Index
Last Minute
Hotels
Vliegreizen
Hostels
Vliegtickets
Autoreizen
Routeplanners
Autoverhuur
Landeninfo
Busreizen
Prijsvergelijking
Bootreizen
Veilingen
Links
Verzekering

Bijzondere reizen
Vakantie-
huisje

Weer   

Nederland
Wereld
 

 

Vacatures

Sitemap
Contact

Terug in de tijd?

kijk bij
terugblik
 

bluelin2_r 400x3

BEDEVAART / PELGRIMAGE  >  SPECIALE REIZEN


bedevaartplaatsen in Europa, bedevaartsplaatsen in de rest van de wereldreisbureausreisgidsen

links


Pelgrimsoorden oefenen een sterke aantrekkingskracht uit op bezoekers/gelovigen die op zoek zijn naar een hoger bewustzijn of wellicht de ultieme waarheid.


Bedevaartsplaatsen in Nederland

 Amsterdam [Nederland ]  -  Stille Omgang
Nachtelijke optocht van mannen langs de route van een sacramentsprocessie uit de Middeleeuwen. Grootste jaarlijkse processie in Nederland.

Zie verder aparte pagina en alfabetisch overzicht Noord-Nederland en Brabant

Bedevaartplaatsen in Europaherberg

 Canterbury [ Engeland ]
 Gorkum [ Nederland ]
Jaarlijkse herdenking van de martelaren van Gorcum, een groep priesters die in 1572, na de inname van Den Briel, door de Watergeuzen zijn opgehangen.
 Keulen [ Duitsland ]
Hoofden van de drie koningen, Kasper, Melchior en Balthazar, liggen aldaar in een kostbare schrijn [?]. Zijn door aartsbisschop Rainald von Dassel uit de kerk van Sant …ustogio in MIlaan gehaald. Om ze een waardige plaats te geven werd in 1248 met de bouw van de dom begonnen. Het licht dat door de gebrandschilderde ramen uit de veertiende eeuw viel, deed het goud en de edelstenen van de kostbare driekoningenschrijn schitteren. Keulen is ook de plaats van de marteldood van de heilige Ursula en de elfduizend maagden, die na de terugkeer van hun bedevaart naar Rome op wrede wijze door de Hunnen werden afgeslacht.
 Lourdes [ Frankrijk ]
Plaatsje in Zuid-Frankrijk waar in 1858 de maagd Maria in de grot Massabielle verscheen aan de herderin Bernadette. Grootste katholieke bedevaartsplaats in Europa. Het is een van die weinige plaatsen waar zieke mensen even geen passieve objecten zijn van klinische aandacht en zorg, maar lijdende individuen die actief verlossing zoeken.
 Medugorje [Gospa, de maagd van Međdugorje -  BosniŽ ]
 Rome [ ItaliŽ ]
Meest vereerde relikwie was ooit de doek van Veronica, maar ook de Heilige Lans, die in 1492 is verworven. Er waren overigens ook al heilige lansen in Neurenberg en Parijs.
Souvenir: de sleutel van Petrus of het 'Heilige Gelaat' [doek van Veronica].
 Santiago de Compostela [ GaliciŽ, Spanje ]  -  Lichaam apostel Jacobus.
De vier 'Jakobswegen' door Frankrijk. Oude pelgrimsroute die nu door veel mensen vanuit diverse plaatsen in Europa gelopen of gefietst wordt.
Ook de Friezen hebben een eigen aansluiting op de wandelroute - It Jabikspaad - een 150 km lange fiets-wandelroute. Ze begint in St. Jacobiparochie en eindigt in Hasselt [Overijssel].

meer Christelijke bedevaart in Europa  -  zie Wikipedia


Bedevaartplaatsen in de rest van de wereld

 Nara, voormalige hoofdstad Japan
Eeuwenoude kunstvoorwerpen en boeddhistische tempels, waaronder de Yukashi-tempel. Volgens een Japans gezegd kan iedereen die de stad heeft gezien, met een gerust hart sterven.

 Algemene informatie over bedevaart [ Wikipedia ]
Met uitgebreid overzicht.

Reisbureaus / Reisorganisatie

 Lourdesbedevaarten
Al zo'n 80 jaar organiseert de Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten verzorgde reizen naar Lourdes. De persoonlijke begeleiding maken de Lourdesreis met 'de Limburgse' bijzonder. Met geestelijke en medische begeleiding op maat, voor zieke en gezonde mensen uit heel Nederland.
  Reisinformatie over bedevaartsplaatsen in Frankrijk kun je krijgen bij het Frans Verkeersbureau Maison de la France, Prinsengracht 670, 1017 KX Amsterdam
 Touringcarbedrijf Diepstraten BV uit Gilze
Bedevaart Lourdes.

Reisgids / boeken over bedevaart

 Bruna  -   

 20x logeren & wandelen op pelgrimsroutes in Nederland
Auteur: MichaŽl Zeeman
Co-auteurs A. Burema en Marja Kerst.
189 pagina's | Terra | september 2009; ISBN13 9789089890023

 Lourdes  -  R. Harris, R. Posthuma
Het is inmiddels meer dan een eeuw geleden dat het boerenmeisje Bernadette Soubirous beweerde in een grot in de PyreneŽen de Heilige Maagd Maria te hebben gezien. Sindsdien is de pelgrimage naar Lourdes op gang gekomen en uitgegroeid tot een massafenomeen - een fenomeen dat van meet af aan verdeeldheid heeft opgeroepen. Enerzijds begeven zich jaarlijks miljoenen enthousiastelingen naar het Franse stadje in de hoop er vertroosting, inspiratie of genezing te vinden, aan de andere kant roept deze collectieve religieuze beleving gevoelens van ergernis en vijandigheid op.
In dit boek ontleedt Ruth Harris het verschijnsel Lourdes in al zijn opmerkelijke facetten. Ze laat zien hoe het plaatsje, ondanks een weinig fortuinlijk begin, uitgroeide tot het grootste van alle christelijke bedevaartsoorden , en ze verklaart waarom Lourdes ondanks secularisatie en leeglopende kerken nog immer floreert en groeit.
Harris beschrijft onder meer de centrale plaats die Lourdes in de negentiende eeuw innam in debatten over godsdienst, wetenschap en geneeskunde. Zowel katholieken als vrijdenkers ontleenden er argumenten aan in hun discussies over lichaam en geest. Harris' onderzoek naar de cruciale rol die vrouwen en kinderen speelden als voorvechters van de cultus brengt haar voorts tot een interessante herinterpretatie van het verschijnsel. Ten slotte kent ze Lourdes zijn rechtmatige plaats in de Franse geschiedenis toe en laat ze zien dat het van groot belang is geweest voor de ontwikkeling van Frankrijk.
Ruth Harris is lid en mentor van de vakgroep Moderne Geschiedenis van de universiteit van Oxford.
479 pagina's; Ambo/Anthos Uitgevers; ISBN13 9789041403179
 Bedevaartplaatsen in Nederland 1: Noord- en Midden-Nederland
 Pelgrim in Rome en Pelgrim in gebed
Uitgeverij Montadori. Grote Jubeljaar 2000. Alleen nog via antiquariaten.
 Teedere quaesties. Religieuze rituelen in conflict  -  Peter Jan Margry
Confrontaties tussen katholieken en protestanten rond de processiecultuur in 19e-eeuws Nederland.
In deze studie is onderzocht welke betekenis de (her-) introductie van katholiek-religieuze rituelen en de daarmee samenhangende 'processiekwestie' - het aanhoudende conflict tussen protestanten en katholieken over de toelaatbaarheid van processies in Nederland - in de 19e eeuw hebben gehad voor de Nederlandse samenleving in het algemeen en het emancipatieproces van de Nederlandse katholieken in het bijzonder.
Hilversum: Verloren, 2000; p. 402-407. Zie Meertens Instituut


Links bovenkant pagina

 Godsdienstlinks in Vlaanderen, BelgiŽ
 Heilige heuvels in Piedmont en Lombardijen 
In de 15e en 16e eeuw was een pelgrimstocht naar het heilige land niet voor iedereen wegegelegd. Je moets er wel het geld voor hebben. Voor wat minder kapitaalkrachtigen werd in Noord-italiŽ een alernatief geboden : de negen Sacro Monte van de Italiaanse meren.
Het 'religieuze toeristische concept' werd ontwikkeld door Franciscanen / Minderbroeders en San Carlo Borromeo, de aartsbisschop van Milaan. Zie hier de officiŽle website 
 Heiligennet
 Hoe wordt ik een pelgrim  -  The PilgrimageSite
Algemene theorie en praktijk van het pelgrim zijn/worden. Soort zelfcursus
 Kerknet
 Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Het Genootschap is opgericht in 1986 op de naamdag van Sint Jacob [25 juli]) en stelt zich ten doel de belangstelling voor de pelgrimstochten naar Santiago de Compostela en voor de apostel Jacobus de Meerdere te verbreiden en te verdiepen. Daarnaast wil het wandelaars, fietsers en anderen op weg helpen naar Santiago de Compostela.'
 Onderzoek Katja Boertjes
 Reisgezelschap
 Reisgenoten prikbord
 Sacres Destinations  - Reisgids
Onderzoek heilige plekken, eerdere wonderlijke gebeurtenissen en religieuze plaatsen op de aarde.

bluelin2_l 400x3

disclaimer

1998-20140106 Birchwood Studios