsterbosch, Hoogezand, Jagerswijk, Kalkwijk, Kiel-Windeweer, Kleinemeer, Kropswolde, Lula, Martenshoek, Meerwijck, Nieuwe Compagnie, Sappemeer, Tripscompagnie, Waterhuizen, Westerbroek, Wolfsbarge.
 Lauwersoog  -  dorp in de gemeente De Marne
Lauwersoog is na 1969 ontstaan, na de indijking van de Lauwerszee tot het Lauwersmeer. De plaats is vooral bekend als vertrekplaats van de veerdienst naar Schiermonnikoog. Lauwersoog is ook een belangrijke vissershaven met een eigen visafslag. Een gedeelte van de vissersvloot van Urk heeft Lauwersoog als thuishaven.
 Leek  -  Gemeente Leek
De gemeente Leek vormt samen met de gemeenten Grootegast, Marum en Zuidhorn het Groningse Westerkwartier. Het Westerkwartier kan in tweeŽn worden opgedeeld: het noordelijk Westerkwartier en het zuidelijk Westerkwartier. Leek ligt in het zuidelijk Westerkwartier en is een gebied waar men volop kan wandelen, fietsen, paardrijden, surfen en kanoŽn.
 Loppersum  -  Gemeente Loppersum 
Loppersum is het groene hart van Noordoost Groningen. Het landschap wordt gekenmerkt door agrarische bedrijvigheid en karakteristieke wierdedorpen.
Rust, ruimte en natuurschoon zijn hier ruimschoots aanwezig. Uitermate geschikt voor mensen die er even tussenuit willen. Fietsroutes leiden langs de mooiste natuurgebieden en de vaarroutes voeren langs alle pittoreske dorpen die de gemeente rijk is.
Gemeente is verspreid over 17 dorpen: Eenum, Garrelsweer, Garsthuizen/Startenhuizen, Huizinge, Leermens, Loppersum, Middelstum, Oosterwijtwerd, Stedum, Toornwerd, Westeremden, Westerwijtwerd, Winneweer, Wirdum, 't Zandt, Zeerijp, Zijldijk
 Marum  -  Gemeente Marum
De omgeving van Marum leent zich goed voor vele vormen van recreatie, zoals fietsen, wandelen en paardrijden. Rondom Marum vindt u diverse gebouwen met monumentale waarde. Het enige Steenhuis in de provincie Groningen staat in Niebert: het Iwema Steenhuis, genoemd naar de vroegere bewoners.
 Menterwolde  -  Gemeente Menterwolde 
 Nieuweschans  -  zie Gemeente Reiderland
 Pekela  -  Gemeente Pekela
Als er in de Groninger VeenkoloniŽn al van een centrum sprake is, dan kan daar maar ťťn gemeente mee bedoeld worden: Pekela. Strategisch gelegen tussen de kernen Winschoten, Stadskanaal en Veendam.
 Pieterburen  -  zie Pieterburen.info
startpunt van vele wadlooptochten [ kan ook in de winter! ]. De ZeehondencrŤche, de oudste botanische tuin van Nederland, begin en het eindpunt van het Pieterpad, de wandelroute van Pieterburen-Maastricht. Vlakbij het mooie Lauwersmeer, waar je o.a. kan fietsen, zwemmen, zeilen, surfen, enz enz.
 Reiderland  -  Gemeente Reiderland  -  meest noordoostelijk gelegen gemeente in Nederland
Op recreatief gebied diverse en ook unieke mogelijkheden: een kuurcentrum, een glasblazerij en een bronsgieterij. Daarnaast wordt gewerkt aan de realisatie van het project De Blauwe Stad een woon- en recreatieproject. Meer informatie over de Blauwe Stad op www.deblauwestad.nl.
 Roodeschool  -  Gemeente Eemsmond  -  meest noordelijke treinstation van Nederland
Roodeschool ligt in de Oostpolder, ten oosten van Uithuizermeeden.
 Scheemda  -  Gemeente Scheemda
 Slochteren  -  Gemeente Slochteren
 Stadskanaal  -  Gemeente Stadskanaal
 Ten Boer  -  Gemeente Ten Boer
Dorpskernen : Garmerwolde, Lellens, Sint Annen, Winneweer, Wittewierum, Woltersum, Thesinge, Ten Boer, Ten Post
 Veendam  -  Gemeente Veendam
 Vlagtwedde  -  Gemeente Vlagtwedde 
Het schitterende Westerwoldse landschap biedt volop gelegenheid om te recreŽren en te genieten van alle natuurschoon. De mooi aangelegde fiets- en wandelpaden, maken het gebied uiterst geschikt voor wandelaars en fietsers.
 Winschoten  -  Gemeente Winschoten
 Winsum  -  Gemeente Winsum
 Zeerijp  -  Website van het Dorp Zeerijp
Hier vindt u alles over het heden en verleden van het dorp.
 Zuidhorn  -  Gemeente Zuidhorn
Het Westerkwartier is zeer geschikt voor het houden van een actieve vakantie. Het gebied leent zich bij uitstek voor wandelen, fietsen en kanoŽn. Hiervoor zijn diverse routes ontwikkeld. Zo heeft de Vereniging Kleine Dorpen Groningen (VKDG) de zogenaamde struun(wandel)routes "Struunroute Zuidhorn" en de "Struunroute rond Oldehove" uitgegeven. Bij deze routes behoren gidsjes die attenderen op de mogelijkheden en bezienswaardigheden van het gebied.

 Steden en dorpen in de provincie Groningen [ Wikipedia ]

 Uithuizerwad
Twee gebieden aan de Groninger waddenkust met binnendijkse graslanden en buitendijkse kwelders, begroeid met o.a. zeekraal en lamsoor. Het Uithuizerwad is goed te overzien vanaf de dijk en vanuit 't Zielhoes in Noordpolderzijl. In beheer bij Natuurmonumenten. Zie Vereniging Natuurmonumenten.
 Winschoterdiep
Het Winschoterdiep begint bij de stad Groningen en eindigt bij Winschoten, voorbij de Beertsterbrug, waar men in zuidelijke richting de Rensel kan opvaren, richting de haven van Winschoten, en in 'oostelijke' richting, via de spoorbrug aansluiting vindt op de Pekel AA en Westerwoldse AA.

 Borgen
Borgen zijn de paleizen en kastelen van de Groninger landadel. Hier kun je in een romantische omgeving genieten van het goede leven. Zie Borgen.nl
 Bergwandelen in Groningen - Hondsrug en Hasseberg [ 14,2 m ]
 Catsailing in Delfzijl
 De Theefabriek  -  Theemuseum, Theeschenkerij en Theewinkel
Dit alles gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het pittoreske dorpje Houwerzijl, in het noordwesten van de provincie Groningen, middenin het prachtige Lauwersland.
 Groninger Borgenstichting
 Groninger Kerken
 Groninger Landschap  -  koopt natuurgebieden en beschermt ze
De Stichting het Groninger Landschap beheert zo'n 7300 hectare natuurterrein en landgoederen, verspreid over de provincie.
 Gronings wierdenlandschap
 Lauwersland 
Imposante boerderijen, prachtige vergezichten, houtwallen, wierden met schilderachtige dorpjes, een bruisend watersportgebied en een uniek natuurgebied. Dat is het Groninger deel van het Lauwersland. Een gebied dat zich uitstrekt van het Lauwers-meer tot Loppersum en van het Wad tot Zuidhorn, met vele aantrekkelijke gezichten. Waard om ontdekt te worden. Wij maken met u graag een rondgang door dit oostelijk deel van Lauwersland.
 Landgoed Nienoord
 Marenland  -  middelgroot recreatiebedrijf, Winssum
Gelegen aan de rand van het pittoreske dorp Winsum (13 km ten noorden van de stad Groningen). Het is centraal gesitueerd in een opkomend toeristisch gebied, het Groninger Marengebied c.q. het Lauwersland. Direct gelegen aan diverse (ANWB-)kano-, fiets- en wandelroutes (o.a. het LAW-Pieterpad).
 Molens van Eemsmond  -  website van de molenaar van de De Liefde te Uithuizen
blauw vierkantje - illu Nationaal Park Lauwersmeer
Visarend spotten of andere bijzondere vogelsoorten. De voormalige Lauwerszee behoort tot ťťn van de mooiste plekjes van Nederland. Zie Lauwersmeer.org.
 Nationaal Rijtuigmuseum  -  gevestigd op het landgoed Nienoord in Leek.
Museum geeft een overzicht van de geschiedenis van het reizen met rijtuigen in Nederland en bezit een grote collectie rijtuigen, arrensleden, tuigen, zadels, gereedschappen, schilderijen, prenten en kleding.
Zie ook de activiteiten, zoals het feest van de 1000 lichtjes en de historische koetsentocht.
 Nederlands Stripmuseum [ Stad Groningen ]
 Parktuin Oosterhouw  -  tuin van Klaas T. Noordhuis
Waar tuinstijlen uit de tuinkunsthistorie visueel zijn gemaakt
 Pers  -  Dagblad van het Noorden
 Radio & TV  -  Radio TV Noord, waar je Groningen ziet en hoort!
 Vaartips  -  nautische kennisbank  - informatie en adviezen
Vaarroutes Pieterburen, Damsterdiep, Winschoterdiep, Bourtange en Rondje Veendam.
 Voetbal  -  FC Groningen  -  de trots van het noorden
 Wadkoopcventrum Pieterburen - Lauwersoog / Brakzand / Schiermonnikoog / Engelsmanplaat
Website van Stichting Wadloopcentrum Pieterburen. Op onze site vind u (bijna) alles over wadlopen en kunt u uzelf opgeven voor een wadlooptocht.
 Wierdenland  -  Het oudste cultuurlandschap van Noord-west-Euopa
Kanotochten mogelijk. Bezoek voor het achtergrondverhaal het Museum Wierdenland in Ezinge. Zie Wierdenland.nl.
 Zeehondencreche Pieterburen
Al sinds 1971 vangt Lenie 't Hart zieke en verzwakte zeehonden op in de ZeehondencrŤche Pieterburen. De crŤche heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een echt zeehondenziekenhuis, compleet met quarantaines, laboratorium, rŲntgen-afdeling, enz. Naast de medische behandeling van zeehonden wordt er door middel van rondleidingen, een vaste expositie en een film voorlichting gegeven over de problemen van de zeehond en zijn milieu.

 Groningengids.nl  -  gids voor Groningse cultuur en landschap
 Groninger Molenhuis 
Nederland heeft nog zo'n 1.200 molens, waarvan er 84 in de provincie Groningen staan. Het Groninger Molenhuis is de koepelorganisatie voor molens in Groningen en het ondersteunt moleneigenaren bij het optimaal houden of maken van de conditie van de molens. Maar ook is het een informatie- en kenniscentrum voor het geÔnteresseerde publiek, dat bij het Molenhuis terecht kan voor informatie.

 Nieuws uit Groningen  -  Groninger Internet Courant 
 Senioren Academie Groningen en Drenthe 
Voor vijftigplussers die: een meer dan oppervlakkige belangstelling hebben voor cultuur in de ruimste zin van het woord, op zoek zijn naar verbreding van kennis en inzicht, op zoek zijn naar verdieping en discussie met anderen.

Cuisine - Groningse keuken

Zuurkoolstamppot [ stamppot met kool vers vanuit het vat ], Hutspot [ stamppot met wortels met uien ], Hete bliksem [ stamppot met zoete appels en ui ], Moes [ stamppot met boerenkool vers van het land ], Stimstam [ stamppot met rauwe andijvie ], Bruine bonen of kapucijners, Gebakken spekjes met ui in jus [ uit grootmoeders tijd ], Kaanjes [ gebakken vet ], bijgerecht van voor de oorlog.

Groningen was een van de eerste provincies waar men met specerijen aan de gang ging. Ze werden verwerkt in de Groningerkoek en de fijnere Oudewijvenkoek. Deze peperkoeken zijn al eeuwenoud en in den beginne een imitatie van de nog oudere Deventerkoek, een luchtige honingkoek bereid met roggemeel en honing. Zie o.a. de peperkoek van Peijnenburg [ Door de melange van specerijen zoals onder andere zoethout , kaneel, koriander, steranijs ťn peper is Peperkoek een stevig gekruide koek op basis van de vertrouwde Peijnenburg kwaliteit en ook deze koek bevat minder dan 2% vet ].

 Groninger metworst
 Groningse Spekkendikken  -  traditioneel oudejaarsrecept

 Het Hanze Huis
Handelsonderneming Het Hanze Huis in de Groninger Hanzestad heeft betrekking tot het oude Hanzeverbond, waar de stad Groningen in de 12de tot en met 16de eeuw deel vanuit maakte. Het Hanze Huis in Hanzestad Groningen handelt exact volgens de oude Hanze kooplieden -en steden verbondtradities van destijds en neemt de Hanzesteden in Europa als bron voor de keuze van leveranciers.

Geschiedenis

 Fotoalbum Grooningen [ Noordnl.nl ]
 Geschiedenis provincie Groningen  -  beperkt zich tot de hoofdlijnen
De provincie Groningen deelt niet alleen haar naam met de provinciehoofdstad, maar is er ook door de jaren heen nauw mee verbonden geweest. De oorspronkelijke naam 'villa Cruoninga' wordt in 1040 voor de eerste keer genoemd voor een buurschap, waar de huidige stad uit is ontstaan. In de dertiende eeuw was Groningen uitgegroeid tot een sterke handelsstad, die een bestuur had met eigen vastgelegde rechtsregels en rechtspraak. De stad beschermde zich door een muur ........
 Geschiedenis Groningen  -  homepage W. Bouwland
Deze pagina's zijn geschreven voor diegenen die zoeken naar zaken die typisch voor Groningen zijn.
 Groninger Archieven
De Groninger Archieven zijn het historisch informatiecentrum voor stad en provincie Groningen. Ze vormen de toegang tot het verleden. Nergens vindt u zoveel informatie over de geschiedenis van Groningen als hier.
 Groninger Landschap
 Groninger Museum
 Historisch Veendam
 Stichting Groninger Kerken 
De oude Groninger kerken weerspiegelen de volksaard van de mensen die honderden jaren geleden in deze provincie woonden en werkten: nuchter, eerlijk, sober en krachtig. De vele prachtige oude kerken en kerkterreinen hebben stuk voor stuk veel te vertellen over de provincie en haar rijke geschiedenis.
 Veenkoloniaalmuseum in Veendam
Het Veenkoloniaal Museum te Veendam is het meest verrassende museum van de regio. We vertellen het verhaal van Oost Groningen, de veengroei en het onmetelijke Boertanger Moor. In het Veenkoloniaal Museum maakt men kennis met de prehistorische mens, turfgravers, binnenschippers en zeelieden, maar ook met de strokartonarbeiders en de wonderlijke wereld van de productie aardappelzetmeel.

 Abel Tasman Kabinet [ Kompasstraat 1, Lutjegast in Groningen ]

Muziek, Kunst & Cultuur, Evenementen in de Provincie Groningen

 Groninger Uitburo

 MusICTa  -  kerkmuziek en historische orgels in Groningen
 Muziekschool Groningen
 Groningen Orgelland
Steeds meer mensen beseffen dat nergens ter wereld een zo grote schat aan orgels in een geografisch klein gebied als de provincie Groningen aangetroffen wordt. Een schat die niet alleen in aantallen kan worden uitgedrukt, maar vooral ook in de kwaliteiten van de afzonderlijke instrumenten in hun bouwwijze, klank, de staat van bespeelbaarheid en de grote mate van authenticiteit van de vele oude tot zeer oude orgels, die zich daaronder bevinden. Een vrijwel volledig overzicht van de orgelbouw van ca. 1500 tot heden is er te vinden.

 Spansen  -  dansfestival met volksdansen en volksmuziek
Spansen = samentrekking van spelen (muziekmaken) en dansen.
Zie Balfolk met een overzicht van evenementen bij jou in de buurt. Zo'n bal is een beetje te vergelijken met een tango- of salsa-avond, maar dan met West-Europese muziek i.p.v. Zuid-Amerikaanse waar koppeldansen worden gespeeld, zoals Scottish, Polka, Mazurka en Bourrťe. Maar ook groepsdansen zoals de Jig of Cercle. En er is altijd live muziek.

 Culturele Raad Middelstum 
 De Ploeg
De Ploeg is een kunstenaarscollectief dat in 1918 in de stad Groningen werd opgericht. De initiatiefnemers waren de Groningse kunstenaars Jan Wiegers en Willem Reinders, samen met Jan Altink, Johan Dijkstra en H. Benes. De leden zijn vooral kunstschilders, maar ook musici en literatoren zijn lid geweest van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Zie verder Wikipedia en de website van de officiŽle kunstenaarsvereniging De Ploeg .
 Martiniplaza  -  theater in Groningen

 Delfsail [ evenement ]
Display van diverse [grote] windjammers in de haven van Delzijl, de meest noordelijke stad van Nederland. Bezoek de schepen en geniet van de vele demonstraties en activiteiten.
 Keltisch Midzomer Festival in Bad Nieuweschans
 Middeleeuws Ter Apel
 Noorderzon Festival Groningen
Straattheater, gewoon theater, muziek, beeldende kunst en performances.
 Noorder Rondritten  -  een echte Natuurijsklassieker met een totale lengte van 160 kilometer
De Noorder Rondritten is een schaatsklassieker over 160 km door het prachtige marengebied van Noord-Groningen. Na de Elfstedentocht is het de bekendste en zwaarste schaatstocht die in Nederland wordt verreden. Start- en finishplaats is Baflo. De tocht kent zowel een toertocht als een wedstrijd. Naast de wedstrijd worden er tegelijkertijd toertochten gehouden. Voor de ritten over 85 km kan gestart worden in Baflo, Uithuizen en Appingedam. De rit van 160 km start in Baflo. Fraamklap aan het Boterdiep is het Groningse Barthlehiem. Zie IJsvereniging De Noorder Rondritten (NRR)

 Zomer Jazz Fietstour Groningen 
Het muzikale fietsavontuur voert door het prachtige landschap van het Reitdiepdal ten noordwesten van de stad Groningen. U kunt een keuze maken uit een internationaal gevarieerd programma met actuele jazz en improvisatiemuziek uit Nederland, BelgiŤ, Duitsland, Zwitserland, Engeland en de Verenigde Staten.

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20131222 Birchwood Studios